Katero toplotno črpalko

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Kakorkoli pa obrneš in se sukas je pa point, da se hiso zida na papirju. En A4 je ceneje kot paleta cegla. Tudi mi ni treba nabijat o danes pa 10 let nazaj. Takrat v krizi z ravno tako dragimi kredami, pa folk ni izbiral sluzbe, ampak je bil raje na cesti, sva bila budale, ki bova vse zapravila. Bo banka vzela. Ker 10 let prej je bilo lazje. Ti pa povem, da danes z danasnjimi prihodki in danasnjimi obeti lazje in mirneje sfinancirava hišo kot 10 let nazaj. Kdor bi se rad tle zatikal...

Bi jo pa 10 let nazaj gradil, kdor misli, da je bilo lazje. Lahko pa cakas se 10, pa mislis, da bo boljs kot danes.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
No, dej... Ponudbe sem dala ven vsem. Montazerjem, skeletasem, masivcem... Nama se je mudilo, to je bila prva va]na variabila in so mi bile te opcije blizu. Sva placevala poleg pufa se najem in dvojne stroske. Ampak ni slucaj, da smo na koncu zidali...

Kot receno, brez kapric iz nasin 950 kamot naredis 750€ po metru... Ampak samo zidano. Ostalo pozabi...

B81

22. jul 2007
37.012
10.539
113
No, dej... Ponudbe sem dala ven vsem. Montazerjem, skeletasem, masivcem... Nama se je mudilo, to je bila prva va]na variabila in so mi bile te opcije blizu. Sva placevala poleg pufa se najem in dvojne stroske. Ampak ni slucaj, da smo na koncu zidali...

Kot receno, brez kapric iz nasin 950 kamot naredis 750€ po metru... Ampak samo zidano. Ostalo pozabi...
Ena cisto mimo offtopic:
Kako pa je kaj danes z dnarjem pri tam 250m2 hisi v 4. GF, ti je znano?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ravno zato sem šel sam v vrtino. Plus ni defrostov in COP je dosti višji.
kakor kdo.. mene npr. ropot zunaj nič ne moti (niti sosedov, ker jih nimam).
Me pa moti ropot znotraj hiše, zato iščem poleg cene in COPov neko rešitev, ki bi bila glasovno znotraj hiše sprejemljiva.
Eden je spraševal kako bom zvezal -- itak moram naredit nove preboje, hodnik je pa eno steno stran od radiatorskega sistema,
tako da mi je čist vseeno ali vzamem voda-zrak ali voda-zemlja/voda, kopanja in prebijanja bo isto... le tole o glasnosti "starega hladilnika"
me moti ja, tudi logično mi je da ne more notranja enota voda-zemlja, pa če je še tako novo sodobna, kompaktna in oglašujejo da ima "le" 40dB glasnosti,
ne more biti enako tiha kot voda-zrak (se tem da je voda-zemlja 2-3x investicija), kjer je voda-zrak (verjetno) ves ropot zunaj.
Če bi eventualeno, na hodniku to kompaktno voda-zemlja "zaprl" še v neko omaro :) a bi že postala neslišna, ali bi se vibracije širile in "slišale" po bajti ?
A je tudi pri notranji krmilni enoti voda-zrak slišat kaj "filanja" v radiatorksi sistem, in je torej bolje dati notranjo krmilno (ker je manjša, bi jo lahko) v utility kjer imam sedaj plinsko peč, in torej imeti na hodniku samo zalogovnik za SV (in morda tisti 100l zalogovnik za defrostanje - če ga prodajalec montira sploh)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Ce bi dala iste ponudbe spet ven...
Natancneje spremljam samo stvari, ki se me se tikajo ali bodo prej ali slej. Po koliko so ometi in estrihi res ne vem, po koliko stvari ki se menjajo na 10 let, pa malo bolje...

Kar se tiče zemlja/voda ali voda/voda masin. Ce ni namenskega prostora, ki je dovolj stran od spalnih (najraje tudi ostalih bivalnih), potem jaz sigurno ne bi hotela imeti tega v bajti. Pravijo, a hladilnik pa ne moti. Zraven spalnice bi me fejst... Meni v kleti ne bi bil problem, ce pa je ne bi imela, bi pa bil. Enako rekuperator.

• Všeč mi je
Reactions: trance0 in Alesss

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ce bi dala iste ponudbe spet ven...
Natancneje spremljam samo stvari, ki se me se tikajo ali bodo prej ali slej. Po koliko so ometi in estrihi res ne vem, po koliko stvari ki se menjajo na 10 let, pa malo bolje...

Kar se tiče zemlja/voda ali voda/voda masin. Ce ni namenskega prostora, ki je dovolj stran od spalnih (najraje tudi ostalih bivalnih), potem jaz sigurno ne bi hotela imeti tega v bajti. Pravijo, a hladilnik pa ne moti. Zraven spalnice bi me fejst... Meni v kleti ne bi bil problem, ce pa je ne bi imela, bi pa bil. Enako rekuperator.

Popolnoma delim tvoje mnenje :(

Če bi eventuelno, na hodniku to kompaktno voda-zemlja "zaprl" še v neko omaro :) a bi že postala neslišna, ali bi se vibracije širile in "slišale" po bajti ?

A je tudi pri notranji krmilni enoti voda-zrak slišat kaj "filanja" v radiatorksi sistem, in je torej bolje dati notranjo krmilno (ker je manjša, bi jo lahko) v utility kjer imam sedaj plinsko peč, in torej imeti na hodniku samo zalogovnik za SV (in morda tisti 100l zalogovnik za defrostanje - če ga prodajalec montira sploh)

Ugodno
Pec je bila 600evrov, tc bi bila 12.
Tc bi porabila za jurja in pol stroma
se dobi kak ariston, ferroli, fondital, emmeti, baxi morda immergas pa še kup drugh za polovico tistega kar si napisal. Peč + račun za štrom bi zagotovo krila investicijo kake take TČjevke. V roku 2 let si v plusu v primerjavi s električno pečjo

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
Konkretno. Vrtina 120m 6k s temp. okoli 8-9°C, TČ geosonda z bojlerjem SV 300l 17k, skupno torej 23k kurilnica za hišo 140m2, dve etaži, NEH blizu PH standarda s centralno rekuperacijo. Letnik 2023.

Sam sem dal za isti standard hiše leta 2018 5,5k za peletno kurilnico s 300l STČ ter leta 2022 2,5k za TČ ZV Ariston 5kW nadgradnjo. Poraba energenta za te kvadrature in za enak standard NEH 6MWh / leto.

Za premetavat številke.

• Všeč mi je
Reactions: B81

dejk0

Pripravnik
25. apr 2009
837
21
18
Koliko imate velike bojlerje vgrajene v TČ? Se vam zdi 190L dovolj za 4 člansko družino? Zanima me tudi kako v praksi izgleda če zmanjka tople vode? Teče najprej samo mrzla ali mlačna? Koliko časa TČ potrebuje da ponovno segreje vodo? Hvala

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113
Koliko imate velike bojlerje vgrajene v TČ? Se vam zdi 190L dovolj za 4 člansko družino? Zanima me tudi kako v praksi izgleda če zmanjka tople vode? Teče najprej samo mrzla ali mlačna? Koliko časa TČ potrebuje da ponovno segreje vodo? Hvala
180l 5 čkanska familija. Vse OK. Zdi se mi da zelo hitro zagreje. Rečma cca 20 min.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
190L je dovolj, če se stuširate in to je to.

300L, če so vmes ženske (ali več njih) ali njihovi moški analogi s svojimi posegi. Ali banja. Ali podobno...

Mi imamo 300L in je premalo včasih. Vsak stoji spodi pod dežjem, dokler mrzla ne priteče. Niti 500L ne bi bilo dovolj.

• Všeč mi je
Reactions: BLABLABLA in Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici
Zdaj ce imaš tus in normalno uporabo tuša potem zagotovo dovolj
Ce pa imaš pol m3 kotno banjo, kayeto bi vsak naluval polne vode (vsake pol ute) ti bo pa tudi 1m3 STC premalo.
Vem za 8 člansko familijo z enim tusem. Prej 120l bojker na "eco" zdaj 190l bojker tc na 45C

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.758
113
pri taščici

300L, če so vmes ženske (ali več njih) ali njihovi moški analogi s svojimi posegi. Ali banja. Ali podobno...

Mi imamo 300L in je premalo včasih. Vsak stoji spodi pod dežjem, dokler mrzla ne priteče. Niti 500L ne bi bilo dovolj.
Jaz sem imel mesalni ventil pri bojlerju v kurilnici.
Ce se je otrok kaj preveč zajebaval, je namerno tople vode "zmanjkal"
Nekajkrat jo je zmanjkal, potem jo je imel vsak dovolj 100l . Kdo tudi manj kot 50.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113

Pri nas vsakodnevno spraznemo (Jaz, WD Žene in sin) 300 l bojler segret na 40°C
Jaz sem pa glavi terorist, ker težim, da mi ne tople vode v kanal spuščat...
PS Pomivalni stroj imamo pa res na 2 nogah...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.852
684
113
Mi imamo 180L pa smo štirje in je dovolj. Zalogo tople vode si lahko tudi "povečaš" tako da dvigneš temperaturo v bojlerju.

Bojler ima po plasteh ločeno vodo in od spodaj priteka hladna iz vodovoda, tako da v teoriji bo prehod iz tople na hladno precej sunkovit, v praksi pa bo verjetno malo mlačne vode še vmes - lahko kdo iz prve roke pove kako to izgleda :)

Kar se tiče pa segrevanja nazaj... recimo da jo res povsem ohladiš na ~15 stopinj, potem jo 6kW toplotna greje 1h nazaj na 45 stopinj.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
Mi imamo 180L pa smo štirje in je dovolj. Zalogo tople vode si lahko tudi "povečaš" tako da dvigneš temperaturo v bojlerju.

Bojler ima po plasteh ločeno vodo in od spodaj priteka hladna iz vodovoda, tako da v teoriji bo prehod iz tople na hladno precej sunkovit, v praksi pa bo verjetno malo mlačne vode še vmes - lahko kdo iz prve roke pove kako to izgleda :)

Kar se tiče pa segrevanja nazaj... recimo da jo res povsem ohladiš na ~15 stopinj, potem jo 6kW toplotna greje 1h nazaj na 45 stopinj.
Pozimi v daljšem hujšem mrazu lahko priteče v hišo voda s samo 4°C. Zemlja se pač ohladi tudi v globini kjer je vodovod...

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.970
6.589
113
Hanzi
Jaz imam pa samo manjši, 300L bojler. Avtomatska regulacija, mi ni treba policaja špilat...

Če začnem se posodo na roke pomivat, pol pa sploh rabim kubik. Ne znam ekonomično. Jaz osebno sem tudi s svojimi pomrznjenimi akri zelo potratna s tem, da čakam vroco vodo vsakič, ko si roke umivam. Ce so taki vsi, gre lahko v seštevku več tople vode za takle, kot za tuširanje.