Katero toplotno črpalko

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
philips...daj malo napiši okoli tvoje TČ z geosondo..ker mene mika, da bi v prihodnosti, ko bo enkrat obstoječa rekla, da je to to, šel v vrtino in tovrstno izvedenke TČ.

Koliko pride vrtina, kako globoka je, premer vrtanja (velikost vrtalnih strojev..z vidika dostopnosti), vrsta TČ (proizvajalec), cena same TČ oz nek okvir končnega zneska (in kaj vse to zajema..del sanitarne vode...)...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.771
6.760
113
pri taščici
Jaz imam montažno pasivno, stena je 45cm debela, od tega je 41cm kamene volne. Toplotna je zgolj 3kW in je na geosondo, tako da mi je vseeno za zunanje vreme - ni grelcev in defrostov. COP je 5+ cel čas.
Cena je bila pa okoli 20k€?
Zdaj pa racunajva "amortizacijo"
10kwh s cop 5=50
100 dni ogrevanja (predvidevam da marca in oktobra porabis bistveno manj od 10kwh ce si 10kwh porabil v teh temperaturah pod -5. )
1MWh:5MWh
4MWh =600evrov ce "pozabis" ugasniti steklo keramicni stedilnik
Torej v dobrih 30 letih bo geosonda plačana.
Razen ce bo cena elektrike se bezljala gor. Ampak zarnkrat kaze da ne, se ze lepo obraca.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Če se jaz poigram z izgubami moje hiše (vključene še izgube prezračevanja preko odpiranja oken) mi razlika za 1°C v notranjosti pomeni razliko v porabi za 4,3 %.
Tukaj je izolacija hiše totalno nepomembna, saj je vse relativno zgolj na temperaturno razliko. Drugače povedano, izolativnost hiše se "prečrta" v enačbi ko delaš primerjave med različnimi notranjimi temperaturami (in enako zunanjo).

Recimo primer pri -10 zunanji in 20 vs 21 stopinj notranji. Temperaturni razliki sta 30 stopinj (20 - (-10)) in 31 stopinj (21 - (-10)). Relativna razlika toplotnih potrebah pa je potem 31 / 30, kar je 3,3%.

Če naredim enak izračun pri 0 zunanji, je to 21 / 20, kar je 5%.

Kot je že nekdo prej omenil... bolj je zunaj mrzlo, manj se vsaka dodatna stopinja gretja pozna.

• Všeč mi je
Reactions: CLIO15

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
philips...daj malo napiši okoli tvoje TČ z geosondo..ker mene mika, da bi v prihodnosti, ko bo enkrat obstoječa rekla, da je to to, šel v vrtino in tovrstno izvedenke TČ.

Koliko pride vrtina, kako globoka je, premer vrtanja (velikost vrtalnih strojev..z vidika dostopnosti), vrsta TČ (proizvajalec), cena same TČ oz nek okvir končnega zneska (in kaj vse to zajema..del sanitarne vode...)...
Vrtina me je prišla 4500€, je pa globoka 80m. Po izračunu je primerna za toplotno črpalko do 5kW, tako da če imaš močnejšo rabiš pač globljo vrtino ali pa več krajših vrtin.

Premer vrtanja je bil cca. 12cm, not se dasta dve 5/4" alkaten cevi in spodaj U spoj in se vse skupaj zalije z nekakšnim lepilom/betonom, tako da deluje kot pilot. Geosonda je zaprta zanka, not je pa voda+antifriz.

Vrtalni stroj je 12t mašina na gosenicah, kar pomeni da ne more ravno priti v vsak kot parcele.

Toplotna črpalka je kombinirana zrak-zrak in zemlja-voda, kar pomeni da gretje sanitarne vode poteka preko zrak-zrak (kompresor je kar v notranji enoti), talno gretje pa preko ločenega kompresorja, kar pomeni da lahko hkrati grejem vodo in hišo. Konkretno tale: https://www.nilan.si/compact-sistemi/compact-p-geo/ (GEO 3).

Glede cene TČ pa ne bi točno vedel, saj je bilo vse skupaj v paketu hiše na ključ.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Tistemu zgoraj ki pravi da bolj je mrzlo bolje je v izracuni pritrjujem. Zakaj? Porabo elektrike in cop-a ti bolj krojijo defrosti zaradi visoke vremenske vlage v plusu/minusu okoli nicle, kot pa suhi debeli minus. Stevilo oseb v objektu tudi steje v istem stevilu kvadratov.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Stevilo oseb v objektu tudi steje v istem stevilu kvadratov.
V dobro izoliranem objektu zelo ...(za človeka se nekako jemlje da 'oddaje' 100 W toplotne energije..) torej zakonca preko noči grejeta sobo z 0,2 kWh in si tam tam z izgubami povprečno velike sobe (moja spalnica ima računske izgube 190W pri temp. razliki 24 stopinj :fredi: ).

Hkrati vsak potrošen kwh v hiši dodatno segreva hišo.

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Toplotna črpalka je kombinirana zrak-zrak in zemlja-voda, kar pomeni da gretje sanitarne vode poteka preko zrak-zrak (kompresor je kar v notranji enoti), talno gretje pa preko ločenega kompresorja, kar pomeni da lahko hkrati grejem vodo in hišo. Konkretno tale: https://www.nilan.si/compact-sistemi/compact-p-geo/ (GEO 3).

Glede cene TČ pa ne bi točno vedel, saj je bilo vse skupaj v paketu hiše na ključ.

Kako glasna je kaj notranja enota ? Bi jo ti postavil na hodnik (cele bolj odprte hiše), bi zelo odmevalo po bajti ?
Kolikokrat se kaj zasliši iz notranje enote voda-zemlja ? Pa še firmo TČ povej in model prosim :) thx

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
V dobro izoliranem objektu zelo ...(za človeka se nekako jemlje da 'oddaje' 100 W toplotne energije..) torej zakonca preko noči grejeta sobo z 0,2 kWh in si tam tam z izgubami povprečno velike sobe (moja spalnica ima računske izgube 190W pri temp. razliki 24 stopinj :fredi: ).

Hkrati vsak potrošen kwh v hiši dodatno segreva hišo.
Stevilo oseb v korelaciji z porabo SV in posledicno vec laufa TC. To ali imas fitnes stezo ali zganjate kamasutro je/ni faktor. :D

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Kako glasna je kaj notranja enota ? Bi jo ti postavil na hodnik (cele bolj odprte hiše), bi zelo odmevalo po bajti ?
Kolikokrat se kaj zasliši iz notranje enote voda-zemlja ? Pa še firmo TČ povej in model prosim :) thx
Imaš link do modela že...

TČ ne sodi na hodnik, verjetno niti nimaš tam vseh priključkov za prezračevanje in vodo in talno gretje...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.308
4.126
113
V nek prostor jo moraš, dati da imaš vsaj ena vrata zmes.
Potem postane neslišna.

Direkt zraven nje pa ne bi bil, je kot kak stari hladilnik, ki je bolj glasen.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113

Pred letošnjo sezono sem se zanimal za geosondo in je bila cena TČ skupaj z vrtino 23k eur. Bolj sem obračal številke, bolj sem se spraševal kdo je tu nor.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Pred letošnjo sezono sem se zanimal za geosondo in je bila cena TČ skupaj z vrtino 23k eur. Bolj sem obračal številke, bolj sem se spraševal kdo je tu nor.
Kakšna je bila cena TČ in kakšna geosonde? Ker geosonde znajo hitro zrasti v ceni v kolikor gre za močnejšo TČ, saj se plača vrtanje na tekoči meter...

Sama TČ pa ne bi smela biti bistveno dražje od klasike na zrak.

B81

22. jul 2007
37.016
10.540
113
Kako pa je potem to rentabilno? Pa recimo, da TČ dela brez večjih okvar 20 let ("recimo").

Ali se pri top izdelkih pričakuje brezhibno delovanje 30 let?

Tale znamka zgleda nad vsemi omenjenimi, za zrak-voda nisem našel cen. Piše, da ogreva brez grelcev do -25, potem v prospektu vidim 2x3 grelec. Če zmore vodo gret s kompresorjem na 65st., potem menda nima konkurence.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.533
4.645
113
Kakšna je bila cena TČ in kakšna geosonde? Ker geosonde znajo hitro zrasti v ceni v kolikor gre za močnejšo TČ, saj se plača vrtanje na tekoči meter...

Sama TČ pa ne bi smela biti bistveno dražje od klasike na zrak.
Kar me je najbolj zmotilo, je bilo samo vrtanje oz. nobene sigurnosti. Po domače, če ne pridemo do xxx m, bosta potrebni dve in plačaš še dodatno mnogo več.

Meni so naračunali za 180m2 nizko energijsko (ni pasivna) hišo za katero pokurim v enem letu 1300l olja takole (cene so brez davka in moral bi prej še poskrbeti za trofazni štrom):

130m vrtina. Vrtanje 5.5k, vgradnja geosonde 1.5k, odvoz materiala 0.8k, preboj v objekt 0.8k, drobni material 0.5k. Torej vse v zvezi z vrtanjem in delom zunaj 9k+.
Toplotna z dodatki 9.3k.
Električna dela 2.5k
Zagon 0.4k
+ davek in si na 23k+
In seveda minus subvencija 4k, torej pod črto 19k+.

+ obvezni servisi vsako leto.

• Všeč mi je
Reactions: Valhalla

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.853
684
113
Kar me je najbolj zmotilo, je bilo samo vrtanje oz. nobene sigurnosti. Po domače, če ne pridemo do xxx m, bosta potrebni dve in plačaš še dodatno mnogo več.

Meni so naračunali za 180m2 nizko energijsko (ni pasivna) hišo za katero pokurim v enem letu 1300l olja takole (cene so brez davka in moral bi prej še poskrbeti za trofazni štrom):

130m vrtina. Vrtanje 5.5k, vgradnja geosonde 1.5k, odvoz materiala 0.8k, preboj v objekt 0.8k, drobni material 0.5k. Torej vse v zvezi z vrtanjem in delom zunaj 9k+.
Toplotna z dodatki 9.3k.
Električna dela 2.5k
Zagon 0.4k
+ davek in si na 23k+
In seveda minus subvencija 4k, torej pod črto 19k+.

+ obvezni servisi vsako leto.
No, vidiš. Večji del pade na geosondo, ki je pri tebi pač večja in dražja.

Mene je "na ključ" prišla 4500€, torej cevi v kurilnico, z vsemi papirji in vodnimi/rudarskimi dovoljenji. Je pa bilo to 4 leta nazaj, vmes so seveda cene ponorele.

• Všeč mi je
Reactions: badboybk

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Za Zrak Zrak Micko bi moral dat pol manj. Pri letni porabi 1300l kurilca na stromu geosonde po mojem v tem primeru v 20 letih ne prineses notri.