Jaz imam montažno pasivno, stena je 45cm debela, od tega je 41cm kamene volne.
Premalo, si šparal na izolaciji. Vsaj 50cm kamene volne....
Jaz imam montažno pasivno, stena je 45cm debela, od tega je 41cm kamene volne.
V dobro izoliranem objektu zelo ...(za človeka se nekako jemlje da 'oddaje' 100 W toplotne energije..) torej zakonca preko noči grejeta sobo z 0,2 kWh in si tam tam z izgubami povprečno velike sobe (moja spalnica ima računske izgube 190W pri temp. razliki 24 stopinj ).Stevilo oseb v objektu tudi steje v istem stevilu kvadratov.
Toplotna črpalka je kombinirana zrak-zrak in zemlja-voda, kar pomeni da gretje sanitarne vode poteka preko zrak-zrak (kompresor je kar v notranji enoti), talno gretje pa preko ločenega kompresorja, kar pomeni da lahko hkrati grejem vodo in hišo. Konkretno tale: https://www.nilan.si/compact-sistemi/compact-p-geo/ (GEO 3).
Glede cene TČ pa ne bi točno vedel, saj je bilo vse skupaj v paketu hiše na ključ.
Stevilo oseb v korelaciji z porabo SV in posledicno vec laufa TC. To ali imas fitnes stezo ali zganjate kamasutro je/ni faktor.V dobro izoliranem objektu zelo ...(za človeka se nekako jemlje da 'oddaje' 100 W toplotne energije..) torej zakonca preko noči grejeta sobo z 0,2 kWh in si tam tam z izgubami povprečno velike sobe (moja spalnica ima računske izgube 190W pri temp. razliki 24 stopinj ).
Hkrati vsak potrošen kwh v hiši dodatno segreva hišo.
Imaš link do modela že...Kako glasna je kaj notranja enota ? Bi jo ti postavil na hodnik (cele bolj odprte hiše), bi zelo odmevalo po bajti ?
Kolikokrat se kaj zasliši iz notranje enote voda-zemlja ? Pa še firmo TČ povej in model prosim thx
Pred letošnjo sezono sem se zanimal za geosondo in je bila cena TČ skupaj z vrtino 23k eur. Bolj sem obračal številke, bolj sem se spraševal kdo je tu nor.philips...daj malo napiši okoli tvoje TČ z geosondo..ker mene mika, da bi v prihodnosti, ko bo enkrat obstoječa rekla, da je to to, šel v vrtino in tovrstno izvedenke TČ.
Koliko pride vrtina, kako globoka je, premer vrtanja (velikost vrtalnih strojev..z vidika dostopnosti), vrsta TČ (proizvajalec), cena same TČ oz nek okvir končnega zneska (in kaj vse to zajema..del sanitarne vode...)...
eksotika v naših krajih. maš pa še Templari, italijanska zadeva stara nekaj več kot 10 let. So jih 2 montirali na bližnjem hotelu pa stvar zgleda kr konkretnoIma kdo CTC toplotno? Kako se kaj obnese?
Kakšna je bila cena TČ in kakšna geosonde? Ker geosonde znajo hitro zrasti v ceni v kolikor gre za močnejšo TČ, saj se plača vrtanje na tekoči meter...Pred letošnjo sezono sem se zanimal za geosondo in je bila cena TČ skupaj z vrtino 23k eur. Bolj sem obračal številke, bolj sem se spraševal kdo je tu nor.
Kar me je najbolj zmotilo, je bilo samo vrtanje oz. nobene sigurnosti. Po domače, če ne pridemo do xxx m, bosta potrebni dve in plačaš še dodatno mnogo več.Kakšna je bila cena TČ in kakšna geosonde? Ker geosonde znajo hitro zrasti v ceni v kolikor gre za močnejšo TČ, saj se plača vrtanje na tekoči meter...
Sama TČ pa ne bi smela biti bistveno dražje od klasike na zrak.
No, vidiš. Večji del pade na geosondo, ki je pri tebi pač večja in dražja.Kar me je najbolj zmotilo, je bilo samo vrtanje oz. nobene sigurnosti. Po domače, če ne pridemo do xxx m, bosta potrebni dve in plačaš še dodatno mnogo več.
Meni so naračunali za 180m2 nizko energijsko (ni pasivna) hišo za katero pokurim v enem letu 1300l olja takole (cene so brez davka in moral bi prej še poskrbeti za trofazni štrom):
130m vrtina. Vrtanje 5.5k, vgradnja geosonde 1.5k, odvoz materiala 0.8k, preboj v objekt 0.8k, drobni material 0.5k. Torej vse v zvezi z vrtanjem in delom zunaj 9k+.
Toplotna z dodatki 9.3k.
Električna dela 2.5k
Zagon 0.4k
+ davek in si na 23k+
In seveda minus subvencija 4k, torej pod črto 19k+.
+ obvezni servisi vsako leto.
Zrak zrak me zelo moti zunanja enota, ki ima vibracije in ropota. Poslušam že od soseda (v zaprti hiši) celo noč in ne bi še svoje.Za Zrak Zrak Micko bi moral dat pol manj. Pri letni porabi 1300l kurilca na stromu geosonde po mojem v tem primeru v 20 letih ne prineses notri.
Ravno zato sem šel sam v vrtino. Plus ni defrostov in COP je dosti višji.Zrak zrak me zelo moti zunanja enota, ki ima vibracije in ropota. Poslušam že od soseda (v zaprti hiši) celo noč in ne bi še svoje.
odvisno (kake pumpe so to?), naša nič ne ropota in vibrira, pa sedi na tleh.Zrak zrak me zelo moti zunanja enota, ki ima vibracije in ropota. Poslušam že od soseda (v zaprti hiši) celo noč in ne bi še svoje.
Da, ali pa kar 100 cm. Sto je lepo pravljično število. Tako drage bajte si lahko privošči praktično vsak, kar se lepo vidi po njihovem deležu skupnem stavbnem fondu (beri: 0,001% vseh bajt v deželici).Premalo, si šparal na izolaciji. Vsaj 50cm kamene volne....
Spet predpostavljaš, da je pasivna bistveno dražja kot klasična nizkoenergijska hiša. Razlika je v tistem času bila cca. 25k, pri čemer dobiš od ekosklada nazaj 12k.Da, ali pa kar 100 cm. Sto je lepo pravljično število. Tako drage bajte si lahko privošči praktično vsak, kar se lepo vidi po njihovem deležu skupnem stavbnem fondu (beri: 0,001% vseh bajt v deželici).