Katero toplotno črpalko

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Vceraj je bil cel dan minus.
Ponoči cca -12 v hiši pa prijetnih 23,5
Ja števc se je malo bolj sukal, pa kaj. Koliko takšnih dni pa je na leto ali desetletje. Zanemarljivo malo.
Ko pridem do kurilnice napišem kolko sem pokuril in izkoristek toplotne. Vem pa da bo izkoristek skromen, pa nič zato.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Saj načeloma imaš prev, ampak v desetletju se je takole ukradenih kavic nabralo tako za tretjino plače. Vedno, ob vsaki bedasti podražitvi se najde nekdo, ki pravi da se za eno kavico ne splača sekirat. Žabo se kuha počasi... kavico po kavico...
Ja delno imaš prav. Moje mnenje je da je štrom še vedno kar ugoden. Poglej malo račune ki jih plačuješ. naprimer digitalni paketi, koliko plačaš kabelskemu al optičnemu operaterju. Koliko plačaš telefone, mogoče še odplačilo telefona na obroke. Sami fensi stroški ki bi bili lahko pol manjši.
Sam plačam siol na letni ravni več kot strošek ogrevanja.
Kaj bi rajši imel. toplo bajto ali 300+ digitalnih vsebin....

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.073
113
Nuku`Alofa
Ja delno imaš prav. Moje mnenje je da je štrom še vedno kar ugoden. Poglej malo račune ki jih plačuješ. naprimer digitalni paketi, koliko plačaš kabelskemu al optičnemu operaterju. Koliko plačaš telefone, mogoče še odplačilo telefona na obroke. Sami fensi stroški ki bi bili lahko pol manjši.
zgrešil si point. Gnusi se mi zagovarjanje bedarij z eno kavico.

• Všeč mi je
Reactions: sad

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Evo primer 10kw Micke brez grelcev in njene porabe oz izkoristka (pustimo to da je interface in poročila iz enote na ravni leta 2000).

Lokacija okolica Lj - včeraj je bilo megleno do cca 12 ure in cca -10 stopinj. V hiši 23-23.5 stopinj.

Porabljenih cca 55kwh, pridobljena energija cca 160kwh

1705918067885.png

Celotna hiša je porabila cca 70kwh - večino špic pa so defrosti.

Hiša stara 60 let, adaptirana z 20cm izolacije, menjana okna v 3 slojna, ogrevanje radiatorsko, 3 nadstropja.
1705918176223.png

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.238
1.011
113
Saj načeloma imaš prev, ampak v desetletju se je takole ukradenih kavic nabralo tako za tretjino plače. Vedno, ob vsaki bedasti podražitvi se najde nekdo, ki pravi da se za eno kavico ne splača sekirat. Žabo se kuha počasi... kavico po kavico...
Tiste čase je bila tudi kavica 1 € danes pa 2€. So nam tud gostinci kavico ukradli.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Kot sem obljubil posredujem podatke za vceraj, ki je bil najhladnejši dan.
Toplotna je poeabila 64kw. Izkoristek pa je bil borih 2.3
ko sem porabo vrgel v svoj exel, je bilstrošek vcerajšnjega ogrevanja 9,53€.
(Cifra je brez fiksnih stroškov ki tako padejo na merilno mesto in jih plačujem z elektriko na gospodinjstvo.)

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
A si vprašal/pogledal, če lahko, s čim ti je rabila 12kW moči? oba grelca ali kompresor na max pa 1 grelec. Ker to mi je tudi zanimivo, da TČ pusti kompresor na max obrate, če ima dovoljenje grelca.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Ne vem, koga si mislila s tem...

Enkrat sem jih spraševal, zakaj pride temp. kompresorja do 120 stopinj, pa so mi rekli, da to je normalno za tak kompresor, da ne rabim skrbet. Ok bomo skrbeli po izteku 5letne garancije :)

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.398
384
83
Vsak individualc ima svojo porabo in svojstveno delovanje svoje TC. Pa ni fora samo v oblogi bajte ali KW masine. Zato tudi primerjave bv. Sicer pa kateri uvoznik omogoca ali ima program - simulacijo TC na pogoje oz parametre v objektu potencijalnega kupca . Jasno nobeden uvoznik niti ni pomislil oz se upa povprasat izdelovalca TC ce ima taksno zadevo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Bistveno vecji strosek elektrike bo povzrocila indukcija nekajkrat popoldne bolj zares (vec kot ena plata) kot pa neka TC brez grelcev.l ki bo celo zimo predla.
Ker ce imas pa grelce (9kw v TC) pa kako strupeno indukcijo(7kw)!, moraš pa ze mal gledat na moč varovalk.

• Všeč mi je
Reactions: Rekreacija

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Ne vem, koga si mislila s tem...

Enkrat sem jih spraševal, zakaj pride temp. kompresorja do 120 stopinj, pa so mi rekli, da to je normalno za tak kompresor, da ne rabim skrbet. Ok bomo skrbeli po izteku 5letne garancije :)

Odgovarjala sem tebi in ce si imel koga na vezi, ce si vprašal, kako je prisla do 12kW. Oba grelca ali kombinacija kompesor + grelec. Ker ne vem, ce lahko ti to vidis. Jaz na svoji ze ne (drugace pridem do teh podatkov), pri adaptu pa ne vem, kaj lahko vidis in kaj upravljas.

Ti pa lahko povem, da so mi kacincki dopovedovali, da TČ absolutno ne sme biti podhranjena, ker ce bo kompresor dolgo delal na max, bo prej shodil. In ko sem spremljala, sem ugotovila, da se proizvajalci s tem strinjajo. Ce ima TČ dovoljenje, da vzge grelce, kompresorja ne bo spustila za prav dolgo z varnih 80%, kar naj bi bila (tako meni znalci) varna meja, ce je zivljenjska doba naprave kaki faktor (in ne samo trenutna raba in poraba na kratek rok). Tega pa nihce ni vedel, ker... no, grelcev je ljudi na smrt strah, kupuje TČjke za dve svoji bajti, da je zazihr, pa naj stane kar hoče in ne monterji ne uporabniki niso imeli kaj dosti prilike to spremljat.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Ti spet ne dojameš razlike med tvojo bajto, kjer grelci niso težava in njegovo, kjer je lohk vklop grelcev hitro bankrot. Ampak dajmo še dalje bit neke bitke ki si jih bila v času svoje gradnje.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Pa naj mu prej shodi, ce je to ceneje... Ali pa prec drugo kupi ali pa neki na drva. Naj bo pameten kot ti... Strom je v tvoji glavi dražji? Pa ce stokrat ponovis, ne bo res.

Ce mu nimas zdele kaj drucga za doprinesti, kot navidezno brihten biti (in lahko iskreno poveš, da nimas), si lahko najbrz tudi tih. Ima, kar ima in najbrz s ciljem čimdlje. S tem mora neki narediti in nebuloze, kje je zajebal in nasveti, kako cimprej uničiti najbrz niso njemu v korist, tebi se pa itak frzmaga.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Odgovarjala sem tebi in ce si imel koga na vezi, ce si vprašal, kako je prisla do 12kW. Oba grelca ali kombinacija kompesor + grelec. Ker ne vem, ce lahko ti to vidis. Jaz na svoji ze ne (drugace pridem do teh podatkov), pri adaptu pa ne vem, kaj lahko vidis in kaj upravljas.

Ti pa lahko povem, da so mi kacincki dopovedovali, da TČ absolutno ne sme biti podhranjena, ker ce bo kompresor dolgo delal na max, bo prej shodil. In ko sem spremljala, sem ugotovila, da se proizvajalci s tem strinjajo. Ce ima TČ dovoljenje, da vzge grelce, kompresorja ne bo spustila za prav dolgo z varnih 80%, kar naj bi bila (tako meni znalci) varna meja, ce je zivljenjska doba naprave kaki faktor (in ne samo trenutna raba in poraba na kratek rok). Tega pa nihce ni vedel, ker... no, grelcev je ljudi na smrt strah, kupuje TČjke za dve svoji bajti, da je zazihr, pa naj stane kar hoče in ne monterji ne uporabniki niso imeli kaj dosti prilike to spremljat.
Aha, ne ne vidi se, ve se samo to, da je grelec (imenujejo ga dodatno grelo 1) moči 6 kw. Koliko je dodatno grelo (vgrajen oljni kotel ali plinski kotel), pa ne vem. Grelec dela tudi vedno pri odmrzovalnem načinu, kar je sicer čudno, ker odmrzuje z 2.9 kw (kolikor sem uspel zasledit). Enkrat bom vklopil oba grelca (v appu).

sem našel odgovor glede kompresorja, to sem spraševal prvo zimo:

Potem pa bi še vprašal, kako je s temperaturo uparjalnika in kompresorja. Je skakanje od 70 do 120 stopinj zdravo in ne vpliva preveč negativno na kompresor? (pač ne bi rad, da spusti prvi mesec po preteku garancije).
Kronoterm: Nižja kot je temperatura vode in nižja kot je potreba po ogrevanju, nižja je temperatura tlačnih plinov (temperatura kompresorja). Prehodi med 70 in 120 °C so popolnoma normalni, še posebej za radiatorska (srednje in visoko temperaturno). Tako delujejo vse naprave.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Ti spet ne dojameš razlike med tvojo bajto, kjer grelci niso težava in njegovo, kjer je lohk vklop grelcev hitro bankrot. Ampak dajmo še dalje bit neke bitke ki si jih bila v času svoje gradnje.
:D Ok, pri meni bankrot lih ne bo, bolj iščem način, kako nastavit optimalno, da ne bo TČ shodila še v garanciji ali malo po tem (ok bolj prej, kot potem) in ker ne bi rad oblačil stare bajte, ker sta TČ in SE že stali 26k eur. Notri je kulturnih 22 st., čez vikend na 23.

sad

Guru
24. avg 2007
21.046
9.689
113
Počakaj še par “kavic” (prva bo že konec vladne omejitve cen), pa boš potem povedal, kako je še kar ugoden. Sploh za tiste, ki imajo astronomsko porabo.
Sicer pa še komentar na B81, ki je če prav razumem, ravno investiral bogatstvo za TČ zrak/voda in se že zanima za the next top shit hajp best of shit TČ voda/voda. Če te že keš žuli, izpljuni raje končno za izolacijo in boš lahko potem golobom samo sredinca pokazal.