Katero toplotno črpalko

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Jebeš servis. Vzemi izvijače in ključe in razkopaj požrešno škatlo ter pred grelcem montiraj navadno stikalo na ročni pogon. ON / OFF po želji.
Zadeva rešena.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Potem pa sploh... TČ sama ne bo sfolgala.

Max odjem kompresorja je 5,32kW + 6kW = 11,32kW. Da pride do 12kW odjema, to pomeni, da kompresor ni delal in sta delala oba grelca. Vendar praviš, da se drugi še ni priklopil? Torej je gnal kompresor na max + 1 grelec. Kako si predstavljaš, da bi to TČ zmogla sama?

• Všeč mi je
Reactions: trance0

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
To je pa za to ker ljudje preveč poslušajo sponzorirane "strokovnjake" in posledično kupijo PREŠVOH mašinco.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Potem pa sploh... TČ sama ne bo sfolgala.

Max odjem kompresorja je 5,32kW + 6kW = 11,32kW. Da pride do 12kW odjema, to pomeni, da kompresor ni delal in sta delala oba grelca. Vendar praviš, da se drugi še ni priklopil? Torej je gnal kompresor na max + 1 grelec. Kako si predstavljaš, da bi to TČ zmogla sama?
E hvala, teh informacij nisem dobil od Kronoterma, niti nisem spraševal ali iskal, ker do sedaj ni bilo nobeno zimo tako mrzlo, tretje leto je zdaj.

To je pa za to ker ljudje preveč poslušajo sponzorirane "strokovnjake" in posledično kupijo PREŠVOH mašinco.
Res je, so rekli, da za nekaj dni mraza letno bo tale čisto dovolj. 0724 modela pa takrat še ni bilo, se mi zdi.

Sokol

Pripravnik
4. avg 2007
660
9
18
Dolenjska
E hvala, teh informacij nisem dobil od Kronoterma, niti nisem spraševal ali iskal, ker do sedaj ni bilo nobeno zimo tako mrzlo, tretje leto je zdaj.

Res je, so rekli, da za nekaj dni mraza letno bo tale čisto dovolj. 0724 modela pa takrat še ni bilo, se mi zdi.
Kako veliko hišo pa ogrevaš? Zanima me, ker imam jaz enako TČ. Tudi meni je danes vključilo grelec takoj po defrostu za cca. pol ure.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
B81
Kar je logično, sicer... Prvič v treh letih ti bo za par dni delala z 10kW. In bo to koliko te bo to stalo. 10€? koliko jurjev bi te stalo, da bi to pokril brez grelca. in "prišparal" teh 10€? Tisti, ki smo pozorni. prejšnjo rundo je bilo takle leta 2018 februarja, pa 2014 decembra.

mislim, da ne bo zdaj spet isti brezploden krog mnenj. Vsak naj zase preceni, je pa Kronoterm, čeprav jih ne maram, edini, ki po moje ne nateguje v tej logiki, kaki je P/P pri TČjkah.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Kako veliko hišo pa ogrevaš? Zanima me, ker imam jaz enako TČ. Tudi meni je danes vključilo grelec takoj po defrostu za cca. pol ure.
270 m2, 2N, klasična stara bajta 40 let brez zunanje toplotne izolacije, samo fasada, z OK okni in vrati in poddimenzioniranimi radiatorji.
v 2023 je pojedla 10100 KWh, kar se mi zdi sicer čisto ok (dodatni števec na omarici za TČ).

B81
Kar je logično, sicer... Prvič v treh letih ti bo za par dni delala z 10kW. In bo to koliko te bo to stalo. 10€? koliko jurjev bi te stalo, da bi to pokril brez grelca. in "prišparal" teh 10€? Tisti, ki smo pozorni. prejšnjo rundo je bilo takle leta 2018 februarja, pa 2014 decembra.

mislim, da ne bo zdaj spet isti brezploden krog mnenj. Vsak naj zase preceni, je pa Kronoterm, čeprav jih ne maram, edini, ki po moje ne nateguje v tej logiki, kaki je P/P pri TČjkah.
Malo je šlo tudi za domačega proizvajalca, ker smo prej imeli Gorenjevo STČ, razstavni eksponat, ki je delala 32 let brez servisa :D

• Všeč mi je
Reactions: zoom

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
a teoretično, bi pa zalogovnik to rešil ? Bi lahko defrostalo iz njega, ali nikdar ? Bi se vseeno moral še občasno grelec vklopit ?

Pri katerih vse modelih lahko nastavite sami moč tega grelca ? Verjetno je pa dobro do reči monterju pri 1.montaži, da izklopi
dodatne 2 in 3 grelce, in/ali 1. da na neko srednjo moč, ne najvišjo ?

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Oba grelca lahko vklopiš ročno v aplikaciji ali na "teveju" na steni, izklopit, ko se sami prižgejo zaradi temperature, pa jih ne moreš.

Najbolj butasta stvar, ki sem jo opazil, je, da ko začne ogrevat SV, vzame vodo iz radiatorjev :bonk:
Sicer se voda greje ponoči prek urnika, ko se ne občuti, ampak vseeno (rabiš pač dovolj velik kotel, glede na porabo).

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
a teoretično, bi pa zalogovnik to rešil ? Bi lahko defrostalo iz njega, ali nikdar ? Bi se vseeno moral še občasno grelec vklopit ?

Pri katerih vse modelih lahko nastavite sami moč tega grelca ? Verjetno je pa dobro do reči monterju pri 1.montaži, da izklopi
dodatne 2 in 3 grelce, in/ali 1. da na neko srednjo moč, ne najvišjo ?

teoretično in praktično vse TČjke defrostajo z energijo iz ogrevalne vode. ne z grelcem. Tudi njemu.

Pri nobenem modelu grelca, pa naj bo v TČ ali ne ne moreš nastavljati moči. Ali dela s svojo nazivno močjo ali pa ne.

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.973
6.589
113
Najbolj butasta stvar, ki sem jo opazil, je, da ko začne ogrevat SV, vzame vodo iz radiatorjev :bonk:

Tole jih pa ogromno dela. Po moje, ker je bolj smotrno nadomescat energijo v ogrevalnem krogu, kjer so T nizje, kot v bojlerju. Moja sicer vedno jemlje energijo od tam, kjer ogreva, ampak velika vecina pa vedno iz ogrevalne vode.

ptice

Fizikalc
23. jul 2011
244
192
43
Če koga zanima, podatki za zadnjih 10 dni TČ Mitsubishi Zubadan 10 kW. Do snega je bila temp. DV 35 C, sedaj 37. Konične porabe sicer ne vem točno, saj je bil zaradi SE zamenjan števec, ki tega ne omogoča.

Priponke

• Screenshot_20240121_114333_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240121_114333_MELCloud.jpg
    311,5 KB · Ogledi: 64
  • Screenshot_20240121_114454_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240121_114454_MELCloud.jpg
    449 KB · Ogledi: 72

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
To je res, samo zjutraj sem se zbudil v toplejšo bajto kot sicer, takrat še ni bilo sonca. Danes sem znižal začetno krivuljo iz 55 stopinj DV pri -30 na 53. Pa da vidimo kako bo zjutraj. Nocoj bo zopet stisnil mraz.
Glede ne specifiko TČ nastavi na 45 stopinj pri -30. Čemu najbolj obremnjevat napravo ravno takrat ko da najmanj od sebe? Bo že prinesla noter ob višjih temperaturah čez nekaj ur. Če ti zaradi tega temperatura zaniha za 0.3 stopinje v objektz mislim da bo vseeno ok.

Nazadnje urejeno:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kaj imas to za enega plugin/hibrida bavarca
Še na drva (predelava iz kolma ;) ).

Glede grelcev:
Jaz jih na Estiji sploh nimam vklopljenih...že od zagona naprej ne. Se ne mudi ogrevat, lahk si vzame velik časa.

Sem imel pa te dni dvižni vod v talno na 38 stopinj (in v zalogovniku 70+). Paše se pregret, ko je zunaj -15.
Dans sem še odklidal kolektorja, očitno je sonce že dovolj visoko (nad sosedovo streho) da bosta začela malo trzat...pa tud sonce je, an an :fredi:

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Črpalkarji...kdo ima preko zalogovnika povezano več mešalnih krogov?
Ena od opcij je da imaš za zalogovnikom dve mešalni enoti, ki ju krmiliš ločeno.

Torej s tč zagotavljaš zalogo tople vode, distribucijo in delitev le te pa imaš rešeno posebej za zalogovnikom (izven delovanja tč).
Jaz imam na tak način rešen radiatoraki krog v enem nadstropju.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.548
968
113
teoretično in praktično vse TČjke defrostajo z energijo iz ogrevalne vode. ne z grelcem. Tudi njemu.

Pri nobenem modelu grelca, pa naj bo v TČ ali ne ne moreš nastavljati moči. Ali dela s svojo nazivno močjo ali pa ne.
Pa bi komot... En Solid Stare rele in en izhod na krmilniku in par vrstic kode v krmilniku...