Katero toplotno črpalko

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici

Vi pa se tresete :p
Saj se bodo tile termoshop crpalkarji tudi, ker s 6.9 kw bo premalo ob kaksni indukciji danodo hudicevo na toplem pri -15 da ne pisem se nizjih temperatur.
Zna pa biti, da bo tudi elektrika mal cenejša. Samo to bo zato, ker plač ne bo.
Krave so ratale predebele in se bojim da bodo šle na dieto, al pa bodo celo pocrkale.

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Glavni faktor je koliko zaporednih mrzlih dni je zunaj. Kot zunaj tla. Več dni mrzlih globje je zmrzjeno.
Trenutno zunaj -16°. V bajti zdaj temperatura padla na 21°. Torej 1°manj kot prejšnje dni. Ponoči peč ne dela,

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.914
113

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Mi smo si sami preračunali. Ne rabimo termoshopa ki se mu hlačke tresejo, da mu bo prodaja padla na ničlo.

Pa dobro a ste normalni? Meni je jasno da je to zgolj marketing in da je treba ljudi začeti prepričevati v nasprotno, mislim pa še vedno da je TČ še vedno najboljša izbira za novogradnjo. Jaz imam zdaj v mrzlih mesecih morda 10€ višjo položnico v poletnih pa 5€ nižjo kolikor sem računal. Ko bo leto okoli ne vem če bo 50€ razlike meni v minus. Cela panika za eno kosilo in 3 kavice. Kar se pa tiče marketinga, samo čakam fazmozne izračune za sončne elektrarne da se po novem še bolj izplača kot po starem :)

• Objave ne odobravam
Reactions: trance0

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Pa dobro a ste normalni? Meni je jasno da je to zgolj marketing in da je treba ljudi začeti prepričevati v nasprotno, mislim pa še vedno da je TČ še vedno najboljša izbira za novogradnjo. Jaz imam zdaj v mrzlih mesecih morda 10€ višjo položnico v poletnih pa 5€ nižjo kolikor sem računal. Ko bo leto okoli ne vem če bo 50€ razlike meni v minus. Cela panika za eno kosilo in 3 kavice. Kar se pa tiče marketinga, samo čakam fazmozne izračune za sončne elektrarne da se po novem še bolj izplača kot po starem :)
Novogradnja in nizkoenergijska hiša vsekakor. Kot pa že rečeno, od tu pa do brez fasade je pa še kar nekaj barv mavrice in v določeni točki proti drugi skrajnosti štrom kot energent ni primeren.

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
sem delal pregled porabe elektrike za lansko leto.
Porabil sem cca 6,5 kw. Strosek pa bi bil cca 900€. Za olje bi bilo po izkušnjah cca 2600€ pa še nočna temperatura bi bila kar opazno nižja.
Grejem 60 let staro hišo cca 250m2, stiropora pa 15 ali 20 cm.
Koroška.
povprečni mesečni izkoristek zubidan 12 kw je bil več kot tri.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.052
602
113
sem delal pregled porabe elektrike za lansko leto.
Porabil sem cca 6,5 kw. Strosek pa bi bil cca 900€. Za olje bi bilo po izkušnjah cca 2600€ pa še nočna temperatura bi bila kar opazno nižja.
Grejem 60 let staro hišo cca 250m2, stiropora pa 15 ali 20 cm.
Koroška.
povprečni mesečni izkoristek zubidan 12 kw je bil več kot tri.
Samo malo popravi kilowate pa bo malo bolj jasno.

• Všeč mi je
Reactions: trance0

napetost

Fizikalc
10. mar 2018
225
84
28
Črpalkarji...kdo ima preko zalogovnika povezano več mešalnih krogov?
Sam imam neki hidravlični izmenjevalec. Cca 60lit. Nanj so priklopljeni 4 ogrevalni krogi. Zvezal pa sem tako, ko gre toplotna v defrost mi crpalke izklopi, in za odtaljevanje ima na razpolago 60 lit. vode.
po končanem defrostu zalavfa toplotna, črpalke ogrevalnih krogov pa se vklopijo približno po 15 minutah

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Novogradnja in nizkoenergijska hiša vsekakor. Kot pa že rečeno, od tu pa do brez fasade je pa še kar nekaj barv mavrice in v določeni točki proti drugi skrajnosti štrom kot energent ni primeren.

Ja seved, govorim o novejših hišah in novogradnjah. Zraven tega imam jaz talno gretje še v garaži, kjer so tista tanko izolirana Hörmann vrata in gre kr mraz not. Bi bilo zanimivo vedet koliko bi mi padla poraba TČ če bi tisto vejo izklopil namreč tam kar lepo konstantno hladi vodo v celotnem sistemu.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
kolikov krogov imaš vse skupaj?

Jaz mam mešano na žaru, ker imam svega i svašta.

Načeloma ko deluje TČ:
Ona krmili (s svojim preklopnim ventilom)
1.gretje SV (preko zalogovnika, ki je pri meni 1.000 litorv s potopljenim zalogovnikom za SV 200 litrov),
2. talno gretje.

Iz zalogovnika se kasneje preko mešalne enote pošilja vodo v radiatorje (imam pa vzporedno zraven še mešalno enoto za talno (to nastavljam ročno), v primeru da kurim peč na drva in TČ miruje).
Mešalno enoto za radiatorje krmilim preko sobnega regulatorja (preko urnikov in nastavljene želene temperature v prostoru).
Torej ko voda v zalogovniku pade gre TČ ogrevat zalogovnik, zanjo je to SV zame pa SV in voda za radiatorje).

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Saj tisti z novogradnjami in nizkoen. hisami se naceloma ne oglasajo v tej temi, ker se jih to skoraj ne bo dotaknilo.

• Všeč mi je
Reactions: MrDaco

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Jabe da kak nasvet in prebere tvoje podatke in ima za razliko nekaterih koristne poste.
Jaz se pizdim glede tega zato, ker bom kot vse kaze zaradi goloba (oz.kdo si je to izmislil), moral staro bajto oblacit, prej pa so nas "prepricali" v SE in zrak-voda.

Ok ko ravno pisem, koliko pa vzame voda voda sistem iz omrezja?