Kateri žar?

Dawid88

Pripravnik
3. jul 2015
82
17
8
www.spoliraj.me
Glede reber sem v enem receptu zasledil da preden jih zaviješ v folijo namažeš z mešanico gorčica in med.

Meni zelo okusna zadeva na koncu ko vse lepo zapeče.

Uporabljam pa Weber MT 57
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.087
448
83
45
dolenska
Sej to je nekak ameriško. Da je sladko. Jaz jemljem začimbe pri špeni. Imam ene dve za vse ene štiri pa za razbit monotonost. Meni osebno je bbq boljši sam je več dela. Verjetno če bi če vape dva dni delal, kot je pravi recept, bi drugače govoril. Tle je fora sam kako se zamotimo pri žaru. Eni damo mal več na to. Eni pa na koncu isto uživajo le da vse kupijo pripravljeno.
 

Dawid88

Pripravnik
3. jul 2015
82
17
8
www.spoliraj.me
Ja to je vsekakor res in imaš neskončno možnosti za eksperimentiranje. Bistvo žara pa je da uživaš in seveda nič ne paše bolj zraven kot beer.

Je pa res da sta sol in poper osnova vsega.

Drugače pa tudi sam (če imam le čas) pripravim razne omake in marinade sam - tudi meso več ali manj kupujem pri lokalnem mesarju - seveda nezačinjeno (govedino pa pri lokalnem kmetu).
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.909
113
Rebrce kupujete kot ribse ali obstaja kaj drugega še? Prvi maj se bliža, treba se bo pripravit.
 

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.530
4.642
113
Jaz pečem/dimim celo leto, zadnji čas na peletni mašini. Rebrc se lotim običajno tako, da jih na tanko premažem z olivnim oljem, potresem z doma pripravljeno mešanico začimb (sol, poper, česen v prahu, rdeča paprika v prahu,..) na obeh straneh in tudi ob strani. Pustim vsaj pol ure stat, da zašvica, lahko tudi več do 2 uri.

Žar na 130C, indirektna peka, rebrca gor. Čez 1 uro jih dokaj obilno pošpricam z navadno vodo (lahko tudi s čim drugim, kot je mešanica kisa, jabolčni sok,..). Nato pečem še okoli 1,5 ure (večja rebrca dlje, manjša manj). Potem pripravim alu folijo, notri po dolžini pošpricam poljubno omako (lahko narediš svojo, lahko kupiš, tega je veliko) in dodam 3 do 4 kose masla po dolžini. Rebrca položim na maslo (obrnjena na glavo). Dobro zavijem in nazaj v žar. Pečem 1 do 2 uri na tak način. Običajno po 1 uri odprem in preverim s termometrom kako rahla so (ne merim temperature, ker pečena so običajno zdavnaj že). Če zgleda že ok, vzamem ven, dam na žar nazaj in tako pečem kratek čas, da se osuši, vmes pa premažem še 1x, 2x z mešanico iz alu folije. Zadnji del običajno ni dolg, lahko samo 15 minut, bo dovolj.
 
  • Všeč mi je
Reactions: MrDaco in ales85

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.909
113
Pa še to... kam imate obrnjen odvod zraka na pokrovu, tisti ki imate okrogle webre in napoleone? Pravijo da termometer ne sme biti nad ogljem. Če obrnem pokrov tako, da je termometer nad mesom in ne nad ogljem, pa gre toplota direktno iz oglja ven, v primeru indirektne peke.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Odvod zraka mora biti kontra kot je oglje oziroma vročina. Webri majo termometer malo narobe postavljen. Vsaj pri starih izvedbah. Je pa tako, da je najbolje imeti posebej termometer za okolico. Čez cas se pa tudi navadiš koliko več kaže termometer na webru, da je še ok.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.822
442
83
Torej pri webru ne moreš izpolnit obeh pogojev (da je odvod zraka kontra od oglja in termometer nad mesom)?
1681886141233.png
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.758
5.909
113
Ja webri imajo termometer na kontra strani. Vidim pa da ima napoleon to bolje rešeno.
 
22. jul 2007
13.436
1.675
113
124
Glede reber sem v enem receptu zasledil da preden jih zaviješ v folijo namažeš z mešanico gorčica in med.

Meni zelo okusna zadeva na koncu ko vse lepo zapeče.

Uporabljam pa Weber MT 57
 
  • Haha
Reactions: kajpace

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.530
4.642
113
Ah, nihče še ni preživel tega življenja. Ubija tudi tisto, kar zavijemo v folijo. Ubija vse.

Kogar je blazno strah in ima raje več skorje, lahko uporabi tudi mesarski papir in zavije v to. Deluje, mogoče bo komu celo bolje, ker bo skorja trša/močnejša.
 

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.364
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
In kaj ni zdravju nevarno?
Onesnaženi zrak, voda, paradižnik (po potrebi), zelenjava (po potrebi), rdeče meso (po potrebi), vegetarianstvo (po potrebi), seks (po potrebi)...
*"po potrebi" pomeni, da je vsakič kaka nova "bedarija", ogromno stvari sem spustil, pa kaj naj......
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
Če delaš po kakem receptu iz Amerike, je za naše okuse treba nujno zmanjšat sladkor, ker če delaš po tistih receptih je to pol sladkarija in ne meso. Se pa sam izogibam rubom ki so pripravljeni v naprej, še posebno zato, ker ma sveže zmlet poper svoje posebne čare. Rub vedno zmešam tik preden gre na meso.
 

Schime

Guru
22. nov 2008
1.986
771
113
Ja tako nekako. Ko gledaš kake youtube kolk se to cukra pa medu da gor. To pri nas redko sede. Dosti jih ima še najraje klasiko sol/poper pa še kaka malenkost zraven. Sam uporabljam nekaj predpripravljenih rubov in so mi ok. Je pa za kakega, ki nima ravno rad pekoče že problem ker so skoraj vsi pikantni. Tako, da včasih naredim tudi bolj klasiko in je tudi super. Sicer pa imam sam rad na koncu malo sladke bbq omako za premaz in glazuro. Ponavadi naredim 50/50 reber s premazom in brez, da so vsi zadovoljni.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.491
113
No jest imam rad oboje, če bi pa izbiral pa vedno zmaga sol in poper, pol pol. Če pa delaš s cukrom je nujno to zbalansirat. Najboljš je balans sladko kislo slano, to te zasvoji.
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.973
7.302
113
Zadnjič sem kupil plinski žar in za vikend ga bom prvič testiral. Zanima me, s čim bi pred prvo uporabo očistil litoželezno ploščo?