Kateri žar?

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Fajn pregrej, ker bo tako ali tako smrdelo tudi od žara. Namaži rešetko z oljem in teraj. Jaz sem litoželezno ponev od Webra v dveh letih samo dvakrat premazal s prvim jedilnim oljem, ki sem ga imel pri roki in ni nobenega problema. Sem ugotovil, da je boljše kak dan po peki kar pustiti in potem umijem. Ne vem, mogoče ravno zato ni nobenih problemov. Jo pa uporabljam tudi v pečici.
na youtube ji večina uporablja neko olje, ki je odporno na vročino.. Pravite, da gre tudi z jedilnim oljem? Prvič pa mislim fajn segret, in potem kakih 3x namazat in ponovno pregret.. Verjetno je to-to, ne?

Kje pa kupujete meso (rebre, kaki kos odojka, itd) v MB? Verjetno je bolje it v mesnico kot v kaki trgovski center, kajne?
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Uporabil sem prvo jedilno olje, ki sem ga imel pri roki in ni problema. Po peki pa pustim, da se ohladi in drugi dan lepo umijem. Uporabim vročo vodo in malo ročnega detergenta in vse na hitro sperem. V dveh letih nobenega problema z rjo.
Za MB ne vem, kje bi kaj kupil, imaš pa v Pragerskem mesnico. Za mene je veliko predaleč, da bi se peljal po meso, je pa spotoma, če sem kje v tistih koncih.
Za steake, tudi zorjene, dobiš v mercatorjevih hipermarketih, je pa seveda boljši mesar, ki te ne gleda debelo, ko mu rečeš, da bi imel baby back ali spare reberca.
 

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.886
6.039
113
Jaz niti dimnika ne uporabljam. Pa tudi te bele kocke ne, ker mi smrdijo. Spodaj dam 4 voščene kocke, pa z plinskim malim brenerom prižgem, minutko dodajam še plin okoli (brenam), malo pustim in je to to.
 
  • Všeč mi je
Reactions: ales85

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Med vikendom sprobal napoleona in lahko rečem, da mehanizem za odpiranje deluje vredu, tudi uhajanja dima nisem nekaj zaznal... Se pa da pri Napoleonu malce nastavit, kako pokrov zadihta, ker tisti inox del (obroč) pod pokrovom je pritrjen s šestimi šraufi in tam lahko pridobiš kake 2 mm na vsakem šraufu (če npr, na katerem predelu pokrov ne sedi lepo)..

Zaenkrat me malce moti litoželezno rešeto zaradi 2 stvari: je precej debelo in ko z žičnato krtačo probaš dol potegnit ostanke mesa, sčetine ne pridejo skozi celo rešeto in ostanki ostajajo na podnu rešete. In tudi teža rešete je nerodna, če želiš kam na hitrco odložit rešeto... Če bi bil kdo zainteresiran za nakup 1x sprobanega Napoleona, ZS.. ;)

Pekel sem rebra po WeWillGrillYou receptu, ampak moram rečt, da rebra niso bila tak lepo prepečena kot tam na videu... Sicer so bila dobra, ampak meso ni bilo tako mehko, kot bi naj bilo.. Sem pa imel malo čudno situacijo: najprej sem žar dobro segrel in 3x naoljil rešete in potem mi temperatura ni hotela past...

Za dobro ceno sem dobil tudi Weber Connect termometer, ki meri tudi temperaturo notranjosti žara in na napoleonu je termometer kazal dobrih 150°C, weber sonda pa nekje 115°C, kar je 40°C manj.. Je pa res, da je termometer od napoleona na vrhu, sondo pa sem imel pred rebrami, torej najbolj oddaljeno in zakrito od oglja.

Kakorkoli, potem sem vzdrževal temperaturo nekje tak, kot je opisano v prejšnjem odstavku in rebra pekel nekje 2h brez folije indirektno in pokončno, potem mariniral s bbq omako in zavite v dvojne alu folije pekel še 1h. In nato pustil kakih 15 min na mizi, zavite v folijo. In kot sem rekel, meso ni bilo tako mehko, kot bi moralo biti..
 
  • Všeč mi je
Reactions: Zgaga

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Meso ni bilo tako mehko kot bi moralo biti, ker si jih pekel premalo časa. Tko kot tvoj tič ni enak sosedovemu, tud en pujs ni enak drugemu, zato se naslednjič ne drži recepta kot pijanec plota in delaj na filing. Naslednjič jih peci po sistemu 3/2/1, se pravi tri ure na dimu, dve uri v foliji in eno uro brez da se omaka zapeče, temperatura na rešetki naj bo med 115 in 130 stopinj. Seveda zadnji dve fazi primerno skrajšaš, če oceniš, da bodo pečena prej, ali podaljšaš, če še niso pečena.

Kar se rešetke tiče, prkuri žar do amena, pa bodo vsi ostanki mesa ratali oglje, pol pa sam podrgneš. S pretirano "čistočo" žara se sam ženske ubadajo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.894
9.476
113
Kar se pa ruba tiče, je pa men osebno najbolj všeč sledeča osnova: Zvrhana žlička soli na kilo mesa, enaka količina česna v granulah, pol količine čebule v granulah, dve žlički sladke paprike, žlička popra in žlička rjavega sladkorja. Špricaš med peko z mešanico jabolčnega soka in jabolčnega kisa pol pol, kozaviješ na vsaka rebra mal putra.
 

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.756
1.009
113
S čim pa vi prižigate oglje/brikete v dimniku za oglje? Papir, kocke za podžig ali kaj tretjega?
Webrov dimnik, webrovi briketi in logicno... webrove kocke. Kao bio eko, dejansko ne zasmradijo kot parafinske bele. Mogoce mel drazji pride vse skup sam men je vredno. Firtoh (webrov) je pa senkan oz. na tecaju prsu zraven :D
 

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.091
448
83
45
dolenska
Ne rabi bit webrov dimnik, tudi kocke ne. Zdele sem nabavil bio eko kocke v lidlu. Splača se tudi alu folijo vzet, ker je rahlo debelejša. Dimnika imam dva, webrovga in non name. Oba isto služita namenu le weber je malenkost večji. Brikete pa največkrat kurim webrove. Sem poskusil parkrat neke hrastove premium a nisem zaznal neke omembe vredne razlike. Nekdo je omenil recept rebr, kot Boštjan nardi. Js jih dost po njegovo delam le kako uro dle. Je nekdo napisal kako in to je preverjeno dobr. Pa še kar se temperatur žarov tiče. Vsak dela drugače. Js mam Jemija in Webra. Vsak ma svoje muhe in svoje prednosti. Priporočam, da na kak lev dan sam malo briketov kot ogla porabiš za brezveze, da vidiš kako mašina dela. Lohk čivape obenem nardiš čr źe moreš. Ta teden bom kamen iz Hoferja testiral, za pico. Imam od kamadota kamen a se mi zdi, da je prevelik in zato zabim dlje , da ga segrejem. Nevem, bimo videl. Dejstvo je, da je potrebno nekaj igračkanja, da pogruntaš kako ti mašina dela. Bbq je super, ker ne rabiš zraven stat. Zakuriš, segreješ na temperaturo, daš meso gor in greš nekaj počet. Aja, vse te začimbe.... js sem rebra delal tudi samo sol in poper. Neverjetno dobro izpade
 
  • Všeč mi je
Reactions: Najbolji in Zgaga

Najbolji

Guru
20. feb 2008
4.756
1.009
113
smoukar - Isto, najprej mel en čipo dimnik, delal bp, sam kot pravs, Webrov je le vecji in ajd iz boljsega materiala (oni je rjavel ze prvo leto - sicer nepomembno ampak tako je). Glede velikosti sem pa takoj opazil, ko sem kupil 570-ko. Glede drugega pa ja, navada... Glede reber: pr nas se tud izogibamo sladkih omak oz. pogresamo karamelizacijo... Al pa ne znam nardit prave mesance, na koncu pride meso prevec sladkasto in tega ne mara noben pr his...
 
  • Všeč mi je
Reactions: tri10let