Kateri žar?

Karakala

Fizikalc
3. okt 2007
2.390
59
48
Republika Prlekija
ja hitro si mi to sedaj povedal :D jebela cesta jaz pa sem se sekiral zaradi onega luleka ven :D...navoja sta res enaka ja, jaz sem mislil da lulek pride v kaksno cevko noter v nemskem ventilu. Kakorkoli ze, sedaj imam samo adapter za nemski originalni regulator, dela kot sus, sedaj sem nabavil se https://www.springlane.de/weber-gusseisen-grillrost-fuer-spirit-300-2er-set.html in sem resen za nekaj casa :D...ko zacnem resno uporabljat pa se kako slikico prilimam.

Hkrati pa vam bom lahko povedal se primerjavo s pocensko zadevo, ki sem jo kupil pred par leti in se vedno lepo pridno dela, brez da bi prerjavela...

hvala vsem za pomoc, McGiver ti pa drugic prej to napisi :D

Zdravo,
Torej še vedno uporabljaš nemški žar z nemškim 50mbar regulatorjem priklopljen na slovensko jeklenko brez problemov?

Za moj žar tudi piše v specifikacijah : Deutschland, Österreich I3B/P (50 mbar), GRÖSSEN DER BRENNERVENTILÖFFNUNGEN : Hauptbrenner 0,87 mm
Slowenien: I3B/P (30 mbar oder 2,8 kPa), GRÖSSEN DER BRENNERVENTILÖFFNUNGEN: Hauptbrenner 1,01 mm.

Predvidevam, da je boljše kupiti nemški 50mbar regulator, kot slovenski 30mbar?
 

DOHC

Majstr
4. sep 2007
1.953
405
83
Imam meater-ja pa nisem najbolj navdušen. Prednost meater-ja je, če imaš rotisserie, ker ne moraš uporabit termometra z žico. Težava je v konstantnem prekinjanju povezave. Tko da, jst ga sam za rotisserie uporabljam, za ostale zadeve imam pa inkbird termometr z žicam. Buletproof, nikoli me ni pustil na cedilu. Dal sem pa 80 al 90 eur k je bil black friday.
 

gr69

Guru
15. dec 2009
11.611
2.649
113
še v SLO - ampak komaj
BTW - inkbird z integracijo v HA (Home Assistant) je pa čista zmaga. Ni več omejitve dosega BT. Ok - priznam - je rešitev za doma, če kam greš ostaneš pač na klasični inkbird aplikaciji.
Po drugi strani, pa že nekaj časa delam steake “na prst”, rebrca, pišeka in ostalo klasiko pa na občutek.
Termometer pa bolj da merim temperaturo “okolja” (temp na mreži - da ni spodaj prehladno).
 

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Zdravo,
Torej še vedno uporabljaš nemški žar z nemškim 50mbar regulatorjem priklopljen na slovensko jeklenko brez problemov?

Za moj žar tudi piše v specifikacijah : Deutschland, Österreich I3B/P (50 mbar), GRÖSSEN DER BRENNERVENTILÖFFNUNGEN : Hauptbrenner 0,87 mm
Slowenien: I3B/P (30 mbar oder 2,8 kPa), GRÖSSEN DER BRENNERVENTILÖFFNUNGEN: Hauptbrenner 1,01 mm.

Predvidevam, da je boljše kupiti nemški 50mbar regulator, kot slovenski 30mbar?
ja se vedno, brez problema :D

sicer bolj redko ker sem nabavil še par drugih igrač, ampak ja deluje tako kot treba
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
Lastniki webrow (in drugih zaprtih žarov), imam par vprašanj:

1. Ali dostikrat uporabljate difuzor ploščo in kaj pečete takrat? Kolikor razumem, je najbolj uporabna za počasno pečenje in dimljenje (indirektna peka).
2. Razumem prav, da imaš z uporabo difuzor plošče v bistvu na voljo celotno površino žara za indirektno peko? Ker drugače je pri indirektni peki površina skoraj pol žara neuporabna..
3. Kako pečete perutničke in npr.: zrezke svinjskega vrata? Na netu za perutničke vidim, da jih pečejo indirektno..
4. Weber žar vidim odličen za pripravo večjih kosov mesa in predvsem za počasno pečenje. Kaj pa, ko moraš čimhitreje spečt hrano (perutničke, zrezke, itd.) za kakih 40 ljudi? Kaj takrat pečete enako kot pri nepokritih žarih (torej na direktni vročini), samo imate med pečenjem pokrit žar?

Se še "spoznavam" z webrom, ampak kos potrebušine po tej metodi je uspel ODLIČNO.. :D Koža je bila, kot bi jedel najboljše ocvirke.. ;)
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Pol žara neuporabna ? Na tamalem Weber Compact Kettle 47 sem brez problema na eno stran spravil 12 perutničk ali 6 kosov vratovine, odvisno od velikosti. Pa je bil komaj fi 47. Na mastertouchu 57 pa mi še ni zmanjkalo prostora. Na tem pač prakticiram, da brikete nasujem v košari in jih pomaknem ob strani, kjer lahko kasneje po potrebi dodajam brikete. Pa imaš po sredini čuda prostora, za kakšno majhno stvar pa še po vogalih, kjer ni košare z briketi. Pa tudi košare lahko kombiniraš in postavljaš glede na potrebe. So temu primerno tudi narejene.
Perutničke in vratovino pečem indirektno in pod pokrovom. Kaj pa vem, tako sem se navadil in nam ugaja. Vse ostane lepo sočno in ne prepečeno ali že suho. Karkoli pečem od večjih kosov mesa, pa obvezno košari na stran in na sredino alu posodo z vodo ali jabolčnim sokom.
Sem pa začel tudi piščanca in druge večje kose mesa, sploh svinjino, pečit v alu posodah. Zakaj ? Zakaj bi sok odtekal, če ga lahko kasneje porabiš za polivko za riž, krompir, itd...Ker še vedno nekaj zraven podtaknem, vsaj čebula, rdeče korenje in česen je obvezni dodatek.
 
  • Všeč mi je
Reactions: raners

raners

Majstr
4. mar 2008
2.839
449
83
JakeTheSnake , glede polovice žara neuporabnega, sem mislil to, da če pečeš kaj indirektno, maš prostor nad košaricami neizkoriščen.. Drugače pa ja, pri fi57 je kar precejšna površina za pečenje.. ;)
 

JakeTheSnake

Fizikalc
16. okt 2016
412
145
43
Tisto nad košaro lahko kasneje uporabiš za "zaključek" perutničk ali vratovine. Nekje 45 minut cmariš indirekt, potem pa zaključiš na direkt, nad košaro. Imaš veliko možnosti za eksperimentiranje, kaj vam najbolj ustreza. Ravno to je čar tega, da ne delaš vsakič isto.
 
  • Všeč mi je
Reactions: raners

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.294
1.921
113
Lastniki webrow (in drugih zaprtih žarov), imam par vprašanj:

1. Ali dostikrat uporabljate difuzor ploščo in kaj pečete takrat? Kolikor razumem, je najbolj uporabna za počasno pečenje in dimljenje (indirektna peka).
2. Razumem prav, da imaš z uporabo difuzor plošče v bistvu na voljo celotno površino žara za indirektno peko? Ker drugače je pri indirektni peki površina skoraj pol žara neuporabna..
3. Kako pečete perutničke in npr.: zrezke svinjskega vrata? Na netu za perutničke vidim, da jih pečejo indirektno..
4. Weber žar vidim odličen za pripravo večjih kosov mesa in predvsem za počasno pečenje. Kaj pa, ko moraš čimhitreje spečt hrano (perutničke, zrezke, itd.) za kakih 40 ljudi? Kaj takrat pečete enako kot pri nepokritih žarih (torej na direktni vročini), samo imate med pečenjem pokrit žar?

Se še "spoznavam" z webrom, ampak kos potrebušine po tej metodi je uspel ODLIČNO.. :D Koža je bila, kot bi jedel najboljše ocvirke.. ;)
Tocka 3: na vsaki strani popecws na zacetku po cca 3 minute, nato das na indirektno za pol ure, obrnes in se pol ure. Prva polivica..spodaj zrak na pol, pokrov na pol. Druga polovica ure..spodaj na pol, zgoraj do konca odprto (idealno ce se ti ustali temperatura tam pri 160..itak bo v startu kakih 180).
 

luka51

Guru
16. avg 2007
14.470
5.766
113
1. Ali dostikrat uporabljate difuzor ploščo in kaj pečete takrat? Kolikor razumem, je najbolj uporabna za počasno pečenje in dimljenje (indirektna peka).
Vedno, ker za direktno uporablam plinskega q-ja.
Torej vse kaj pečem na oglju na 110-150°C je not difuzr pol se pa peče indirektno počasi.
 
  • Všeč mi je
Reactions: raners

rs1975

Pripravnik
1. nov 2008
229
1
18
Zdravo,

prosim za pomoč pri izbiri plinskega žara.
Postavljam letno kuhinjo in sem bil že skoraj 100% prepričan, da bom nabavil betonski roštilj, res konkretnih dimenzij (širina 200cm, višina 330cm). Ampak bolj kot premišljujem bolj se nagibam k plinskemu žaru, built-in opcija, npr. nekaj takega:
https://www.aliansa.si/napoleon-vgradni...
https://www.aliansa.si/napoleon-vgradni...

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupi plinskih žarov? Vem, da morajo imeti čez gorilnike tisto zaščito, da maščobe ne kapljajo direktno na gorilnike, ampak to imajo menda v tem rangu vsi. Bolj me zanima za kakšne druge podrobnosti, katere ne poznam.

Doma imam sicer že skoraj celo desetletje Webra na oglje, tako da če se mi res zalušta po oglju bi tega uporabil. Ima pa Napoleon plinski žar tudi opcijo nabave posebne posode, v katero daš oglje in na tak način plinskega spremeniš v žar na oglje.
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83
Je Grill tema , pa drugacno vprasanje. Imam neko eksotiko pa nasel da imajo dele samo v UK. Cena tam 70 Funtov plus postnina. Kolko se lahko nadejam drzavi malhi primaknit na omenjene stroske da mi postar prinese do vrat?
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.410
398
83
Na okroglo od 90£ pristejem Slo ddv plus cca ajd 30€ za pregled in odobritev da postar prinese na vrata...?
 

kajn

Guru
5. okt 2007
2.821
1.669
113
Iskajoč brata
Po občutku od 105 do 110€ cel nakup z davščino
ON topic:
Za vikend jutranja romantika: Samo jaz in moj žar :) je prijetno topel in nič ne odgovarja nazaj :)
1701323506694.png


Končni rezultat:
1701326039418.png

1701326068115.png
 
  • Všeč mi je
Reactions: zino in ynos