Kateri shake po treningu 2 uri pred spanjem?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To je to, kar sem prej imenoval "bro-science", nekdo si je pač enkrat to izmislil in sedaj vsi "bilderi" to počno. Raziskave, ki bo to podprla, pa seveda ni.

Pa tudi, če je napisano na internetu, še to ne pomeni, da je res?

Glej recimo, kaj jaz najdem: http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

Tale osebni trener in nutricionist pa svetuje čisto drugačen pristop. Postiti se večji dela dneva, potem pa jesti le nekaj ur, nikjer ne omeni da je nujno rukniti shake 15-30min po trebningu in nič podobnega. Svetuje celo, da se gre v trening brez zaužitega obroka prej, škandalozno!

Kaj pa zdaj, kdo ima prav in kdo ne?

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
Prav ima ta tvoj... z manjšim popravkom, poskusi se postiti kak dan, dva, 10, 30,... potegni do kamor bo šlo... ko ne boš več mogel tipkati, takrat si uspel in samo še vzdržuješ stanje, v katerem boš...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz....

sam imam sicer zelo urejeno prehrano, seveda se pa tudi pregrešim kdaj, če lahko temu tako rečem.
Najbolj smešno in bedasto mi je ko mi kdo ob tem ko me vidi da jem riž in piščanca, ko spijem shake, ko pojem skuto z banano in vodo, ko pojem tuno s cottage sirom ipd., sprašuje če sem na dieti
evil.gif
WTF to je čisto normalna prehrana. Vse preveč imajo ljudje v glavi, da če si obroke pripravljaš sam (ja da se jih, tudi ob polnoči kdaj kuham za drugi dan), in da če ne ješ šnicla s pomfrijem, kakava s krofom za zajtr, po menzah takšnih in drugačnih kosil, da če ne greš 2x na teden na horsa al pa v meka, če nimaš eno vrečko bonbonov vsak cajt ob sebi in če si ne streseš 2 vrečki cukra v kafe v lokalu da si na dieti?? Kje je keč da je miselnost ljudi o dietah (ki to v bistvu sploh ni) tako spremenila, in da je to kar je povečini junk postalo nekaj normalnega ipd.

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Kako pa izgleda tvoj hardcore 2-urni trening? Čisto iz firbca me zanima, kaj imaš za početi 2 ure v gymu in delati na polno.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
2 uri je mišljen skupni čas,s krajšim ogrevanjem vred. Potem pa najprej 8 ali 9 različnih vaj za ogrevanje,s priblično polovično max.težo in okoli 20 ponovitvami,potem pa še dve seriji na polno,istih 8 ali 9 vaj,z okoli 10 do 12 ponovitvami. Med temi vajami so tudi malo bolj specialne vaje za armwrestling (da se ne ponavljam,to je sicer že odprta tema na forumu: debatni kotiček-šport-Armwrestling treningi).
Se pravi vseh vaj skupaj je najmanj 24,pa računaj jasno še obveznih nekaj minut pauze vmes med vajami,pa si izračunaj čas treninga...

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Citat:
Uporabnik Hoci pravi:
Tole se doseže z do sekunde natančnim timingom pri vnosu beljakovin in zdravo prehrano. Morda kakšen vitaminček tu pa tam!

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9o16djEWQSQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

hysterical-1.gif

Grem stavit, da si ne more "normalno" rit obrisat. J**** take športnike. Ter, da nosiš sabo 50 "neuporabnih" kil.

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nekaj takega hočem jaz dopovedat določenim uporabnikom tu, pa so zgleda zaslepljeni...

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Čeprav se redko strinjam z Darjanom, je pa edini, ki (med drugim) prilepi kakšne relavantne študije/članke.

In tudi za mene je bodybuilding bolj zdravljenje kompleksov kot šport. Nimam ravno spoštovanja do teh ljudi.

Da si sposodim temo... športam že od malih nog. V naslednjih treh mesecih pa grem prvič konkretno (3× tedensko) trenirat v fitnes. Cilj je pridobit na mišični masi (kvalitetni, ne napihnjeni) in moči. Zanima me kaj moram dodat mojem jedilniku.

Primer jedilnika:
Zajtrk: banana, omega3, multivitamin, 30g whey+1,5dcl mleka+1,5dcl vode, žlička e.d. kokosovega olja
Kosilo: puranja/piščančja prsa + krompir/riž + solata, 3 dcl vode
Malica: banana, suho sadje (datlji, fige, marelice), 3 dcl vode
Večerja: jabolko/banana, ržen kruh+cottage cheese, mandlji/orehi/lešniki, 3 dcl vode, zeleni čaj z medom in mlekom
3 dcl vode pred spanjem

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Po mojem mnenju rabiš močnejši zajtrk. Za zajtrk namesto wheya, banan, 3 jajca + kos kruha, ostalo ok. Jabolko in banano daj med zajtrk in kosilo namesto zvečer. Za malico dodaj whey. Za večerjo pa kenslaj kruh, raje kak riž. Tole vse skupaj bo kar dosti kalorij, zato večerje ne rabiš imeti preveč obilne.

Recimo:
- Z: 3 jajca, kos kruha, 2dl mleka, e.d., k. olje, omega 3, vitamin
- M1: banana+jabolko
- K: kot si napisal
- M2: whey, banana, suho sadje (opcijsko, če ti bo preveč, lahko nekaj kenslaš)
- V: riž, cheese (še raje kakšna tuna), oreščki

Treniraj 3x tedensko uteži upper (recimo pon prsa heavy, hrbet easy; sreda: roke+rame, petek prsa easy, hrbet heavy), vmes torek (tek/kolo) in četrtek (max. interval - šprinti, skoki, atletika) kardio, sobota joga, nedelja off (sprehod v naravi, savna, lahkotno plavanje ...). Na vsake 4 tedne vzameš 1 teden off. Pa si vsesplošni stroj v top formi.
smile-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
Zanimivo... Po eni strani so ti všeč študije, ki jih Darjan prilepi (kar sam ne zna utemeljiti, poišče na googlu), po drugi strani pa slabo postaviš vprašanje, brez najbolj pomembnih podatkov (recimo teža in višina) ter si zadovoljen s takšnim odgovorom...
Kot bi v avtomobilizmu odprl post in postavil vprašanje: pnevmatike katerih dimenzij naj nataknem na svoj avto? In ti prvi odgovori 195/65-15... Darjan bi pa prilepil en test pnevmatik, za bolj strokoven izgled. Čudovito.

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Citat:
Uporabnik XXXL pravi:
Zanimivo... Po eni strani so ti všeč študije, ki jih Darjan prilepi (kar sam ne zna utemeljiti, poišče na googlu), po drugi strani pa slabo postaviš vprašanje, brez najbolj pomembnih podatkov (recimo teža in višina) ter si zadovoljen s takšnim odgovorom...
Kot bi v avtomobilizmu odprl post in postavil vprašanje: pnevmatike katerih dimenzij naj nataknem na svoj avto? In ti prvi odgovori 195/65-15... Darjan bi pa prilepil en test pnevmatik, za bolj strokoven izgled. Čudovito.

Niso mi všeč študie, ki jih prilepi Darjan ampak se zanašam na relavantne študije nasplošno. Dober vir -> WebMD

Runotu sem se zahvalil, ker mi je potrdil, da že zdaj nimam slabega jedilnika in ga je samo še malo "spimpal". Pa tudi za druge nasvete v zvezi s treningom. Moram si pa samo še izračunat dnevno porabo kalorij in potem prilagodit količino hrane, da bom imel suficit. Ni ravno neka umetnost, čeprav želite eni iz tega naredit celo znanost.

mobifrik99

Fizikalc
20. nov 2007
1.138
5
38
Na začetku teme ste mu svetovali vse in svašta, se delate pametne. Nobenega pa sploh ni zanimalo kaki trening, kakšni so cilji, nič od nič...avtomatsko je to nekdo, ki hoče biti nabildana gorila in takoj nasveti v tej smeri.

Kar pa se tiče raznoraznih študij pa se jih izogibajte in poskusite preštudirat malo strokovne literature. Te študije, ki jih berete na internetu so navadno sranje, prirejeno, da določene velike firme služijo.
Malo strokovne literature v roke pa s svojo glavo razmišljat poleg...
write.gif

Nazadnje urejeno:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik perofero pravi:

Večerja: jabolko/banana, ržen kruh+cottage cheese, mandlji/orehi/lešniki, 3 dcl vode, zeleni čaj z medom in mlekom
3 dcl vode pred spanjem

Moja kombinacija po treningu fitnesa,ki mi najbolj ustreza,je riž + piščanec (puran) + rdeča pesa (brokoli,cvetača...). Ampak to je stvar okusa,vsak ima tukaj neke svoje kombinacije,ki so mu všeč...
Sadje vsekakor ni dobra izbira pred spanjem (ja pa odlično kot prvi obrok zjutraj). Zakaj bi po fitnesu jedel banane in jabolka? Banana ima zelo visok glikemični index (po domače: nabije ti cuker v krvi,celo precej hitreje kot npr.čokolada.Kdor ne verjame,naj vpraša koga,ki ima diabetes).Jabolka pa v nobenem primeru niso primerna za večerjo...

perofero

Pripravnik
27. feb 2013
405
0
16
Banana naj bi imela GI okoli 52, bel riž pa 64. GO pa 10, bel riž pa 18. Pa glede na to, da jem takšne banane, ki so še malo zelene (beri niso prezrele in polne cukra), je verjetno GI še nižji. Jabolko ima pa GI okoli 35. Če pa z banano/jabolko mazneš še malo arašidov in navaden jogurt/kefir, je pa to že solidna malca/večerja kar se GI-ja tiče. Ali se motim?

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik perofero pravi:

Primer jedilnika:
Zajtrk: banana, omega3, multivitamin, 30g whey+1,5dcl mleka+1,5dcl vode, žlička e.d. kokosovega olja
Kosilo: puranja/piščančja prsa + krompir/riž + solata, 3 dcl vode
Malica: banana, suho sadje (datlji, fige, marelice), 3 dcl vode
3 dcl vode pred spanjem

Zdej ne vem kakšne so količine ampak s tem jedilnikom ne boš niti približno pridobival na mišični masi in kilogramih sploh pa ne
clean mišične mase.
1.) sem prepričan premalo kalorij in premalo OH in tudi premalo B, prav tako premalo M,
2.) preveč sadja
3.) še kakšen obrok ti manjka
4.) čist preveč sladkorja v obrokih

...zakaj si meriš količino vode?

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Kake zdrahe delate nekateri. Pa je kdo na tem forumu dejansko z ITM 23-25 in body fat pod 12%?

Recimo kaj takega:
w6vckj.jpg

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Zakaj pa ne bi bil? Mogoce ne s tako manekensko postavo, z malo mascobe pa zagotovo so ljudje.