EDIT: KSZ
Lahko debatirate v nedogled, ampak srečnega konca zgodbe ne boste dočakali. Zmanjšanja prometnih nesreč nikoli in nikdar ne bodo preprečile višje kazni. Čudi me, kako tega dosedaj še niso spoznali kvazi strokovnjaki? Od osamosvojitve so se kazni drastično povečale, število nesreč pa zaradi tega ni upadlo. In tudi v nadalje ne bodo.
Če upoštevam ta vikend, so življenja ugasnila trem motoristom, pa eni punci, ki je prehitevala na polno in pa še enemu/eni (vzroka ne vem). Vprašanje: bi omenjenih 5 oseb preživelo, če bi bile kazni 10 x višje? Jaz osebno menim, da ne ...
Kar je potrebno spremeniti, je kultura voznikov in ne višina kazni. Te so lahko astronomske, pa še vedno se bodo našli posamezniki, ki jim to ne bo mar.
Včeraj me je na poti z Bleda proti Kranju na semaforiziranem križišču, kjer se zavija proti Radovljici, v primeru moje vožnje naravnost skozi križišče in pri vožnji s hitrostjo predpisanih 60 km/h z zavijanjem v levo ekstremno "prijazno" izsilil starejši voznik. Če bi še sam razmišljal po njegovo, njegova sopotnica danes zagotovo ne bi obiskala nakupovalnega centra ali urejala svojega vrtička .... bi pa voznik lahko urejal njen grob ...
Da ne filozofiram, poanta vsega je, da si, (dinamike izpustimo
), nekateri jemljejo prednost v prometu na le njim razumljiv način, spet drugi včasih spregledajo situacijo, potem pa so še tretji, ki sploh ne razumejo, čemu služijo prometni znaki ter prometna signalizacija. In tu, dragi kolegi, tu bi se moralo pričeti ukrepat. Ne na koncu, na začetku zgodbe. Na koncu vsakega filma itak piše "the end". Vprašanje je le, čigav konec sledi ...
Noker