Kako uspešen je novi prometni zakon?

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Hehe... mal si kiksnu. Ravno zarad tega, ker sem odgovoren, se zavzemam zato, da vsak odgovarja za svoje "grehe" v skladu z njihovo težo. In med spregledat en znak al pa povozit otroka je mal razlike, al ni? Ti bi pa očitno kar preventivno vse postrelil, ker obstaja možnost, da bodo nekoč, nekje naredili eno orng pizdarijo...

Pač takšno početje je potencialno nevarno in je pravilno da se kaznuje. O višini kazni so se pa odločili od nas izbrani predstavniki in na to nimam vpliva. Če reč ne bi bila kazniva bi se vsi "po nesreči" vozili mimo vseh znakov. In pravtako vsak ki bi grozil z bombo ali pištolo ne bi bil obsojen za povzročanje splošne nevarnosti. Povzročanje splošne nevarnosti pač še ni isto kot umor. In neupoštevanje predpisov še ni enako povzročitvi nesreče. Zaznavaš razliko v teži dejanj? Je tudi kazen primerno nižja v obeh primerih, ampak pravilno pa da kazen je!

Pa nisem zaznal, da si za kaznovanje grehov glede na težo. Ti jih večinoma samo opravičuješ. Jaz nisem nikjer trdil, da bi te za prometni prekršek obesil. Samo kaznoval bi v skladu z zakonom. Saj so za manjše prekrške kazni še vedno dovolj mile.

Citat:

In s kadilskim zakonom je čist glih tko. Kaj konkretno bi tebe bolelo, če bi nekje na enem pajzlu visela tabla: BEZNICA ZA KADILCE?

Ne, ne bi me. Ampak žal morajo biti tudi zaposleni izpostavljeni zdravim razmeram za delo. Menim, da zaposleni nimajo pravice odločati v kakšnih razmerah želijo delati (v primeru, da izjavijo, da jih dim ne moti ali da so sami kadilci).

Citat:

Sicer pa... a se nisi ti hvalil, da si spil 16 pirov in potem šel za volan? Ne vem, če si pravi, da boš pridigal o odgovornosti...

Jaz sem se samo povedal koliko sem pihnil po 16 pirih. Nisem rekel, da sem šel za volan. V bistvu sem bil kar peš. Pa tudi lepo sem povedal, da sem res počel numnosti in pijan vozil. Pa tudi povedal sem, da se zdaj zelo dobro zavedam kaj to pomeni in ni možnosti, da grem pijan za volan... izkušnje iz prve roke pa tudi nekaj veljajo. Tudi priznam, da še vedno vozim rahlo prehitro in čisto zavestno prekršim kakšen predpis. Ampak se zavedam, da sem SAM odgovoren za svoje početje.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Prav hitro lahko spregledaš znak za začetek naselja. In ker za znakom pogosto ni nobenih hiš, pelješ 90 km/h.
Lahko je znak celo delno zakrit s kakšnim grmom.
Prav tako lahko spregledaš otroka na cesti. To ni nobeno opravičilo. Če je pa znak zakrit pa se lahko na to zgovarjaš v pritožbi.
In kaj ima otrok za delat na cesti? Kdo ga je postavil tja?

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
ksz

Prosim brez nepotrebnih žaljivk. Velja za vse, še posebej za stardeca.
Gospod šef poglej kako sem jaz stavek napisal.
Citat:
V moji pristojnosti je, da lahko vsakega pošljem v 3PM. Tud tebe sem pravkar. Kaj mi moreš?
Jaz nisem njemu rekel dobesedno"pejd u 3pm! Jaz sem samo povedal, da sem ga v svojih mislih pred računalniškim ekranom nekam poslal. In če si jaz nekaj mislim in ga v mislih nekam pošljem, mi nihče ne more nič, ker to ni konkretno in dobesedno žaljenje.
Žaljenje je, če koga med pogovorom nekam pošlješ, ne pa če povem, da sem ga sam pri sebi nekam poslal.
Če ti v avtu na cesti pošiljaš u 3pm nekega dinamika ni isto, kot če mu greš to v ksiht povedat.
Vsaj jaz tako mislim.Upam, da sem dovolj razumljivo razložil.
Razen, če je tukaj prepovedano napisat kaj si kdo misli.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Prav hitro lahko spregledaš znak za začetek naselja. In ker za znakom pogosto ni nobenih hiš, pelješ 90 km/h.
Lahko je znak celo delno zakrit s kakšnim grmom.
Prav tako lahko spregledaš otroka na cesti. To ni nobeno opravičilo. Če je pa znak zakrit pa se lahko na to zgovarjaš v pritožbi.
In kaj ima otrok za delat na cesti? Kdo ga je postavil tja?

Povozi ga, pa ti bodo na sodišču povedali.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Hm, od kje tebi pa še komu, da zagovarjam nespoštovanje zakonov in predpisov? Samo ugotavljam, da so kazni za določene minorne prekrške preveč drakonske.

Hja, hkrati si pa spet napisal, da sam zavestno kršiš predpise... Jaz jih recimo ne imam pa toliko kilometrine, da točno vem, kako kvalitena je signalizacija pri nas in kako spretni so policaji pri postavljanju zased.

In spet si podal deplasirano primerjavo z grožnjo z bombo...

Da bi bila relevantna bi moral:

NAMENOMA ignorirati znak za naselje, peljati z NEPRILAGOJENO hitrostjo skozi NASELJE v trenutku ko bi bilo na cesti cel kup ljudi, ki bi jih s tem lahko OGROŽAL.

Vidiš razliko? Recimo med nekom, ki maha in grozi s pištolo in nekom, ki jo ima pač v žepu (pa recimo nima dovoljenja zanjo, kar je prekršek, prvo je KD)...

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Takšne generacije ne boš dočakal niti ti niti jaz. Vzgoje voznik se lahko razvije samo iz vzgojenih ljudi, kar pa se tiče vzgoje otrok, je na žalost tako, da se bolj ali manj vzgajajo sami oziroma s pomočjo televizije, play stationa, PC-ja, ulice,...
Prmejduš, da maš prav.
In kot vem, policaji niso ob cestah zato, da bi vzgajali poredne fante in dekleta. Oni so represivni organ.
Fantke in punčke morajo vzgajati starši. To pa se ne dogaja, ali pa se dogaja zelo slabo.
Sodobna vzgoja je takšna, da že bolj otrok vzgaja svoja starša.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Otroke sem vzgojil, zdaj pa z vsem spoštovanjem in vnemo vzgajam vinsko trto.

BTW: A si ti mogoče posvojen in od svojih staršev pozabljen otrok drgač?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
NAMENOMA ignorirati znak za naselje, peljati z NEPRILAGOJENO hitrostjo skozi NASELJE v trenutku ko bi bilo na cesti cel kup ljudi, ki bi jih s tem lahko OGROŽAL.

In če besedo, NAMENOMA zamenjaš z PO NESREČI, koliko manj so tisti ubogi ljudje ogroženi?
confused-1.gif
Avto je v nepravih rokah nevarno orožje, pa če je to namenoma ali po nesreči... pa ni važno kakšna je zagrožena kazen na koncu. Pač prvo je KD in drugo je prekršek. Zakaj bi na vsak način opravičil prekršek?

Sicer pa če se voziš enostavno tekoče in udobno brez divjanja ni o kakšnih drakonskih kaznih ne duha ne sluha. Sam se ne peljem 50 po števcu ampak 55 - 60, ker to motorju bolj paše in je vožnja udobnejša. Če mi bo palicaj slučajno izmeril prekoračitev bom pa plačal tistih nekaj evrov (40€ je polovička). Ampak so me že dostikrat ciljali pri tej hitrosti pa nisem nikdar nič dobil. Mogoče pa sploh ne kršim predpisov, ha!

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
hehe... a je razlika, če jager po nesreči zamenja kolega za merjasca in mu nardi še eno luknjo v rit al pa če ga namenoma počaka v zasedi in ustreli? Bi ga v obeh primerih enako kaznoval, ker je oni v obeh primerih enako mrtev?

Pa od kje ti, da opravičujem prekršek? Saj ga ne, samo pravim, da so določene kazni previsoke.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Fonzl pravi:
Saj ga ne, samo pravim, da so določene kazni previsoke.
Eh, dej dej. Ne bluzi. Če bi bil v politiki ti je tistih 1k EUR mala malca. Pač ne boš šel ven na dve večerji in je. Ali pa malce povečal zahtevano ''podporo'', pardon plačilo za lobiranje.

Za delavce se pa našim presvetlim predstavnikom ljudstva itak hebe. Pa kaj, če bo moral za to garati dva meseca. Aja, vem ja. Saj mu ni treba narediti prekrška. Si je čisto sam kriv.

Namreč, da daš kazen 1k EUR (kar je več kot dvakratnik minimalne plače, ki jo prejema kar konkretno ljudi) moraš biti malo
stupid-1.gif
. Folk je na robu revščine (ne more poštrihat meseca z mesecom), potem ga pa še takole pokončaš. Čeprav je pa tudi res, da za kazen 1k EUR se ne moreš ravno ''zmotit'' ali ''spregledat''.

Nazadnje urejeno:

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Jaz nisem njemu rekel dobesedno"pejd u 3pm! Jaz sem samo povedal, da sem ga v svojih mislih pred računalniškim ekranom nekam poslal. In če si jaz nekaj mislim in ga v mislih nekam pošljem, mi nihče ne more nič, ker to ni konkretno in dobesedno žaljenje.
Žaljenje je, če koga med pogovorom nekam pošlješ, ne pa če povem, da sem ga sam pri sebi nekam poslal.
Če ti v avtu na cesti pošiljaš u 3pm nekega dinamika ni isto, kot če mu greš to v ksiht povedat.
Vsaj jaz tako mislim.Upam, da sem dovolj razumljivo razložil.
Razen, če je tukaj prepovedano napisat kaj si kdo misli.

Razumem kaj si ti hotel povedati, ampak vseeno to ni lepo in žaljenje, čeprav zelo posredno, tukaj ni zaželjeno. Vsi smo ljudje in dajmo se obnašati dostojno.

Sedaj pa nazaj na temo.

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Takšne generacije ne boš dočakal niti ti niti jaz. Vzgoje voznik se lahko razvije samo iz vzgojenih ljudi, kar pa se tiče vzgoje otrok, je na žalost tako, da se bolj ali manj vzgajajo sami oziroma s pomočjo televizije, play stationa, PC-ja, ulice,...
Prmejduš, da maš prav.
In kot vem, policaji niso ob cestah zato, da bi vzgajali poredne fante in dekleta. Oni so represivni organ.
Fantke in punčke morajo vzgajati starši. To pa se ne dogaja, ali pa se dogaja zelo slabo.
Sodobna vzgoja je takšna, da že bolj otrok vzgaja svoja starša.

Nažalost je to res tako..

HrabiaMol

Fizikalc
28. jul 2007
1.400
1
38
Ampak folk vzgojit je zelo težko, oz ne gre na hitro.
Te kazni so tako ali tako zgrešene, ker, opažam da je nadzor več ali manj enak kot prej. Se pravi, edino kar so dosegli je to, da tistega ki ga slučajno opalijo, opalijo 2 do 3 krat bolj, ostali pa nič.
Če bi dejansko hoteli kaj narediti na temo varnosti v prometu, bi lahko kazni prepolovili ali še bolj zmanjšali, obenem pa poostrili nadzor (stacionarni radarji, alkotesti,..). Vsak, ki ve, da ga bo doletelo, pa če prav samo 30€ kazni, sigurno ne bo šel v prekršek. Če je pa kazen 1000€, pa možnost da faše zelo mala, pol pa folk boli k....
Pa še nekaj; če misli kdo, da so v Avstriji pa Nemčiji pa kajjstvemkje "vzgojeni", se pošteno moti. Isti klinac, samo da je veliko večja verjetnost da nabašeš na radar tam kjer je omejitev, da ne govorimo o učinkovitosti izterjave kazni.

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
Pa še nekaj; če misli kdo, da so v Avstriji pa Nemčiji pa kajjstvemkje "vzgojeni", se pošteno moti. Isti klinac, samo da je veliko večja verjetnost da nabašeš na radar tam kjer je omejitev, da ne govorimo o učinkovitosti izterjave kazni.

To pa ne bo držal. Predvsem je splošna kultura zlasti v Nemčiji precej večja, kar se pozna tud na cestah. Probi kdaj žmigovc uporabit v Nemčiji al pa pri nas, pa poročaj kaj se zgodi. Al pa preštej tiste, ki ti blendajo na avtocesti...

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
ha, bos reku, da u Nemciji pa ne blendajo,
oja, pa se kak blendajo,
npr. prehitevas in mas nekje 180 po stevcu,
v trenutnu za tabo porche, takoj blenda in kaze levi zmigavc

takoj ko je mogoce se umaknes in v istem trenutku mimo zletijo trije sportaki, ki se zgleda lovijo al kaj

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
Jap, točno to bom reku. Pa ne pr 180, tud pr precej manj ne blendajo. Vsaj men ne, je pa res, da nikol ne delam drena brez potrebe, oz. se umaknem, ko opravim svoje. Kako je pa pr nas, je pa blo že dost debate... Memgrede - glihkar naredu 1000 km po Italiji, famozni Neapelj included - noben blendu. Doma vsaj trije na 20 km... Tko to je, žal. Tko zagovedenga folka na cesti nisem vidu še nikjer po Evropi...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Evrokrat pravi:
ha, bos reku, da u Nemciji pa ne blendajo,
oja, pa se kak blendajo,
npr. prehitevas in mas nekje 180 po stevcu,
v trenutnu za tabo porche, takoj blenda in kaze levi zmigavc

takoj ko je mogoce se umaknes in v istem trenutku mimo zletijo trije sportaki, ki se zgleda lovijo al kaj
To, da so ti blendali je bilo verjetno zato, ker si se fural na levem pasu ob prostem desnem. Sicer res nikoli ne bredajo (v glavnem beri spodaj o caR-jih
evil.gif
).

Da ne govorimo o tem, da si npr. zajebal v križišču in moraš iti na drugi pas. Daš žmigavc, takoj te spustijo noter. Pri nas ti pa še hupa, češ [censored] odjebi, tukaj sem jaz in ne boš šel pred mano ni šans.

Potem gremo malce naprej: v Avstiji sem zelooooooo poredko srečal debile, ki se vozijo po prehitevalnem in je hkrati vozni prost. Zadaj pa kolona. No, pri nas je to standard. Greš od Kopra do MB-ja in boš vsaj par takih bedakov srečal. Pač, imam ja jake gare, vozim 130 km/h in jebite se vsi vi zadaj. Jaz sem caR(etard).

Naslednje: probaj v Nemčiji ali Avstriji ruknit tempomat nekje na 150 km/h in pri nas. Pa potem poročaj. Tukaj ti na vsakih par km en caR(etard) pade pred avto, v Avstriji? Od Dunaja do meje sem (razen omejitev) dvakrat izklopil tempomat. In to za par sekund. Pri nas? Več časa se voziš brez njega, kot pa z njim. Je pa res, da je vsaj zanimivo.

Nadalje (tudi smrtno nevarno). Nisem še doživel v tujini, da bi mi [censored] stisnil na plin, ko sem ga prehiteval. No, pri nas to ni tako hudo. Je pa tukaj zelo zanimivo. Če si v jajčku se pogostost tega občutno poveča. Očitno je treba filat ego.
stupid-1.gif

Toliko o vzgoji. Če pa ti kdo po Nemčiji teži in dela sranje je pa večinoma ''Nemc'' ali pa dejansko en s tablico iz bivše Juge ali Bolgar, itd...

Imam tudi kar nekaj stikov z Nemci in Avstijci in večina ki jih pride z avtomobilom so kar presenečeni, kako idiotsko se je pri nas pripravljen folk borit za vsak cm ''svoje'' ceste.
stupid-1.gif

Še perspektiva: v zadnjem času se mi zdi, da se stvari malce popravljajo. Celo te kdo spusti na prednostno cesto, ti da prostor, da spremeniš pas, itd... Morda pa imamo še možnosti, da se kaj izboljša. Pa ne zaradi drakonskih kazni.

Sicer pa: moj občutek je, da še v ITA si veliko bolj varen na cesti, tukaj je kriminal, južneje ko greš, hujše je. Tako da, jaz samo upam, da bodo moje gare večje in varnejše od debila, ki bo priletel vame. Pa da bo to pomagalo.

Evrokrat

mX's brotherPEPČEK 08
6. avg 2007
6.693
556
113
Capitale de l'Europe
europa.eu
preberi se enkrat, napisu sm ob prehitevanju,

npr., tu v Belgiji so na avtocesti res bolj disciplinirani, tut omejitev se drzijo, 120 na avtocesti,
to pa predvsem zaradi manjse porabe goriva,

baje pa policaji tolerirajo nekje do 150 na avtocesti

medtem, ko v samem Bruslju je precej drgac,
npr., ce gdo ne spelje v trenutku ze trije pipkajo oduzadi,.....

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Citat:

Khmm očitno so tvoja merila učinkovitosti povsem druga kot tisto, kar je zakonodajelec hotel dosečt z zakonim.

Bo držalo, meni je merilo koliko bolj so cesta zaradi zakona bolj oziroma manj varne, ne pa koliko pokasirajo policaji in pa koliko voznikov država gosti v svojih hotelih.

@stardec: Po svoje imaš prav, samo kaj ko so denarne kazni neučinkovite. Očitno je prišel čas, da se odločimo ali hočemo polnit državni proračun ali hočemo bolj varne ceste. Jaz sem za bolj varne ceste. Torej država naj spremeni kaznovalno politiko pri prometnih prekrških. Kakšnemu niti kazen 1M€ nebi pomagala, bi mu pa precej pomagala kazen čiščenja parka v domačem kraju v posebni uniformi ali pa naj se sliši še tako butasto, obvezno nošenje majice z napisom "Jaz sem cestni norec" pa po možnosti še fotka objavljena v medijih.

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.