ksz, mislim da spada v to temo
Razfookan sem, čeprav sem rešil problem.
He, decembra je frendu crknila tretja zavorna luč. Uradni servis je dal ponudbo za sto eur.
Nesprejemljivo, če se na spletu najde za manj kot polovico. S poštnino iz Latvije vred.
Včeraj so meni na rednem servisu ugotovili crknjeno tretjo luč. Ker sem imel v spominu svežo izkušnjo sem seveda pobrskal ebay. Našel za podoben denar, med 35 in 50 EUR. Rabljeno celo za 20€.
Ker pa sem hotel vedeti koliko profita bom naredil sem povprašal še uradni servis. 135 EUR, delo vključeno. Hm, delo : konektor dol, porin luč ven, novo noter in konektor gor. Totalno sem popizdil.
Ta luč je sestavljena iz devetih ledic, ene diode, enega kondezatorja in osmih uporov.
Pri Farnellu stane material cca 10€, tiste ki kupujejo na kile tega materiala verjetno krepko manj. Ob vsem tem je luč še »glupa« ; za razliko od vseh ostalih crknjenih žarnic, ki javljajo svoje stanje na ekrančku je bila ta tiho. Odločil sem se da zadevo še enkrat pogledam preden se spravim k zamenjavi/popravilu.
Za začetek sem odlotal originane žičke za napajanje, nalotal nove in zadevo preizkusil in glej, glej . problem rešen. Strošek nič.
Razfukan (brez oo) sem pa še vedno : komponenta je bedno konstruirana, morala bi svetiti pa čeprav bi bila dobra samo ena dioda, par žičk za paralelno vezavo bi mogoče povečal stroške proizvodnje za en cent. Nenormalno razmerje med vrednostjo uporabljenega materiala in končno ceno luči je pa samo znak žaljivega odnosa uvoznika do kupcev teh vozil.
Komponenta : tretja zavorna luč, GM13372164, Opel.