Izpit B, B1

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
62
28
Otrok je dopolnil 16 let in vem, da lahko naredi izpit B za vožnjo s spremljevalcem. Moje vprašanje pa je : če naredi izpit za B, ali lahko vozi B1 brez spremljevalca ?

Meni je nekako logično, da ja, ampak potrditve ne najdem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Hm, ali dejansko narediš izpit? Moj otrok je že bil sicer nad 18 in si je dal vpisati za vožnjo s spremljevalcem. Ampak on takrat izpita še ni naredil, imel je pa pogoje, da to lahko vozi s spremljevalcem (verjetno teoretični del narejen, XX ur v avtošoli in mogoče še kaj). Ker izpita še nisi opravil, ti ne morejo nobene kategorije priznati. Mislim, da je pri < 18 let enaka fora. Izpit bo kljub vsemu lahko šel delati šele, ko bo 18 let.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
62
28
c/p iz AMZS

Vožnja s spremljevalcem

Ne glede na zgoraj navedene starostne omejitve sme voziti osebni avtomobil tudi oseba, starejša od 16 let:

• ki je v šoli vožnje opravila teoretični del usposabljanja za voznika motornih vozil kategorije B, je pred pristojno izpitno komisijo opravila teoretični del vozniškega izpita in v šoli vožnje končala praktični del usposabljanja;
  • ki ji vozniško dovoljenje ni odvzeto oziroma se ji ne izvršuje izrečena sankcija prepovedi vožnje motornega vozila določene vrste ali kategorije oziroma se ji ne izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja oziroma ji ni izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja in v evidenci nima nobene kazenske točke v cestnem prometu, če ima vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil druge kategorije;
  • če jo med vožnjo spremlja spremljevalec;
  • če je vozilo označeno s predpisano »L« tablico.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
62
28
OK, že razumem... sem ravnokar govoril z lastnikom šole vožnje in priporočal mi je A1. B1 usposabljanja takorekoč nihče ne izvaja.