Najstniki niso kej dost drugačni, avti so. Dons praktično ne dobiš mal večjega avta, ki bi imel pod 90 konjev. Avto imajo ABS ASR in podobno, ki daje lažen občutek varnosti in potem je izlet s ceste pri bistveno višji hitrosti in to direkt. Ta avto sem peljal domov z zanič gumami in se neverjetno lepo pelje skozi ovinke, z novimi se je zihr še lepše (no zdaj ne več). Tko da trening pri zdrsu, al pa ko si mal prehitr v ovinkih ni več mogoč tako kot v naših časih. Sicer sem mu to trobezljal, sam se očitno ni prijelo.
Včeraj sva šla z mojo še enkrat pogledat kraj neumnosti. Dečko je peljal zjutri sestro na šiht v Ljubljano, šel k babici na zajtrk, pol pa nazaj domov, pač uživancija zadnji dan počitnic s svojim avtom in se odločil, da z AC ne bo zavil domov, ampak na eno cesto, ki ima baje dobre ovinke. Mal ravnince z dvema blagima ovinkoma, kle je v tretji pritisnil, šaltal v četrto in imel notri 110 na uro zelo hitro in je bil zaradi tega bistveno hitreje pri ovinku, kot je pričakoval, zbremzal kolikor je lahko, obrnil volan v levo, ker je šel avto naravnost je pohodil še bremzo in zadel ter podrl ograjo, ki ga je rešila, da ni letel 3m globoko v potok in se ustavil na treh grmih, ki so preprečli, da ni šel dol v potok. Če se je imelo to zgodit, se je na najboljši možen način, ker lahko bi bil desni ovinek, avto poln mulcev in nasproti kamion, kolesar, motorist...
No včeraj smo imel pol pogovor, kjer sem mu izbil iz glave vse izgovore, da ni vedu, da je bil asvalt nevem kakšen in sva zaključla, da je bil enostavno prehiter tko za tisto cesto, za nepregleden ovinek, kot za dejstvo, da pač še nima pojma o vožnji. Da ni bil sam mal prehiter, ampak fejst. Žal je na hard doživel šok, namesto na mehkega, na treningu varne vožnje. Pol je čist po moje snel očala in se prijel za čelo, pol sm pa še reku, no vidiš, časa ne moreš zavrtet nazaj pa če bi še tako rad. Predstavljaj si šele željo po tem, če bi pod tvojim avtom nekdo umrl. Tko je bla lekcija zaključena in smo šli spat.
Dons zjutri se v tišini peljeva v Ljubljano, pol pa kle na Dolenjki rečem, kaj sine, dons si mel pa mal drugačne plane. Pa prav, ja sm mislu it z avtom v šolo, da je bla pa tist res kapitalna neumnost. Pol sm mu pa sam reku, da ni prvi k je to naredu, da zdej je pa čas, da najde način kako iz tiste razbitine potegnit največ in da upam, da bo mel to vse v mislih, ko se naslednjič vsede v avto.
PS: Pišem pa tole samo zato, da mogoče kdo od vas prepreči take neumnosti, men več kot očitno ni ratal, pa sem se trudil.