Italijanska Nutella

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Evo, pa smo dobili merilo, kdo je srednji sloj. Tisti, ki "loči" med različnimi porekli Nutele.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
fora je samo v prilagodljivosti okusov... pač poljaki so navajeni na en okus (njim po možnosti ita nutela ni kul:))))) mi smo navajeni na druge okuse... je pa težava slo trga da je premajhen in ne delajo "lokalno prilagodljivega" okusa. potem pa imaš na izbiro ali poljsko (oz vzhodno evropske) okus ali pa italjanski (zahodno evropski)

kvaliteta kot taka je pa tam tam povsod:)

V SLO, npr, je folku najboljši oklus poljske nutelle. Za nemško ali ita (se ne spomnim, katera je bila v raziskavi) so ocnejevali, da je preveč čokoladasta (ali lešnikasta, se ne spomnim več, kaj jih je motilo) in premalo sladka ... Ampak rezultat me je po eni stranbi presenetil (zakaj bi se komu zdelo, da je bolj cukrasto bilje), po drugi pa ne (je folk verjetno od nekdaj navajen teh cukrstih vzhodnoevropksih okusav) ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Se strinjam...

Se bi upal kaj stavit, da če pišem na nutella ferrero, da mi bodo odgovorili, da je nutella povsod mišljena enako in da jo NE prilagajajo kakim drugorazrednim trgom.

Če bi na Mcdonalds pisal, da je v Slo čisto drugačen kot v Avstriji, bi zadevo konkretno raziskali in ukrepali, da ga nekdo ne serje.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz..

Sej recept je verjetno enak, samo so drugi dobavitelji sestavin in tukaj lahko pride do razlike. Enako se je čutila razlika pri Laškem iz Laškega in Splita, prav tako Heinekena iz Nizozemske in Karlovca, enako je tudi pri meku, saj imajo v drugi državi druge dobavitelje osnovnih sestavin ipd., tudi cocacolo polnejo pri nas, osnova mora biti enaka in tukaj samo mešajo, gaziran del je pa verjetno lokalen ipd., in tako več ali manj pri vseh ostalih zadevah.

VinS

Pripravnik
27. jan 2012
359
0
16
Obišči stran
recept pri Nutelli NI enak, tudi struktura ne, npr. italijanska se v hladilniku strdi, nemška in poljska pa precej manj. Italijanska in poljska imata 5% mleka v prahu, nemška 7,5%, itd.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Fora poljske Nutelle na trgovinskih policah v Sloveniji je samo v ceni.

Niti slučajno. Ker nemška je itak cenejša.
POzabite teorije zarote, drugorazredne trge ipd. Proizvajalec prilagaja recepturo zahtevam trga, to je vse. Tudi meki niso vsepovsod enaki (kot je nekdo zgoraj napisal). POnudba različna, recepture tudi niso čisto iste.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.558
1.150
113
To je bilo na SLO1, VAL 202, je gospa Breda iz ZPS lepo razložila in izpostavila na primeru znanega proizvajalca čokoladnega namaza, da je na policah poljski proizvajalec zaradi cene in da je na nas potrošnikih, da trgovce kaznujemo z ne-kupovanjem teh izdelkov.

Prav tako je izpostavila po ovinkih in povsem jasno, da je isti problem pri Milka čokoladah, Persil pralnemu prašku, pri enih plenicah ITD. pri najbolj potrebovanih vsakdanjih artiklih.

Mislim, da ga. Breda ne bi imela tega intervjuja, če nas ne bi trgovci nategovali z drugorazredno robo.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.937
113
v lokalni ostariji
dej ta breda tud mal brcne u temo... pa pač da upraviči svoj društvo zakotali kakšno bučko...

cena iz poljske je tam tam kot iz ITA:)

so pa recepture drugačne....

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
(poljsko kupimo v sili, za tamalo),

Veš kaj sem prvo pomisli, ko sem tole prebral: 'O pra....ec!'
evil.gif
(hec!).

Tudi jaz opažam da Nutella ni Nutella...nazdanje kupljena v Sparu se je kar topila, nabrala se je na vrhu kar neka mašščoba - olje. Čudno vse skupaj.

(glavnino Nutelle požrem jaz z žlico
grin1.gif
zato se še bolj opazi razlika v okusu - seveda tudi izgledu).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
To je bilo na SLO1, VAL 202, je gospa Breda iz ZPS lepo razložila in izpostavila na primeru znanega proizvajalca čokoladnega namaza, da je na policah poljski proizvajalec zaradi cene in da je na nas potrošnikih, da trgovce kaznujemo z ne-kupovanjem teh izdelkov.

Prav tako je izpostavila po ovinkih in povsem jasno, da je isti problem pri Milka čokoladah, Persil pralnemu prašku, pri enih plenicah ITD. pri najbolj potrebovanih vsakdanjih artiklih.

Mislim, da ga. Breda ne bi imela tega intervjuja, če nas ne bi trgovci nategovali z drugorazredno robo.

ZPS je sicer čisto fajn (sem član), ampak tule so brcnili v temo. Ne spomnim se sicer, kje sem prebral, ampakv slo je bila narejena senzprična primerjava tovrstnih namazov (ali pa smo nutell, ne spomnim se) in to na vuorcu navadnih ljudi, ne ekspertov. In zmagala je poljska nutella, nad neško so se pritoževali, da je premalo sladka in prevč čokoladata/lešnikasta.Kaj češ potem, če je pa folku to všeč? Pač poiščeš trgovino, kjer imajo nemško (Muller, recimo), poljsko naj pa kupujejo tisti, ki jim je všeč.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
(poljsko kupimo v sili, za tamalo),

Veš kaj sem prvo pomisli, ko sem tole prebral: 'O pra....ec!'
evil.gif
(hec!).

Tudi jaz opažam da Nutella ni Nutella...nazdanje kupljena v Sparu se je kar topila, nabrala se je na vrhu kar neka mašščoba - olje. Čudno vse skupaj.

(glavnino Nutelle požrem jaz z žlico
grin1.gif
zato se še bolj opazi razlika v okusu - seveda tudi izgledu).

hysterical-1.gif

Sicer pa ja, tudi jaz jo jem z žlico, jebiga. In poljska je grozno sladka, toliko, d aje več kot 2 ali 3 žličke ne morem, kar jezik "peče" ... Pa preveč tekoča je, pa pregladka, brez teksture.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Pustimo zdravje, samo enim res očitno ni jasno, zakaj se okusi malenkostno razlikujejo.
a to velja tudi za izdelke kot so snikers, mars, twix...?
bonk.gif

tisti, ki verjame v teorijo o "prlagajanju trgu" se mi smili....
redface-1.gif

ne vem, alpa zagovorniki te teorije še niso videl dlje od svojega praga
bonk.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.551
2.937
113
v lokalni ostariji
kwa

lej, pač po liniji posla poznam zadeve in ja, okus se prilagaja. pa nima veze glede balkana.
dash oz pralni praški so pa močnejši za vzhod:))) sam eni tega nočjo verjet.

ne vem zakaj verjamete v teorijo zarote, da tukaj lifrajo šrot, v nemčijo pa top shit? fora je samo v prilagajanju lokalnim navadam /potrebam...

guardy

Guru
3. avg 2007
8.486
1.051
113
Obišči stran
Isto je s persilom.

V milerju kupujemo kilskega megaperls, pa daš notr tko, pol merice, pri nas prodajajo 3 kilske, pa moraš za eno pranje dat 2 polhne merice...

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
Citat:
Pustimo zdravje, samo enim res očitno ni jasno, zakaj se okusi malenkostno razlikujejo.
a to velja tudi za izdelke kot so snikers, mars, twix...?

Glej, politika poslovanja posameznih podjetij je različna. Določeni produkti so res slabši za vzhodne trge, ampak pri hrani je definitivno drugače. Ti produkti niso slabši, kot je že bilo omenjeno, temveč prilagojeni posameznemu trgu. V Sloveniji glede Nutelle komplicira recimo 10% ljudi (pa sem po moje rekel preveč), od tega recimo tretjina dejansko preferira tisto "za razvite trge", ostale dve tretjine so ovce, ki sledijo tisti tretjini samo zaradi tega, da so "in", ker uživajo v "evropski" Nutelli. Zanimiva mi je predvsem ena stvar...ljudje se bunijo, kako je poljska Nutella presladka, pa umetna, pa ni tistega pravega okusa, po drugi strani pa je istim ljudem višek sladkanja Milka čokolada.
confused-1.gif

Mars, Snickers in ostali Marsovi proizvodi pa se za razliko od recimo Nutelle in Coca Cole ne proizvajajo/polnejo v vsaki drugi državi. Predstavljaj si, da bi imeli v tovarni v UK ločene linije za proizvajanje "vzhodnjaškega" in "evropskega" Snickersa... Glede plenic ne vem, vem pa da glede mehčalcev P&G vodi enako politiko, kot recimo Nutella - izdelki so prilagojeni državam oz. nekim skupkom držav (clustrom). Vzhodnjakom nikoli ni bilo mar, kako zelo perilo diši, važno je bilo, da je mehko, medtem ko je zahodnemu trgu bila skoraj prioriteta vonj. In verjameš ali ne, edina razlika med mehčalcem "za vzhod" in "za zahod" je v količini vsebujočega parfuma.

Citat:
Uporabnik kwa pravi:
tisti, ki verjame v teorijo o "prlagajanju trgu" se mi smili....
redface-1.gif

Potem smo za ZDA cela Evropa samo balkanci, saj je nam namenjena popolnoma drugačna Fanta, kot za njihov trg. Slabša/boljša...to je stvar okusa, je pa drugačna. Kot sem že omenil...raziskave trga in njihove specifike. Dober primer - kitajska hrana. Baje (niso moji podatki, samo posredujem), da je hrana tam popolnoma drugačna, kot v Evropi in če je to res, garantiram, da če bi pri nas kuhali enako kot tam, bi imeli pol manj prometa, ker večina Evropejcev enostavno ni vajena tistega okusa.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
ne vem zakaj verjamete v teorijo zarote, da tukaj lifrajo šrot, v nemčijo pa top shit? fora je samo v prilagajanju lokalnim navadam /potrebam...
verjemi mi, da sem prvi, ki bi rad videl, da je za vse enako...pa žal ni tako
confused-1.gif

dejmo za primer samo mars, snikers.....tisti, ki tu ne vidi razlike...jaooo
bonk.gif

še enkrat....sem prvi, ki ne verjame v teorije zarote....sam razlika je očitna!...
confused-1.gif