Hrana šla gor, huhu

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
SLO študenta zanima kvaliteta študija in bodo pobrisali v Graz? Ja, "malo morgen"...
smirk-1.gif

Povej mi kje delaš, pa ti cel kombi takšnih pripeljem na šiht, da ti skupaj razložimo in dokažemo
10.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja pa kaj ti misliš, da sem 24/7 zaprt med samimi medicinci in da drugih ljudi sploh ne poznam?

Oprosti, ampak vztrajam pri mnenju, da je tvoja izjava hudo neumna in podcenjujoča.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.765
113
kod Džej-Zija
Sorry, ampak če primerjam znanje iz naravoslovja, ki ga je bilo treba na eni boljših srednjih šol v Sloveniji osvojiti nekoč, z znanjem, potrebnim za opravljeno maturo, se lahko samo zgrozim. Ker matura je grozljiva uravnilovka, ki popolnoma vkalupi sedanje generacije. Pa še zaradi zgrešene srednješolske politike (gimnazija v vsako vas, strokovne šole pa ukinjajo) in visokošolske politike (čim več ljudi na fakse, da bo nižja brezposelnost) potem država dobi ogromno diplomantov, ki česa pametnega ne znajo.

Pa da ne govorim samo na pamet: nekoč smo se v srednji šoli naučili dobro integrirati in vrhunsko odvajati, danes maturanti komaj znajo odvajati, integrirala pa večina še ni videla, ker se integrale uči za višji nivo matematike na maturi, čemur se pa večina izogiba. Tu seveda govorimo o VEČINI, NE o VSEH.

Torej, ja, kozarec ima vsaj glede naravoslovja popolnoma prav. Če pa vidva (Jernej in anubis) znata visoko znanje sedanjih maturantov utemeljiti kako drugače, pa prosim. Se pustim presenetiti.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Ko sem jaz opravljal maturo, sem moral tako integrirati kot odvajati, pa nisem imel matematike na višjem nivoju. No, morda sem bil samo "srečna" generacija. Na žalost mi moraš tukaj verjeti na besedo, ker maturitetne pole nimam. Mi smo se štiri leta vsi pripravljali na višji nivo mature pri vseh predmetih brez opravičila. Če je zdaj drugače, ne vem. Če pa katera od gimnazij počne, kar praviš, vsekakor niso krivi dijaki ali kasneje študenti kot to pravi kozarec. Jaz za tako popuščanje še nisem slišal, tako da sva z dokazovanjem približno na istem, razen, če si v kakšni maturitetni komisiji in imaš konkretne dokaze. Čula, rekla ...

Se pa strinjam, da je matura varljiv kalup. Ampak nekaj more biti, da so vsi dijaki v istem "dreku" in se kasneje lažje izpelje vpis. Morda še manjka kak sprejemc, ali pa vsaj razgovor na faksu. Je boljše kot je bilo prej, ko so se šole razlikovale še bolj. Zdaj vsaj zveze ne pridejo v poštev ...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Navsezadnje si lahko tudi doma kuhajo. Mogoče bodo potem ugotovili, da so pa cene živil v trgovini tudi visoke!
shocked-1.gif

Tako je.
zmaga.gif

Kot da bi šel jaz protestirati, zakaj dvigujejo cene v lokalnih restavracijah. Cene se pač dvigujejo, subvencija se ne zmanjšuje in posledica je podražitev bonov. Če bi pa ob današnjih cenah v restavracijah želeli študenti jesti za manj kot 3 EUR celotno kosilo, potem pa res ne vem.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.765
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
Ko sem jaz opravljal maturo, sem moral tako integrirati kot odvajati, pa nisem imel matematike na višjem nivoju. No, morda sem bil samo "srečna" generacija. Na žalost mi moraš tukaj verjeti na besedo, ker maturitetne pole nimam. Mi smo se štiri leta vsi pripravljali na višji nivo mature pri vseh predmetih brez opravičila. Če je zdaj drugače, ne vem. Če pa katera od gimnazij počne, kar praviš, vsekakor niso krivi dijaki ali kasneje študenti kot to pravi kozarec. Jaz za tako popuščanje še nisem slišal, tako da sva z dokazovanjem približno na istem, razen, če si v kakšni maturitetni komisiji in imaš konkretne dokaze. Čula, rekla ...

Se pa strinjam, da je matura varljiv kalup. Ampak nekaj more biti, da so vsi dijaki v istem "dreku" in se kasneje lažje izpelje vpis. Morda še manjka kak sprejemc, ali pa vsaj razgovor na faksu. Je boljše kot je bilo prej, ko so se šole razlikovale še bolj. Zdaj vsaj zveze ne pridejo v poštev ...

Morda si bil na taki gimnaziji, da se je to počelo. Poznam pa precej primerov, ko tega ni. Tu ne gre za nikakršno popuščanje, ampak gre za to, da poskušajo gimnazije optimizirati svoje rezultate, to pa poskušajo dosegati na način, da se pripravljajo izrecno na maturo. Ker je večina dijakov zadovoljna pri določenih predmetih z osnovnim nivojem, se pač temu prilagodijo in pripravljajo za osnovni nivo.

Potem so pa tu še razne ekonomske in podobne gimnazije, ki stvar zaključijo z zaključnim izpitom, pa grejo njihovi dijaki vseeno lahko na določene fakultete. Ti pa tudi osnovnega znanja nimajo, ker je pouk tam na neprimerljivo nižjem nivoju.

Nič od naštetega ni krivda samih študentov in dijakov, to je pač splošna usmerjenost in politika. Vendar je vseeno dejstvo, da je posledica te usmeritve pač nižje znanje dijakov, ki vstopajo na fakultete, kot je to včasih bilo. In to je vsa poanta.

Pa če dodamo zraven še zgrešeno izobraževalno politiko, ki ljudi sili na fakultete, je takoj jasno, da znanje za diplomo, potrebno 20 let nazaj, ni primerljivo z znanjem, zahtevanim za diplomo danes. Žal so to dejstva, pa če se z njimi strinjaš ali ne.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Od kdaj pa so na poklicnih gimnazijah zaključni izpiti? Tu si ga pa po mojem malo mimo užgal. Imajo enako maturo kot vse ostale gimnazije...

Kar se matematike tiče... se pridružujem Anubisu. Odvajanje za osnovni nivo in integriranje za višji (kar se maturitetnih pol tiče... pri pouku je bilo pa vse!).

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
No,

Nekoč je bilo integriranje OSNOVNI nivo.

Leta 1980 pa...
(o letu 1980 namreč govorim - če spet nisi opazil
smirk-1.gif
).

No, vprašaj mamo in tato, kako pa ona dva vidita znanje, ki ga danes dajejo srednje šole.
Ravno takrat nekje (no, morebiti -5 let) sta namreč tvoja tata in mama racala po srednji šoli.

BTW Nekoč (beri: 15 let nazaj) je FMF vpisovala ljudi na študij brez "pripravljalnic".

Danes (!!!) morajo študentje, ki so pravkar napacali maturo in imajo torej v glavi celo znanje matematike, PREDEN začno sploh študirati prvi letnik, narediti pripravljalnico (temu danes kunštno rečejo "proseminar").

Čeprav se matematika v vseh teh letih ni prav silno spremenila.
(izreki so še vedno isti, - sploh tisti, ki se pokrivajo na dodiplomskem študiju...).

Najbrž samo zato, ker nivo znanja študentov neskončno raste...
smirk-1.gif

Podobno "sekanje" snovi se dogaja po vseh fakultetah. Zadnja prenova (iz 4 let na 3 leta) pa tudi ni ravno v smeri povečanja obsega znanja. Ali če imaš na voljo samo 1 mesec časa, tudi z vrhunskim učiteljem kitajščine ne boš obvladal kitajskega jezika...

(Edit: da ti bo kaj lažje - nižji nivo srednješolskega znanja je deloma posledica tudi tega, da so OŠ popolnoma odpovedale... In tako v SŠ danes pride vse "kar leze in gre in zna samostojno priracati iz lokacije A na lokacijo B". To je pa tudi edini kriterij...Včasih so ti ljudje šli na poklicne šole in potem delat. Danes vsi racajo na gimnazije, potem pa na fakultete....).

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Danes (!!!) morajo študentje, ki so pravkar napacali maturo in imajo torej v glavi celo znanje matematike, PREDEN začno sploh študirati prvi letnik, narediti pripravljalnico (temu danes kunštno rečejo "proseminar").

a ti to resno?
sprasujem se.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Še enkrat... ne vem, na katero šolo si ti hodila, ampak za vse celjske gimnazije ti lahko zagotovim, da brez konkretnega znanja matematike ni šlo skozi (vključno z integriranjem).

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Saj je integriranje še danes osnovni nivo. No, vsaj v tistih treh gimnazijah, v katerih učijo nekateri moji znanci. Glede drugih ne bom pametoval, ker premalo poznam naravoslovno področje in resnično ne vem kaj se dogaja zadnjih par let. Morata pa oba z mosserom priznati, da se pa je npr. na katerih družboslovnih področjih znanje povečalo za par svetlobnih let napram znanju prejšnjih generacij. Če primerjata področje jezikov, je znanje današnjega povprečnega osnovnošolca na zavidljivo visoki ravni. Tukaj se pa res ne morejo primerjati 80. leta s stanjem danes in verjemita, da na tem področju ne mlatim prazne slame.

@kozarec

To, da se "klesti" na fakultetah iz 4 na 3 leta, je pa hilarious izjava. Nič se ne krči. Po starem programu je v grobem 4 leta predavanj + 1 leto absolventa, zdaj pa je 3+2, če hočeš imeti enako izobrazbo in posledično tudi enako znanje, ki bo po bolonjski reformi imelo enake (pa rečmo naj bi imelo vsaj podobne) standarde povsod po EU. Vsaj to je namen.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.765
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

Od kdaj pa so na poklicnih gimnazijah zaključni izpiti? Tu si ga pa po mojem malo mimo užgal. Imajo enako maturo kot vse ostale gimnazije...

Kar se matematike tiče... se pridružujem Anubisu. Odvajanje za osnovni nivo in integriranje za višji (kar se maturitetnih pol tiče... pri pouku je bilo pa vse!).

Ne govorim samo o gimnazijah. Govorim o poklicnih šolah, kot so kakšne srednje ekonomske, iz katerih greš potem lahko na fakulteto.
wink-1.gif

Skratka, moja brca ni bila ravno čisto mimo.
smirk-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

a ti to resno?
sprasujem se.gif

Predmetnik matematike:
V njem je izbirni predmet, ki se imenuje proseminar, kjer se med drugim (po novem) tudi ponavlja srednješolska snov.
http://www.fmf.uni-lj.si/si/studij-matematike/matematika-I/

Kljub temu, da je folk še nekaj mesecev nazaj uspešno opravil maturo oz. poklicno maturo (glej pogoje za vpis - malo se izgubljam v tem "matura", "poklicna matura", "zaključni izpit" sranju...).
Nekam zanimivo hitra skleroza, če morajo že nekaj mesecev kasneje taisto snov ponovno ponavljati na faksu.
Ker meni - da karikiram z banalnim srednješolskim primerom - res ni treba ponavljati, kako se integrira x po dx.
Ker če to štekaš enkrat, to precej dolgo ne pozabiš. Kaj šele, da bi pozabil v 3 mesecih....

Leta 1990 (komur se da, naj se splazi na temu faksu v knjižnico in poskenira predmetnik - žal elektronske različice ne uspem najti) predmeta, z glavnim namenom, da se tam ponavlja snov srednje šole NI BILO.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
@kozarec

To, da se "klesti" na fakultetah iz 4 na 3 leta, je pa hilarious izjava. Nič se ne krči. Po starem programu je v grobem 4 leta predavanj + 1 leto absolventa, zdaj pa je 3+2, če hočeš imeti enako izobrazbo in posledično tudi enako znanje, ki bo po bolonjski reformi imelo enake (pa rečmo naj bi imelo vsaj podobne) standarde povsod po EU. Vsaj to je namen.

Leto absolventa ti šteješ kot študij?
hysterical-1.gif

Naj te razsvetlim, kaj se je zgodilo:

Stari diplomanti - 4 leta študija + 2 leti magisterija = magister
Novi diplomanti - 3 leta študija + 2 leti magisterija = magister

Sorry, ampak v moji srednji šoli, kjer folk ni smel uporabljati kalkulatorja, če smo imeli opravka z banalnim množenjem in deljenjem (npr. 14 x 13 je bilo treba znati celo na pamet, brez čačkanja po papirju - pa že v mojih časih je šlo to samo navzdol), je bilo 4 + 2 več kot pa 3 + 2.

To je že samo z vidika časa.
Če bomo začeli še o vsebini, pa nikoli ne bomo končali...