Hrana šla gor, huhu

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Če primerjaš znanje maternega jezika in matematike, temeljni orodji vsakega sodobnega človeka, vsekakor (govorim za povprečno populacijo).

Pri tem še posebej vztrajam na znanju slovenskega jezika, ki je porazno (forumi so lep primer), velja pa tudi za kup "matematične" snovi, ki se je veselo preselila iz srednjih šol na fakultete (mosseero je lepo povedal, kako se to dela - pa govori samo za zadnjih 5 let, ne pa za zadnjih 28 let).

Če vzameš znanje anatomije (mikrobiologije, monetarne ekonomije, kazenskega prava,...), seveda ne - anatomija (vsaj kolikor mi je znano) ni bila nikoli predmet poučevanja v srednjih šolah. Če bi pa bila, pa ne dvomim v to, da bi bilo stanje porazno - kot se to dogaja danes z raznimi "inštrukcijskimi" seminarji za študente na "nižjem nivoju", ki jih uvajajo fakultete. Link je iz naravoslovne fakultete, ne iz družboslovne - se ti zdi, da matematiki furajo srednješolski seminar zato, ker jim je tako zelo vseeno za prehodnost?
grims-1.gif

Think again.
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ti res nimaš blage veze, kako izgleda učni program v osnovnih in srednjih šolah.

O človeški anatomiji se npr. uči tako v osnovni kot v srednji šoli.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Prav imaš.
Biologija, nekje 7. razred je bilo to včasih, učilo se je pa o nekih jetrih, hipofizah in podobno.
Pa v SŠ nekih RNA, DNA, kaj dela ena in kaj druga (tiste aminokislinice, kako se kopirajo),... (ne vem več, kam to paše, včasih je v SŠ v biologijo).
Pozabila.
wink-1.gif

Predolgo sem že ven iz tega.

Eh, ja.
Današnje generacije so genialne, čedalje bolj in komaj čakam, da diplomirajo tisti, ki so danes še v vrtcu, da končno rešijo probleme, ki jih mi ne znamo in da se že v vrtcih začno učiti o mikrobiologiji, v skladu z neverjetno čudežno prenovo, ki je bila podpisana v Lizboni. Ker trenutno se veliko prepočasi začno ukvarjati s tem.
Upam, da je zdaj OK in da ste vsi študenti zadovoljni.
wink-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Če govoriš o temeljnem orodju na podorčju matematike za povprečnega človeka, se najbrž strinjaš, da se skoraj vse, kar je potrebno, naučiš že v osnovni šoli, saj tistega znanja, ki ga dobiš v gimnaziji, nikoli ne uporabljaš (oziroma zelo redko), če nisi naravoslovec. Vsa tista nadgradnja je le voda na tvoj mlin, da te npr. vsak bančnik pri kreditu ne prinese naokrog.

Glede znanja materinščine pa upam, da ne misliš resno, ko sodiš po forumih. To je enako, kot da greš v neko vas na Goričkem in na podlagi dialekta sodiš o znanju slovenskega jezika. Lepo te prosim no. Jezik se neprestano spreminja, saj je živa tvorba in samo na tak način se spremembe kasneje implementirajo, kar je popolnoma ok. Če ne, se od Trubarja naprej ne bi nič razvil. Ni tako kot matematika, pri kateri je jedro vedno eno in isto, in ko ga enkrat obvladaš, ti celo življenje niti s prstom ni treba migniti več. Jezika se ne da obvladati, lahko se samo približaš "popolnosti". Je pa res, da se formalno deli na različne zvrsti (socialne in funkcijske) in samo tam lahko primerjamo odstopanje govorcev od norme. Zborna slovenščina pa se pojavlja le v pisni obliki in še to vedno manj.
No, če pa že govorimo o tem, kje se posluša obupna slovenščina, je to zagotovo v parlamentu in v vladi, tam je pa oseb, ki so stare od 20 pa do 30 let, zelo malo.

Jest sem to, in jest sem ono.press
hysterical-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Dajem primer forumov, ker to ljudje največ berejo.
Ne zanima me "jest" in podobno, ampak ločila in velike začetnice.
To, kar dela besedilo razumljivo in berljivo.
Tega ni.

Če ti je kaj lažje - vtipkaj "seminarska naloga", "univerzitetni program" in se čudi, kaj ti pade ven.
(upam, da ne boš elaboriral na tem, da se tam tudi razvija jezik s svetlobno hitrostjo oz. da se te običajno pišejo v dolenjskem dialektu).

Z moje strani je tu konec.

Ampak za vsak primer vseeno napišem, da se že vnaprej strinjam z vsem, kar boš napisal.
wink-1.gif

Upam, da je to OK.

Edit - kaj boš ti delal kot starina, mi je vseeno. Tudi mi je vseeno, kako zelo bo tvoj ego prizadet, ker boš kot zastarel odpadel. Pač ekonomistka - važno je, da je to koristno z vidika družbe kot celote.
grin1.gif
).

Adieu.
wink-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Ne, se strinjam glede ločil in velikih začetnic. Ampak na forumih je to pač stvar posameznika, kar pa še ne pomeni, da ne obvlada materinščine. Glede seminarskih nalog je spet odvisno od posameznikov in tudi od profesorjev, če sprejmejo skropucala. Tvoj argument vsekakor ne odraža dejanskega stanja. Če bi bilo tako kot praviš, bi tudi v diplomskih nalogah in drugih publikacijah mrgolelo napak. Ne pravim, da jih ni, ampak pri jeziku to ni nič neobičajnega. Ljudi, ki znajo na pamet slovnico in pravopis, je izjemno malo, pa še to se dopolnjuje in ponovno izdaja na par let. In grem stavit, da tudi ti delaš ogromno napak, saj jih delamo vsi. Kot sem že napisal, pri jeziku ni 2+2=4 in pika. Tudi če izdelek trije različni lektorji trikrat lektorirajo, to ni garant, da je brezhiben.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
No, kot praviš. To je tvoj problem. Vsake oči imajo svojega malarja. Tisto o starinah pa ni bilo namenjeno tebi. Če sem dvoumno napisal, se opravičujem.

O napredku pa lahko samo govorimo. Morda bo boljše, morda ne. Jaz sem očitno bolj odprt za možnosti in ne odpikam vsega a priori, ti pa ne. In v tem ni nič napačnega. Nobenemu ni uspelo prepričati drugega, torej sva itak na istem, kot na začetku debate. No ja, različni pogledi pa IMHO ne škodijo.

LP

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
... Če bi bilo tako kot praviš, bi tudi v diplomskih nalogah in drugih publikacijah mrgolelo napak. Ne pravim, da jih ni, ampak pri jeziku to ni nič neobičajnega. ....

Samo še to (ker vidim, da še nisi prišel v fazo diplome):
Diplomska dela so LEKTORIRANA!
Dovolj žalostno, da so v njih NAPAKE! Celo PO profesionalnem popravljanju slovnice s strani nekoga, ki študira na filozofski fakulteti...
Beri seminarske naloge: TAM je ORIGINALE znanje jezika nekoga, ki pridobiva diplomo....

Tako da ... hm.... končno si me prepričal, da znanje mladine narašča, pa takoj z ritjo spet podrl, kar sva mukoma zgradila...
grin1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Eh, saj nisi prebrala do konca. Ne uči me o lektoriranju in jeziku. Tudi če je izdelek lektoriran, možnosti za napake ostajajo. Preberi zgornji post še enkrat. Jezik NI in še enkrat NI matematika, kjer je 2+2 vedno in za vse večne čase (do propada civilizacije) enako 4. Svetujem ti, da odpreš svojo agencijo in začneš lektorirati ti. Me zanimajo tvoji izdelki.
bonk.gif

Edit: Npr. diploma ali publikacija izpred dvajsetih ali pa celo petih let je danes lahko polna napak, ker se pravila spreminjajo. To pa še ne pomeni, da tisti, ki jo je napisal, ne obvlada materinščine. Vključno z lektorjem.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Sem napisala, da se že vnaprej strinjam.
wink-1.gif

Čeprav vem, da se je 50 let nazaj, pa tudi danes se še vedno Slovenija piše z veliko začetnico...
Ampak to me ne ovira, da se v celoti, povsem, kar najbolj oh in sploh strinjam s tabo, da so napake posledice tega, ker "2+2 ni enako 4"...
wink-1.gif

Za vsak primer... STRINJAM SE!!!!
zmaga.gif

Jezik se razvija in 2+2 ni enako 4.
nahrung002.gif

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Se strinjam, da 'mladina' ne zna več pisat. Prevelik vpliv digitalne dobe, sms-anja, facebookanja, itd. Slengovski izrazi so se tako zelo stalili v besednjak, da mladi ne vedo več, kako se kaj pravilno napiše.
Raznorazna skropucala, kot so: nebi, midve greve, posebaj, in pa katastrofalna zloraba w in y, da ne naštevam primerov, me spravljajo v bruhanje. Odsotnost velikih začetnic je zgodba zase, ločila pa sploh.
Ampak - da ne boste mislili, da samo mladi ne znajo pisat in se izražat. V ogromno primerih tudi vsa ostala populacija, ki pride s faksov, ne zna spisat enega sestavka, ki bo imel rep in glavo. Mogoče ker na faksih ni slovenščine? Če mene vprašate, bi moral vsak diplomant znat napisat en dopis, s pravilno oblikovano glavo in brez večjih pravopisnih napak. Pa lahko to samo sanjam/o.
crazy1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Se strinjam, da 'mladina' ne zna več pisat. Prevelik vpliv digitalne dobe, sms-anja, facebookanja, itd. Slengovski izrazi so se tako zelo stalili v besednjak, da mladi ne vedo več, kako se kaj pravilno napiše.
Raznorazna skropucala, kot so: nebi, midve greve, posebaj, in pa katastrofalna zloraba w in y, da ne naštevam primerov, me spravljajo v bruhanje. Odsotnost velikih začetnic je zgodba zase, ločila pa sploh.
Ampak - da ne boste mislili, da samo mladi ne znajo pisat in se izražat. V ogromno primerih tudi vsa ostala populacija, ki pride s faksov, ne zna spisat enega sestavka, ki bo imel rep in glavo. Mogoče ker na faksih ni slovenščine? Če mene vprašate, bi moral vsak diplomant znat napisat en dopis, s pravilno oblikovano glavo in brez večjih pravopisnih napak. Pa lahko to samo sanjam/o.
crazy1.gif

Bi napisala, da se v celoti strinjam, pa se bojim, da bom takoj dobila z gorjačo po glavi.
Zato uradno izjavljam, da se samo muzam.
wink-1.gif

Ostale prosim, da naj zato upoštevajo, da lahko komentirajo samo to, da "se muzam".
Ne pa stavkov, stališč,....
wink-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Mislim, da potrebuješ tečaj iz bralnega razumevanja. Upam, da se strinjaš tudi s tem. In če mi najdeš seminarsko, v kateri mrgoli napak in je bila napisana na oddelku za slovenistiko (in ne na programu razredni pouk ali predšolska vzgoja) na kateri koli fakulteti, ti bom verjel. Kajti samo tisti študenti so bodoča stroka na področju materinščine. Ostali študenti na filozofskih in drugih fakultetah to vsekakor ne bodo.

Glede posploševanja slovničnih in pravopisnih pravil na primer pisanja besede "Slovenija" pa lahko prilepim samo
bonk.gif

Lep pozdrav in veliko uspeha pri reševanju gospodarske krize!
evil.gif

Pa pa

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Razvoj jezika gre v to smer. Žal je tako. Morda bo čez nekaj let slovenščina izgubila dvojino. Mogoče bo standard še kaj drugega. Pisanje po normah pa ni težava le mlade populacije, ampak tudi vseh ostalih. Tudi ljudje, ki imajo trideset let izkušenj, pišejo podobne bedarije. Pri njih je srž težave v tem, da ne slediju času. Vsaka stran ima svoje mane.

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Glede besednjaka pa vem, da se zavedaš kakšna je situacija. Danes je nemogoče slediti razvoju jezika. Vsak poskus izpopolnitve (npr. SSKJ) je ob izdaji že zastarel. Najlepši zadnji primer je beseda "tajkun".

Edit: Še različni jezikovni korpusi, ki jih je najlažje dopolnjevati, le stežka sledijo razvoju.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Ravno v tem je problem. Jaz mislim, da bi VSAK posameznik, ki ima diplomo v žepu, pa če je slovenist ali pa matematik, moral znati pravilno pisati. To je osnovna stvar, kot higiena. Navsezadnje, kolikokrat v življenju potrebuje povprečen človek znanje SŠ matematike v vsakdanjem življenju? Po drugi strani pa marsikdo dobiva ošpice, ko je treba kaj spisat, pa še pravilno!
shocked-1.gif

In ne samo, da bi uvedla uporabne predmete slovenskega jezika na faksih, potrebovali bi še kakšen predmet retorike in javnega nastopanja. To bi bile uporabne zadeve, ne pa dandanes, ko je po faksih na desetine neuporabnih predmetov, ki so sami sebi namen oz. namen da prfoksi furajo svoj habilitacijski postopek. Produkt tega so diplomanti, ki pridejo s faksov fah idioti, nepripravljeni za dejansko življenje in se pokakajo ob prvem stiku s praznim papirjem, ki čaka na dopis ali skupino ljudi, ki čaka, da bo ta teoretično napojen osebek kaj ustno sproduciral, a tega ni sposoben. Kaj ti koristi znanje, če ga ne znaš posredovat?
confused-1.gif

Anubis

Fizikalc
4. nov 2007
524
108
43
Si smešna? Potem bi naravoslovci znoreli! Za njih je to znanje nepomembno. Kozarec, zate ta post ne velja. Jaz bi uvedel tečaj slovenščine tudi za vse zaposlene. Nekaj podobnega kot je varstvo pri delu. Na žalost so tudi ti potrebni korenite obnove znanja.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Citat:
Uporabnik Anubis pravi:
Glede besednjaka pa vem, da se zavedaš kakšna je situacija. Danes je nemogoče slediti razvoju jezika. Vsak poskus izpopolnitve (npr. SSKJ) je ob izdaji že zastarel. Najlepši zadnji primer je beseda "tajkun".

Edit: Še različni jezikovni korpusi, ki jih je najlažje dopolnjevati, le stežka sledijo razvoju.

To je drug problem. Obsežne publikacije, kot so pravopis, slovarji, zahtevajo ogromno časa, ljudi in predvsem denarja. Tega seveda nikoli ni dosti. Težava je tudi v tem, da tudi v tem 'poslu' obstajajo božanstva, kot je Toporišič, katerega beseda je edina pravilna in zveličavna, vse ostalo pa je za v smeti. Pri tvorbi pravil se vedno pojavijo osebki z velikim egom, ki zraven prodajajo svoje ime. Jezik je živa tvorba in se spreminja, ampak ne moremo požreti kar vsega, kar nam ponuja zahod in se tako zlahka infiltrira v naš jezikovni sistem. Da bi jezik izgubil tako pomembno in unikatno prvino, kot je dvojina, v kratkem času, pa je tudi grozno razmišljanje. Resnično upam, da ne. SSKJ pa je itak zastarel, me pa zanima, kdo se ga bo spravil posodabljat.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Ali drugače -

Vsak vsaj enkrat v življenju napiše življenjepis.
Že zato npr. rabiš znanje jezika. In to neodvisno od tega, ali si pek, ali električar, ali pa slovenist.

Kako ga danes napiše večina ljudi?
KOPIRAJO GA IZ INTERNETA.

Kako so ga pisali včasih?
No, iz interneta so ga silno težko kopirali...
wink-1.gif

Kako so ga torej napisali?
Ja, nič. Sedeli so pri mizi toliko časa, da so nekaj smiselnega napacali.

In že samo to je bistvena razlika v znanju jezika med enimi in drugimi... Eni so prišli (oz. pridejo) do faze, da nekaj napišejo sami, drugi pa te faze ne dosežejo nikoli. Žalostno je, da se morajo univerzitetno izobraženi ljudje skupaj z vsemi ostalimi zidarji udeleževati delavnic, kako pisati prošnje za službo....
bonk.gif