Homologacija neoriginalnih platišč?

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Torej, padla je debata.
Kolega pravi, da je potrebno homologirati vsako lito platišče, ki ni originalno, čeprav je identične dimenzije kot originalno železno platišče.

Je to res, ali so to bučke? Kakšna zakonska podlaga?

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Mislim da ima prav, vprašanje samo kdo bo šel preverjat, če imaš točno iste dimenzije kot original in imaš že vpisane v kartonček. Nikoli pa ne veš kdo se ti lahko vpiči v to.

Platišče mora imeti certifikat, poleg dimenzij je pomeben še vsaj podatek o nosilnosti. Če certifikat imaš je homologacija pač samo vprašanje tistih 50€, če ga nimaš ti nihče ne bo znal pomagat.

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ma k.. o teoriji že, ampak kaj ko vpišejo le dimenzijo gume, katero pa se nato v praksi preverja
smirk-1.gif

ET itd ki se preverja pri homologaciji, nato ne vpišejo
bonk.gif

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
Ma k.. o teoriji že, ampak kaj ko vpišejo le dimenzijo gume, katero pa se nato v praksi preverja
smirk-1.gif

bonk.gif

Recimo, da se v to obesi zavarovalnica in zavrne izplačilo škode, ker avto ni tehnično brezhiben. Govorimo recimo o dimenziji 205/55/16, ki je originalno na avtu in domenzija vpisana v kartonček. Feltne pa so kupljene recimo Momo, točno ta dimenzija.

Nazadnje urejeno:

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Če za feltno obstaja TUV certifikat jaz osebno nebi nič homologiral, če pa že pride do kakšnih konfliktov (morajo biti res forenziki da bodo sploh opazili), ti bodo pa na homologaciji rade volje pokasirali tistih 50€ in ni vrag, da s tem papirjem na zavarovalnici nebi vsem zaprl gofle.

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
A ti bi homologiral po tistem, ko ti zavarovalnica že zavrne plačilo škode?
wink-1.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
smirk-1.gif

bonk.gif

Recimo, da se v to obesi zavarovalnica in zavrne izplačilo škode, ker avto ni tehnično brezhiben. Govorimo recimo o dimenziji 205/55/16, ki je originalno na avtu in domenzija vpisana v kartonček. Feltne pa so kupljene recimo Momo, točno ta dimenzija.

Je tehnično brezhiben ker je gor taka guma kot je vpisana. SImpl.. Edina omejitev je še profil. Pa tu če so 20 let stare
grin1.gif

hermann

Guru
19. mar 2014
9.655
6.517
113
Meni je uspelo na netu razbrat, da enim vpišejo:

a.) dejanski model feltne z dimenzijami feltne + dovoljenimi dimenzijami gum
b.) samo dimenzije feltne + dimenzije gum
c.) samo dimenzije gum

Zdaj pa vedi kaj je res in kaj prav

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.811
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

c.) samo dimenzije gum

Jaz sem tudi že videl take scenarije, nič jasno.

Načeloma pa naj bi bilo to tako, da imaš vpisane dovoljene dimenzije gum in če imaš pol tako dimezijo gor je ok pa čeprav feltna sama ni originalna ampak se pa ujemajo dimezije. To je 1000% držalo v praksi pri preverjanju s strani policije in majstrov na izredno odrejenih tehničnih pregledih ampak to je bilo 10 let nazaj, kakšna pa je praksa danes mi je rahla neznanka
smile-1.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

c.) samo dimenzije gum

Pol pa res vsak po svoje drka
grin1.gif
jst vem edino za LPP, skos tm delam..

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.213
1.384
113
ponavadi imajo oznako da so že homologirane :D

Meni so vpirali dimenzijo gum in oznako platišča.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Men je na tehnicnih zatezil, da more bit znamka feltne upisana v homolomo....Vpisali so samo dimenzije. Kaj se grejo ne vem, ampak ce so sami homologiral taiste feltne in upisal samo dimenzije notr, se naj kar slikajo.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.338
9.572
113
EU
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
@all

A vi greste tudi žarnico ob menjavi homologirati?
sprasujem se.gif

Jap, pa ne smeš pri pumpanju gum mešati domači nehomologirani zrak s tovarniškim homologiranim
evil.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
In kako izgleda homologacija platisca?
V moji originalni homologaciji so napisane samo dimenzije gum, o platiscih v isti rubriki nic ne pise. Zanimivo je to da se polovico homologiranih gum najbrz sploh ne dobi.
215/55 16 95h?
Me je ze srbelo da bi kupil rabljene originalna platisca. Tudi ce bi imele et malo drugacen. In potem bi jih moral dati homologirat?
Ko ste kupovali rabljene avte ste preverili homologacijo originalnih platišč?
Ugotavljam da nimam homologiranih gum. Nosilnost gum se dobi v moji dimenziji 94 ali pa 97 (xl). V homologaciji imam vpisano pa od 95 do 99. Vendar v 215 sirini (najsirsa) samo 95.

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik CupraR pravi:
smirk-1.gif

bonk.gif

Recimo, da še nisem slišal, da bi se to v praksi zgodilo v Sloveniji. Ampak točno za ta primer: da si imel homologirano dimenzijo, a druga platišča. Drugo je, če imaš gume dimenzij, ki niso homologirane. Za to sem pa že slišal za težave.
V glavnem: jaz se ne bi s tem obremenjeval.
grin1.gif