Hofer razvlaževalnik

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Sosede imaš? nad, pod, levo desno, zadi spredi?
smile-1.gif

ena četrtina kocke meji na enega sosedova:
- spalnica meji na spalnico (tu je povišana vlaga gobrodošla
grims-1.gif
)
- kopalnica na kopalnico

druga četrtina na drugega soseda
- hodnik in stena utilitija na hodnik in steno utilitija

tretja četrtina na hodnik v bloku

četrta četrtina je zunanja stena z velikimi "okni" in še večjim balkonom zgoraj in spodaj
evil.gif

zgoraj/spodaj stanovanje. Zgornji vem da morajo uporabljati vlažilnik zraka, da se dvignejo na 40%
confused-1.gif

Nič vidno ne zateka.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.618
717
113
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Dokler ne bo nove izolacije na hiši, je še kaj drugega pametno? Namreč vlaga ima prelep rezultat plesni.

Redno zračenje in uporaba sušilca za perilo!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Bp, ce imas dovolj strika v enem popoldnevu. Radiatorje na ful, vsako uro odpreti vsak okna za slabih 5 minut.

No meni to deluje bolj kot muka in potrata, kot pa neka elegantna rešitev. Plin ni poceni, pa še doma mora bit človek, da odpira okna. Če pa me ni, pa gre tudi ogrevanje v nič, etc. Najbolj elegantno se mi pač zdi sušilni stroj ali pa perilo "zapret" v kopalnico skupaj z razvlaževalcem, kar pa sprobam danes, ker nakup sušilca je vseeno malce dražja zadeva kot tega razvlaževalca, tako da začel sem tukaj
smile-1.gif

Žal pa danes še vedno ta hoferjev mašin smrdi, upam da ne bo zasmradil perila. Pride na vrsto danes ena runda "belega", poročam rezultate proti večeru
smile-1.gif

ča maš klimo lahk s klimo zrak osušiš. Ti bo manj skurlo kt tale mašinerija

Klima v fazi gretja ne razzvlažuje. Razvlažuje ko hladi. Če pa si ti v zimskih dneh želiš še dodatno ohladit stanovanje pa svaka ti čast!

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Najprej lociraj vzrok:
zamakanje, rože, akvarij, kuhanje,....

- od rož 5 majhnih kaktusov in ena dracena, v bistvu nič
- akvarija ni
- 2 mačka ne nadihata toliko, tudi posodica z vodo ne izhlapi
smile-1.gif

- kuhamo bolj malo
redface-1.gif

- zamakanje? fleka nikjer, tudi nisem na najbolj izpostavljenem delu...
- žena je lahko edini vzrok
evil.gif

Problem je v balkonih, ker kljub izolaciji spodaj/zgoraj so strop/tla hladna. In pa vgradnja oken, ker so špaleta hladne ko pes.
Ampak to načeloma ne dviguje vlage, ampak samo povzroči kondenzacijo, tam ko ni treba.

Citat:
Uporabnik igi pravi:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Sosede imaš? nad, pod, levo desno, zadi spredi?
smile-1.gif

ena četrtina kocke meji na enega sosedova:
- spalnica meji na spalnico (tu je povišana vlaga gobrodošla
grims-1.gif
)
- kopalnica na kopalnico

druga četrtina na drugega soseda
- hodnik in stena utilitija na hodnik in steno utilitija

tretja četrtina na hodnik v bloku

četrta četrtina je zunanja stena z velikimi "okni" in še večjim balkonom zgoraj in spodaj
evil.gif

zgoraj/spodaj stanovanje. Zgornji vem da morajo uporabljati vlažilnik zraka, da se dvignejo na 40%
confused-1.gif

Nič vidno ne zateka.

različni vgrajeni materiali, toplotne izolacije? Tam ok se ti plesen pojavlja premaži s heliosovim SANITOLom. pazi na oči. Stvar deluje

Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Bp, ce imas dovolj strika v enem popoldnevu. Radiatorje na ful, vsako uro odpreti vsak okna za slabih 5 minut.

No meni to deluje bolj kot muka in potrata, kot pa neka elegantna rešitev. Plin ni poceni, pa še doma mora bit človek, da odpira okna. Če pa me ni, pa gre tudi ogrevanje v nič, etc. Najbolj elegantno se mi pač zdi sušilni stroj ali pa perilo "zapret" v kopalnico skupaj z razvlaževalcem, kar pa sprobam danes, ker nakup sušilca je vseeno malce dražja zadeva kot tega razvlaževalca, tako da začel sem tukaj
smile-1.gif

Žal pa danes še vedno ta hoferjev mašin smrdi, upam da ne bo zasmradil perila. Pride na vrsto danes ena runda "belega", poročam rezultate proti večeru
smile-1.gif

ča maš klimo lahk s klimo zrak osušiš. Ti bo manj skurlo kt tale mašinerija

Klima v fazi gretja ne razzvlažuje. Razvlažuje ko hladi. Če pa si ti v zimskih dneh želiš še dodatno ohladit stanovanje pa svaka ti čast!

glej jaz sem sam napisal da se da z dry funkcijo osušiti. SEveda se potem zadeve ohladijo, ampak predvidevam da tud grejeo stanovanje. ker p aj eklima močna, se lahk v zlo kratkem cajtu kar dost lufta osušiin tako ni prevelike škode, če pogčledamo kolikšno porabo in posledično stršk ma en el razvaževalec. SEveda se tud segreje in posledično greje prostor,samo 400 W x čas obratovanja.... ja kar nanese

ne vem no jaz sem sam predlagal, vem pa da to ni top ideja

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik Matko pravi:
Kopalnica, kako jo zračiš?

Nimam okna. Pri tuširanju je vklopljen ventilator. Kopalnica ima veliko kotno tuš kabino s steklenimi vrati in seveda velike mokre površine po uporabi.

To je tudi moj "joker" zato tudi najprej razvlažilec uporabljam v kopalnici, da jo takoj po tuširanju osuši. Je dosti bolje, še vedno pa mora biti nekaj druga...

Mogoče bo pa po kakšnem mesecu intenzivnega sušenja kar naenkrat ok
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Citat:
glej jaz sem sam napisal da se da z dry funkcijo osušiti. SEveda se potem zadeve ohladijo, ampak predvidevam da tud grejeo stanovanje. ker p aj eklima močna, se lahk v zlo kratkem cajtu kar dost lufta osušiin tako ni prevelike škode, če pogčledamo kolikšno porabo in posledično stršk ma en el razvaževalec. SEveda se tud segreje in posledično greje prostor,samo 400 W x čas obratovanja.... ja kar nanese

Še enkrat, klima pri razvlaževanju ne segreva prostora, saj se greje edino zunanja enota. Pri razvlaževalniku pa sta obe enoti skupaj in na dolgi rok segreva in razvlažuje. Pri klimi pa boš moral za isti efekt najprej razvlaževati, nato pa še segrevati. Torej dvojne izgube.

Pa delovanje klime je odvisno tudi od zunanje temperature, medtem ko pri razvlaževalcu to nima veze.

Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:

Še enkrat, klima pri razvlaževanju ne segreva prostora, saj se greje edino zunanja enota. Pri razvlaževalniku pa sta obe enoti skupaj in na dolgi rok segreva in razvlažuje. Pri klimi pa boš moral za isti efekt najprej razvlaževati, nato pa še segrevati. Torej dvojne izgube.

Pa delovanje klime je odvisno tudi od zunanje temperature, medtem ko pri razvlaževalcu to nima veze.

Drži da maš dvojne stroške v primeru klime, samo tud tile razvlaževalci so kar konkretni porabniki. Jaz se ciljal na to, da s klimo najprej osušiš in potem al s klimo al s centralno prostor dogreješ, ker je vsaj po mojem mneju iz vidka porabljene enrgije (torej stroškov) to bolj efektiven način osuševanja zraka.

Še enkrat hvala za pojansila in razlago, mene je samo to zanimalo oz to sem predlagal da najprej s klimo osušiš in potem dogreješ, segreješ prostor. Stroškovno ta procej v primeravi s stroškom el energije ki jo porabi razvlaževalec

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Jaz sem na morju poizkusil to kar ti trdiš. Pa ti moram rečt da je to zelo potratna funkcija. Namreč, vlaga se občutno zmanjša z uporabo klime dokler je na hlajenje. Ko pa prešaltaš na gretje pa so nekaj šasa v satovju nabrane kaplice vode. Ko v tem trenutku prešaltaš, začne iz klime prodirat zelo vlažen zrak. Nato se stanje umiri in začne gret. A vlago si nekako vnesel nazaj v prostor. Sigurno jo je veliko odteklo po cevi a nekaj se je vrnilo. Klime laufajo na nekaj kW in s stališča energije to ni prav šparavno.
Jaz sem to situacijo rešil tako, da sem pod klimo postavil električno peč ki je grela, na njo pa usmeril klimo ki je hladila. Učinek je bil sicer precejšen, a energetsko me raje ne vpršaj.... Ampak to je v tistem danem trenutku, ko prvi dan pridemo dol,edina pametna opcija, da se zvečer ne vležemo na "fajhtne" posteljnine.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Citat:
Še enkrat hvala za pojansila in razlago, mene je samo to zanimalo oz to sem predlagal da najprej s klimo osušiš in potem dogreješ, segreješ prostor. Stroškovno ta procej v primeravi s stroškom el energije ki jo porabi razvlaževalec

Še enkrat: razvlaževalec _JE_ klima.

Če zanemarimo razlike v izkoristku je poraba energije za razvlaževanje prostora enaka. Razen da moraš pri klimi prostor še segrevati in posledično porabiš dvakrat več energije.

Nauk zgodbe: poleti razvlažuj s klimo, pozimi pa z razvlaževalcem.

Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:

Še enkrat: razvlaževalec _JE_ klima.

Če zanemarimo razlike v izkoristku je poraba energije za razvlaževanje prostora enaka. Razen da moraš pri klimi prostor še segrevati in posledično porabiš dvakrat več energije.

Nauk zgodbe: poleti razvlažuj s klimo, pozimi pa z razvlaževalcem.

uf sorry kr "te mučm", samo ta razlika v porabi (klima vs razvlaževalec) me je res zanimala, zato sm tud nadalje komentiral. Res še enkrat hvala, za odgovore in pojansila. Avtorju pa - upam da ga nism krive vere učil

lp

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:

Nazivna moč tega razvlaževalca sicer je 400W, a jaz sem izmeril dejansko porabo okoli 270W s kompresorjem in 30W, ko dela le ventilator, na LO hitrosti.

Želel bi si edino možnost nastavitve nekje 55% vlažnosti. Morda elektroniko nadgradim z arduinom, ko bo čas in veselje
wink-1.gif
.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Sem sicer samo na hitro preletel tole temo..... nekaj je govora o porabi tegale razvlaževalnika v W.
A mi zna kdo povedat koliko ta reč okvirno pokuri v € v enem mesecu, če je prižgana 12 ur dnevno?

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
ok ne vem točno koliko pride kWh + omrežnine ipd. + nimam pri sebi nobenega računa.
Niti me ne zanima točna cifra.......ampak a to znese 5€, a to znese 20€, ali to znese 50€....ipd.