Hofer razvlaževalnik

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Akvarij ti dviguje vlago, in ta nato kondenzira na hladni steni spalnice, kjer po vsj verjetnosti malo manj kurite (da se stena še bolj nahladi)...posledica je nato še plesec.

Tako da..vsaj 3 x dnevno zračenje na prepih (odprete vsa možna okna na stežaj)..za par minut (...ko vstanete, pridete domov, ter zvečer še enkrat).

(jaz imam 80 litrov akavarij, brez dodatnega ogrevanja in mi izhlapi cca. 1,5 litra vide na teden).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
To ti ribe popijejo!
hysterical-1.gif

Pokrit akvarij ima hlapljenje minimalno, tudi če je 1.5l vode na teden ni to NIČ. Ena "žehta" cunj ima komot 2x toliko. Preko švicanja zgubi ena oseba dnevno tudi veliko. Rože v hiši, vsakič ko ženska zaliva s kanglo štej koliko vode gre (dobesedno v luft)? Pipa/pomivalno korito, banja ali tuš (z zaveso ali steklom) predstavljajo veliko mokro površino, dnevno gre par dcl vode v luft. Razne vilede in krpe s katerimi brišeš (in "sušiš", po možnosti na radiatorju) posodo in ostalo so tudi vir vlage. Kuhanje (tudi z napo) lahko v eni uri dvigne tudi do 3l vode v zrak ...

Skratka teh stvari je en kup, dejstvo je pa tudi da bi neko povrečno zračenje moralo tole vlago (menjava zraka) spravit vsaj globalno na 0. Lokalno se jasno lahko pojavijo mesta kondenzacije, bodisi zaradi preveč vlage ali pa zaradi prenizke kontaktne temperature. Problem je da razvlažilniki v teh primerih ne bodo nujno pomagali!

Če recimo daš razvlažilec v prostor kjer je 20C in držiš 60% vlago bo še vedno prišlo do kondenzacije vlage na (zunanji neizolirani) stene ki ima recimo 12C. Zato je potrebno stopnjo vlage prilagajat potrebam, v popolno izoliranem prostoru lahko imaš tudi 80% vlago pa ne bo nikjer kondenzirala, nasprotno imaš lahko primere kjer bo vlaga kondenzirala pa četudi bo stopnja vlažnosti v prostoru 50%.

Poleg tega je prehod vlage (difuzija) v zrak odvisna od zasičenosti zraka z vlago, po domače povedano manj bo vlage hitreje/laže se bo vlaga ali voda iz "stvari" absorbirala v zrak. Če je namen razlvažilca da se presuši/posuši stvari v prostoru ga je tako najbolje dat na max., ni pa to najbolj "zdravo".

Tako

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Sicer ne vem kaj zdaj komplicirate z razvlažilci, ko je zunaj tako nizka vlaga in nizke temperature.

Prezračiš in pade vlaga na 35 %. Čemu lavfat neko stvar zraven.

(pri nas je te dni pred zračenjem okoli 42 %....če prezračiš pa sesuješ vlago do konca).

Daj, razsvetli me, kako naj pozimi, ko je zunaj minus, posušim dve rundi perila v razumnem času, brez uporabe sušilnega stroja?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.815
6.783
113
pri taščici
Bp, ce imas dovolj strika v enem popoldnevu. Radiatorje na ful, vsako uro odpreti vsak okna za slabih 5 minut. Sem zivel v bloku, kjer si imel pozimi cunje suhe (v kletni susilnici) v nekaj urah. Poleti pa v celem tednu ne. In to se pri meni v hisi ponavlja. Poleti mi grozi plesen po kleti.
Vlago v hisi imam med 35 in 50%. Vceraj zvecer sem meril temperaturo sten oken in spalet. Najbolj mraz (do 10C, zunaj je bilo - 5) je bil pri alu vratih za postena dva jurja.
bonk.gif
. Hisa stara sicer 40 let, vendar sem stiropor na njo natlacil. Izolirati moram se streho nekoc, ker sedaj v mansardi najdem punkte ki se tudi prevec ohlajajo. Predvsem v kapu in po posevnini. V slemenu sem nabasal izolacijo ko sem sleme odprl.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ce se vam dela plesen kje v kotu namazite z apnom plesen ne uspeva na apnu. Ce je pa plesniva cela stena potem prebelite samo to steno z latex barvo. Na latex barvi naj se nebi delala plesen ce se pa ze naredi jo obrises s krpo.
To naredite poleg ostalih ukrepov seveda.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Bp, ce imas dovolj strika v enem popoldnevu. Radiatorje na ful, vsako uro odpreti vsak okna za slabih 5 minut.

No meni to deluje bolj kot muka in potrata, kot pa neka elegantna rešitev. Plin ni poceni, pa še doma mora bit človek, da odpira okna. Če pa me ni, pa gre tudi ogrevanje v nič, etc. Najbolj elegantno se mi pač zdi sušilni stroj ali pa perilo "zapret" v kopalnico skupaj z razvlaževalcem, kar pa sprobam danes, ker nakup sušilca je vseeno malce dražja zadeva kot tega razvlaževalca, tako da začel sem tukaj
smile-1.gif

Žal pa danes še vedno ta hoferjev mašin smrdi, upam da ne bo zasmradil perila. Pride na vrsto danes ena runda "belega", poročam rezultate proti večeru
smile-1.gif

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Susilc je zakon. Sicer pa mam tud jaz hoferjev razvlazevalnik ampak tistega tastarega. Uporabljal za susenje perila. Nikoli ni smrdelo iz njega

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Govori se o normalni vlažnosti v stanovanju in njenem zbijanju. Če si ti v prostor vnesel par litrov vode jih moraš logično tudi nekako spravit ven...a boš to delal v sušilcu ali z razvlažilnikom ali zračenjem je tvoja odločitev.

In če imaš kljub sušenju perila vlažnost 52% (pogoj je da vlagometer kaže vlago in ne xy vrednosti) pa ni potrebe po vklapljanju razvlaževalnika ker vlažnost ni povišana. To sem hotel povdarit.

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Bp, ce imas dovolj strika v enem popoldnevu. Radiatorje na ful, vsako uro odpreti vsak okna za slabih 5 minut.

No meni to deluje bolj kot muka in potrata, kot pa neka elegantna rešitev. Plin ni poceni, pa še doma mora bit človek, da odpira okna. Če pa me ni, pa gre tudi ogrevanje v nič, etc. Najbolj elegantno se mi pač zdi sušilni stroj ali pa perilo "zapret" v kopalnico skupaj z razvlaževalcem, kar pa sprobam danes, ker nakup sušilca je vseeno malce dražja zadeva kot tega razvlaževalca, tako da začel sem tukaj
smile-1.gif

Žal pa danes še vedno ta hoferjev mašin smrdi, upam da ne bo zasmradil perila. Pride na vrsto danes ena runda "belega", poročam rezultate proti večeru
smile-1.gif

ča maš klimo lahk s klimo zrak osušiš. Ti bo manj skurlo kt tale mašinerija

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
Ja, ampak klima je v dnevni, pomeni da mora biti tudi perilo tam, kar pa je moteče. Raje ga imam v kopalnici in naj se tam posuši, vstran od vseh.

vincent, ne vem če je možno, da bi ostala vlaga tako nizka ob intenzivnem sušenju perila, mogoče če je velika kvadratura ali pa če se fajn kuri + zrači.

Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ja, ampak klima je v dnevni, pomeni da mora biti tudi perilo tam, kar pa je moteče. Raje ga imam v kopalnici in naj se tam posuši, vstran od vseh.

vincent, ne vem če je možno, da bi ostala vlaga tako nizka ob intenzivnem sušenju perila, mogoče če je velika kvadratura ali pa če se fajn kuri + zrači.

maš kak prezračevlani jašk/odvodnik v kopalnici? če ga maš lahk nanjga ventilator (oni za kopalnico) montiraš in ti luft ven izpihuje. to je mogoče tud opcija

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
To že laufa ja, ampak ne posuši se perilo v par urah, ampak kak dan, dva.

Danes se preizkusi ventilator + razvlaževalnik, pa da vidim če je res suho v nekaj urah, če je res tako, bi bila nebesa
smile-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:

Laufat klimo pozimi je malo
rolleyes-1.gif

Pa glede porabe se tudi najbolj ne strinjam. Pri klimi imaš zunanjo enoto, tako da v končni fazi hladiš stanovanje in ga moraš posledično bolj segrevati. Pri razvlaževalniku pa sta obe enoti notri in na dolgi rok segreva stanovanje.

Torej vsa elektrika, ki jo razvlaževalec porabi je "dobra", saj z njo tudi greješ prostor. Medtem ko pri klimi imaš dvojno porabo, saj moraš prostor še dodatno segrevati
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
"letošnjo" zimo laufa samo klima, enkrat se je le vklopilo radiatorje, v času praznikov, ko se je kar konkretno ohladilo.

Decembra je bil prihranek slabih 30€, oz skoraj 40%. Ni šans da diram ta predragi plin, lani je šlo skoraj 300€ v luft, za nič.

Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:

Laufat klimo pozimi je malo
rolleyes-1.gif

okej se posipam s pepelom. Tnx za odgovr in pojasnila
Pa glede porabe se tudi najbolj ne strinjam. Pri klimi imaš zunanjo enoto, tako da v končni fazi hladiš stanovanje in ga moraš posledično bolj segrevati. Pri razvlaževalniku pa sta obe enoti notri in na dolgi rok segreva stanovanje.

Torej vsa elektrika, ki jo razvlaževalec porabi je "dobra", saj z njo tudi greješ prostor. Medtem ko pri klimi imaš dvojno porabo, saj moraš prostor še dodatno segrevati
wink-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.860
689
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
"letošnjo" zimo laufa samo klima, enkrat se je le vklopilo radiatorje, v času praznikov, ko se je kar konkretno ohladilo.

Decembra je bil prihranek slabih 30€, oz skoraj 40%. Ni šans da diram ta predragi plin, lani je šlo skoraj 300€ v luft, za nič.

Gretje s klimo je OK. Ampak z gretjem nekako ne boš razvlaževal prostora
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.980
6.994
113
Prvi vtisi te mašince so pozitivni. Skupaj z ventilatorjem v kopalnici (vgrajenim v prezračevalni jašek) je en stroj perila posušil v cca 4h do skoraj suhega, po 8h pa je že bilo čisto suho. S tem da zadnjih nekaj ur je bil overkill, bi se pomoje komot izkloplo vse mašine in bi se še tako posušilo do konca.

Škoda da nisem prej vedel za to, bi prikrajšalo marsikateri smrdeč dan po perilu in vlagi
wink-1.gif

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.208
113
Celje
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Sicer ne vem kaj zdaj komplicirate z razvlažilci, ko je zunaj tako nizka vlaga in nizke temperature.

Prezračiš in pade vlaga na 35 %. Čemu lavfat neko stvar zraven.

(pri nas je te dni pred zračenjem okoli 42 %....če prezračiš pa sesuješ vlago do konca).

Jst imam recimo problem, ki ga ne znam odkriti... V stanovanju je vlaga previsoka (ja merilci lažejo, ampak jih imam že celo zbirko in so vsi poravnani nekje +/-5%.

Stanovanje v bloku starem 8 let, 2 nadstropje. Perilo se suši v sušilnem stroju s toplotno črpalko, stanovanje se ogreva na 23 stopinj, spalnica brez ogrevanja 20, kopalnica kakšnih 24. VSAK dan se zrači vsaj 5x na polno. In ja tisti trenutek pade vlaga skoraj na 30%. Potem pa v roku pol ure spet na 60. Po tuširanju gre vse še bolj gor.

No letos prvič prakticiram razvlažilca sedaj od novega leta. Vklopljen skozi in nastavljen na 50%. Deluje precej. zvečer ga dam v kopalnico za kakšno uro in pol, potem pa nekako na sredino stanovanja, da malce piha v čimveč prostorov. Na začetku sem vsak dan odlil vsaj 3 litre vode. Sedaj pa pada proti pol litra. Ampak vseeno... To je kot bi bil v popolni novogradnji brez strehe...
redface-1.gif

Predvsem mi je problematična spalnica, kjer bi rad imel nižjo temperaturo, s tem mi pa vlago dvigne in potem se vidi, da bi se v kotih rada zažela nabirati plesen.

V glavnem. že vsaj 2 meseca luftamo NA POLNO, sedaj pa tri tedne še razvlažilec laufa. pa da vidimo
smile-1.gif