Habanero feferoni

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Ja, sem naredil. Vse je sicer ok, ampak začela se mi je pojavljati plesen na zemlji. Verjetno zato, ker so bili zdele bolj zalivani kot doslej?

Plesen je nevarna samo semenom med klitjem, medtem, ko mladim rastlinicam ne škodi. Seveda ni ravno estetska in če te moti, jo posuj s ščepcem zmletega cimeta pa bo že čez dan ali dva izginila kot kafra. Zemljo na površini tudi malo prerahljaj s kakšnim zobotrebcem, da bo dobila več zraka in ne boš več imel težav s plesnenjem.

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Hvala za odgovore. Imam pa še eno vprašanje za vas, poznavalce:

Pri prijatelju sem dobil lansko leto posušen čili, za katerega nima pojma katere sorte naj bi bil. Glede na to, kako je sekal ko sem ga probal menim, da je močnejši od Cayenna. Sem se pomotoma po očesu mal popraskal, pa me že 10 minut žge po vekih ...

Se morda komu kaj svita za katero sorto bi šlo?

Nazadnje urejeno:

satelite_mike

2 uri za cajtom
18. avg 2013
1.939
3
38
tudi možno.

Birds-eye.jpg

Nazadnje urejeno:

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Opa, tole je bilo pa hitro :)

Meni se po slikah sodeč tudi bolj zdi da bi bil bird's eye, ampak nisem prepričan.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
LAni jih je prijatel naročal, in je odlično obrodilo, letos pa tudi in lepo rastejo. Naročil je semena

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
A je kdo morda vzel Čili Pippove sadike ali morda njegova semena?
Kakšne izkušnje?

Daj ne nori, boš dajal 5eur za 10, recimo habanero semen
Iz Anglije dobiš za 0,99 funta 110 semen in to kvalitetnih.
Vse sem naročal na ebay-ju,
Čili Pipp je zlatar.

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Imam Æilipip semena; kupil konec 2012 (za lansko sezono - 2013); kar mi jih je ostalo lani sem posjal letos; lani in letos je kaljivost ok. Vmes so čakala v skrinji (zmrznjena).

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik gorazdo pravi:
Imam Æilipip semena; kupil konec 2012 (za lansko sezono - 2013); kar mi jih je ostalo lani sem posjal letos; lani in letos je kaljivost ok. Vmes so čakala v skrinji (zmrznjena).

Si semena različnih vrst čilijev čilijev hranil v zamrzovalni skrinji in potem sejal? Katerih vrst? Kolikšen je bil procent kaljivosti in kakšen postopek setve si uporabil?

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Lemon drop, Bulgarian carrot, Jalapeno, Pimientos de Padron.

Ker ne potrebujem veliko, sejem po 2-3 kom vsakega. Letos je kalilo 100%, lani en ni prišel ven.
Kar ostane gre nazaj v skrinjo.

Sejem v šotne tabletke, radiator, sonce,... klasika.

Ko požene drugi list grejo v malo večje teglce. Kasneje jih še enkrat presadim.

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik gorazdo pravi:
Lemon drop, Bulgarian carrot, Jalapeno, Pimientos de Padron.

Ker ne potrebujem veliko, sejem po 2-3 kom vsakega. Letos je kalilo 100%, lani en ni prišel ven.
Kar ostane gre nazaj v skrinjo.

Sejem v šotne tabletke, radiator, sonce,... klasika.

Ko požene drugi list grejo v malo večje teglce. Kasneje jih še enkrat presadim.

Ko jih vzameš iz skrinje, kako dolgo jih "ogrevaš" pred sejanjem? Uporabljaš predkalitev?

LP

gorazdo

Pripravnik
6. avg 2007
323
1
18
Ljubljana
Sejem isti dan (npr. zjutraj vzamem ven kar mislim posjat, ostalo gre v skrinjo).
Ne kompliciram s predkalitvijo (vata itd..); grejo direkt v tabletke.

ThinkFloyd

Zelenc'
10. jun 2014
2
0
1
Živijo. Zadnji dve leti sem "pasivni" spremljevalec tega foruma in najprej hvala vsem prisotnim za eno lepo zbirko idej o čilijih.

No, moja letošnja sezona se je začela super - sadil sem konec januarja - in do začetka maja sem imel res lepe in močne sadike. Nato sem ob tem času opazil, da so se pri dveh sadikah začeli grbiti zgornji listi. Temu takrat nisem posvečal večje pozornosti. Sadike so bile takrat še v stanovanju. Vse sadike sem nato najprej en teden sprehajal na balkon in nato presadil ven v večje posode z novo zemljo. V naslednjih tednih se je večini sadik začelo dogajati isto. Rasni vršički oz. novi poganjki listov so "pokurjeni", zgornji listi zgrbljeni. spodnji listi so ok, rast je zaustavljena. Prizadeti so jalapeno, habanero, cayenne, peter penis .... borci za severno mejo, ki "še niso oboleli so samo hungarian hot wax.

Kateri koli nasvet bi bil ok. Verjetno bo treba po nove sadike? Aja na parih sadikah sem našel dobesedno "par" uši, vendar so mnoge prizadete povsem brez njih.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.531
267
83
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
A je kdo morda vzel Čili Pippove sadike ali morda njegova semena?
Kakšne izkušnje?

Daj ne nori, boš dajal 5eur za 10, recimo habanero semen
Iz Anglije dobiš za 0,99 funta 110 semen in to kvalitetnih.
Vse sem naročal na ebay-ju,
Čili Pipp je zlatar.

Mogoče kakšen link od preverjenega prodajalca?