Habanero feferoni

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Pol funta. Preverjeno dobra semena
wink-1.gif

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik ThinkFloyd pravi:
Živijo. Zadnji dve leti sem "pasivni" spremljevalec tega foruma in najprej hvala vsem prisotnim za eno lepo zbirko idej o čilijih.

No, moja letošnja sezona se je začela super - sadil sem konec januarja - in do začetka maja sem imel res lepe in močne sadike. Nato sem ob tem času opazil, da so se pri dveh sadikah začeli grbiti zgornji listi. Temu takrat nisem posvečal večje pozornosti. Sadike so bile takrat še v stanovanju. Vse sadike sem nato najprej en teden sprehajal na balkon in nato presadil ven v večje posode z novo zemljo. V naslednjih tednih se je večini sadik začelo dogajati isto. Rasni vršički oz. novi poganjki listov so "pokurjeni", zgornji listi zgrbljeni. spodnji listi so ok, rast je zaustavljena. Prizadeti so jalapeno, habanero, cayenne, peter penis .... borci za severno mejo, ki "še niso oboleli so samo hungarian hot wax.

Kateri koli nasvet bi bil ok. Verjetno bo treba po nove sadike? Aja na parih sadikah sem našel dobesedno "par" uši, vendar so mnoge prizadete povsem brez njih.

Preveri, če nimaš v zemlji morebitnih parazitov, ki bi lahko žrli korenine! V kolikor jih ni, potem tole močno smrdi na kakšno virusno okužbo...

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
wink-1.gif

PREVIDNOST! Ne enkrat sem že bral pritožbe, da so se posamezniki nasankali ravno s Premier seeds. Zamešano seme... z bakterijami in virusi okuženo seme...
10.gif
Treba je vedeti, da so zgolj internetni distributer, ki nima lastne vzgoje in da seme kupujejo od gojiteljev širom po svteu. Naj se še tako hvalijo z rigorozno kontrolo svojih dobaviteljev, jim jaz prav nič ne verjamem. Marketing pač!
V kolikor nekdo hoče točno določene vrste (po možnosti kakšne posebneže) se splača preverjenim dobaviteljem plačati par evrov višjo ceno, če pa je vseeno kaj se goji, samo da je čili, potem so pa tudi Ebay in Amazon ponudniki OK
evil.gif

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Salamanco pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
wink-1.gif

PREVIDNOST! Ne enkrat sem že bral pritožbe, da so se posamezniki nasankali ravno s Premier seeds. Zamešano seme... z bakterijami in virusi okuženo seme...
10.gif
Treba je vedeti, da so zgolj internetni distributer, ki nima lastne vzgoje in da seme kupujejo od gojiteljev širom po svteu. Naj se še tako hvalijo z rigorozno kontrolo svojih dobaviteljev, jim jaz prav nič ne verjamem. Marketing pač!
V kolikor nekdo hoče točno določene vrste (po možnosti kakšne posebneže) se splača preverjenim dobaviteljem plačati par evrov višjo ceno, če pa je vseeno kaj se goji, samo da je čili, potem so pa tudi Ebay in Amazon ponudniki OK
evil.gif

očitno te tuja konkurenca hudo moti

tile mojstri imajo odlična semena, dobra kaljivost, nizka poštnina, zamešali mi še niso nič....
in oni (Premier seeds ) so preverjen dobavitelj

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

očitno te tuja konkurenca hudo moti

tile mojstri imajo odlična semena, dobra kaljivost, nizka poštnina, zamešali mi še niso nič....
in oni (Premier seeds ) so preverjen dobavitelj

Ne vem od kje ti ideja, da me moti tuja konkurenca
sprasujem se.gif

Če tebi pri Premier seeds niso do zdaj še ničesar zamešali, to nikakor ne pomeni, da so zato avtomatsko tudi preverjen dobavitelj. Mogoče so zate (nimam nič proti), a zame niso! Pa še to v info: Premier seeds se ni potrudil niti toliko, da bi vsaj odgovoril na pisne pritožbe o dobavljenih napačnih (skrižanih?) semenih in semenih, ki so bila okužena z virusi. Pišmeuhovsko so pobasali denar in se zavili v molk češ: "Ko hebe tam neke zaostale kmetavze na Balkanu!"
jezen.gif

Kar se Tomaža Pippa (Čili Pipp) tiče naj povem, da od njega nisem še ničesar naročil ali kupil. Za svoje izdelke in semena je postavil cene kakršne jih pač je, se mi pa zdijo popolnoma primerljive z renomiranimi tujimi dobavitelji. Na vsakem posamezniku ostaja potem odločitev, če se bo odločil za nakup pri Čili Pippu... Zakon trga pač.

Je pa druga stvar, ki se mi zdi pomembna: Pipp je tu, v Sloveniji (Sv.Duh pri Škofji Loki) in vsak, ki je nezadovoljen z njegovo robo, se lahko zapelje tja ter ga "zgrabi za kravatlc". Mislim, da se on tega tudi zaveda, zato verjetno pazi na korekten poslovni odnos.
In razni Ebay dilerji? Bo šel kak nezadovoljen Slovenec iskat recimo Premier seeds v Anglijo, da jih "zgrabi za kravatlc"?
evil.gif

Bo figo! Oni to vedo, zato jim tudi niso tuji razni nategi. Prevaranemu Slovencu potem preostane le še pošiljanje besnih elektronskih protestov na katere pa zaman pričakuje odgovor...
jezen.gif

ThinkFloyd

Zelenc'
10. jun 2014
2
0
1
Semena sem dobil preko ebaya lani oz. že predlani. Prav vse (dobesedno iz iste vrečice) sem sadil že prejšnjo sezono brez težav. Bom enega oz. dva odkopal in pogledal korenine.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
ksz.

...je zanimivo spremljati pojav svežih "nickov" v tem delu foruma, še bolj zanimivo, da so več ali manj povezani s "trgovanjem in diskreditacijo" in ne toliko s prenosom znanja glede vzgoje, predelave...
evil.gif

Kar se tiče nakupa semen je preverjena evropska referenca, večkrat objavljena tudi v tem threadu dr. Merle in njegov http://www.semillas.de. Januarja naročil 10 sort x 10-13 semen, grand total 15 EUR, brezplačna poštnina. Kaljivost skoraj 100%..

Osebno ne razume folka, ki se pri razmeroma nizkih cenah kvalitetnih surovin spušča v cenkanje za cente...

LPM;

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik matt pravi:
ksz.

...je zanimivo spremljati pojav svežih "nickov" v tem delu foruma, še bolj zanimivo, da so več ali manj povezani s "trgovanjem in diskreditacijo" in ne toliko s prenosom znanja glede vzgoje, predelave...
evil.gif

Kar se tiče nakupa semen je preverjena evropska referenca, večkrat objavljena tudi v tem threadu dr. Merle in njegov http://www.semillas.de. Januarja naročil 10 sort x 10-13 semen, grand total 15 EUR, brezplačna poštnina. Kaljivost skoraj 100%..

Osebno ne razume folka, ki se pri razmeroma nizkih cenah kvalitetnih surovin spušča v cenkanje za cente...

LPM;

Se strinjam! O sami predelav čilijev bi res lahko rekli kaj več. Ta tema se konec koncev itak odvija ravno na "gurmanskih mojstrovinah" in vsak pridelovalec ima sigurno tudi kakšne svoje "skrite" recepte. Od Čili Pippa razkritja seveda ne pričakujem, saj mu je to vir zaslužka...
evil.gif

O sami vzgoji čilijev je bilo do sedaj povedano že več ali manj vse, le prebrati si je treba! Tu ni nobene kvantne fizike, ki bi zahtevala določeno specifično predznanje vendar pa, če se komu slučajno ne ljubi brati do sedaj napisanega, ga v njegovi lenobi niti slučajno ne mislim podpirati. Preden sem se podal v gojenje čili paprik, sem si najprej od A do Ž prebral vso tovrstno tematiko, ki sem jo našel na spletu...

Mimogrede: "preverjena evropska referenca" (Semillas) je v lanski sezoni s skrižanimi semeni nategnila kar nekaj kupcev. Brez želje po kakršni koli diskreditaciji tako trenutno še preverjam, če se je dr. Peter Merle v letošnji sezoni že kaj popravil...
cool-1.gif

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Salamanco pravi:
Citat:
Uporabnik rawr pravi:
wink-1.gif

10.gif
evil.gif
Imaš lastne izkušnje ali pač samo govoriš "rekla kazala".
Od tega prodajalca sem že naročeval in vzgojil "leglo" čisto zdravih habanerotov.
In razlog za okužbo lahko izvira ne le iz semen, razen če si jih(so jih) dali v analizo, zato se mi to natolcevanje zdi nesmiselno.

Nazadnje urejeno:

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
razloži mi prosim, kako si ugotovil, da so (bila) semena okužena z virusi ali/in bakterijami ? pa povej prosim še imena virusev in bakterij
sicer pa se vsake toliko časa zgodi, da kdo komu pošlje napačna semena.
meni se je pripetilo, da sem kupil pri nas v trgovini semena za papriko, rezultat pa je bila cela njiva oh in ah super pekočih feferonov
wink-1.gif

sicer pa naj vsak kupuje kjer mu paše
je pa bolje, da se posvetimo predelavi , konzerviranju feferončkov., kot pa da debatiramo o dobrih ali slabih prodajalcih semen

Salamanco

Pripravnik
14. maj 2014
75
1
8
Štajerska
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Imaš lastne izkušnje ali pač samo govoriš "rekla kazala".
Od tega prodajalca sem že naročeval in vzgojil "leglo" čisto zdravih habanerotov.
In razlog za okužbo lahko izvira ne le iz semen, razen če si jih(so jih) dali v analizo, zato se mi to natolcevanje zdi nesmiselno.

Citat:
razloži mi prosim, kako si ugotovil, da so (bila) semena okužena z virusi ali/in bakterijami ? pa povej prosim še imena virusev in bakterij
sicer pa se vsake toliko časa zgodi, da kdo komu pošlje napačna semena.
meni se je pripetilo, da sem kupil pri nas v trgovini semena za papriko, rezultat pa je bila cela njiva oh in ah super pekočih feferonov
wink-1.gif

sicer pa naj vsak kupuje kjer mu paše
je pa bolje, da se posvetimo predelavi , konzerviranju feferončkov., kot pa da debatiramo o dobrih ali slabih prodajalcih semen

Vidim, da sta se odločila za srčno in požrtvovalno obrambo okopov Premier seeds!
hysterical-1.gif

Takole vama bom rekel draga borca: Svoje sem povedal (napisal) in zame je stvar zaključena. Ničesar vama ne mislim dokazovati z lepljenjem kakšnih laboratorijskih rezultatov ter pisanjem latinskih imen bakterij in virusov, saj me je življenje že zdavnaj izučilo, da je prepričevanje prepričanih jalovo delo. Za njih bo vedno "rekla - kazala" vse, kar se ne ujema v njihov kontekst.

Želim vama lep dan in bujno rast vajinih rastlin pa da se nikoli ne nasankata z naročanjem pri Premier seeds!
priden.gif

Nazadnje urejeno:

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:

Brez zamere, ampak... Zakaj že naj ne bi delili tudi informacij o prodajalcih semen?
Saj nihče nikogar v nič ne sili.
Vsak le pove kar misli, ve, ali misli da ve.

Odloči se pa itak vsak sam.

Če pa tebi ne paše tuje mnenje, pač preskoči, ali pa daj človeka na ignore.
Fertik deu.

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Nič ni narobe s kritiko, samo naj pojasni kaj točno je blo najdeno... Ne pa da takoj negira, ne da bi sploh kaj probal dokazat prej. Samo pisanje pa nič konkretnega... Je pač dobil pokvarjeno serijo in sem ziher, da bi mu poslali nova semena, če bi jim javil in pokazal "poročilo-rezultate".

tomato_ili.jpg

Sem dobil nekaj sadik tomato čilija, pa so v zadnjih 2 tednih lepo zrastli, prej pa skoraj nič...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
....
Brez zamere, ampak... Zakaj že naj ne bi delili tudi informacij o prodajalcih semen?
Saj nihče nikogar v nič ne sili.
Vsak le pove kar misli, ve, ali misli da ve.
Odloči se pa itak vsak sam.
Če pa tebi ne paše tuje mnenje, pač preskoči, ali pa daj človeka na ignore.
Fertik deu.

ah
proti konstruktivni debati nimam nič.
če pa kdo trdi, da je nek prodajalec zanič in da ima z bakterijami in virusi okužena semena pa me res zanimam kako je prišel do teh rezultatov. in s katerim virusom itd je to bilo okuženo
wink-1.gif

če ima recimo nekaj kupcev tu dobre izkušnje zakaj ne podkrepiti svojih izjav z dejstvi ? ne pa samo diskreditiranje nekoga brez dokazov.
pri tem imam občutek, da ne gre za dobrohotno mnenje pač pa za nabijanje u tri krasne brez osnov

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
so zgolj internetni distributer, ki nima lastne vzgoje in da seme kupujejo od gojiteljev širom po svteu.

A tole zgoraj ni dovolj dober argument?

Bi bilo prav, da ga najprej kdo demantira, in šele potem zahteva dodatna dokazila.

Pa da se razumemo... Meni je vseeno, v bistvu sploh ne vem za katere ponudnike konkretno gre.

Zagovarjam stališče, da več informacij lahko le koristi.
Če so laži, ga bo prej ali slej itak nekdo demantiral.

Kot rečeno, A) kogar moti, naj ignorira, in B) na koncu se vsak odloča sam.

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Citat:
če pa kdo trdi, da je nek prodajalec zanič in da ima z bakterijami in virusi okužena semena pa me res zanimam kako je prišel do teh rezultatov. in s katerim virusom itd je to bilo okuženo
wink-1.gif

Nekako dvomim, da si resno pričakoval elaborat z nevem kakšnimi analizami na temo okuženih semen, plesni itd itd..

Če pa gre iskat po netu temo ki jo je nekoč nekje bral, in ti prilepi link z nekega foruma, boš potem sprejel?
Ali boš (enako kot zanj) rekel, da to lahko vsak napiše z namenom diskreditacije?

A ni bolj ajnfoh da napišete:

A: jaz imam s prodajalcem odlične izkušnje
B: jaz sem o njem slišal precej slabega
C, D, E: naše izkušnje so vrhunske
F: jaz sem mislil, da je kriv prodajalec, pa se je izkazalo, da sem sam hranil semena v neprimernih pogojih

Potem pa nek XY vse to lepo prebere, in se odloči, kako bo ravnal.

Forumi so Hyde park, ne pa vojska.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Saj ni nihče rekel, da ne smeš vprašat od kod podatki.

Ampak ti praviš, naj se ne debatira o dobrih ali slabih prodajalcih semen.
To je pa nekaj povsem drugega.