Habanero feferoni

dTi

Fizikalc
5. avg 2007
340
31
28
Habanero je pri meni živel skozi celo zimo v stanovanju. Do pozne jeseni je rodil, potem pa nehal, ampak ker je bilo na drevesu še dosti sadežev, ga nisem obrezal. In kak teden nazaj je spet začel poganjati cvetove, potem pa sem ga porezal. Res pa da je imel dosti dnevne svetlobe - pokrita terasa.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.
Odgovor na to vprašanje ni prav enostaven. Ko se jeseni začnejo nižati temperature in slabšati svetloba, to tudi za rastlino pomeni, da gre v hibernacijo.
Torej lahko kar pozabiš na stalno neke plodove, saj je to skregano z logiko življenja. Rastlina, ko dozori seme, je svoje poslanstvo opravila in lahko propade, oziroma gre v hibernacijo do naslednjega ciklusa.

Glede prakse pa izkušnje kažejo, da je nekako najlažje prezimiti čilije iz vrste pubescens, se pravi kake rocoto in podobne, zato, ker tudi sicer prihajajo iz okolja (Andi), kjer so bolj ekstremne razmere. Razmeroma dobre so tudi Chinense (npr. Habanero) zaradi svoje dolge rastne dobe. Vrsta Anuum (tabasco, in podobne) pa najslabše saj že ime vrste napeljuje, da so to v osnovi enoletnice.

Če ga boš imel izključno noter, bo mogoče verjetnost večja, kar se preživetja tiče, vendar bo najbrž zaradi pomanjkanja svetlobe ravno tako pozimi problem. Da bi pa obiral plodove celo leto pa kar pozabi.

A ja pa še to. Dlje, ko pustiš plodove na rastlini, slabša je verjetnost, da bo preživela. Torej čimprej pobrat plodove, ko so zreli in rastlino čimbolj obrezat, odstranit vse odmrle dele (liste, veje). S tem spodbujaš novo rast.

Ah, ne ga srati.
Pri meni Habanero cveti celo zimo, toplota, toplota in svetloba, seveda ga nisem obrezoval.
Pozno jeseni je izgubil vse liste, ko smo zagnali radiatorje je zopet začel zelenet.
Če bi imel v hiši čebele ali drugo letečo "golazen", da bi oplojevale cvetove bi imel zimsko letino ali pa če bi se mi jih dalo "umetno" oplojevat.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik alpek pravi:
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.
Odgovor na to vprašanje ni prav enostaven. Ko se jeseni začnejo nižati temperature in slabšati svetloba, to tudi za rastlino pomeni, da gre v hibernacijo.
Torej lahko kar pozabiš na stalno neke plodove, saj je to skregano z logiko življenja. Rastlina, ko dozori seme, je svoje poslanstvo opravila in lahko propade, oziroma gre v hibernacijo do naslednjega ciklusa.

Glede prakse pa izkušnje kažejo, da je nekako najlažje prezimiti čilije iz vrste pubescens, se pravi kake rocoto in podobne, zato, ker tudi sicer prihajajo iz okolja (Andi), kjer so bolj ekstremne razmere. Razmeroma dobre so tudi Chinense (npr. Habanero) zaradi svoje dolge rastne dobe. Vrsta Anuum (tabasco, in podobne) pa najslabše saj že ime vrste napeljuje, da so to v osnovi enoletnice.

Če ga boš imel izključno noter, bo mogoče verjetnost večja, kar se preživetja tiče, vendar bo najbrž zaradi pomanjkanja svetlobe ravno tako pozimi problem. Da bi pa obiral plodove celo leto pa kar pozabi.

A ja pa še to. Dlje, ko pustiš plodove na rastlini, slabša je verjetnost, da bo preživela. Torej čimprej pobrat plodove, ko so zreli in rastlino čimbolj obrezat, odstranit vse odmrle dele (liste, veje). S tem spodbujaš novo rast.

kar si tukaj pvoedal enostavno ne drži...moja red savina, slike sem že par x dal gor rodi celo leto razen treh tednov v januarju...sedaj spet cveti in bodo kmalu novi sadeži gor

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Pol ti praviš da bi mi Habanero lahko uspel kot "bonsai" in bi imel trgatev večkrat letno?

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Pol ti praviš da bi mi Habanero lahko uspel kot "bonsai" in bi imel trgatev večkrat letno?

Seveda, moj habanero orange je trenutno star 3 leta, monkeyface gre pa v drugo leto in sta že prava drevesa.
Glede trgatve pozimi, če ni čebel ni oplojevanja ni ploda, logično.
Jaz sem jih eno leto oplojeval sam z vatiranimi palčkami, uspeh je bil, a le ene 30%.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Citat:
Uporabnik matt pravi:
Imam pa eno težavo in par vprašanj.

- Iz predvčerajšnjim na danes so se mi pri sadikah začele pojavljati "gummi bear" glive. Zadeva zgleda dosti nagravžno, očitno so bili trosi v šotnih tabletah. Primer ene izmed sadik, kjer poganjajo te jebe je spodaj. Kaj storiti? Malo "oladim" z zalivanjem?
- V naslednjih dneh nameravam šotne tablete presaditi v lončke in jih zasuti s pravo zemljo. Ti lončki verjetno ne bodo zadnji in bom opravil še eno presajanje, ko bodo sadike malo bolj konkretne.

- Zadnje presajanje: Zaenkrat se mi še ne sanja čisto, kje bom imel končne sadike. Na voljo je navadna njiva in en rastlinjak. Najraje bi rastline pustil v loncih, samo me glede na velikost lonca in količino sadik (40-50) malo skrbi strošek loncev. Kakšne lonce /tip& velikost/ svetujete?

Hvala za vse nasvete in LPM;
Presadi jih, nimaš kaj, drugače ko bodo velike jih daj par v lonce ostale pa na njivo, saj boš naslednjo sezono nove skalil.
Letošnja zimska sezona
cheer.gif

Okus in pekočnost dokaj solidna, glede na to da so plodovi dozoreli preko zime
To je to.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Mam eno vprašanje za stručkote. Letos sem prvič sam posadil iz svojih semen. Ker nisem nič kaj pazljivo delal s semeni čez leto (eno sorto sem mel izluščeno pol leta na omari, drugo in tretjo sem izluščil iz slabo sušenih in znotraj rahlo plesnivih čilijev) sem bil malo skeptičen o uspehu. Pa sem kupil komplete v hoferju in na njih je pisalo, da naj dam po dva ali tri semena v vsakega. Zdaj so pa kar vsi vzklili
hysterical-1.gif

A je boljše, če povsod populim ven, da ostane samo eden, ali jih lahko kar pustim skupaj?
Pusti jih skupaj, ko jih boš presajal jih daj v vodo, da se zemlja lepo "odlušči" potem pa vsako sadiko posebaj.
Takole so pri meni skalili po 4 tednih Monkey face-i za njih sem najbolj vesel, ker so fenomenalni feferoni.

Takole pa nastaja Habanero iz uspešnega umetnega oplojevanja(že tretji plod)
cheer.gif

to je to.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:

moj je po mojem star vec kot 5 let..ne vem vec tocno...je pa velik skoraj 1,5 metra tak da ni vec bonzai :D...trgatev imas skoz razen kratek vmesni cas...oziroma ce bos imel za sebe bos lahko trgal nonstop

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Kdaj je najbolj primeren čas da se iz lončkov odstrani folijo? Nekaj semen je že vzklilo do višine cca 5cm, vlage pa je na foliji še dovolj. Prostora do folije še morda 1cm.

Gre tu bolj za "filing" ali obstaja kako nepisano pravilo?

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Kdaj je najbolj primeren čas da se iz lončkov odstrani folijo? Nekaj semen je že vzklilo do višine cca 5cm, vlage pa je na foliji še dovolj. Prostora do folije še morda 1cm.

Gre tu bolj za "filing" ali obstaja kako nepisano pravilo?

cim manj kompliciranja :D ti samo nasopaj v zemljo brez folije..

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Hvala za nasvet. Sem jih nažokal v večje lončke. Uporabil sem asef zemljo, prvotne šotne tablete pa sem rahlo oskubil. Upam da bo tako uredu.

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Jest sm dones presadil Cayenne, Orias in Jalapeno. Habanero, Bhut jolokia in Carolina Reaper pa bodo še malo počakali da se mičken zredijo...

Nazadnje urejeno: