Habanero feferoni

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Citat:
Uporabnik yahel pravi:
Citat:
Uporabnik Wilbur pravi:
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ksz
A je ze cajt za vzklit semena?
Če želiš kolikor toliko solidno letino.

A pa ni to nekoliko prezgodaj? Lani sem posadil konec februarja in sem imel velike težave zaradi dolge zime...

btw.: kako pa kalite? šotne lončke in pokriti al kako drugače? pa svetloba?

Jest gledam sotne loncke edino nevem kaj je s tisto folijo k jo nekateri dajo ces in koliko pogosto se to zaliva, kajti semena naj bi bila kr v fajn mokri zemlji ce se nemotim in kolk globoko se sploh daje semena.

nUUb

Fizikalc
2. jul 2013
784
37
28
Ima mogoče kdo kaj viška semen?
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Semena daj v šotne tabletke in redno zalivaj s šprico. Kasneje presadi vse skupaj v šotne lončke, še kasneje pa vse skupaj v prave "teglce" ali pa na vrt. Šotne tablete so lahko pokrite, kasneje pa ne več. Pazi se, da je dovolj vlage in svetlobe kasneje, to pa je zelo na kratko tudi vsa umetnost.
smile-1.gif

Schime

Guru
22. nov 2008
1.992
775
113
Ja tako nekako.
Šotne tabletke se tko toliko vode napijejo, da kar nekaj časa zdržijo brez, da jih še kaj navlažiš. Dobro je, da so do takrat ko semena vzkalijo, pokrita v kaki posodi, da se vlaga zadrži v posodi. Ko vzkalijo pa odpri prekrivalo in jih postavi na najbolj svetli konec v hiši.
Pa dokler kalijo je vredu, da je temperatura tam od 25°C do 30°C če lahko to dosežeš. Vzkalijo pa tudi pri manjši samo dalj časa traja.
Potem, ko boš imel sadike jih pa lahko prestaviš v bolj hladni prostor in kot sem že napisal čimbolj svetel. Ker, če boš imel pretoplo in premalo svetlobe se bodo začeli "pretegovati".

cilimania

Zelenc'
29. jan 2013
20
0
1
Jst bi odsvetoval šoto... ker vse kar smo preizkušal s šoto se je končalo porazno... Seme že kali to ni problema.. ampak nato pa po določenem času enostavno preneha rastlina rasti in tako naprej vodi do propada rastline. Priporočam zemljo za rast ne šotne tablete ali kar koli kjer je zelo malo šote...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Bistvo šote je da zadržuje vlago, to je pa tudi vse. Precej bolj uporabno je kupit kalitvenike (pladnje za kaljenje) in notri nafilat navadno kvalitetno zemljo (brez raznih oh in sploh super dodanih gnojil ker to v fazi kaljenja samo škodi). Stvar naj bo vlažna in vlago se vzdržuje preprosto tako da se "karkoi že uporabiš" pokrije, bodisi s plastičnim pokrovom (kalitvenik) ali pa z foljo oz. vrečko. Pokrivanje je dobro tudi že zato ker bo na ves čas vlažni zemlji v 3-4h tednih 100% ratala plesen. Če pokriješ eleminiraš plesni iz zraka.

Za temperaturo je najbolje da čimanj niha, jst sem letos dal kalitvenike na 100W električno "grelno blazino" + temperaturni kontroler. Stvar vzdržuje 30-32C konstantne temperature. Ko bo pognalo je pa pripravljena tudi že grow lampica (enostavno v hiši nimam opcije da bi imel zadosti svetlobe čez cel dan sedaj pozimi, pa itak na oknih zmanjka placa za vse).

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
WOW, to pa je proizvodnja.
Pri meni je lepo, ampak v manjšem obsegu.
Ne komplicirajte z zemljo, feferoni potrebujejo vlago, toploto in svetlobo.

Nazadnje urejeno:

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Živjo.

Tudi jaz bi rad preizkusil svojo srečo in zase posadil nekaj semen. Če bi mi bil kdo pripravljen poslati / prodati semena različnih pekočih vrst, bi mu bil zelo hvaležen.

Sem pa včeraj poizkusil Bhutt Jolokio in priznam, da je sakramensko divja...

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Evo, imam zbirko:

- habanero orange
- Jalapeno Gaucho
- Bhut Jolokia
- Carolina Reaper
evil.gif

Zdej pa gas v lonce in upati na uspeh.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
a s temi ledicami to osvetljuje??? ker to je premalo svetlobe, kar se vidi tudi bo biljkah ki se fejst dvigujejo in "naprezajo"..drugače pa lep box, nekaj takega bi imel tudi sam, a ima 10 % tega, kar pa je tudi čisto dovolj zame :D

Fonzi

Pripravnik
15. avg 2013
46
0
6
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ksz...

uradno mi je uspelo prezimit dva jalapenota. Sem že skoraj obupal, pa sta ta teden oba pognala nove zelene liste.
cheer.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik Fonzi pravi:
Katera sorta pekočih feferonov je najbolj primerna za celoletno sobno nego? Sprašujem, ker imam željo imeti neke feferone stalno v stanovanju in jih skušati oblikovati v bonsai obliko. Bili naj bi kar se da majhni in da bi bili plodovi na voljo skozi celo leto.
Odgovor na to vprašanje ni prav enostaven. Ko se jeseni začnejo nižati temperature in slabšati svetloba, to tudi za rastlino pomeni, da gre v hibernacijo.
Torej lahko kar pozabiš na stalno neke plodove, saj je to skregano z logiko življenja. Rastlina, ko dozori seme, je svoje poslanstvo opravila in lahko propade, oziroma gre v hibernacijo do naslednjega ciklusa.

Glede prakse pa izkušnje kažejo, da je nekako najlažje prezimiti čilije iz vrste pubescens, se pravi kake rocoto in podobne, zato, ker tudi sicer prihajajo iz okolja (Andi), kjer so bolj ekstremne razmere. Razmeroma dobre so tudi Chinense (npr. Habanero) zaradi svoje dolge rastne dobe. Vrsta Anuum (tabasco, in podobne) pa najslabše saj že ime vrste napeljuje, da so to v osnovi enoletnice.

Če ga boš imel izključno noter, bo mogoče verjetnost večja, kar se preživetja tiče, vendar bo najbrž zaradi pomanjkanja svetlobe ravno tako pozimi problem. Da bi pa obiral plodove celo leto pa kar pozabi.

A ja pa še to. Dlje, ko pustiš plodove na rastlini, slabša je verjetnost, da bo preživela. Torej čimprej pobrat plodove, ko so zreli in rastlino čimbolj obrezat, odstranit vse odmrle dele (liste, veje). S tem spodbujaš novo rast.

Nazadnje urejeno:

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
habanreo pa mogoče bolvian rainbow, ti drobni, imamo enga v sluzbi ze 2 leti, pa zivi
smile-1.gif