Habanero feferoni

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ksz...

moji zgledajo takole, posadil sem jih v začetku februarja, zdi se mi da se je rast v zadnjih tednih čisto ustavila. A delam kaj narobe?
confused-1.gif

z leve proti desni:
- neznana sorta, dobil semena na Tajskem (Koh Tao)
- Serrano Tampiqueno (nič zrastlo), nabavil na ebayu
- neznana sorta, dobil semena na Filipinih
- Bolivian Rainbow od enega alterjevca
- Medusa, prav tako od alterjevca
- neznana sorta, dobil semena v Vietnamu
- Passionflora Edulis (ni čili, to je Pasionka)
- neka sorta "sweet chilli" glede na opis branjevke v Kambodži
- Habanero Chocolate, nabavil na ebayu

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Če si sadil v začeku februarja in imaš take sadike potem delaš nekaj hudo narobe. Jaz bi jih na tvojem mestu presadil in postavil na okensko polico kjer je dosti sonca in posledično toplote.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.666
340
83
www.kacnje.eu
Tudi jaz sem jih posadil v začetku februarja in so mogoče malo večje. Pa tudi ne vse. Gre tako počasi, da se kar čudim. Sedaj sem jih dal v rastlinjak, kjer je precej toplo, pa se mi zdi, da se rast pospešuje.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
na okenski polici na soncu je bilo že do zdaj (danes prestavil ven na balkon kot se vidi na sliki)... sej to mi ni jasno zakaj več ne rastejo ampak stagnirajo

razen če presadim, da je to razlog? Ampak posajeni so pomoje dovolj narazen
confused-1.gif

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Taki so moji sejani 20.1 brez kakih dodatnih luči ali kaj podobnega.
20130427114625.jpg

Probaj jih dat v drugo zemljo. Mogoče jim ta ne odgovarja. Kaj bi bilo drugega narobe pa ne vem.

Nazadnje urejeno:

MihaM

Pripravnik
25. jun 2008
443
0
16
Daj jih pokrij z neko posodo, pa na okensko polico z njiimi. Daj ih ne bi slučajno res že na balkonu puščal. Pa dosti vlage mora bit!

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
pokrijem naj jih s posodo?
confused-1.gif
a prozorno? Al čem kakšno pvc folijo čez pokrit, pa jo naluknjat?

Schime

Guru
22. nov 2008
1.994
776
113
Ma mislim, da bo za začetek dovolj, če jih presadiš. Toplo je sedaj dovolj čez dan tko, da jih po mojem ni treba pokrivat. Če pa že pa seveda s prozorno. Jaz sem imel za eno serijo sobni rastlinjak in se je kar vredu obmesel. Drugače pa jih daj lepo na sonce (čez dan tudi ven če hočeš). ponoči je pa še premrzlo in jih lepo not spravi.
Po mojem mora biti nekaj z zemljo narobe razen, če jih slučajno nisi imel zaprte v temi
smile-1.gif
. Zalivaj jih pa po občutku. Ko vidiš, da je zemlja suha jih zalij.

Nazadnje urejeno:

MihaM

Pripravnik
25. jun 2008
443
0
16
Ja jst sem imel tut mini rastlinjak to leto in so že veliki. Super ga je imeti pokritega - se tako zemlja nikoli ne izsuši.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ksz...

moji zgledajo takole, posadil sem jih v začetku februarja, zdi se mi da se je rast v zadnjih tednih čisto ustavila. A delam kaj narobe?
confused-1.gif

z leve proti desni:
Ne vem, kaj bi lahko bilo narobe...
Meni se je enkrat eno sejanje ene sorte tudi sfižilo, vzrok za stagnacijo je pa bilo pretirano zalivanje. Ko sem jih presadil v bolj zračno zemljo z manj zalivanja, so pa poleteli v nebo.
Kaj imaš pa ti za eno zemljo?

Sicer pa je eno pravilo, ki se ga je priporočljivo držat:
Rast (zeleni del) potrebuje višji % dušika.
Cvetenje potrebuje višji procent fosforja.
Plod pa potrebuje višji % kalija.

Primer iz najbolj znane kratice, kar se tiče gnojenja, je NPK (N-dušik, P-fosfor in K-kalij). S številkami si lahko predstaviš, čemu je gnojilo namenjeno; ali rasti, ali cvetenju ali pa plodovom. Najenostavnejše je pa takole: N-P-K = pomlad-poletje-jesen

Bi pa ti sedaj v vsakem primeru ob presaditvi priporočal, da sadiko nekaj časa občasno zalivaš s Kristalitom Start od Cvetala ali Agrolita. Jaz uporabljam AGROLIT-ovega.
Tole gnojilo med drugim pospeši nastanek in rast novih korenin, zato bo sadika potem močnejša in boljše "kondicije". Moraš pa pazit, da zaliješ le okoli stebla, ne pa po listih...

Upam, da je in bo kaj pomagalo. Ni pa niti približno prepozno za obilno letino, ti bodo čiliji ves zaostanek sedaj v dolgih in toplih dnevih nadoknadili.
zmaga.gif

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
hvala za temeljit odgovor, 5*

sem za začetek premaknil nazaj notri in jih pokril, potem pa dalje....bom opazoval kako se odzivajo, mogoče je res z zemljo kaj narobe.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ksz...

confused-1.gif

z leve proti desni:

Premalo toplote, če bi jih preveč zalival bi jih napadla koreninska plesen-gniloba, listi bi orumeneli in odpadli, to se zdaj meni dogaja pri Habanaro-monkey face-ih
frown-1.gif
, upam, da mi jih uspe rešiti.
Sem pa pristaš negnojenja in uporabe umetnih substanc, tako, da tudi brez teh "pripomočkov" se da.
Le zemlja mora biti prava.
PS. Na sliki je gnojilo od ženinih kaktusov
smile-1.gif

Tudi za bele uške nisem uporabljal ničesar, razen veliko potrpljenja pri ročnem odstranjevanju
smile-1.gif

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
ksz...

confused-1.gif

z leve proti desni:

Aja, pa tudi zemlja v kateri si jih kalil ni dobra, vsaj koliko se vidi iz slik.

Moja izkušnja, za kaljenje, presejana črna zemlja zmešana z konjskim gnojem, rahlo vnešena v ločke(ne zbita), po presejanju, črna zemlja, žagovina, konjski gnoj.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
sem naredil nekakšno "toplo gredo", bom videl kakšen bo učinek. V roku 2 tednov jih bom pa še presadil v drugo zemljo, čeprav se zna zgoditi da bo šla kakšna sadika k vragu zaradi tega

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Letina bo dobra
smile-1.gif

Monkey-face mi je uspelo rešiti, potem ko so listi začeli rumeneti in so korenine vidno postajale "kosmate".Preveč vlage..
Je pa konec Feb. definitivno prepozno za kaljenje oz. sejanje semen.
frown-1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Evo jest sem se pa mojih lepo rešu. Sem jih k mami u toplo gredo naparkiral, mati lepo skrbela zanje sem reku , da jih ta teden pofotkam, pa so se gospod Srnjak odločili, da me reši vseh pekočih muk
wink-1.gif

Pacek je spucal vse ama čist vse kar je blo not, od solate do čilijev. Mater mu, bo u golažu končal, sam da ga dobim
frown-1.gif

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
649
113
Pa še solate nau treba zraven postreči. Drgač pa se priporočam dragi moj post MAN, če boš meu kakšno rastlinco da mi jo odstopiš, vrnem v tekoči revalorizirani valuti
wink-1.gif