Habanero feferoni

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Malo pozno ampak bolje kot nikoli. Verjetno bo še kaj ratalo...
1718101-886890_4995593721645_2003574690_o.jpg

Priponke

• 1718101-886890_4995593721645_2003574690_o.jpg
    1718101-886890_4995593721645_2003574690_o.jpg
    86,4 KB · Ogledi: 233

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Jaz sem letos samo 10 jalapenotov in 10 hungarian waxov napikal. Če bodo vzklili bom še 10 habanerotov za potalat.

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Imam paniko......

Po začetni nekajdnevni zdravi rasti so se začeli pojavljati problemi. Listki se iz zdrave zelene spreminjajo v nekaj bolnega, spreminjajo barvo, se krivijo.. (glej sliko)

Kaj bi lahko bil vzrok?

--> temperatura- prenizka, previsoka?
--> vlaga- preveč, premalo?
--> svetlobe je dovolj...

Iščem gledam, pa ne najdem pametne rešitve. Prosim za pomoč
confused-1.gif

še povezava do fullsize slike KLIK

LPM;
1720825-fefresiz.jpg

Priponke

• 1720825-fefresiz.jpg
    1720825-fefresiz.jpg
    229,5 KB · Ogledi: 243

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Ali si jih kaj dodatno gnojil?
Ali jim verjetno ne odgovarjajo šotnice ali imaš pa prevroče in presuho.
Meni je pa tale ljubica sproducirala tole...

Nazadnje urejeno:

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Mam eno vprašanje za stručkote. Letos sem prvič sam posadil iz svojih semen. Ker nisem nič kaj pazljivo delal s semeni čez leto (eno sorto sem mel izluščeno pol leta na omari, drugo in tretjo sem izluščil iz slabo sušenih in znotraj rahlo plesnivih čilijev) sem bil malo skeptičen o uspehu. Pa sem kupil komplete v hoferju in na njih je pisalo, da naj dam po dva ali tri semena v vsakega. Zdaj so pa kar vsi vzklili
hysterical-1.gif

A je boljše, če povsod populim ven, da ostane samo eden, ali jih lahko kar pustim skupaj?

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Lahko jih obdržiš, razen če bo kakšen očitno hiral. Upoštevaj pa da boš potem rabil večji tegelc, če ne bodo v zemlji.

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Mam eno vprašanje za stručkote. Letos sem prvič sam posadil iz svojih semen. Ker nisem nič kaj pazljivo delal s semeni čez leto (eno sorto sem mel izluščeno pol leta na omari, drugo in tretjo sem izluščil iz slabo sušenih in znotraj rahlo plesnivih čilijev) sem bil malo skeptičen o uspehu. Pa sem kupil komplete v hoferju in na njih je pisalo, da naj dam po dva ali tri semena v vsakega. Zdaj so pa kar vsi vzklili
hysterical-1.gif

A je boljše, če povsod populim ven, da ostane samo eden, ali jih lahko kar pustim skupaj?
Pusti jih skupaj, ko jih boš presajal jih daj v vodo, da se zemlja lepo "odlušči" potem pa vsako sadiko posebaj.
Takole so pri meni skalili po 4 tednih Monkey face-i za njih sem najbolj vesel, ker so fenomenalni feferoni.

Takole pa nastaja Habanero iz uspešnega umetnega oplojevanja(že tretji plod)
cheer.gif

BigPoppa

Majstr
19. jul 2007
1.291
357
83
Citat:
Uporabnik BigPoppa pravi:

Ok, tole moje je do danes uspevalo zelo lepo, danes je pa mati po nesreči vse skupaj prevrnila na tla. Me je minilo do vsega ampak vseeno vprašam, sem prepozen za še eno rundo, če jih sedaj dam kaliti? Semen pa itak nimam več in bi jih moral še naročiti... Jezen ko pes!

rawr

PDA maher
19. jan 2012
6.188
1
38
Pozno je, je pa boljše kot nič.Daj mi naslov na ZS, pa ti pošljem nekaj semen, da maš nekaj za letos.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Citat:

Ok, tole moje je do danes uspevalo zelo lepo, danes je pa mati po nesreči vse skupaj prevrnila na tla. Me je minilo do vsega ampak vseeno vprašam, sem prepozen za še eno rundo, če jih sedaj dam kaliti? Semen pa itak nimam več in bi jih moral še naročiti... Jezen ko pes!

zakaj pa bi bilo konec vsega?
jaz sem lani dve rastlini,ki sta se prelomili čisto lepo tretiral s podporo ter tako, da je pretok še vedno bil dokaj normalne.
in sta po nekaj časa normalno rastli naprej, tam kjer sta se prelomili pa je bila malo večja bunkica...

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Citat:

Nisi čisto nič zamudil semena čilijev sejemo od recimo začetka feb. in do konca marca.
Glede na to, da pa po večini dolgo kalijo jih obvezno imej na radiatorju, pokrite seveda.
Moji monkey face-i

In pa preko zime vzgojeni Habanero orange, ki bo kmalu za konzumacijo
smile-1.gif

Gaston

skeptik
19. jul 2007
890
2
18
Če ti ni predrago, bo Čili Pipp gotovo tudi letos prodajal sadike.
Jaz sem lani vzel 4 njegove, pa so mi rodile približno še enkrat toliko kot moje lastne (ki so zrasle iz njegovih semen).

BTW, a ima kdo izkužnje s prezimljanjem in gojenjem v drugem letu?
Imam 7 loncev od lani, pa bi jih bilo najbrž dobro malce obrezat pred selitvijo ven?

Wilbur

Pripravnik
2. dec 2012
137
19
18
Citat:
Uporabnik Gaston pravi:
Če ti ni predrago, bo Čili Pipp gotovo tudi letos prodajal sadike.
Jaz sem lani vzel 4 njegove, pa so mi rodile približno še enkrat toliko kot moje lastne (ki so zrasle iz njegovih semen).

BTW, a ima kdo izkužnje s prezimljanjem in gojenjem v drugem letu?
Imam 7 loncev od lani, pa bi jih bilo najbrž dobro malce obrezat pred selitvijo ven?
Z obrezovanjem boš dosegel manj pridelka vendar bodo čiliji verjetno večji, lepši, boljši.
Če boš pustil več vejevja, bo seveda čilijev več vendar bodo manjši....dilema
smile-1.gif

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
a ni tako da ravno z obrezovanjem rastlino siliš k razvoju novega vejevja?
ravno obratno. če ne obrezuješ, se začne ustvarjati novo, nepravilno vejevje.
v kolikor pravilno obrezuješ, gre vsa "energija" v že obstoječe vejevje.

res pa je da to v večini velja za npr. sadna drevesa zaradi tež, starosti in oblike. ampak to so osnove vrtnarjenja, tudi paradižnik se npr obrezuje ravno zato, da ne gre vse v rastlinje...

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.100
44
48
zanimivo, ker ko sem jaz obrezoval čilije, so le ti potem iz obrezane veje pognali nove poganjke... ( se pravi iz tistega dela ki se še drži rastline
smile-1.gif
)

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Po enem mesecu je situacija v "sadovnjaku" takšna, kot kaže spodnja slika.
1739886-enmesec.jpg

Priponke

• 1739886-enmesec.jpg
    1739886-enmesec.jpg
    247,9 KB · Ogledi: 386

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Imam pa eno težavo in par vprašanj.

- Iz predvčerajšnjim na danes so se mi pri sadikah začele pojavljati "gummi bear" glive. Zadeva zgleda dosti nagravžno, očitno so bili trosi v šotnih tabletah. Primer ene izmed sadik, kjer poganjajo te jebe je spodaj. Kaj storiti? Malo "oladim" z zalivanjem?
- V naslednjih dneh nameravam šotne tablete presaditi v lončke in jih zasuti s pravo zemljo. Ti lončki verjetno ne bodo zadnji in bom opravil še eno presajanje, ko bodo sadike malo bolj konkretne.

- Zadnje presajanje: Zaenkrat se mi še ne sanja čisto, kje bom imel končne sadike. Na voljo je navadna njiva in en rastlinjak. Najraje bi rastline pustil v loncih, samo me glede na velikost lonca in količino sadik (40-50) malo skrbi strošek loncev. Kakšne lonce /tip& velikost/ svetujete?

Hvala za vse nasvete in LPM;
1739893-glive.jpg

Priponke

• 1739893-glive.jpg
    1739893-glive.jpg
    245,7 KB · Ogledi: 217

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Uporabi tole ali kaj podobnega, vprašaj v KZ.
Najbolje da jih presadiš v šotne lončke, če ti strošek ni prevelik.
Kasneje pa jih presadi na čim bolj sončno lego, ni jih treba v lonce. Jaz sem jih imel v loncih, na sončni legi, v senčni legi, na okenskih policah namesto rož in ni vrag, da ne bi uspelo!
grin1.gif