Grill

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik titov pravi:
Takole naj bi zgledal florentine?

na 1:25 ga reže
<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zqbtx6NNDsg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

BRAVOOOO!
 

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
zakaj ne Webrovih? drugače pa kupujem one-touch-a in se ne morem odločiti ali dati več denarja za premium ali vzeti večjega 57 itd..
mogoče kaki nasvet preden kupim od nekoga ki ga že uporablja?
malo se gledal na youtube različne načine pečenja, eni dajo na kup oglje na sredino ali na eno stran in potem pečejo tam kjer ni direktno spodaj oglja, eni pa eno plast oglja po celem..kaj je boljše? za kake letance, bederce, klobase in čevape?
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Ne seri s tem!!
Zdej sem pa lačen ratal
cry12bpy.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Takoj ti povem, da boš za čevape na Webru zelooo treniral. Rabiš u izi ogenj in ti bo vzelo nekaj časa, da se boš to navadil pripravit - in čevapi se edini ne pečejo pokriti. To samo tolik, da ne boš norel, da se čevapov ne da pečt.
Drugače pa imam 37, 47, in 57 cm Kettle in ti svetujem da vzameš 57cm. Če vas je več pa 67cm. Naj bo model Gold z lovilno posodo za pepel, kar res pride prav. Ostali modeli sop overkill. Rešetka z luknjo in takozvano searing litoželezno je brez veze, ker je litoželezna namenjena samo črtam. Metode ognja so pa dve, indirektna za učinek pečice ali ameriškega BBQ po low&slow metodi. Ali pa klasik grill na direktnem ognju. Pod pokrovom se definitivno super speče.

Weber briketi pa so enostavno zanič, ne vem kako lahko nosijo ta Brand name. Itak jih imamo samo v Evropi, že to je čudno. Nečejo goret, razpadajo v nekakšno mivko, skratka precej boljših je na voljo. Če en boš naročal Heat Beads po Amazonu počakaj da v Lidlu spet dobijo črno rumeno pakingo. Ti so mi bili preizkušeno dobri.
 

rs1975

Pripravnik
1. nov 2008
229
1
18
tako kot Simon tudi jaz izbiram med One Touch Original 57cm in One Touch Premium 47.

http://www.mimovrste.com/artikel/4240015824/vrtni-zar-weber-one-touch-premium-47-cm-crn
http://www.mimovrste.com/artikel/3740027932/vrtni-zar-weber-one-touch-original-57-cm-crn
twinman,

razlika v ceni med njima je minimalna. kolikor razumem je razlika med njima samo v lovilni posodi za pepel. še kakšna?

kaj pa uporaba navadnega oglja, ki ga kupiš v vsaki trgovini ali na pumpi - bo ok?

malo me skrbi edino tvoje opozorilo, da se moraš za peko čevapov dobro natrenirat. pri nas so ravno čevapi, pleske, ražnjiči in kotleti najbolj v uporabi...
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Razlika je v velikosti. 57cm vs 47cm. Velikost je kar pomembna. Ostalo lahko razumeš kot dodatno opremo. A priporočam Premium model zarad posode, ker ti ne nosi pepela vsepovsod iz tistega krožnika.......oglje lahko uporabljaš brez problema. Samo kakšnega kvalitetbega, kar tisti iz Petrola ponavadi ni.
Glede peke balkanskih specialitet pa ni panike, samo navadit se moraš, da naložiš pravilno debelo ali bolje tanko plast oglja. Potem pa samo pustiš, da oglje pobeli in pečeš. Kadar pečeš z odprtim pokrovom je tudi bolje, da zapreš spodnji dovod zraka, da gori enakomerno po vsej površini. Ponavadi ljudje naložijo žar do polovice z ogljem, odprejo spodnji dovod in kar potem nastane je ena super vroča kugla. Pol je pa žar zanič in ga jaz odkupim za 50€ na Bolhi, ker ne dela dobro.
grin1.gif
 
Nazadnje urejeno:

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
In kako to zadevo zakuriš? Po navadi smo imeli drva in šele na žerjavico dali oglje? Tu mislim, da ni placa za drva?
smile-1.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Weber Chimney kamin za prižiganje oglja..... malo po Googlaj. Lahko ap tud na stari način, samo traja. Malo si poglej na You tubu je tega velik.
 

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Zanimivo in priročno
smile-1.gif
Še nisem videl tega. In potem ubistvu ko to streseš na žar in ko gre proti koncu samo streseš na žar novo oglje... Kul, bolj všečno kot plin!
 

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Citat:
Uporabnik GrandFelix pravi:
Hvala!
smile-1.gif
Ta informacija je zelo prevagala tehtnico na stran oglja!

Vseeno bodi pripravljen na malo več časa, kot twinman gor napisal. Že ko streseš segrete brikete v žar, zapreš in čakaš, da se segreje na delovno temperaturo, traja najmanj deset minut. Cca 40 briketov v dimniku pa rabi tudi več kot 10 min, da se prežarči. Razen če uporabljaš kak drug postopek.
Pri webru na oglje bi rekel, da je 45 min čas preden začneš peč, če govorimo o direktnem načinu, za začetnika pa po mojem kar ena ura. To ne pomeni, da je to slabo, sam treba je biti realen.
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Ja ja....se opravičujem. V 20min gori oglje v chimneyu....oz. oglje malo hitreje, briketi malo počasneje. Hvala za opozorilo. Sej ko se zverziraš je to tik, tak. Vmes greš pripravit meso, odpreš pivce se mentalno usmeriš v grill mode in to je to.
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

GrandFelix

Fizikalc
15. feb 2011
1.453
0
36
Predno vse pripraviš itd. je oglje pripravljeno in druga flaša piva odprta
smile-1.gif
Je pa bolje po mojem imeti dve te zadevi? Da drugo zakuriš nekje vmes, da imaš potem za novo porcijo? Oglje najbrž ne drži cca. eno uro....