Živjo, najprej glede akcij....edino, kar se ti lahko posreči je konec sezone prežat na kakšnega razstavnega ali ko odprodajajo zaloge. Weber načeloma nima nikoli akcij. No imeli so eno letos spomladi, da se popravim. Zaradi kako naj rečem.....neznanja rokovanja s temi žari pa se ti jeseni po sezoni lahko posreči tudi rabljen na Bolhi.(meni se je dvakrat....)
Glede peke pod pokrovom pa ne more bit enostavnejše. Imaš indirektni način pri katerem je ogenj na cca polovici površine meso pa lahko pečeš na drugi polovici, ki ni nad ognjem. To je za večje kose mesa ali za pravi ameriški BBQ. Potem imaš klasičen direktni način pri katerem pa ima peka pod pokrovom ogromne prednosti. Prva je konvekcija. Meso je v vročem okolju, kjer se spodaj peče na žaru zgoraj pa tudi v vročem zraku. Rezultat je super sočno meso in neprepečeni kosi so preteklost. Meso ponavadi obrneš samo enkrat, ko se navadiš regulirat temperaturo glede na to kaj pečeš. Druga dobra stran je, da maščoba ki pada na oglje nikoli ne zagori, ker za to nima dovolj kisika. Tretja je, da z lahkoto reguliraš temperaturo z spodnjim in zgornjim dovodom zraka (no zgornji je seveda odvod). Četrta pa je, da se gril praktično sam očisti, po peki odpreš zrak na full in naj se pregreje. Rešetko samo še postrgaš in adijo. Aha....še peta prednost. Weber ima 10 letno garancijo na kotel. Je iz jekla in emajliran s porcelanom. Razen če ga boš metal z balkona ga uničit ne moreš. Cena vstopnega modela 57cm One Touch Silver je pa mensezdi 180€. Manjši premera 47 je še cenejši, ampak ti povem za splošno uporabo je najbolj primeren 57cm, ker je manjši hitro premajhen. Imaš pa še ta mali model Smokey Joe premer 37cm, ki je pa po svoje tudi zelo praktičen za okrog vozit in niti ne premajhen za manjši piknik. Potem imajo seveda še modele na gor. Če imaš denar se zelo splača model One Touch Gold, ker ima spodaj lovilno posod za pepel in je grill praktično vetrovno varen, predvsem za okolico - ima pa tudi termometer. Obvezen nakup je še Chimney starter za prižiganje oglja. Ostalo pa si poglej kaj vse še lahko imaš zraven. Ko enkrat začneš pečt na Weber žaru(celoletna zabava) ti bo jasno da si se prav odločil. Edino, kar ne priporočam je Weber compact Kettle model. Narejen ja za evropo in je v bistvu bolj za odprto peko, kot ne. Tok zraka ni niti blizu tistemu pri original jajčasti obliki. Tudi nima zvezdastega odstranjevalca pepela/regulatorja zraka in je pač preverjeno slabši.
P.S: Pozabil sem pa za splošne razmere pri nas napisat zelo pomemben podatek. Peka čevapov na Weber grillu zahteva malo več treninga, ker se je potrebno navadit kontrolirat vročino, ampak to itak velja za vse žare. He he he....da ne bi kdo potem opisal, da se čevapov pa ne da pečt, ker je prevroče. Samo kaj, ko vse ostalo kar se da speč od rib do khm...pzze...odtehta tisti čevap trening!!!
LPP