Glupača v Trenjih

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik Baltazar pravi:
ksz

Sem, ki sem
grin1.gif

Za to ne rabim ne vere, ne religioznih izmišljij. Zelo preprosto.

... pravi človek, ki verjame v živo vodo.
hysterical-1.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
verjamem vase, ne pa v ene našemljene pajace, ki prodajajo "resnico"
rolleyes-1.gif
za denar

skratka- vsak človek nosi v sebi vero v nekaj, kar mu pomaga preživeti..ti kot katolik kar nosi svojo vero, ampak, ni to edina vera na svetu..imaš še nekaj dosti bolj prijaznih do človeka..zakaj se recimo ne obrneš k njim, če rabiš duhovno oporo? dragi mosseero, , svet ni črno-bel, kot si misliš..in tako izobražena os. , kot si ti
rolleyes-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Zamerim npr. RS, da je dovolila popolno uničenje industrije v Mariboru, kjer imamo sedaj samo nakupovalne centre...

Zdei pa še prjav da je za to Janša kriv da ti ploskam kle na forumu! To industrijo so ti zj**** Mr. ex ex president Kučan in njegov forum 21....s tem da takrat tega foruma formalno še ni blo!

Janša je bil takrat zaseden, je na Mariborskem letališču predajal orožje in štel denar.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Verjemi, jaz sveta ne vidim črno-belo. Zato tebe in ostalih ne posiljujem s svojim načinom življenja in razmišljanja. V teh temah se oglašam le, ko imate ostali preveč za povedati o tistih stvareh, o katerih nimate izkušenj in nasploh premalo veste, zato pač delujete na osnovi stereotipov. Tudi ne mislim, da je to edina vera. Kot sem že nekje prej napisal, krščanstvo nima ekskluzive do "nebes". Jaz sem svoje izbral in to, kar sem izbral, mi popolnoma odgovarja. Vsak naj išče oporo tam, kjer misli, da jo bo našel. Vsekakor pa nimam nikakršne pravice, da bi obsojal kogarkoli, če veruje drugače, kakor jaz. In tega od mene tudi ne boš slišal. Vsak po svoji vesti. Zato se pač ne morem strinjati s tvojo oceno o črno belem svetu. Ker je svet vse prej kot to.

V teh temah se oglašam le, kadar je vse skupaj predstavljeno preveč enostransko in preveč na osnovi negativnih stereotipov. Kot si verjetno že opazil, tudi ne maram etiketiranja in zmerjanja, moj način je dialog. Zato tukaj že nekaj dni zagovarjam svoj način življenja, čeprav je dejstvo, da se moje življenje nikogar ne tiče. Vendar to vseeno počnem, ker upam, da bom na ta način razbil vsaj kakšen stereotip, recimo tistega o dobesednem branju Sv. pisma. Ali pa tistega o nestrpnosti katolikov. Ali pa tistega o totalitarnem delovanju.

To je v bistvu vse, kar želim doseči.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
grin1.gif

vera v živo vodo, you can do better than that

vera - vera v boga

Zakaj si pa post editiral?
grims-1.gif
Saj veš, o čem govorim.

Sicer si pa v svojih postih večkrat pokazal zanimanja in nagnjenja k new agu. Pa te vseeno ne prepričujem, da nimaš prav.
wink-1.gif
Saj veš, vsak zase najbolje ve, kaj mu odgovarja.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Vsaj en, ki se lahko z njim normalno da debatirat.
zmaga.gif

Vidim da je meja kaj še verjameš in kaj ne zelo relativna. Verjetno se bo sčasoma še spreminjala. Bo še več stvari postalo samo prispodoba.
Izluščil sem bistvo, da je vera pomembna za to, da obstaja upanje da ko umremo, ni vsega konec. Zelo pozitivno za človeka, dokler svoje zemeljsko življenje ne uniči zaradi prevelikih upov po smrti.
V preteklosti je bila grožnja s peklom tudi pomembna, da so ljudje postali malo bolj civilizirani in so imeli spoštovanje do soljudi in narave, ker so se po domače usrali kaj pa če je vse res. No danes za te stvari poskrbijo bolj ali manj represivni organi države.
Vera je tudi skrbela za boljši čut ljudi do družbe in narave, tudi to je super.

Vendar za to da si altruist, humanist itd, ne rabi človek cerkve. Ljudje so boljši ali slabši ne glede na pripadnost. Ne vodim statistike, tako da nevem kdo je boljši in kdo ne, zato tega ne bom komentiral.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Posmrtno življenje je sploh temelj tega, da ima krščanstvo smisel. Brez tega je samo prijazna šola etike in morale, ki lepo izgleda, vendar ni nič bolj relativna kot katera koli druga etika in morala.

Ravno ta etični relativizem je v 60. letih 20. stoletja uničil toliko življenj s pomočjo Sartra, ki je prepričal ogromno ljudi, da je življenje brez smisla in da ga kot takega nima smisla živeti. Ravno vera v posmrtno življenje pa na aksiomatskem nivoju zagotavlja smisel. Torej, če posmrtno življenje vzameš za aksiom, se da iz tega s pomočjo matematične logike izpeljati smisel.
grin1.gif

To je tako kot v vsakem logično aksiomatskem sistemu. Kot v pravi matematiki človek izbere aksiome, v katere "verjame", ker vnaprej privzame, da morajo veljati, potem pa iz vsega tega izpeljuje posledice. Sartre je tako logično pravilno izpeljal, da je življenje brez posmrtnega življenja nesmiselno, torej je za posameznika vseeno, ali živi ali ne.

Kar se tiče okolja in ostale robe, pa odgovornega delovanja človeka, pa lahko rečem samo, da se je lepo videl vzorec v delovanju komunističnih držav. Kadar je človek polagal preveliko vero v "Človeka", se je ta "Človek" vedno izrodil in z njim se je izrodil sistem. Zato pa so pametni ljudje ugotovili, da je pametno postaviti neke okvire, znotraj katerih se giba večina ljudi, in ki vsem zagotavljajo dostojno življenje. Ker življenje zunaj okvirov vodi v anarhijo.

Vsekakor za vse omenjene nazive ne rabiš vere, sploh pa ne katoliške. Pomaga pa oz. olajša stvari, ker ti vera že sama da okvir za delovanje.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Aja, še to. Tisti temelji vere, o katerih sem prej govoril, so že dlje časa konstanta. S časom se nič kaj dosti niso spremenili. Spremenilo se je le to, da se družba izobražuje, dostop do informacij in do znanja je močno olajšan, javnost ima več vpogleda tudi v delovanje cerkve in vere. Vendar žal ta vpogled velikokrat ostaja le na površinskem nivoju, zato pride velikokrat do napačnih razumevanj in do stereotipov.

Te stereotipe pa lahko razbija le vsak posameznik zase, torej, če ima dovolj odprtega duha, da se je pripravljen kaj novega naučiti.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Verjemi, jaz sveta ne vidim črno-belo. Zato tebe in ostalih ne posiljujem s svojim načinom življenja in razmišljanja. V teh temah se oglašam le, ko imate ostali preveč za povedati o tistih stvareh, o katerih nimate izkušenj in nasploh premalo veste, zato pač delujete na osnovi stereotipov. Tudi ne mislim, da je to edina vera. Kot sem že nekje prej napisal, krščanstvo nima ekskluzive do "nebes". Jaz sem svoje izbral in to, kar sem izbral, mi popolnoma odgovarja. Vsak naj išče oporo tam, kjer misli, da jo bo našel. Vsekakor pa nimam nikakršne pravice, da bi obsojal kogarkoli, če veruje drugače, kakor jaz. In tega od mene tudi ne boš slišal. Vsak po svoji vesti. Zato se pač ne morem strinjati s tvojo oceno o črno belem svetu. Ker je svet vse prej kot to.

V teh temah se oglašam le, kadar je vse skupaj predstavljeno preveč enostransko in preveč na osnovi negativnih stereotipov. Kot si verjetno že opazil, tudi ne maram etiketiranja in zmerjanja, moj način je dialog. Zato tukaj že nekaj dni zagovarjam svoj način življenja, čeprav je dejstvo, da se moje življenje nikogar ne tiče. Vendar to vseeno počnem, ker upam, da bom na ta način razbil vsaj kakšen stereotip, recimo tistega o dobesednem branju Sv. pisma. Ali pa tistega o nestrpnosti katolikov. Ali pa tistega o totalitarnem delovanju.

To je v bistvu vse, kar želim doseči.
ti pritrjujem 200% lep post

na brzake..negativnosti do vere ( katoliške) da se razumemo, tudi jaz ne občutim seveda..tudi do ljudi, ki so normalni, in pa zaradi mene hodiji vsak dan v cerkev..še par let nazaj sem jaz menjal žarnice pa stikala itd..v cerkvi, to pa zato, ker je bil far človeški, ne pa ena piz..da, tko , da je blo čist ok.

ne razumem pa une kmete, in farje, ki vsak dan grešijo, odirajo folk, sedijo pa v prvih vrstah v cerkvi, župnik jih pa povzdiguje. lol

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Tega tudi jaz ne razumem oz. se s tem ne strinjam, ampak se namerno vsakič odločim, da se na to ne bom oziral, ker se me njihovo življenje ne tiče. Torej, najprej moram poskrbet zase, da bom delal tako, kot se spodobi, šele potem bom gledal druge. Ker je še nekdo nad mano, za katerega verjamem, da bo na koncu poskrbel, da se bo vse pravično izšlo, pa kakršna koli že je ta pravica.

Tisti "verniki", ki namerno to počnejo, pa itak goljufajo samo sami sebe in nikogar drugega, ker zmotno mislijo, če bojo na zunaj pobožni, da jim bo to pomagalo. Žal ne.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.417
5.653
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Zamerim npr. RS, da je dovolila popolno uničenje industrije v Mariboru, kjer imamo sedaj samo nakupovalne centre...

Zdei pa še prjav da je za to Janša kriv da ti ploskam kle na forumu! To industrijo so ti zj**** Mr. ex ex president Kučan in njegov forum 21....s tem da takrat tega foruma formalno še ni blo!

Janša je bil takrat zaseden, je na Mariborskem letališču predajal orožje in štel denar.

Pobožne želje komunistov ki pa se niso realizirale!

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Citat:
Pa te vseeno ne prepričujem, da nimaš prav.
wink-1.gif
Nikogar ne prepričujem. Če rečem, da je religija ali kult, sekta, new age, ... izmišljija, to rečem. In o tem lahko kdo razmišlja in se tudi domisli
grin1.gif

Religije širijo vero, prepričujejo.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Vsaj en, ki se lahko z njim normalno da debatirat.
zmaga.gif

Vidim da je meja kaj še verjameš in kaj ne zelo relativna. Verjetno se bo sčasoma še spreminjala. Bo še več stvari postalo samo prispodoba.
Izluščil sem bistvo, da je vera pomembna za to, da obstaja upanje da ko umremo, ni vsega konec. Zelo pozitivno za človeka, dokler svoje zemeljsko življenje ne uniči zaradi prevelikih upov po smrti.
V preteklosti je bila grožnja s peklom tudi pomembna, da so ljudje postali malo bolj civilizirani in so imeli spoštovanje do soljudi in narave, ker so se po domače usrali kaj pa če je vse res. No danes za te stvari poskrbijo bolj ali manj represivni organi države.
Vera je tudi skrbela za boljši čut ljudi do družbe in narave, tudi to je super.

Vendar za to da si altruist, humanist itd, ne rabi človek cerkve. Ljudje so boljši ali slabši ne glede na pripadnost. Ne vodim statistike, tako da nevem kdo je boljši in kdo ne, zato tega ne bom komentiral.
Zmotno je tvoje mišljenje, da za vse lahko poskrbijo represivni organi. Represivni organi lahko, kolikor jim uspeva, poskrbijo samo za najhujše prekrške in kazniva dejanja.
Represivni organi nimajo pooblastil za nadzor sočutja, dobrote, odpuščanja, strpnosti.... za to mora poskrbeti vzgoja. In sedaj smo pri vprašanju, kdo naj vzgaja? Šola ne sme, vera naj nebi smela, ostanejo starši. Kdo bo dajal etična merila? Država, parlament?

S tem nikakor ne trdim, da smo verniki samo dobri, ali da smo dobri samo verniki, nikakor ne. A vendar, če pogledaš na tem forumu, ali celo v tej temi, boš popadljivega vernika našel težje, kot popadljivega ateista. Pa z vernikom ne mislim samo kristjane. Tu se vedno znova spomnim besed kardinala Rodeta, ki se je vprašal nekaj v smislu: "Kakšne otroke nam vzgajajo šole, da na drugače misleče lajajo kot nemški ovčarji." In če pogledaš "lajanje" nekaterih sodelujočih, se lahko zamisliš. Seveda ni treba posebej poudarjati, da so pravoverni mediji to izjavo izmaličili, iznakazili in jo interpretirali povsem po svoje - kar spet kaže na določene etične vrednote, kajne?

Dol si potegni to datoteko: http://www.shrani.si/f/40/JX/2nP3y1o1/ernte25-4-08-show.pps
Vsebina je nekoliko ameriška in se z njo ni treba strinjati, a vzemi si čas, preberi počasi in razmisli o besedilu.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.138
11.010
113
kod Džej-Zija
Citat:
Citat:
Pa te vseeno ne prepričujem, da nimaš prav.
wink-1.gif
Nikogar ne prepričujem. Če rečem, da je religija ali kult, sekta, new age, ... izmišljija, to rečem. In o tem lahko kdo razmišlja in se tudi domisli
grin1.gif

Religije širijo vero, prepričujejo.

Odkar si me razsvetlil, se bom precej lažje odločil.
evil.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:

Pobožne želje komunistov ki pa se niso realizirale!

Kaj točno si hotel povedati ne vem, vem le to, da je Janša bil komunist, zelo zagret, celo vodja nekega pomladka
smile-1.gif