Garmin Oregon 600/650

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.077
5.652
113
Bolj kot kako hitro.........kak bolj profi polnilc ti bo bolj pravilno polnil baterije kot pa prek usb....in ti s tem podaljšal življensko dobo baterij...

čeprav s5 niso tok drage...če bi mel moj oregon 450 opcijo polnjenja prek usb najbrž ne bi razmišljal ker se mi res ne da skos razdirat naprave da pridem do baterij
smile-1.gif

@snecer meni prazni baterijo če jih ma not in ugasnenga.....mislim da naj bi mel tko da barometer skos lavfa v ozadju....ne vem pa če se da to izklopit.....

Knofca

Pripravnik
11. maj 2013
40
0
6
Glede na to da stem nimam toliko izkušenj nebi rad preveč probaval stem-še. Bom počakal, da pridejo kakšni testi, saj mi je nekako 360€ preveč, da bi mi naprava zaradi tega mrknila.
smile-1.gif

Drugače je pa res moteče da se menjajo baterije verjetno ni ravno fajn za pokrovček.

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
Oregona 600 sem si že ogledal. Dosti je identičnega kot pri moji Montani 600. kaj od Oregona bi si še želel na Montani je steklo na ekranu. Sama vidljivost je na montani dosti odlična edino kar sem zaradi zaščite dodal folijo. In pa ko sem videl so dodali start stop funkcijo. Sam sem sedaj pri Montani to stestiral in ugotovil da je pri daljših postankih dobro da samo izklopiš satelite in ne ugašaš GPSa. Namreč pri ponovnem vklopu lahko zaniha višina pri barometru in ker se višinci beležijo potom barometra se to prišteva ali odšteva na končnem zapisu. Tako ti naprava ne cikcaka višina pa ostaja. V stvari to hitro narediš samo dobro da ne pozabiš ponovno vklopiti ko startaš.
Prilagam dva linka kjer je podanih nekaj testov Oregona in Montane. Torej po želji posameznika kaj želi imeti. Sta pa obe napravi vsaj meni kar všečni.
http://garminoregon6xx.wikispaces.com/
http://garminmontanagpsr.wikispaces.com/home
lp

I

Izbrisan uporabnik #488

Oregon ima še večtočkovni toucscreen, lahko zoomiraš z dvema prstoma kot na tablicah. Ko sem imel v rokah Montana tega nisem opazil ali probal.

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Evo našu.....altimeter ne smeš tko nastavt da kuri baterijo!

setup/altimeter

pressure trending-select when pressure data is recorded. Touch save always to record pressure data every 15 minutes, even when oregon is turned off.

No to zna potem kurit baterijo......pa še kak memory basat čez čas
smile-1.gif

Knofca

Pripravnik
11. maj 2013
40
0
6
To sem šel preverit tudi na moj Oregon 600 in imam v meniju pod višinomer možnost:

Samodejno umerjanje--->(Izklopljeno, Ob vklopu, Stalno)
Trendi pritiska --->(Le ob vključeni napravi, Shrani vedno)

so še druge nastavitve za višinomer, a se mi zdi da sta za zgornji problem pomembni samo te dve.

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Aha navodila so za 450/550.....mozno da ma 600 kaj drugace!

Knofca

Pripravnik
11. maj 2013
40
0
6
Je pa nastavljeno prevzeto, da je samodejno umerjanje OB VKLOPU in pa trendi pritiska LE OB VKLJUČITVI NAPRAVE.

Imam pa vprašanje glede map in sicer imam naloženo mapo Adria route in pa adria topt. Ko sem na terenu imam vključena oba in me zanima, če je kdo imel kakršne koli težave, ki bi jih lahko predvidel.

Predvsem pa me v osnovi zanima kako dobro je imet več map aktiviranih.

I

Izbrisan uporabnik #488

2x izris zemljevida pomeni toliko hitrejšo porabo baterije...

Za kolo je AR genug.

Knofca

Pripravnik
11. maj 2013
40
0
6
Uff, potem je bil to eden izmed krivcev, zakaj gre hitreje po bateriji. Jaz sem pa imel večina časa oba vključena, še celo base mapo. Šele v nedeljo sem ga izključil in to kar tako.
smile-1.gif
Še veliko se moram naučit. Je pa seveda popolnoma logično.

Drugače kaj si to mislu za kolo? Adria route?

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Topo ni rutabilna....tko da AR etak

Ga zmaga tud v hribih!

I

Izbrisan uporabnik #488

AR+basemap imej vklopljeno za kolo.

Lahko pa si zemljevide narediš sam
smile-1.gif

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
Ker sedaj te GPSi omogočajo izdelavo več profilov je dobro da si prvega dobro urediš in potem kopiraš v drugega. Shraniš pod drugim imenom in izbrišeš ali odstraniš kar ne potrebuješ. Tako izbereš samo željeni profil in ti ni potrebno posegati v nastavitve.
Recimo če greš preko meje primer v Celovec ne potrebuješ več AR temveč CN E. Če seveda nisi že v SLO izbral CN E lahko na hitro preklopiš pred mejo. Moram reči da sem si sam izdelal kar nekaj profilov predvsem zaradi tega kje ga uporabljam. Ali je to v avtu ali na kolesu pa tudi za pohodništvo. Predvsem kakšen zemljevid takrat uporabljaš in čemu se hočeš izogibati. Če smo že na temi Oregona bi samo omenil da je pri Montani kjer je možno tudi glasovno vodenje pomembno da če je istočasno z katero koli karto CN E ali AR vklopljena še AT potem glasovno vodenje ne deluje. AR In AT se prekrivata in se tako moti jo kar je glasovnega vodenja drugače pa imam recimo pri uporabi na kolesu obe vključeni in ni moteče.
Te dve napravi imata tudi nuvi način za ostale ne poznam sem pa že slišal da konkretno v nuvijih AT ali mogoče katera druga topo karta ni priporočljiva.

I

Izbrisan uporabnik #488

Profile imaš shranjene na napravi v datotekah, mislim da prf in si jih lahko preneseš na PC za backup.

Drugače pa je, tudi jaz imam več profilov, ki zajema različne zemljevide in izogibanja.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.579
2.628
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Knofca pravi:
Uff, potem je bil to eden izmed krivcev, zakaj gre hitreje po bateriji. Jaz sem pa imel večina časa oba vključena, še celo base mapo. Šele v nedeljo sem ga izključil in to kar tako.
smile-1.gif
Še veliko se moram naučit. Je pa seveda popolnoma logično.

in @Snecer
Citat:
2x izris zemljevida pomeni toliko hitrejšo porabo baterije...

je "bedarija" - dodatne porabe elektrike za dvojno procesiranje izrisa dveh prekrivajočih se map ne boš opazil oz. je zanemarljivo nizka.

So bistveno večji porabniki elektrike - trije največji:

elektronski kompas - onemogič samodejni vklop - če ga boš kdaj res potreboval si ga boš že vklopil
osvetlitev ekrana - zmanjšaj na minimum
GPS signal - ne pozabi da imaš ti v bistvu celo dva sprejemnika (GLONASS in GPS) - ali res potrebuješ oba vklopljena (kdaj in kje) boš moral presoditi sam

Seveda ne pozabi na barometrični višinomer - glej kaj je napisal @Kameleon

Da pa je poraba na začetku večja je pa čisto logično - tudi jaz sem prvih nekaj tur z mojo takrat "Nagelneue" 60C Sx baterije pokuril nenormalno hitro - sem pač non-stop nekaj štrkaril po njej.
smile-1.gif
).

I

Izbrisan uporabnik #488

Ok, no jaz imam drugačna opažanja.

- elektronski kompas - odkar mam na off ni nobene vidne razlike po daljšem delovanju baterij
- osvetlitev ekrana - to je največji porabnik in tu se strinjam, meni zadošča nekje na 70%, da normalno vidim (polarizirana očala ali vizir omogočata vidljivost na močnem soncu, brez se ne vidi)
- gps signal imam vedno waas/egnos (glonass niti nima stari oregon)
- drugi največji porabnik je izris zemljevida in aktivna ruta, za pohodnika v tem primeru greš v meni, da ne kaže zemljevida, tudi prišparaš

Ne pozabiti v meniju vklopiti varčevanje z baterijo ter pravilno izbiro baterij

Drugače pa vedno poleg rezervico, kot je napisal gr69, pa si miren.

ivoho

Pripravnik
8. jan 2009
88
0
6
V glavnem se kar v vsem strinjamo.
preteklo Soboto sem ponovil turo 205km od Grosuplja do Gornje radgone.
Vklopljena AR in AT. Sicer sem na ekran vstavil staro pot pogled pa samo na potovalni računalnik. Tam so mi podatki bolj zanimivi kot pogled na zemljevid poti katero tako poznam. Predvsem me je zanimala ponovljivost zapisov v primerjavi z predhodno potjo in moram reči da je identično. Torej poraba energije kot ste zapisali je res največji potrošnik ekran katerega sem imen na minimum. pri dnevni svetlobi je tako dosti vidno in se tudi pri vklopu svetlobe v bostvu niti ne pozna sprememba. Kar je ostalega kot kompas itd bi skoraj rekel da na porabo energije ni toliko pomembno da bi ravno izklapljal. Tokrat sem imel v Montani original aku in je recimo po 9 urah vožnje in nekaj pri postankih kjer sem samo izključil satelite poraba padla na 43%, to sem iz firbca na koncu pogledal. Kar se tiče shranjevanja profilov hvala za namig in sicer mislim da sem to opazil nisem pa posvečal pozornosti. Verjetno bi si bilo dobro shranit če pride do kakšnega reseta in izbrisa da si kasneje olajšaš delo.
Še to sama vidljivost je bila pri mojem prvem 60csx odlična. Bolj kot je sonce svetilo v ekran bolj sem videl drobni tisk. Pri 62s nisem bil zadovoljen, vidljivost ob soncu slaba. Pri montani je vidljivost ob soncu zelo dobra. Pa še tu je ekran res velik. Ni pa pri montani še dvoprstnega spreminjanja velikosti ekrana. Pa to tudi ni tako moteče ker sicer z +/- hitro spreminja.

Knofca

Pripravnik
11. maj 2013
40
0
6
Včeraj sem uporabljal kompas in moram reči, da se mi včasih ni odzival. Ima tudi kdo drug podoben problem?

Kamele0N

23. jul 2008
42.077
5.652
113
Ce mas izklopljenega elektronskega....se rabis premikat da se zacne odzivat