Fehtarjenje na vratih

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
potem ti nisi hotel kupiti rožic baba te je pa nagnala?
hysterical-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Včeraj pred Bauhausem videl strica, ki je s sklonjeno glavo delil letake, če potrebujemo inštalacijske sotritve.
Očitno mu je zmanjkal posla in sedaj tkole ponuja
frown-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Če je zase iskal delo, potem ga vzpodbujam. Ne sedi doma in joka, poskuša prodati svoje znanje in delo. Želim, da mu uspe...
Drugo pa so razni fehtarji. Ko tak pristopi k meni, si najprej prikličem v spomin, kar so me naučili izkušeni na rdečem križu in karitas: najbolj potrebni si ne upajo biti drugim v breme in prositi. V lokalni skupnosti se pretežno vseeno ve, komu moramo pomagati, če si ne zatiskamo oči. Kot drugo se zavem, da gre v bistvu za profesionalizem. On mi prodaja uslugo "čiste vesti". Na tem se gradi ta posel.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Jaz osebno vedno dam - kdo sem jaz, da bom sodil druge? Zaradi tistih dveh evrov, ki jih dam, ne bom umrl.

Preziram pa folk, ki se zateka k izgovorom tipa 'v resnici niso revni, samo delajo se'.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Dam ali pa ne dam.. Ko slišiš zgodbe o profijih, ki se z avtom vozijo v hudem snegu od hiše do hiše, se preobujejo v luknjaste čevlje in gredo prosit za denar za zimske čevlje, se zamisliš. Sploh, ker gotovo poznaš koga v bližnji okolici, ki bi rabil tvojo pomoč, ampak mu ne daš, ker pač ne fehta.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Dam ali pa ne dam.. Ko slišiš zgodbe o profijih, ki se z avtom vozijo v hudem snegu od hiše do hiše, se preobujejo v luknjaste čevlje in gredo prosit za denar za zimske čevlje, se zamisliš. Sploh, ker gotovo poznaš koga v bližnji okolici, ki bi rabil tvojo pomoč, ampak mu ne daš, ker pač ne fehta.
No, to so zgolj zgodbice. Ti resnično verjameš, da nekdo fehtari po domovih, in nabere keša za Mercedeza? To je absurd.

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
No, tle v LJ se mi res redko zgodi, da bi mi kdo prav fehtaril.. Kraljem ulice dam sigurno ene parkrat na leto tist bogi 1€ za cajtng..

@kravakonj; veš, ni problem v tem, da ti je težko neki dat, daleč od tega. Sem bil čez vikend v Bosni, kjer mrgoli cigančičev. No, včeraj na avtobusni zvečer se pojavi en mali, star okoli 7-9let, ki me spet prosi, češ da je lačen pa ovo, ono. No, potem, ko mi je prišel povedat, da je moj avtobus prišel na peron sem mu dal en burek, ki ga tako in tako nisem nameraval pojest. A pazi to; ko naložim svoje stvari gor na bus in grem še enkrat pozdravit moje, pride spet ta cigančič in me nesramno prosi za drobiž, burek pa izginil kdove kam. Marš s takimi. Če je folk lačen, žejen mi ni problema zapravit $, da kupim nekaj osnovnih zadev za pojest, sovražim pa, ko ugotovim (znova in znova), da so me nategnil. Tako da od sedaj naprej ne dobi noben klošar oz. ciganček niti centa več.

P.S. Še eno vprašanje; teli Kralji ulice, enkrat sem bral, da dobijo oni neko pomoč od države, da dobijo celo neka socialna stanovanja oz. sobe, pa hrano, pa vse. Zadnje čase pa na Fužinah videvam enega "kralja", ki ima konstantno odprt vinček zraven sebe in ponuja ta cajtng. Nevem, no, če ima denar za vino vedno...

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Zakaj pa ne?

Eni gredo pa za to vsak dan vsaj za 8 ur v službo. Kaj je večji absurd?
Mislim, ni logično, da nekdo na dan nafehta dovolj denarja, da si kupi hišo in avto (kar trdi velik del Slovencev). Sicer pa to, da nekomu ne daš enega evra, zgolj nakazuje na ekstremno sebičnost v današnji družbi - gre za enak mehanizem kot v primeru, ko se množica potuhne, ko mož v javnosti pretepa ženo.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
No, tle v LJ se mi res redko zgodi, da bi mi kdo prav fehtaril.. Kraljem ulice dam sigurno ene parkrat na leto tist bogi 1€ za cajtng..

@kravakonj; veš, ni problem v tem, da ti je težko neki dat, daleč od tega. Sem bil čez vikend v Bosni, kjer mrgoli cigančičev. No, včeraj na avtobusni zvečer se pojavi en mali, star okoli 7-9let, ki me spet prosi, češ da je lačen pa ovo, ono. No, potem, ko mi je prišel povedat, da je moj avtobus prišel na peron sem mu dal en burek, ki ga tako in tako nisem nameraval pojest. A pazi to; ko naložim svoje stvari gor na bus in grem še enkrat pozdravit moje, pride spet ta cigančič in me nesramno prosi za drobiž, burek pa izginil kdove kam. Marš s takimi. Če je folk lačen, žejen mi ni problema zapravit $, da kupim nekaj osnovnih zadev za pojest, sovražim pa, ko ugotovim (znova in znova), da so me nategnil. Tako da od sedaj naprej ne dobi noben klošar oz. ciganček niti centa več.

P.S. Še eno vprašanje; teli Kralji ulice, enkrat sem bral, da dobijo oni neko pomoč od države, da dobijo celo neka socialna stanovanja oz. sobe, pa hrano, pa vse. Zadnje čase pa na Fužinah videvam enega "kralja", ki ima konstantno odprt vinček zraven sebe in ponuja ta cajtng. Nevem, no, če ima denar za vino vedno...
No, jaz nisem v poziciji, da bom sodil neznance, ki so me za nekaj prosili - vseeno mi je, če denar porabijo za drogo, alkohol, ali pa za kaj tretjega. Kar si naštel so zgolj izgovori, da si pereš moralo: češ, 'ni panike, da nisem pomagal otroku, ker bi za ta denar kupil cigarete' (čeprav tega ne veš in zgolj domnevaš)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.138
113
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:No, to so zgolj zgodbice. Ti resnično verjameš, da nekdo fehtari po domovih, in nabere keša za Mercedeza? To je absurd.
Naivčina... Ljudje imajo pravo zgodbo za prodajo. Rabi zimske čevlje. Koliko bi mu dal za zimske čevlje? Menda mu ne boš dajal 2 €, če veš, da ga bo potem še zeblo. Ker sta hodila v paru sta predlagala kot primeren znesek 50€, da si bo vsaj en kupil poštene čevlje. Potem bosta pa že kako...
Osebno poznam 75 letnega gospoda, največjega kmeta v vasi mojih staršev, ki je redno hodil po hrano na rdeči križ in karitas v bližnje mesto. Zakaj bi žena makarone kupovala v trgovini... Kakšno naključje, vozil se je z mercedezom (starim). Ker pa tam včasih tudi ne dobiš, je kdaj pa kdaj kaj sunil tudi v trgovini. Na stara leta je šla ta "bolezen" tako daleč, da mu je moral sin zapleniti ključe od avta, da mu ne dela sramote okoli.
Rdeči križ in karitas za finančne oblike pomoči hočejo, da ljudje prinesejo opis svojega stanja s CSD. Nateguni, ki se znajdejo so veliko bolj agresivni in iznajdljivi kot tisti, ki res rabijo.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
@pepe
Kot sem rekel, pralci morale. Ali je po tvoje takšnih, ki goljufajo, veliko? Ker malce nesramno je, da nekomu zavrneš pomoč, ker je nekdo nekje enkrat goljufal, se ti ne zdi?

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
V Planet Tušu v MB, 14 dni nazaj. Pride mali ciganček fehtat za 50centov, medtem ko njegova starša sedita v restavraciji in srkata kavo.
17758-icon_confused.gif

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Citat:
Uporabnik titov pravi:
V Planet Tušu v MB, 14 dni nazaj. Pride mali ciganček fehtat za 50centov, medtem ko njegova starša sedita v restavraciji in srkata kavo.
17758-icon_confused.gif
In iz tega logično sledi, da se vsi, ki prosijo za denar, kopajo v denarju?

sdpa

Fizikalc
29. mar 2012
1.377
0
36
London
Obišči stran
Kravakonj, torej ti daš vedno denar vsakemu, ki te prosi zanj in niti ne pomisliš za katero dobrino, ga bo iščoči zapravil? No, to je ravno tako narobe, kot če nikdar nikomur nič ne daš. Na koncu koncev, če nekomu ne daš tiste pol evra in jih ne bo mogel zapraviti za en liter vina, si pripomogel, da bo nekaj časa več trezen (vsaj do naslednjega človeka, ki "ne presoja neznancev" in mu bo dal pač tist denar).
Jaz si ne potrebujem prati vesti na takšen način, verjemi. Pomagam kjer lahko in kjer je moja pomoč sprejeta pozitivno in hvaležno. Če se nekdo poserje na mojo dobro namero nekomu pomagati, ta moje pomoči zagotovo ne dobi več (JA, točno zato, ker je "nekje enkrat goljufal").

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Ne, sem kje rekel? Pač smešno mi je bilo, ko sta malega pošiljala fehtartit. Zakaj nista sama prosila? Mogoče jim je zmanjkalo za plačilo računa (čeprav potem si pač ne privoščiš luksuza), pa bi že dal zraven. Samo to, da se pa malega pošilja okoli, medtem, ko starši sedijo v restavraciji mi je pa malo mimo.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Male je treba spravit k kruhu. Naslednjič ne bosta zraven.
tongue-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik sdpa pravi:
Kravakonj, torej ti daš vedno denar vsakemu, ki te prosi zanj in niti ne pomisliš za katero dobrino, ga bo iščoči zapravil? No, to je ravno tako narobe, kot če nikdar nikomur nič ne daš. Na koncu koncev, če nekomu ne daš tiste pol evra in jih ne bo mogel zapraviti za en liter vina, si pripomogel, da bo nekaj časa več trezen (vsaj do naslednjega človeka, ki "ne presoja neznancev" in mu bo dal pač tist denar).
Jaz si ne potrebujem prati vesti na takšen način, verjemi. Pomagam kjer lahko in kjer je moja pomoč sprejeta pozitivno in hvaležno. Če se nekdo poserje na mojo dobro namero nekomu pomagati, ta moje pomoči zagotovo ne dobi več (JA, točno zato, ker je "nekje enkrat goljufal").

Se strinjam. A je clovek DOLZAN vsakemu pomagati? Zakaj pa?

Drugi ljudje nimajo nad menoj nikakrsnega vpliva ali pravice zahtevati, da je moja "moralna dolznost" (in njihova pravica) da jim "pomagam". To seveda ne pomeni, da iz lastne dobre volje ljudem ne bi pomagal, ampak ne pa tako kot nekateri zagovajate - da je darovalec tisti, ki se "zrtvuje" ker jim daje, po moznosti vsem povprek, in prejemnik tisti bedni objekt, ki ima po neki sprevrzeni logiki pravico do pomoci, in ki se mu jo jaz odgovoren dati? Bruh!

Dar in pomoc sta primerna takrat, ko je ponujena kot odgovor na dobre strani prejemnika, ne pa kot odgovor na njegove moralne napake, nesposobnost, slabosti, ipd.

Ce pa je kdo drugacnega mnenja pa toplo priporocam da se enkrat zapeljejo recimo do Gvineje Bissau ali Mavretanije, pa tam probajo tako, "dati vsakemu revezu malo". :S Pa da vidimo s koliko modricami bi prisel nazaj :S

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
@sdpa
Seveda, kot sem napisal, vseeno mi je, če denar porabi za drogo, alkohol, cigarete itd. Če nekdo živi na cesti in je bil zavržen iz strani naše bojda kulturne družbe, potem bo dobil tisto cigareto na tak ali drugačen način. Seveda bi rajši videl, da revnih in ubogih ljudi ne bi bilo, vendar kaj, ko večina ljudi nima takšnega mnenja: saj veš, kako skoči vsaka vas pokonci, ko želijo zgraditi samski dom, ali pa varno hišo, ali pa zatočišče za brezdomce. Ali pa, kako so povprečni Slovenčki navijali, ko so rubili hišo Vaskrsičem - boli ljudi patak za njegove otroke, saj 'čefur ni plačal, aaaaaa!!!'. Ali pa kakšne orgazme doživljajo Slovenčki ob Romih - drži, Romi so velika sramota za Slovenijo, ker civilizirana družba ne dovoli, da se neko skupino ljudi zaradi etnične pripadnosti postavi na mesto neandertalcev.