Ekonomisti razsvetlite me!

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Vprašanje moderatorju,

Kako to, da se ta tema, za katero je bilo že od začetka jasno, kam "pes taco moli", tako dolgo valja v strokovnem predalniku?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Tema je v pravem predalniku. Debata je o zaklučevanju privatizacije v Sloveniji in to spada pod ekonomski kotiček.
wink-1.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Tema je v pravem predalniku. Debata je o zaklučevanju privatizacije v Sloveniji in to spada pod ekonomski kotiček.
wink-1.gif

Nope.
tongue-1.gif

Spada v politiko.

In čisto nikamor drugam.

(v primeru dileme, vtipkaj ključne besede "šrot", "krade", "roka roko umije", "zakaj on ima denar, jest pa ne", "od kje mu denar" ... in se čudi, kaj ti pade ven)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Tema se je glede na naslov zelo dolgo držala svoje tematike, tudi ko se je vmešala politika so še vedno obstajali odgovori primerni temi zato sem jo pusti tukaj.

Sedaj pa ste očitno svoja mnenja izčrpali in bom upošteval Manca in temo zaklenil

lp

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ker nočem, da se moti druge teme sem temo nazaj odprl. Tema bo odprta samo danes, da lahko vsak pove svoje mnenje, razen če se ne vrne k prvotni temi. V tem primeu je ne bom zaklenil.

Odgovor na:
Citat:
ksz.

Ker Sevlje ne loči med strokovnimi temami in politiko.
(ko ga kdo na to opozori, je pa užaljen)

Evo, Sevlje - upam, da si gledal Trenja.

Koliko je bilo notri debate o ekonomskih temah?

Ekonomija - to je npr. "za koliko se bo povečala gospodarska rast, če naredimo to ali ono?" "koliko bomo povečali obseg proizvodnje?" "za koliko se bo zmanjšala brezposelnost, če naredimo to in za koliko če naredimo ono?" "kaj se zgodi z družbeno blaginjo - IZMERJENO S ŠTEVILKAMI - če naredimo to ali to?" "kako umiriti inflacijo?", "kam bodo šle obrestne mere in kaj to pomeni za nas?" Kaj se dogaja z dolarjem?" "kako lahko pridem do poceni pufa?" (pri tem vprašanju je jako pomemno, da vprašanje nima poleg priveska "kot Šrot ali Kordež" - ker potem je to že politično vprašanje, vezano na pogoj, da "si Šrot ali Kordež")

Koliko je bilo pa jokanja "zakaj jaz nimam, on pa ima"?
(podvarianta - zakaj moj tata nima, njegov tata pa ima)

Ali "zakaj njega ni nihče tožil, ko je kradel, mene pa tožijo?"

Ali "kako pravično deliti tuje premoženje?"
(beri: plen )

Ja, logisch - če pa notri ni bilo niti enega ekonomista (strokovno gledano). Bil je en sam samcat predstavnik stroke. In sicer pravne. Ostali so bili: a) politiki, b) tisti, ki "se dajejo dol petkrat na dan", c) užaljenci "i tata bi, sine", d) plačanci z ene ali druge strani.

Imena pa nafilajte sami - nekateri pašejo celo v več rubrik hkrati.

Toliko o "ekonomski" stroki.

BTW - Največji užitek je pa gledati predsednika LJUDSKE stranke, kako zagovarja HARDCORE kapital.

Ker sem bil izvan skoraj moram odgovoriti.

Trenja nisem gledal, ker Slaka ne prebavljam in tudi ker nisem imel časa, tako da na to temo težko kaj povem. Bom pa odgovoril v zvezi s to temo.

Najprej bi samo vprašal kje sem bil užaljen? Mislim, da ste bila užaljena kvečjemu vi, ker se nisem strinjal z vami, da je tema spadala med politiko.

Glede na to, da dobro poznate pojma ekonomija in politika, bi pričakoval, da razumete, da sta ta dva pojma med seboj lahko tudi tesno povezana.

In ravno to se je v tej temi tudi zgodilo. Uporabnika je zanimalo, kako lahko v ekonomiji s pomočjo politike tako obogatiš. In na svoje vprašanje je dobil kar nekaj zanimivih odgovorov.

Šele v zadnjih odgovorih danes popoldan je tema zašla, kar pa sem lahko popravil šele zvečer ko sem prišel do računalnik in temo tudi zaklenil (2 min po vašem zadnjem odgovoru, ki sem ga šele sedaj prebral).

Bi pa dodal še tole. Ekonomsko podjetniški kotiček je podforum, kjer se debatira o ekonomskih debatah, ki pa so seveda enkrat na višjem nivoju, drugič na nižjem. In če nekdo nekaj vpraša, če se mu lahko po domače razloži, je to treba po domače razložit in to brez vsake ekonomske znanosti. Sigurno bi se mi fino zdelo če bi bilo v podforumu samo stroge debate o raznih zapletenih ekonomskih problemih, vendar potem bi to postalo zanimivo samo še za nekaj visoko izbobraženih ekonomistov, drugi pa ga še pogledali ne bi. Naša želja pa je da se ekonomija in podjetništvo približata širšemu krogu ljudi. Tudi takšnim, ki ne ve kaj je to delnica, ampak ga mogoče zanima in bi rad kje izvedel. In takšnih odgovorov, ki jih je uporabnik dobil tu, sigurno ne bi dobil v politiki, saj bi bil že prvi odgovor: Šrot ima zato ker je komunist, naslednji pa: Omogočil mu je pa Janša. Pa ne mi zamerit politiki.

To bi bilo z moje strani zaenkrat vse.

Lp

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Men se je zdel, da je bla čist dobra debata. Res da ni bla striktno ekomonska ampak potem se jo lahko prestavi v politiko, če bo kdo zarad tega bolj mirno spal ne pa da se zaklene. Na ku.rac mi gre sam to, da se kozarec, ki sploh ni sodelovala v debati, vključi s predlogom za zaklep teme. Tega res ne razumem. Če jaz ne sodelujem v temah, se sigurno ne bom vključil "tale tema je pa zašla in prosm moderatorja, če jo zaklene al pa prestav...". Kaj mene boli [censored], če pa ne sodelujem.
bonk.gif

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Torej, če ne kokodajsam po njej, kot npr. ti, je tudi brati ne smem?

Bila je v tem predelu, zato (očitno napačno) domnevam, da je strokovna, odprem in.... ven odleti klovn. :norec:

To je vse.

(še za vse nepismene - NISEM PREDLAGALA ZAKLEPA TEME!)

@sevlje

Izhodiščno je bila tema odprta v čveku - in tja je tudi veliko bolje sodila.
(in - če te povzamem - tam bi jo opazilo veliko več ljudi, ki bi lahko na - seveda njim in tej temi - primernem nivoju o krajah, politiki, krivicah, revščini,... tudi debatirali).

Ko je bila prenešena, sem na začudenje videla, da ste jo žoknili v ekonomijo - najbrž zaradi magičnega naslova, ki je "očitno" "vse" povedal.

In ko smo že pri tem, še izmišljen primer (da bo lažje razumeti moje komplicirano pisanje): Če npr. odprem temo "elektrikarji, prosim razsvetlite me" in notri nakokodajsam nekaj o seksu v grmovju med npr. osebo A in osebo B, ki se je končalo nekako zoprno, ker smo se ponesreči nasadili na trnje - me boste prestavili v gradbeništvo? Ker je pač slučajno v naslovu nekaj elektrikarjih in razsvetljavi? In ker se bo na 10 postov pojavil eden s smajlijem, ki celo ima žarnico nad glavo?

Toliko o tem, kam ta tema v resnici sodi.

Pa še nekaj osnovnih aksiomov.

Prvi je "ground school economics":

Ekonomija in politika NISTA tesno povezani!

Prevod: s pomočjo POLITIKE lahko obogati tudi PES; ni treba, da ima kakršno koli ekonomsko znanje.

Pa ne vidim ravno veliko ljudi, ki bi na osnovi tega sklepali, da sta veterina in politika že najmanj od antične Grčije v tesni sorodstveni povezavi.

Je to dovolj preprosto razloženo?

Tudi zate?

Bi sicer še nekaj dodala o diplomah in kako te očitno niso noben dokaz znanja, ampak o tem kdaj drugič (in predvsem v drugi temi).

Drugi je pa iz osnov moderiranja:

V Trenjih - KI JIH NISI GLEDAL - se je g. Jankovič na debelo pritoževal nad tem, kakšna krivica se mu je zgodila, ker nima Mecatorja, ki ga imajo drugi. ČE BI TRENJA GLEDAL, ne bi tako vehementno klobasal, da moj komentar ne sodi v tisto temo. Ker dejansko v celoti sodi v tisto temo. Kot sodi tudi 90% tvoje "ekonomske" teme.

Torej za konec:
ZELO KORISTNO BI BILO, ČE BI OSEBEK, KI PREDALE MODERIRA, VSAJ PRIBLIŽNO POZNAL STVARI, KI JIH MODERIRA.

Ne natančno.

Samo približno.
smirk-1.gif

Da ne boš spet užaljen, ko te bo kdo prijazno opozoril, da se okrog moderiranja pa zadnje čase dogajajo hecne reči.

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Da je bila tema odprta v čveku nisem vedel. Jaz sem jo prvič videl tukaj.

Glede aksiomov pa:

Na žalost sta ekonomija in politika tesno povezani. Tudi meni bi bilo zelo všeč če med njima ne bi bilo nobene povezave.

Ker ko se v praksi srečujem s raznimi problemi imam dostikrat zaradi butastih političnih odločitev en kup problemov.

In ker se v tem kotičku tudi debatira o raznih problemih na področju podjetništva je pač zraven prisotna tudi politika.

Vaš komentar o Jankoviču je sodil v tisto temo, o tem kaj pa jaz vem o ekonomiji in politiki pa ni sodilo. In to bi od nekoga ki se tako spozna na moderiranje pričakoval, da to ve.

lp

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
In odkar je tema spet odprta še ni bilo pametnega odgovora.
smile-1.gif

No, Trenja so pa bila trenja ... hehe bi bilo za videt še part #2. Recimo enkrat takoj po volitvah, ko bo vse drugače. Evo, zdej sm pa spolitiziral odgovor.
wink-1.gif

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Noben ti ne bran, da jo bereš ampak če smo spet vsi tok neumni in samo kokodajsamo, ne razumem zakaj se ti sploh da ubadat z nami in sodelovat v tako neumni temi, ki je tako pod tvojim nivojem... Sicer pa lepo da te tok skrbi za red na alterju.
aplauz.gif

In kokr se spomenm v tej temi ni blo nobenga govora o Jankovičevi užaljenosti (si mal pomešala s Trenji) ampak o tem kako se speljejo managerski odkupi in kaj to pomeni za prihodnost Slovenije.

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik kavboj pravi:
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:

Noben ti ne bran, da jo bereš ampak če smo spet vsi tok neumni in samo kokodajsamo, ne razumem zakaj se ti sploh da ubadat z nami in sodelovat v tako neumni temi, ki je tako pod tvojim nivojem... Sicer pa lepo da te tok skrbi za red na alterju.
aplauz.gif

In kokr se spomenm v tej temi ni blo nobenga govora o Jankovičevi užaljenosti (si mal pomešala s Trenji) ampak o tem kako se speljejo managerski odkupi in kaj to pomeni za prihodnost Slovenije.

Aha ... in na Trenjih je Zdolšek začel s tem, kako je Jankovič na netransparenten način hotel kupiti Mercator ... Še dobro, da se takoj "ustavil" - no, najbrž mu odvetniška etika ne dovoljuje česarkoli takega ... ampak izjavil pa le je, kar sem napisal ...

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik kozarec pravi:
Pa še nekaj osnovnih aksiomov.

Prvi je "ground school economics":

Ekonomija in politika NISTA tesno povezani!

Prevod: s pomočjo POLITIKE lahko obogati tudi PES; ni treba, da ima kakršno koli ekonomsko znanje.

Pa ne vidim ravno veliko ljudi, ki bi na osnovi tega sklepali, da sta veterina in politika že najmanj od antične Grčije v tesni sorodstveni povezavi.

Je to dovolj preprosto razloženo?

aplauz.gif

Se popolnoma strinjam. Osnova pri tem je seveda politika in kot sem že dejal - naslov je napačen in zato se strinjam z ga.Kozarčevo, da ta tema verjetno ni na pravem mestu.

kozarec

ALTERKA 08
29. jul 2007
4.802
0
36
na šihtu
Citat:
Uporabnik sevlje pravi:
Na žalost sta ekonomija in politika tesno povezani. Tudi meni bi bilo zelo všeč če med njima ne bi bilo nobene povezave.

Ker ko se v praksi srečujem s raznimi problemi imam dostikrat zaradi butastih političnih odločitev en kup problemov.

In ker se v tem kotičku tudi debatira o raznih problemih na področju podjetništva je pač zraven prisotna tudi politika.

Pa dajmo še nekaj osnov:

VSE, kar sodobni človek danes dela v interakciji z drugimi ljudi JE REGULIRANO Z ZAKONI.

ZAKONI se sprejemajo v okviru t.i. POLITIČNEGA PROCESA.

Če menite, da je samo zato, ker določen zakon ureja, kater obrazec je treba izpolniti za npr. davek, kar vsa ekonomska stroka nenadoma tesno povezana s politiko, potem naj vam prišepnem, da je enako tesno s politiko povezana tudi veterinarska in medicinska stroka (s katerimi zdravili je dovoljen promet in s katerimi ni), kmetijstvo (katera semena je dovoljeno sejat in katera ne), planinarjenje (kaj lahko delaš v TNP in kaj ne), arhitektura (kaj je potresno varna stavba in kaj ne), šolstvo (katere diplome so javno priznane in katere ne), varstvo pri delu (kakšen certifikat mora imeti ta in ta čepek za ušesa, da je uporaben v okolju, kjer je veliko hrupa) in tako dalje in tako naprej.

Zakaj hudiča je vedno samo ekonomija tista, ki se jo V ISTI SITUACIJI vedno izenačuje s politiko, arihtekti pa lepo tacajo okoli in nikome ništa?

Če namreč uporabimo Vašo logiko, kaj sodi v stroko in kaj ne, bomo torej o podobnih krivicah (npr. kako to, da ima ta in ta politik na črno zgrajeno bajto, pa mu je nihče ne podre, men pa težijo okoli pasje ute) kmalu brali tudi v grabeništvu.

Juhuhu.
crazy1.gif

Citat:

Vaš komentar o Jankoviču je sodil v tisto temo, o tem kaj pa jaz vem o ekonomiji in politiki pa ni sodilo. In to bi od nekoga ki se tako spozna na moderiranje pričakoval, da to ve.

a) Cela tema sodi v politiko - ker je že iz izhodišča jasno, kje je problem. Dečko NIKOLI ne bo dobili Laškega, ker pač ni Šrot. Pika. Pa je popolnoma vseeno, koliko zna ekonomije. Ali - tudi če takoj zaposli Nobelovega nagrajenca iz ekonomije, vse predsednikove svetovalce in še kup ostalih za dobro vago, mu to ne bo prineslo Laškega, ker pač nima POLITIČNEGA KAPITALA.

In tu lahko takoj zaključimo Vašo "strokovno" temo.

b) Vi dokazujete, da sta politika in ekonomija "tesno povezani" in da je po Vašem mnenju strokovno vprašanje, zakaj Šrot ima kredit, jaz pa ne. Torej se moramo žal pogovarjati tudi o tem, kaj Vi osebno "veste" o ekonomiji in politiki. Bi se to sicer pogovarjali tu, kjer je ta problem nastal, a žal - na kar je sedaj očitno zelo prikladno pozabiti - ste temo vmes zaklenili in se je hec pač znašel v temi, ki je bila z izhodiščno ("ekonomsko") tesno povezana.

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No sem čakal na Vaš odgovor in sedaj ko ste povedali svoje lahko temo lepo zaklenem.
Sicer mi je bilo že v začetku jasno, da ne bova prišla skupaj ampak sem raje pustil, da ne bi izpadel, da ne pustim uporabnikom do besede.

Lep pozdrav

Status
Tema ni odprta za nadaljno razpravo.