Draga najmniška stanovanja

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Brgo kje ti živiš mogoče v Davči? jaz sem tudi iz 55 km od Ljubljane pa tudi tam stanovanja niso prav nič poceni

Živim v Trebnjem. Tudi tukaj stanovanja niso prav poceni, so pa cenejša kot v LJ. Sicer pa, kdo je rekel, da je treba sploh gravitirat k LJ? V NM recimo je dovolj služb in precej cenejša stanovanja. Poznam celo precej ljudi, ki se vozijo v službo iz LJ v NM.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.110
3.171
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik Floki pravi:
Brgo kje ti živiš mogoče v Davči? jaz sem tudi iz 55 km od Ljubljane pa tudi tam stanovanja niso prav nič poceni

Živim v Trebnjem. Tudi tukaj stanovanja niso prav poceni, so pa cenejša kot v LJ. Sicer pa, kdo je rekel, da je treba sploh gravitirat k LJ? V NM recimo je dovolj služb in precej cenejša stanovanja. Poznam celo precej ljudi, ki se vozijo v službo iz LJ v NM.

Jst tudi sam Trebnjega ne maram to je največja zakotna vas v Sloveniji

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Trebnje je uradno mesto, ni niti nerazvito, niti na neki čudni lokaciji, da bi mu lahko rekel zakotno. Kakšno vzdušje so pa sposobni naredit Trebanjci je pa druga zgodba
evil.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.959
-8.674
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Trebnje je uradno mesto, ni niti nerazvito, niti na neki čudni lokaciji, da bi mu lahko rekel zakotno. Kakšno vzdušje so pa sposobni naredit Trebanjci je pa druga zgodba
evil.gif
Ej, ne ti žalit
evil.gif

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Še malo, še malo... pa bo davek na nepremičnine. In cene bodo padle. Ker je ogromno neizkoriščenih (praznih ali večinoma neuporabljenih) stanovanjskih enot ali hiš, ki jih bo hočeš nočeš treba dati na trg, da se bo izplačalo. Kot v Nemčiji, kjer praktično nimaš problemov dobiti prenočišča ali najemnine po spodobni ceni.

Samo upam le, da so zadevo pravilno zastavili - po spodrsljajih "zadnjih" let jim ne zaupam preveč...
confused-1.gif

Glede tega, da so pri nas najemnine prenizke, pa tole: Normalna (=ne oderuška) najemnina (za statusu primerno stanovanjsko enoto) znaša približno tretjino plače (tiste, ki jo dobiš na račun: torej neto + izplačani stroški).
grims-1.gif

eCoyote

Pripravnik
21. apr 2009
500
0
16
Fun4Days.Com
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
Uporabnik CyberShot pravi:
brgo, ja itak 300€ najemnina, 500 pa plača. Ki so ti še ostali stroški ??? Očitno si eden tistih, ki se te najemnina ne tiče, ali pa si podedoval gajbo. Najemnine zagotovo ne plačuješ.

Tistega o nakupu pa raje ne bom komentiral...

Najemnina se me res ne tiče, podedoval tudi nisem, plačujem pa kredit za stanovanje. Ampak bistvo je, da sem se zato, da sem lahko sploh razmišljal o tem pač moral spokat iz LJ. Je to težko dojemat? V službo se pa vozim v LJ. Kjer živim (Trebnje) so tudi najemnine nižje. Do letos, ko sem šel na svoje, sem plačeval 270€ najemnine za 2.5 sobno stanovanje. Enemu s 500€ plače ne pade na pamet, da bi se sploh kam vozil ali preselil na cenejšo lokacijo. Najlažje je jamrat.

Še to, glede na cene nepremičnin in višine najemnin se lastniku stanovanje ne povrne niti v 30 letih. Brez upoštevanja sprotnih stroškov, izgube vrednosti itd.

Govoriš, kot da bi z najemnino odplačeval stanovanje (to bi bilo fajn ja)
bonk.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik eCoyote pravi:
Govoriš, kot da bi z najemnino odplačeval stanovanje (to bi bilo fajn ja)
bonk.gif

Kaj ni samo po sebi jasno, da je zaradi tega, ker se ne oddaja stanovanj (ker se enostavno ne splača) na daljši rok pri nas najemniški trg čisto sesut in so cene visoke tudi zaradi pomanjkanja? Does not compute a?

EDIT: Sem prej pozabil dodat, da je naložba, ki ima v 30 letih 100% donos precej slaba. No saj ni niti blizu 100%, ker se vrednost stanovanja v tem času pošteno zmanjša.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pri nas nihče ne gradi stanovanj z namenom oddaje, zato pa je kar je. V tujini ej to povsem normalno. Sam sem v LJ postavil osebni rekord, ko sem se v 1 letu 4x selil. 3x zato, ker je prišla tja živet od lastnika hčerka, 1x pa ker mi je šla lastnica na živce. Pomanjkanje najemniških stanovanj za daljši rok je pri nas kritično, zato je potreba po lastniških toliko višja. Ker je potreba po lastniškkih višja so višje cene, ker so višje cene in ker ni dovolj najemniških so tudi najemnine sorazmerno visoke, ampak še vedno nizke v primerjavi s ceno samega stanovanja.

Ok, ne zgradil, pa recimo kupil. Tega je malo morje.

Poznam kar nekaj ljudi, ki so bili pri razni prodaji stanovanj pri skledi in so jih pokupili izključno s tem namenom.

Ali pa npr, da jaz nebi mogel odplačevati kredita, se preselim nazaj domov, pa ne bom valda pobiral najemnino po tarifi rdečega križa. Vsaj za znesek obroka kredita oz. višje. Pa smo na 350/400€ 1,2,3

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Pa saj cene najemnin so kakršne so, ker je veliko povpraševanje in ne ker so lastniki pohlepni. Kot smo že ugotovili, se lastnikom to niti ne splača. Pa tudi dobrodelnežev, ki bi ne hoteli oddati po najvišji ceni, ki jo prenese trg, je med njimi majhen odstotek. Če jaz ne bom zmogel odplačevat kredita bom naredil enako, odselil se bom k tastarim pa svoje oddajal po najvišji možni ceni. Tu ni nobenega socializma. Če nekdo s 500€ plače ne zmore plačat je dovolj tistih, ki zaslužijo jurja ali dva in si lahko privoščijo.

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.964
38
48
Citat:
Uporabnik The_Red_Devil pravi:
Kdo bo pa zgradil stanovanje za oddajo, ki mu bo dobiček prinašal šele po 40 letih?

A, pa smo tam, a ne! Ko se bodo zadeve enkrat uredile, se bodo pojavila RESNA stanovanjska podjetja/agencije, ki se bodo ukvarjale z oddajo, vzdrževanjem in upravljanjem stanovanj. Če boš želel, boš lahko v takem stanovanju živel do smrti.

Kot nekdo, ki išče streho nad glavo, boš lažje prišel do tega na tak način, ki ti bo bolj ustrezal (finančno ali preferenčno) - najem ali nakup.

Kot lastnik neizkoriščenega stanovanja ali hiše boš to oddajal ali prodal, ker boš sicer moral plačati davek zaradi NEIZKORIŠČANJA nepremičnine.

Kapricasti posamezniki, ki zdaj oddajajo bolj "za rezervo", dokler se sin/hči ali nečak v desetem kolenu ne vseli v tako stanovanje, in mečejo slabo luč na ves najemniški "trg" (ki to pač še ni), pa bodo odpadli. Oz. naj bi bile stvari bolj jasne.

In seveda ena koristnih posledic za gospodarstvo je potem tudi VEČJA MOBILNOST DELOVNE SILE.
aplauz.gif

Samo žajfa je kmetavz, ki bi kar slučajno ne nakrade in narabuta, rad dobil zastonj ali pa vsaj 80% pod ceno.

Sej če bi mu ponudil stanovanje za 150€ mesečno, bi ti ga zbijal vsaj do 80€+ti nosiš stroške.

Predraga stanovanja, Mejduš Žiri bumbar...Predraga so že za kupit, tako da ne računaj, da boš ti notri živel za kaj manj.

Onslow

Fizikalc
15. jul 2009
825
55
28
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik CyberShot pravi:
brgo, ja itak 300€ najemnina, 500 pa plača. Ki so ti še ostali stroški ??? Očitno si eden tistih, ki se te najemnina ne tiče, ali pa si podedoval gajbo. Najemnine zagotovo ne plačuješ.

Tistega o nakupu pa raje ne bom komentiral...
Preračunaj si, koliko najemnin je potrebnih, da se poplača cena stanovanja ... za 20 let najemnin, na oko. In vmes je treba stanovanje prenovit. Po domače: invsticija v stanovanje, da ga potem daš v nejem, se ne izplača ...
Bi rekel, da so problem cene stanovanj, najemnine so le posledica. In je logično, da so visoke.

Pozabil si, da ti ostane stanovanje. Če ga kupiš v pravem cajtu, se vrednost tega še poveča.

+ najemnine seveda.

PS: Pritoževati se, da je težko zaslužit, če kupiš stanovanje in ga dat v najem je absolutno bizarno. Ko bi vsaj jaz imel takšne probleme v življenju.
bonk.gif

A bejž no?

A če daš denar na banko, ti pa glavnica ne ostane?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Seveda pozabljaš, da je oddajanje stanovanja izkoriščevalsko dejanje gnilih kapitalistov. Da od bednih obresti na banki zaslužiš več kot s stanovanjem ni pomembno. Komunistki bi najprej vzeli stanovanja, šele potem se bodo lotili bančnih računov.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Kako naj bi se pa zadeve kar 'uredile' ? Kaj se je pa pri nas že kar samo od sebe 'uredilo' ? Sanjaš.