Dizel, bencin, hibrid ali elektrika ?

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ja, žal za ostale je trenutno Tesla top shit. Že na EuroNCAP testih asistenc, kaj šele drugo.
In kar je najboljše, tudi 5 let stare Tesle dobijo najnovejše funkcionalnosti aktivne varnosti. 5 let star VW, je pa samo 5 let star VW z verzijo softverja, kot je bila v čip zapečena v fabriki nekoč. Upgrade not possible.
Razumem, pa da vam je težko dojeti, da je radar v 4 leta stari Tesli z novim softverjem pač postal odvečen, oz. moteč faktor. Zato ga pač novejši softverji ne uporabljajo več.

Trenutni release recimo nove AEB funkcionalnosti prinaša tudi starim avtom. Prvič v zgodovini reagira tudi na nevarnosti pravokotno na avtomobil in celo pri vožnji v rikverc.

2023_12_8_AEB.jpg

• Všeč mi je
Reactions: ozze in mags

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.976
6.866
113
pri taščici
Je pa zanimivo da zavirajo "km" pred pescem, odpelje "km" mimo kolesarja,
posname vse kante za smeti, divjadi(srne) ki je ob cesti ali gre preko ceste pa ne zazna.
WTF

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.890
6.050
113
Dajmo. Boš se razočaral in ugotovil, da 99% radarjev zanemari statične objekte na cesti. Torej statični pile up avtov v megli, oz. bilokateri stoječi avto. Zato so se začele vgrajevati kamere za zaviranje v sili. Ker radar vidi natanko nič.
Kaj imajo veze statični predmeti v megli? Jeba je res če na voznem parku stoji vozilo. Tega v megli ne zazna niti kamera. Potem pa imaš primere kje se vozila dejansko premikajo, lahko pa so slabo vidna kot npr Romunski kombiji, ki jih dnevno strečuješ na cestah, neprimerno več kot stoječih objektov na cestišču. Najboljši izdelek je seveda ta z kombinacijo obeh.
Da pa Tesla ukinja radarje, pa ne rabiš bit prav brihten da veš, da se gre samo za dolarje. Kamera in razvojna ura enega Indijca so za nekaj faktorjev cenejši kot radar (lidar).

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.919
11.050
113
dizel torej

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.105
7.017
113
Dizel je ftw. Dlje kot bo trajala elektrifikacij, dlje se bom jaz vozil zastonj, tak da ;)

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Ali obstaja električar,s katerim bi lahko vlekli s seboj 1500 kg težko počitniško prikolico?
Zaenkrat mi še ni padel v oči.
Če ga ne bodo kmalu proizvedli,bo to velika težava za proizvajalce počitniških prikolic

• Haha
Reactions: sad

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Hvala. Sem šel še enkrat prebirat,pa sem našel podatek 1600kg.
S čim bodo pa vlekli težje prikolice?
Tovorne ali počitniške?
Pa da bo cena avtomobila bolj ljudska?
Pa da ne bo poraba energije enorma?
Ker zaenkrat dvomim,da bi prišel z Teslo in prikolico brez vmesnega polnjenja do Pulja iz Maribora.

• Haha
Reactions: aljoman in sad

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Boš ostal na dizlu še sto let. Saj pri nas je ena bakica tudi leta 1988 svoje mleko v mlekarno vozila z konjsko vprego.

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.880
758
113
www.jernej.org
Seveda se pri EV-ju vsaka stvar veliko bolj pozna na porabi, če gre pa v premikanje več kot 90% energenta. Pri ICE-jih gre večina v ogrevanje okolice... zato manj opaziš spremembo v porabi, če se poveča zračni upor, itd.

Sicer pa... EV-ja imaš za dnevne opravke. Tiste parkrat na leto, ko greš na dopust, si pa najameš avtodom. Če pa prikolico 1x na leto pelješ dol in 1x nazaj, boš pa v sili tudi z EV-jem preživel.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.976
6.866
113
pri taščici
V clanku so lahko naredili 1300km z EV, nam pa se zdi nemogoce priti iz MB v Pulo. Pa ceprav bi bilo najbrz dovolj samo polnjenje na Kozini. odvisno od avta, lahko tudi samo 20 minut

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
221
44
28
ljubljana
Seveda se pri EV-ju vsaka stvar veliko bolj pozna na porabi, če gre pa v premikanje več kot 90% energenta. Pri ICE-jih gre večina v ogrevanje okolice... zato manj opaziš spremembo v porabi, če se poveča zračni upor, itd.

Sicer pa... EV-ja imaš za dnevne opravke. Tiste parkrat na leto, ko greš na dopust, si pa najameš avtodom. Če pa prikolico 1x na leto pelješ dol in 1x nazaj, boš pa v sili tudi z EV-jem preživel.
Na kaj pa bodo šli avtodomovi??