Delilniki na radiatorjih

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Mi smo jih montirali prd začetkom kurilne sezone, so pa zdaj (november) prvič naredili delitev glede na porabljeno toploto merjeno po delilnikih. Sem pa nekje bral da bojo rabili tile monterji/upravljalci delilnikov nekje 2 do 3 mesece da bojo zadeve spravili v pogon.

Takod aje še čisto možno da jim še ni uspelo zadev poštimat (nima pa upravnik nič ka dosti veze s tem).

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ah to je larifari, po moje kar se monterjev tiče.

Bolj je problem v rigidnosti energetike, toplarne in upravnikov.

Pri nas je bilo tako, da so zahteval podatke v nekem, hm .tmp filu, ki pa ga niso mogli odpret na energetiki. Posledično so nam kar po starem sistemu obračunali, saj jim je tako najlažje.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Tudi pri nas še plačujemo po starem, bomo po novem letu imeli odčitek, potem pa bomo začeli plačevati akontacijo glede na porabo. Nekje v februarju pa drugi odčitek, da ne bo ob koncu kurilne sezone prevelikih presenečenj. Je pa tudi res da nam bo oddčitke izvajal upravnik, ker smo kupili potreben računalniški program.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Energetika/toplarna tu nimajo kaj dosti veze..njih samo zanima po kakem ključu razdeliti porabljeno toploto..in to določijo odčitovalci delilnikov (kar so pri nas zdaj prvič naredili),....in je na obračunu od njih število porabljenih enot ter kak delež toplote pride na naše stanovanje ...recimo pri nas je obračunano 1.3 % porabljene toplote pri 24-ih enotah (smo pa srednje veliki po kvadarturi...zlata sredina v bloku...torej nekje 4 % kvadarture zasedamo
sprasujem se.gif
...in zadnjih 10 let kar smo v bloku smo tudi pravično/solidarno toliko plačevali).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Seveda ko pa si gorenc in zapiraš okna, ali pa se celo s klimo greješ.
Meni ni jasno kako imam neke cifre na delilnikih ki niso 0 (pa ne temperatura in ura), kljub temu da so radiatorji zaprti. Do enega niti sonce ne more posvetit.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Se popolnoma strinjam s teboj, da se razumeva.

Gre samo zato, da jim ni niti do tega, da dvignejo telefon in rečejo, Lojze, mi tega nemoremo odpret. Na mejl so mu potrdili da je OK, obračun je bil pa po starem. Gre samo za njihov princip delovanja po liniji najmanjšega odpora, nič drugega. Je pa res, da je to šele začetek, in sem mnenja, da bo tudi to bolje.

Kar se pa tiče plačila po porabi, pa pravim končno, sam bom plačal cc 20% manj po prvih projekcijah. Iz faktorja 1,15 bom prišel na nekje 0,90, ko pa sem imel priložnost videt porabo nekaterih, pa me skoraj na rit vrglo. Za isto kvadraturo faktor 2,5, pa imam jaz 22 stopinj not kaj šele oni potem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
oni imajo manj kot 20. Jaz še vedno opažam žareče radiatorje pod odprtimi okni na hodniku, kljub temu da smo na "hišnem" svetu rekli da se radiatorji razen spodnjega zaprejo.
In če je tako po flatih potem ni problem imeti 20C in 2,5 faktor.
Jaz pa imam 22 pa zaprte radiatorje, je pa res da je hodnik še stopinjo ali dve toplejši (kadar se več ur ne lufta na stežaj)

Nazadnje urejeno:

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Hodnik v tvojem stanovanju ali na skupnih hodnikih?

Pri nas so za radiatorje na skupnih hodnikih kar zaprli vertikale. Se segrevajo že sami zase dovolj.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
A zapret ga pa ne morš?

En nočni skok, pa zapreš taspodne ventile na radiatorjih. Pa naj stari ati šraufajo do smrti hehe.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Meni ni jasno kako imam neke cifre na delilnikih ki niso 0 (pa ne temperatura in ura), kljub temu da so radiatorji zaprti. Do enega niti sonce ne more posvetit.
Do tega prid (kot sem opazil), če je radiator precej toplejši kot pa okolica - recimo da zluftaš sobo s precej mrzlim zrakom. So pa te cifre vseeno precej majhne.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
olfa: ne, ker so mislim da vsi bolj ali manj šže brez "kapic" na ventilih. Bom hišnika spet malo opomnil na sklepe hišnega sveta.
keber: možno, čerpav vsaj kopalnice ne luftam pogosto na nižje temepreture (brez okna)
So pa cifre po 2 mescih od montaže okoli 20 gor se mi zdi. Že kakšne dva tedna nisem gledal. Ne vem pa kaj so teo zaene enote. Ob montaži sem podpisal samo "dobavnico", pa dobil nobenih navodil zraven.

Nazadnje urejeno:

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
To so samo delilniki,ne stevci in ti te stevilke na delilniku ne povedo cisto nic. Delilnik samo doloca tvoj delez glede na celoto bloka. Ti podatki iz delilnika se odcitajo, odcita se glavni stevec, se na podlagi korficientov ki so bili vneseni v delilnik ob montazi (lega stanovanja, velikost radiadorja ipd) izracuna tvoj delez. Tako,da stanovalcu te stevilke na delilniku ne povedo cisto nic o tvoji dejanski porabi.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
No sedaj mi bo pa upravnik ali pa monter delilnikov razlozil kaj pomeni 16 na mojem delilniku(ob zaprtem radatorju). Kako za vraga delilnik to zadevo zracuna? V kaksni enoti je ta cifra?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.602
1.130
113
Titograd
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Do tega prid (kot sem opazil), če je radiator precej toplejši kot pa okolica - recimo da zluftaš sobo s precej mrzlim zrakom. So pa te cifre vseeno precej majhne.

Hm? Na mojih delilnikih je po 2 mesecih še vedno 0, pa dve okni, skozi kateri najraje luftam, točno nad delilniki. Res pa da imam zaprte ventile.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
No sedaj mi bo pa upravnik ali pa monter delilnikov razlozil kaj pomeni 16 na mojem delilniku(ob zaprtem radatorju). Kako za vraga delilnik to zadevo zracuna? V kaksni enoti je ta cifra?

Jst imam Brunatine delilnike in kakor sem jih opazoval se mi zdi, da so te številke ure. Torej ti delilnik beleži število ur, ko je bil radiator toplejši od recimo 25stopinj. Sem pa pisal na Brunato ravno to isto vprašanje in čakam na odgovor.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ne, že parkrat napisano pa očitno ne berete.

Delilniki ne računajo ur, porabi in ničesar.

Delilnik zgolj in samo dela pik, točke nekaj virtualnega pač. Pri enosenzorskem sistemu dela tako, da bolj kot je vroč radiator, več točk naredi. Pri dvosenzorskem sistemu je tako, da večja ko je temperaturna razlika med senzorjem, ki je prilotan na radiator in senzorjem ki meri temp. prostora, več točk ti naredi. Te točke so špotem samo en od faktorjev obračunavanja, saj je večji dejavnik tukaj velikost radiatorja kje vse in koliko se ti prostor ohlaja.

@Hanzi: od koga imate delilnike? Če od Brunate, je zadeva popolnoma enostavna. Imaqjo nižji temperaturni režim, in merijo od 21 stopinj naprej (+- 1 stopinjo če se motim). Če imaš ti v sobi 23 stopinj in ti je prevroče, si zluftaš stanovanje in s tem ohlajaš radiator, kljub temu da ga nisi ogrel iz sistema. Isto bo beležilo, ko bo pri tebi recimo aprila vroče in boš prižgal klimo. Plačaš boš oboje, tako hlajenje z klimo kot ogrevanje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
@Hanzi: od koga imate delilnike? Če od Brunate, je zadeva popolnoma enostavna. Imaqjo nižji temperaturni režim, in merijo od 21 stopinj naprej (+- 1 stopinjo če se motim). Če imaš ti v sobi 23 stopinj in ti je prevroče, si zluftaš stanovanje in s tem ohlajaš radiator, kljub temu da ga nisi ogrel iz sistema. Isto bo beležilo, ko bo pri tebi recimo aprila vroče in boš prižgal klimo. Plačaš boš oboje, tako hlajenje z klimo kot ogrevanje.
Lool. Fajn, da imamo mi kalorimetre. Plačam točno toliko kot porabim in vem tudi koliko bom plačal. Pa če imam stalno odprta okna ali pa s klimo šibam toploto noter.
cheer.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Ja bravo, a zdaj bom pa se ob hlajenju prostora s klimo placeval ogrevanje. Pa to je visek bistroumnosti. Ce se bo izkazalo za res, potem ne bom tiho. Imamo vse pogoje za kalorimetre, pa je drzava kot vecinski lastnik bloka izbral delilnike, ker so kao cenejsi od kalorimetrov(je pa res da je najbrz max 5 radiatorjev na stanovanje.
Aja jaz imam se vedno zaprte radiatorje. In ce bi pocasi luftal stanovanje, potem delilnik ne pokaze nic, ce pa zliftam na ful za neka minut mi bo pa pokazal.
Delilniki so od ecocon al kaj so ze uni iz logatca.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Ja samo te so verjetno samo dobavitelj.

Ali niste dobili nobenih navodil, specifikacij ipd.

Kaj je za ena firma delilnikov gor? Ecocon je iz MB drugače.

Nazadnje urejeno: