Delilniki na radiatorjih

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To vem, ker so si za vsak posamezen radiator zapisovali tip ter dimenzije.
Vseeno števec meri neke sorte porabo (ne vem kakšne enote so to sicer), ki se normalno nekako korigira. Kako pa najbrž ne bomo še zvedeli, pravzaprav, a sem sploh upravičen, da zvem, kako iz bivše porabe po delilnikih zvem dejansko porabo v stanovanju in način izračuna?

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Citat:
Uporabnik jansatovaurska pravi:Jst bi vsem kdor jambra čez te delilnike kratkomalo zapru dovod ogrevanja...bi bili vsi zadovolni...delilniki ne bi nič odčitavali, okna bi bila vsa zaprta, nobenemu ne bi bilo nič vroče,energija bi bila zastonj, šefom toplarn se pa bi jebalo ker jih ne bi nobeden jebal v glavo za prazen nič..

Ja , glih tako treba napravt!

Saj fora je v tem, da se vsi lahko pretegnejo, vsi lahko nategnejo delilnike, pa bo toplarna še vseeno vedela koliko toplote je šlo v blok in bodo toliko pač zaračunali, upravitelji pa razdelili ustrezno. V najboljšem primeru malce nategneš soseda, to je vse. Ampak vsi se bodo zdaj okoli tega drkali in zgubljali cele dneve, namesto da bi počeli kaj pametnega.

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik Numy pravi:

Saj fora je v tem, da se vsi lahko pretegnejo, vsi lahko nategnejo delilnike, pa bo toplarna še vseeno vedela koliko toplote je šlo v blok in bodo toliko pač zaračunali, upravitelji pa razdelili ustrezno.

Točno tako!

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Točno tako...In rezulatat delilnikov je, da je nekdo dobro, zelo dobro zaslužil, v blokih bo pa sama kregarija. Prišparalo se ne bo pa nič...no v veliki večini. Se bo pa našel kdo, ki bo živel v mrazu in bo na koncu prišparal par evrov. Raje plačam evro več, pa da sem na komot na toplem.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
V mojem najetem stanovanju je lahko tudi preko 200 € mesečnega računa za ogrevanje (neizoliran blok s polno okni), pa so radiatorji na pol odprti pri -15, sicer pa skoraj zaprti. Zakaj toliko? Ker pač eni ne morejo brez tega, da tudi v najhujši zimi skačejo v gatah po stanovanju ter imeti zraven še okna odprta. In jaz jih naj plačujem?
ne-ne-1.gif

Nimam nič proti, da nekdo fino zasluži, da bom vsaj jaz plačeval moji porabi primerne stroške. Nismo več v komunizmu.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Pac eni so pac radi na komot. In so ful jezni ker pri -20 ne morejo spati v gatah, odkriti, pa pri odprtem oknu seveda. Aja svic jim mora pri tem spanju tect od cela.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Točno tako...In rezulatat delilnikov je, da je nekdo dobro, zelo dobro zaslužil, v blokih bo pa sama kregarija. Prišparalo se ne bo pa nič...no v veliki večini. Se bo pa našel kdo, ki bo živel v mrazu in bo na koncu prišparal par evrov. Raje plačam evro več, pa da sem na komot na toplem.
hysterical-1.gif

Praksa pri nas je takšna: ob vpeljavi te zadeve 2 leti nazaj je naš blok kot celota (identičen sosednjemu) porabil cca. 30% toplote manj. Prej je bila razlika v porabi maksimalno do 10% običajno 5%. In točno toliko toplote je blok tudi plačal (torej prihranek nekje med 20-30%). Govorimo torej o denarju v žepu, da se niti ne spuščamo v ekološki vidik.
cheer.gif

O porabi posameznih stanovanj pa ne bom niti govoril, naj samo povem, da sedaj plačujem cca. 35% prejšnjega stroška. Ja, 35%, torej 2/3 manj. Je pa res, da so nekateri bili ob poračunu prekleto presenečeni. Govorim tudi o 100% doplačilu na prejšnje stroške, kateri so bili po moje absolutno pretirani (vsaj zame). No, lansko leto se nisem več ukvarjal z drugimi, verjamem pa, da so prilagodili ogrevanje
evil.gif
.

Zdej pa pojdi prodajat svoje bučke kakšnemu drugemu butalcu.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.102
461
83
45
dolenska
Zadnji si

Kako pa je , če maš talno. Namreč talno imam v kopalnici. Upravitel mi je rekel, da kr dobr nabijejo ceno, sam ni znal razložit. Terca

corsol

Guru
11. mar 2010
3.087
1.039
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Zadnji si

Kako pa je , če maš talno. Namreč talno imam v kopalnici. Upravitel mi je rekel, da kr dobr nabijejo ceno, sam ni znal razložit. Terca

električni ?
al od centralne....?...če je slednje se boste pač dogovoril koliko boš plačal za to(ker merit ti ne morejo)...običajno se zmeni za nek pavšal...če ne, pa lahko odkllopiš...odvisno v kakšneih odnosih si s sostanovalci v bloku

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik asko pravi:

kdo se bo kregal v bloku ? buček ! saj si prej plačeval po kvadraturi sedaj pa ti bodo zaračunali stroške po delilnikih -dokazano da ljudje več ne odpirajo oken kot nekoč,saj pa nisi edini ki živi v bloku. idi živet v bajoto kaj boš tudi imel okna na kip in kuril z polno močjo ? pa kdo služi na delilnikih ,daj no pridi malo ksebi i trezno razmišljaj !
13.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
pa kdo služi na delilnikih ,daj no pridi malo ksebi i trezno razmišljaj !
13.gif
Najmanj monterji in prodajalci, pa po možnosti še upravniki, če potem oni izvajajo obračunavanje
evil.gif
.
Ali delajo to iz usmiljenja in so dobrodelneži?
grin1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Zakaj ni delilnikov v skupnih prostorih? Ali bodo enostavno dal razliko na te radiatorje? Zdaj nam hocejo zaracunat nekaj jurjev za nek kalorimeter za cel blok. A tega do sedaj ni bilo?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Zakaj ni delilnikov v skupnih prostorih? Ali bodo enostavno dal razliko na te radiatorje? Zdaj nam hocejo zaracunat nekaj jurjev za nek kalorimeter za cel blok. A tega do sedaj ni bilo?

Sumim da ima več blokov eno kurilnico. IN po zakonu je potrebno ločiti (meriti ločeno) vsak blok posebej. Vsaj pri nas smo tako naredili..cena okoli 2 jurjev.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Kakor vem jaz mora biti na izhodu iz peči nameščen kalorimeter, saj se na podlagi njegovih podatkov izračuna poraba po delilnikih.
Na skupnih prostorih pa ni delilnikov, zato pa se plačuje določen delež po kvadratnih metrih, ta procent je odvisen kakor ste se odločili (25%-35%)
Vsi stroški, razen delilnikov grejo lahko iz rezervnega sklada, če vas je bilo več kot 75% za delilnike

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Ogrevanje tetol, pec je dober km stran.
Hvala za pojasnitev %. Imamo 30. Mi je en mozaik manjkal pri teh %. Kje pa se upostevajo korekcijski faktorji?(pritlicno, zgornje, vogalno stanovanje). Jaz tega pri nas nisem opazil da bi napisali faktorje.
Vincent
ja bloki so 4, vsak blok 2 oz 3 vhodi. Kje in koliko pa je kotlovnic pa nimam pojma. Sestank imamo po praznikih in je dobro da na sestanku ves kaj vprasat, ne samo kimat. Ceprav pri nas lahko sprasujes, upostevajo te pa tezje.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Kakšni stanovalci pa ste, pri nas upravniku mi postavljamo pogoje, ne on nam, se če se kaj preveč spreneveda mu omenimo da ga mi plačujemo, da on živi od nas, ne mi od njega.
Za korekcijske faktorje je pa zopet stvar dogovora, mi jih zaenkrat nismo postavili, izhajamo iz načela da ima vsak zunanje stene,čeprav se pogovarjamo da bi jih uvedli. Je pa tako da od teh faktorjev ne pričaj veliko, rajši preveri če so monterji delilnikov pravilno vpisali velikost, moč radijatorjev. Pri nas so bile take napake,kar pa bistveno vpliva koliko plačuješ

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
Lp
Kakšni stanovalci pa ste, pri nas upravniku mi postavljamo pogoje, ne on nam, se če se kaj preveč spreneveda mu omenimo da ga mi plačujemo, da on živi od nas, ne mi od njega.

s čim ga plačujete
sprasujem se.gif
Odstotki od ogrevanja