Je se kaj pametnega za kupiti? :)

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.581
4.726
113
Ne rečem da Mazda ni dober avto, ampak kolega ima 6ko pa ima isto čričke nekje v armaturi. To je bolj od sreče odvisno ali kaj?
Ali pa od trdosti plastike in sestave, ne vem. Prej sem imel MB in ni bilo nobenega črička v 7 letih vožnje. Pa je bil dizel. Zdaj imam bencin VAG, cenejša manjša zadeva in črički so od praktično novega naprej. Pa napakice tudi.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.021
113
kod Džej-Zija
Vsi proizvajalci že dajejo od sebe limone. Kolega ima Toyoto Corollo staro manj kot 1 leto, praktično najbolj generičen avto na svetu. Na cesti jih je pustil točno 4x do sedaj. Trenutno imajo mir slab mesec in upajo, da je bilo to to. Sigurni pa seveda niso.

Če ti je Mazda ok, pač kupi naslednjo Mazdo, izbire imajo dovolj med novimi in rabljenimi. VAG bi se osebno izogibal, ker imajo lepo število sicer ne katastrofalnih napak, ampak napakic, ki ti jedo živce (črički, napake senzorjev, software dela, razen, ko občasno kaj ne,..).
Frend ima novega tiguana par mesecev. Od novega mu žre liter olja na par tisoč km. Na servisu so mu povedali, da je to po specifikacijah in da naj mirno doliva dalje. Stanje se z večanjem km ne izboljšuje.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.581
4.726
113
Frend ima novega tiguana par mesecev. Od novega mu žre liter olja na par tisoč km. Na servisu so mu povedali, da je to po specifikacijah in da naj mirno doliva dalje. Stanje se z večanjem km ne izboljšuje.
To so rekli tudi meni (da bo pil olje prvih 10k kilometrov). Res, da imam bolj zmogljivo mašino, ampak očitno ne znajo naredit motorja brez, da bi bil olje. Če mi res pije olje, ne vem, ne gledam, bo že javil, če ga je premalo. Zaenkrat v 8k kilometrih še ni jamral. Na 10k imam free pregled in naj bi takrat dolili, če bi bilo potrebno.

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
227
135
43
Jst sem imel 6ko letnik 2011, pa sem moral rjo sanirat, ko je bila stara 7 let. Med drugim tudi na strehi, za vetrobranskim steklom. Me je klepar potolažil, da je to že n-ta mazda, ki jo takole popravlja.
Pa zadnje čeljusti so mi zaštekale.

Z vsakim avtomobilom imaš lahko več ali pa manj sreče.

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.021
113
kod Džej-Zija
To so rekli tudi meni (da bo pil olje prvih 10k kilometrov). Res, da imam bolj zmogljivo mašino, ampak očitno ne znajo naredit motorja brez, da bi bil olje. Če mi res pije olje, ne vem, ne gledam, bo že javil, če ga je premalo. Zaenkrat v 8k kilometrih še ni jamral. Na 10k imam free pregled in naj bi takrat dolili, če bi bilo potrebno.
On ima tudi močnejšo mašino, pa je do 10 kkm nalil 2-3x. Pozabil točno, je bil pa kar besen zaradi tega.

jezek

Guru
24. jul 2008
3.702
1.549
113
Bencinarji VAG prvih 4kkm (ali morda 6?) pijejo olje ker mazejo bate od spodaj prek posebnih ventilov, ki se pri 4kkm zaprejo. Takrat se poraba unese. Dizli pa ocitno ne nehajo pit olja, kar me preseneca, glede na to da v celotni floti firme pred 10 leti 2.0 tdiji niso pili niti kaplje olja, danasnji pa dejansko znajo popit liter na jurja do dva.

matjazy

Fizikalc
3. jan 2008
227
135
43
Ma kaj pa vem, meni ni bilo na nobenem TDIju potrebno dolivati olja. Tudi na trenutnem ("ta močnem") ne. Samo malo vem, kako je treba ravnat z dizlom (ne tišim hladnega itd).

masevc

Guru
2. sep 2007
3.535
898
113
na servisu ti ga nalijejo do maksimuma. Potem ga pac avto spije do naslednjega intervala do spodnje meje.
iz fabrike pride nalit pa nekje na sredini med min in max.

pac pijejo olje in to pise tudi v navodilih baje.

mr. snick

Majstr
5. mar 2020
312
403
63
Jaz imam Corollo od leta 2020 in me je po 75000 km pustil na cedilu natanko 0x, tako ne kvasaj bedarij.
Smiri doživljaj, sej ni rekel, da tvoja Karjola koga pušča na cesti ampak od kolega. In prav je povedal, vsepovsod dobiš kar pač dobiš, noben avto ni imun.

Imamo sicer dva VW dizla novejša od 2018 in med intervali ni potrebno dolivati olja.

igi

Guru
13. okt 2007
5.644
1.226
113
Celje
Bencinarji VAG prvih 4kkm (ali morda 6?) pijejo olje ker mazejo bate od spodaj prek posebnih ventilov, ki se pri 4kkm zaprejo. Takrat se poraba unese. Dizli pa ocitno ne nehajo pit olja, kar me preseneca, glede na to da v celotni floti firme pred 10 leti 2.0 tdiji niso pili niti kaplje olja, danasnji pa dejansko znajo popit liter na jurja do dva.
OK, zdaj ne vem, ali je tole napisano v hecu? ker da je tako v realnem svetu skoraj ne morem verjetni...

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.155
11.021
113
kod Džej-Zija
Z nami ježek deli urbani mit, mi zagotavlja, da se poraba olja ustavi. Razen če ti famozni ventili zaribajo, potem porabi olja ni konca.

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
533
182
43
Ma kaj pa vem, meni ni bilo na nobenem TDIju potrebno dolivati olja. Tudi na trenutnem ("ta močnem") ne. Samo malo vem, kako je treba ravnat z dizlom (ne tišim hladnega itd).
V firmi imamo stalno 10 do 15 VW / Skoda avtomobilov, tako imam kar dober vzorec kateri so pili olje in kateri ne. Kar se spomnim 2.0 TDI 140KM in 2.0 TDI 150KM niso pili olja. 2.0 TDI 184KM Octavije so nam pile liter do liter in pol med servisi (15.000km). 2.0 TDI 190KM Superbi, Passati niso popili nič. Zdaj novejši Arteoni, Superbi (2023/2024) z 2.0TDI 200KM pijejo lepih 3-4 litre med servisi na 30.000km (vzorec sedem avtomobilov).

• Všeč mi je
Reactions: jezek in Zgaga