Delilniki na radiatorjih

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
cca 1300 evrov na mesec za naš blok s 130 stanovanji (delež na stanovanje se deli po kvadraturi), za ogrevanjem je to druga najdražja blokovska postavka v mojem primeru.
(je pa res, da to vključuje delo hišnika, tudi po stanovanjih)

Seveda pa potem določeni procenti padajo pri investicijah, zato (kako zanimivo) naš upravnik nekako noče nič slišati o subvencijah Ekosklada za prenovo fasade.

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Pri nas pride vsak mesec na položnici okoli 5 EUR, za upravljanje in okoli 5 EUR hišnik, kar je skupaj okoli10EUR na stanovanje. Stavba je precej velika več kot 500 stanovanj in imamo lep znesek ki ga dobi upravnik.
O vseh investicijah pa se odločamo na sestankih ki jih imamo vsak mesec predstavniki lasnikov z upravnikom, kakor se odločijo predstavniki lasnikov tako mora potem upravnik narediti.

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik jendomen pravi:
LP
Pri nas kdor ima talno za tisto kvadraturo plačue po faktorju1,6, prav tako kot tisti ki nimajo delilnikov
O sranje, to pa ni pošteno.
ne-ne-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Po 'kurilnica' je mišljena toplotna postaja. Kakorkoli že zakon določa da mora imeti vsak blok svoj 'merilnik toplote'..ta pa je merodajen (oz. overjen).

Pri nas imamo 20 % fisknega deleža pri obračunu toplote, ostalo bojo delilniki. Zdaj za moje pojme, bi bilo (z vidika kregarije) boljše da je ta odstotek višiji, samo glede na to kaki porabniki smo mi, se ne obremenjujem s tem,
Korekcisjke faktiorje je v štartu pri nas določil monter delilnikov. POtem so ji pa bo bloku malo mrcvarili, daje na koncu prišel ven en bog pomagaj...pa spet, po videnem, se nimam prckat, ker osebno mi ustreza.

Zdaj kolikor sem jaz kalkuliral bo pri majhnem fiksenmd eležu (teh 20 %) tisti ki bo veliko porabi tudi zeeeelo veliko plačal, tisti pa, ki malo pa bo tudi znesek res majhen (ne bo sorazmernosti).

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.310
825
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Točno tako...In rezulatat delilnikov je, da je nekdo dobro, zelo dobro zaslužil, v blokih bo pa sama kregarija. Prišparalo se ne bo pa nič...no v veliki večini. Se bo pa našel kdo, ki bo živel v mrazu in bo na koncu prišparal par evrov. Raje plačam evro več, pa da sem na komot na toplem.
hysterical-1.gif

Praksa pri nas je takšna: ob vpeljavi te zadeve 2 leti nazaj je naš blok kot celota (identičen sosednjemu) porabil cca. 30% toplote manj. Prej je bila razlika v porabi maksimalno do 10% običajno 5%. In točno toliko toplote je blok tudi plačal (torej prihranek nekje med 20-30%). Govorimo torej o denarju v žepu, da se niti ne spuščamo v ekološki vidik.
cheer.gif

O porabi posameznih stanovanj pa ne bom niti govoril, naj samo povem, da sedaj plačujem cca. 35% prejšnjega stroška. Ja, 35%, torej 2/3 manj. Je pa res, da so nekateri bili ob poračunu prekleto presenečeni. Govorim tudi o 100% doplačilu na prejšnje stroške, kateri so bili po moje absolutno pretirani (vsaj zame). No, lansko leto se nisem več ukvarjal z drugimi, verjamem pa, da so prilagodili ogrevanje
evil.gif
.

Zdej pa pojdi prodajat svoje bučke kakšnemu drugemu butalcu.

pol s mel pa skor tok k jst,. 33m2 sm plačeval 120€ mesečno. letos pričakujem tam okoli 60€.
cheer.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.197
9.834
113
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:pol s mel pa skor tok k jst,. 33m2 sm plačeval 120€ mesečno . letos pričakujem tam okoli 60€.
cheer.gif
shocked-1.gif
A to celo leto ali samo ogrevane mesece?
Ker jaz sem plačeval cca. 90 EUR za 75m2, pa se mi je zdelo absolutno preveč.
grin1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Jaz sem za tako kvadraturo 75m2 plačeval čez celo leto 100€ pavšala (1200€ letno
uf-1.gif
). Lansko leto so v sosednjem bloku v kurilnico zmontirali kalorimetre? na vsako "vejo" za vse tri bloke kateri se ogrevajo iz te kurilnice. Na položnici je bilo lepo videt 80-90€ samo, ko je prišel poračun za 250€ me je vse minilo :/

Sedaj imamo merilnike od Brunate, fiksni delež je 30%, zmontiral sem tudi termostatske ventile in glave.
Upam, da bo znesek ogrevanja letos nižji od predhodnih let.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.310
825
113
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:pol s mel pa skor tok k jst,. 33m2 sm plačeval 120€ mesečno . letos pričakujem tam okoli 60€.
cheer.gif
shocked-1.gif
A to celo leto ali samo ogrevane mesece?
Ker jaz sem plačeval cca. 90 EUR za 75m2, pa se mi je zdelo absolutno preveč.
grin1.gif

ko je blo mrzlo vsak mesec 110-120. sicer ne pol leta, ampak prej sm bil na 45m2 novogradnja pa sm plačeval pol manj. stara gradnja, odpta okna pa radiator na ful, ogrevanje na kurilca. v stanovanju sm mel konstantnih cca. 23 z zaprtimi radiatorji pa tud če sm zraču. nism rabu sploh ogrevat k so sosedje tok bolj. je pa res da je samo ena zunanja stena, ker je garsonjera.

lp

kr lepo mesečno za dva mesca prejšnje zime. povprečj

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Jaz sem za tako kvadraturo 75m2 plačeval čez celo leto 100€ pavšala (1200€ letno
uf-1.gif
).

Ðizs kak znesek! Mi smo plačevali za 56 kvadratov cca. 600 EUR na zimo. Tako da bi mogla pri vas poraba pasti za več kot 30 % (seveda ob 'ustreznem' režimu ogrevanja).

(Jaz sem v našem bloku na oglasno desko nalepil navodila za uporabo termoststkih glav, ker sem opazil da praktično vsi satrejši (2/3 stanovalcev) sploh ne vejo kako zadeve delajo
evil.gif
, in jim nibilo jasno kako da radiator ne greje (je pokvarjen radaitor?) če imajo odprt ventil (glavo) na čisto malo...in da jih kar malo zebe).

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Ja obveščanja je pa res zanimivo. Pri nas smo navodila dali v vse nabiralnike, prilepili na oglasno desko, v dvigala, pa se še najdejo stanovalci, ki trdijo da niso obveščeni, pa to niso starejši ljudje.
Tako da včasih nevem ali so res tako neumni, ali se samo delajo.

sergio

Fizikalc
21. jul 2007
2.564
36
48
41
Ljubljana
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
uf-1.gif
).

Ðizs kak znesek! Mi smo plačevali za 56 kvadratov cca. 600 EUR na zimo. Tako da bi mogla pri vas poraba pasti za več kot 30 % (seveda ob 'ustreznem' režimu ogrevanja).

(Jaz sem v našem bloku na oglasno desko nalepil navodila za uporabo termoststkih glav, ker sem opazil da praktično vsi satrejši (2/3 stanovalcev) sploh ne vejo kako zadeve delajo
evil.gif
, in jim nibilo jasno kako da radiator ne greje (je pokvarjen radaitor?) če imajo odprt ventil (glavo) na čisto malo...in da jih kar malo zebe).

razsvetli še nas, ki smo se dosedaj ogrevali na el. radiatorje
cheer.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
uf-1.gif
).

evil.gif

gospodje dragi !

cena kurjave se je že tako letos podražila zato je težko računati kolko bo kateri v bloku plačeval pa še niso začeli niti prav kuriti.
delilniki so pa dobra stvar saj boste blokovci začeli šparati (so bile izjeme že pred uvedbo delilnikov ) .prav je tudi da so se nekateri spomnili in montirali termostatske glave ,starejsi stanovalci pa večina ne saj bi jim bil to dodaten strošek že pri tako majhni penziji na žalost. ko bo polna kurilna sezona pa boste lahko primerjali položnice pa boste videli koliko ste prišparali in to boste sigurno. pa uživajte na toplem
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
ksz.
Ravno malo primerjam položnice upravljalnika, pa ugotavljam, da pri računu ogrevanja delilnikov očitno še ne upoštevanjo, ker so cenovna razmerja s skupnim stroškom bloka ista kot lani.
A je kak datum, da se to uveljavi, ali je moj upravnik še bolj počasen?

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Odvisno kako ste se zmenili, mesečno obračunavanje (posledično tudi odčitavanje) ali pa pavšal in konec kurilne sezone poračun.
V strem stanovanju smo imeli pavšal (račun na kvadraturo) in potem poleti poračun. Sedaj pa imamo tekoče obračunavanje