Delilniki na radiatorjih

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Sva 3,14zda rodi.

Kaj naj ti pa meri?

Ali je enosenzorski ali dvosenzorski?
Ali si sploh prebral kar smo že 100 krat predebatiral.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Sva 3,14zda rodi.

Kaj naj ti pa meri?

Ali je enosenzorski ali dvosenzorski?

Pa sem bral, saj sem tudi sam temo odprl poglej prvo post samo potem smo zašli iz debate pa nisem več spremljal
smile-1.gif

Ne vem zadeva je montirana na radiatorje, papirjev nimam, vem kar piše gor na njemu...

SE pravi če je enosenzorski meri temperaturo radiatorja, temperatura prostora je aproksimacija potem lahko greješ in ti števec ne bo ničesar štel

Če pa imaš dvosenzorskega pa ti en senzor meri temperaturo radiatorja, drugi pa temperaturo prostora. Če imaš tu ugasnjen radiator in se bo soba segrevala s klimo, bo števec torej štel in ti tako plačal kot da bi se grel z radiatorjem ???
Ali si sploh prebral kar smo že 100 krat predebatiral.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Pri dvosenzorskem ti en senzor meri temp. radiatorja, drugi pa temp. prostora. Ko je temp. radiatorja višja začne beležiti. Če torej ogrevaš z klimo, ti ne bo zaznaval ničesar.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Aja, pa da ne zavajam po nepotrebnem. Še vedno boš moral plačati fiksni delež, ki je pač odvisen od podpisanega sporazuma, ki ga imate.

60 - 40
70 - 30
80 - 20

Temu se pač ne da izognit, tudi če se ne ogrevaš iz skupnega sistema.

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
To mi je pa jasno, čeprav je to čisto nepošteno. Pri kolegu v bloku je ravno na sredini in ima po defaultu ta kvocient največji. A problem je drug, sosedaj ob strani je zelo malo doma, spodaj pod njim sploh ne kurijo (jim je stalno vroče, wtf ???), nad njim pa zelo šparajo in majo majhne stroške. Seveda njega pa vedno zebe in prižge ko pač potrebuje, ima vse radiatorje nove...itd...potem je pa še tako nategnjen, skratka popolnoma nepravično !

jendomen

Pripravnik
30. apr 2008
357
11
18
Domžale
Lp
Kako pa tvoj kolega ve da vsi okoli njega nič ne grejejo, jaz namreč tega ne morem ugotoviti, razen za zgornjega, po ceveh, če so kaj vroče.

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Pa saj v tem je smisel - soseda zgorajin spodaj porabita malo, on veliko in temu ustrezno plačajo. Koeficient bi bil nepravičen le v primeru, če bi vsi imeli enako odprte/zaprte radiatorje, pa bi on plačal več (na m2). Tako pa brez skrbi, bolje je imeti spodaj in zgoraj soseda na 18 stopinjah kot streho na -5 ali klet na 10.

22. jul 2007
13.596
1.774
113
124
Citat:
Uporabnik jekleni pravi:
Pa saj v tem je smisel - soseda zgorajin spodaj porabita malo, on veliko in temu ustrezno plačajo. Koeficient bi bil nepravičen le v primeru, če bi vsi imeli enako odprte/zaprte radiatorje, pa bi on plačal več (na m2). Tako pa brez skrbi, bolje je imeti spodaj in zgoraj soseda na 18 stopinjah kot streho na -5 ali klet na 10.
se bo potrebno sinhronizirat na 18 st.C
evil.gif

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik olfa pravi:
Pri dvosenzorskem ti en senzor meri temp. radiatorja, drugi pa temp. prostora. Ko je temp. radiatorja višja začne beležiti. Če torej ogrevaš z klimo, ti ne bo zaznaval ničesar.

Sem že prej pisal glede tega - lansko sezono se je kolega grel s klimo je dobil za doplačat 460eur za centralno, ker je bil prostor ogret na 26st. Letos ima v eni sobi radiator popolnoma zaprt ravno zaradi prehudega poračuna lansko leto, pa še vedno laufajo impulzi na delilniku.
Po vprašanju upravljalcu kako sploh delilniki delujejo, vsi samo nekaj mencajo in z rokami krilijo, sami idioti kar se mene tiče
bonk.gif
Vse kar znajo je odčitat števce pa delit po stanovanjih.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.861
395
83
Cel blok lahko bluzi in goljufa, pipce ki pride v blok ne morejo prevarati.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Citat:
Uporabnik olfa pravi:

Sem že prej pisal glede tega - lansko sezono se je kolega grel s klimo je dobil za doplačat 460eur za centralno, ker je bil prostor ogret na 26st. Letos ima v eni sobi radiator popolnoma zaprt ravno zaradi prehudega poračuna lansko leto, pa še vedno laufajo impulzi na delilniku.
Po vprašanju upravljalcu kako sploh delilniki delujejo, vsi samo nekaj mencajo in z rokami krilijo, sami idioti kar se mene tiče
bonk.gif
Vse kar znajo je odčitat števce pa delit po stanovanjih.

Ne bom rekel da sem ekspert kar se tega tiče, sem pa kar nekaj časa posvetil tej temi, saj sem bil zraven pri nabavi za naš blok. Iz napisanih temperatur bi rekel, da ima sistem Brunate, ki dela na bistveno nižji temperaturi. Če se ne motim dela na skandinavski standard, to je 19 stopinj, delta T 0,5 stopinje. Ko ima on stanovanje s klimo ogreto na 26 stopinj, je tudi radiator posledično ogret na te stopinje. Kadar klime ne uporablja in se temperatura spušča, pride do oddajanja toplote radiatorja v prostor kljub temu, da se ga ni ogrelo preko centralnega sistema. Delilnik tega seveda ne ve in veselo beleži.

Podobno bi se dogajalo pri meni, ki imam stanovanje na južno stran, pa pridejo dnevi (v kurilni sezoni seveda) ko mi sonce močno ogreje stanovanje, pa ga pač hočem ohladit/prezračit. Mi omenjenega dobavitelja nismo izbrali med drugim tudi zaradi tega.

Naj preveri katere delilnike ima, pa lahko še malo podebatiramo. Lahko pa samo poizkusi kdaj mu začne štet, saj se da na delilniku vse prebrat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
če te jaz prav razumem..je imel on odprt radiator in zraven kuril klimo? Zdaj pa mu ni jasno zakaj mora plačati porablljeno toploto?
hysterical-1.gif

dobr to....

Lej, miimamo praktično celo zimo (letos) zaprte radirtoarje...če že zvečer vklopimo klimo za par ur...in delilniki ne odčitajo ničesar...ker kako naj odčitajo če imajo raditorji temp. okolice oz. so še hladnejši?

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ko smo mi dobili poracune za placat se nismo ravno smejali.
rolleyes-1.gif
lahko zdaj pametujes pac tako je, smo preklicali vse mozne inspekcije pa nihce nic ne more pomagat. Odgovor dobavitelja je da naj manj grejemo in ne uporabljamo zraven klim ali kalpriferjev. Da te srat prime. Problem delilnikov je pa v tem da je ta dobavitelj edini mozni na nasem odrocju in uporablja samo te delilnike.

Kar se pa klime tice - ima termostate na radiatorjih ki ga izklapljajo, zato se je pa grel na klimo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
nimajo veze termostati...radiatorji so delovali in kar se j nabralo je bilo treba plačat (kje je tu problem??). Potem naj pa ne uporablja klime.

Če pa hoče kaj prihranit naj pa zapre radiatorje in kuri samo klimo.

MIslim...dobra fora...uporabljaš oboje, plačal bi pa potem samo eno?

Dr.Rugelj

Pripravnik
29. dec 2008
254
0
16
Sam sem se uprl montaži delilnikov prav zaradi nenatančnosti meritev, prevelikega pavšala, nemožnosti izbire, saj je bil pred zakonom en ponudnik že v bloku. V enem letu se imam namen preselit v privat hišo, zato mi je pravzaprav vseeno kako in kaj se bo zadeva razvijala v bodoče. Me pa iz čistega firbca zanima, koliko plačuje družina z otroci, ki stanuje v dvoinpolsobnem stanovanju do nekih 70kvadratov, v bloku, ki je star in še nima izolacije. Glede na izkušnje izpred zakona, ko sem videl koliko plačajo uporabniki s kalorimetri, ki so imeli v stanovanju toplo torej 22 23 stopinj, sem se odločil raje za pavšal s kazenskim faktorjem 1,6. Zaenkrat se še vedno ogrevam ceneje kot ostali, ki imajo kalorimetre in stanovanje dejansko ogrevajo samo z radiatorji.