Kalorimeter meri temperaturo v dovodu, temperaturo v odvodu in pretok. Na ta način izračuna toploto po enačbi k*Q*(Td-To), kjer je Q pretok vode. Delilnik nameščen na radiatorju pa ne meri pretoka ampak le razliko temperatur. Pretok pa nadomesti konstanta v kateri je poleg ostalega zajeta moč in tip radiatorja.Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
delilnik NIČ ne računa, računa software pri upravljalcu glede na parametre o radiatorju, ki jih je vpisal v delilnik (delilnika ne zanima nobena DELTA T (ker bi to bil potem kalorimeter...zato pa se reče DELILNIK..ker se z njegovo pomočjo izračuna (deli) tvoj delež porabljene toplote glede na vhodno v bajto....
glede radiatorjev pa , moji so samo mrzli in samo vroči vmes ni nič razen ko doseže prostor temperaturo 22 stopinj in se ventil zapre...termostatski ventil je zato da ko prostor doseže neko temperaturo zapre ventil in nič druga, inda ti nebi cel dan na ful grel. ko pade pod to temperaturo ti spet vse ogreva...če boš imel skoz mlačne in bo delilnik gor, kar spremljal kako laufajo številke...enako kot pri FUL odprtem
glej mislite si kar hočete, jaz sem lani celo leto študiral zadevo in prišparal polovico, princip delovanja pa je točno takšen, če boš imel skoz mlačen radiator boš prišparal 0.
Kot pri meritvi z delilniki se tudi pri uporabi kalorimetrov upošteva razmerje npr 70:30 zaradi doprinosa sosednjih stanovanj... Je pa razlika, da je kalorimeter lahko eden za vso stanovanje, delilnikov pa je toliko kot radiatorjev.
Če vam radiatorji delujejo v vroče-mrzlo režimu dosežete le, da vam temperatura, zaradi toplotne vztrajnosti bolj niha v prostoru. Namesto, da bi zaradi zvezne regulacije nihala npr. 20,5-21,5 °C vam pač niha od 19-23°C. Glede udobja, počutja, porabe energije in s tem višine položnice pa je optimalnejše manjše nihanje temperatur.
PS- številke jemljite kot primer in ne kot dejanske vrednosti!