Delilniki na radiatorjih

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:

delilnik NIČ ne računa, računa software pri upravljalcu glede na parametre o radiatorju, ki jih je vpisal v delilnik (delilnika ne zanima nobena DELTA T (ker bi to bil potem kalorimeter...zato pa se reče DELILNIK..ker se z njegovo pomočjo izračuna (deli) tvoj delež porabljene toplote glede na vhodno v bajto....

glede radiatorjev pa , moji so samo mrzli in samo vroči vmes ni nič razen ko doseže prostor temperaturo 22 stopinj in se ventil zapre...termostatski ventil je zato da ko prostor doseže neko temperaturo zapre ventil in nič druga, inda ti nebi cel dan na ful grel. ko pade pod to temperaturo ti spet vse ogreva...če boš imel skoz mlačne in bo delilnik gor, kar spremljal kako laufajo številke...enako kot pri FUL odprtem

glej mislite si kar hočete, jaz sem lani celo leto študiral zadevo in prišparal polovico, princip delovanja pa je točno takšen, če boš imel skoz mlačen radiator boš prišparal 0.
Kalorimeter meri temperaturo v dovodu, temperaturo v odvodu in pretok. Na ta način izračuna toploto po enačbi k*Q*(Td-To), kjer je Q pretok vode. Delilnik nameščen na radiatorju pa ne meri pretoka ampak le razliko temperatur. Pretok pa nadomesti konstanta v kateri je poleg ostalega zajeta moč in tip radiatorja.
Kot pri meritvi z delilniki se tudi pri uporabi kalorimetrov upošteva razmerje npr 70:30 zaradi doprinosa sosednjih stanovanj... Je pa razlika, da je kalorimeter lahko eden za vso stanovanje, delilnikov pa je toliko kot radiatorjev.
Če vam radiatorji delujejo v vroče-mrzlo režimu dosežete le, da vam temperatura, zaradi toplotne vztrajnosti bolj niha v prostoru. Namesto, da bi zaradi zvezne regulacije nihala npr. 20,5-21,5 °C vam pač niha od 19-23°C. Glede udobja, počutja, porabe energije in s tem višine položnice pa je optimalnejše manjše nihanje temperatur.

PS- številke jemljite kot primer in ne kot dejanske vrednosti!

igi

Guru
13. okt 2007
5.644
1.226
113
Celje
Ja strela jasna, zdej bom en delilnik šel kupit in ga razdreti iz čiste radovednosti!

KAKO lahko delilnik meri RAZLIKO temperatur? Če želiš meriti razliko temperatur rabiš DVA merilna mesta. In kje zavraga je drugo merilno mesto pri delilnikih? V samem delilniku NE MORE BITI!

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.613
4.564
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik igi pravi: V samem delilniku NE MORE BITI!

Ja pa je...
tongue-1.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Delilnik ima dve merilni mesti. Prvo je kovinski del, ki je pritrjen na radator in z tem meri temperaturo le tega. Drugo merilno mesto je senzor, ki zaznava temperaturo zraka v prostoru.

Delilniki, pač glede na nastavitve (Brunata od 21 naprej, Siemens od 35 naprej - govorim o toploti radiatorja) začne meriti ko je temperatura radiatorja za 0,1 stopinjo višja od temperature okolice. Meritev potek v principu delanja pik, večja kot je razlika, več pik naštepa. In to je vse kar dela delilnik, vsi ostali izračuni se izvajajo naknadno.

Recimo Qundis, ki dela sedaj Siemenseve delilnike.

Nazadnje urejeno:

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.766
113
EU
Drugi senzor za prostor je verjetno infrardeči, in meri na daljavo.
V službi imamo laserske pištole termometre. Zmeri temperaturo kaloriferja pod plafonom hale.
Nisem gledal podrobno. Laserska pika je verjetno samo zaradi označevanja, da vidiš katero mesto meriš.

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
slučajno sem danes gledal oddajo na tv LJ o goljufanju pri delilnikih toplote niso pa tako majhne.
stupid-1.gif

Je kje posnetek, ali ime oddaje?

Tudi mene zanima, kje in kdaj je bila ta oddaja, verjetno pa še koga, lahko prosim napišeš...

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
To bi ti težko rekel, je pa bilo to tudi moje vprašanje vsem dobaviteljem delilnikov. Žal z tem podatkom ni nihče razpolagal, glede na ceno pa dvomim.

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
- ja v primeru teorije delta t bi bilo možno, ker poleg tega merilnika na radiatorju imamo na hodnikih še eno enoto, ki vse to wireless pobira podatke iz naših naprav na radiatorju
- sicer pa mislim da teorija da zamenjaš radiator ne drži, ker potem ''enota wireless' ne beleži nobenih oddajanj iz radiatorja in je potem to takoj error. Jaz sem naprimer po tem ko so nam menjali stare z novimi probal enega odšravfat dol s kovinskega podstavka pritrjenga ba radiator in je takoj šel v error. Pa sem šel po serviserja na hodnik in rekel naj pride pogledat, ker da kao en merilnik neki ne dela. Pa ga je demontiral in neki na novo naredil pa dal spet nazaj in je blo ok. toliko z moje strani.
pozdrav.gif

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Pri demontaži radiatorja ni problema, daš nekam kjer ga signal doseže pa je, pač smatra da je radiator zaprt.

Ko demontiraš delilnik, zlomiš varovalkico in se vrže v error. Demontaža praktično ni mogoča, ker takoj odlomiš varovalko.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Tiste pike so impulzi. Mogoče Ws ipd.? Na enakem principu delajo števci za električno energijo kjer za vsako izmerjeno KWh pošljejo en impulz. Nek števec v nadzornem centru distributerja potem te impulze enostavno sešteje in dobi porabo.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Posebna ponudba, potrošniška oddaja 1730

evo ti to je naslov oddaje ki je bila na sporedu včeraj na RTV LJ.
nisem je gledal čisto od začetka simo bežno sem preklopil in slišal o kaznih glede kaznovanja in goljufij na delilnikih toplote
smile-1.gif

Dushan

Pripravnik
11. apr 2008
274
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
Posebna ponudba, potrošniška oddaja 1730

evo ti to je naslov oddaje ki je bila na sporedu včeraj na RTV LJ.
nisem je gledal čisto od začetka simo bežno sem preklopil in slišal o kaznih glede kaznovanja in goljufij na delilnikih toplote
smile-1.gif

Hvala za info! Sem našel, če še koga zanima: http://tvslo.si/#ava2.116121201;;

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Bom kar tule. V teh dneh naj bi nam montirali delilnike. Dolocili so nam 20 minutni termin za flat. Ce nas v teh 20 minutah ne bo v flatu, nas bo ponovni obisk stal 75 evrov. Ce jih po preteku teh 20 minut ne bo, jim bom za ponovni obisk zaracunal 75 evrov. Lepe cenike imajo. Ze to me moti, da obvestijo dajo samo dva dni vnaprej.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.302
1.925
113
Zdaj imajo posla, pa se jim mudi
evil.gif

Dokler so v hiši ni panike...odpreš ko odpreš, le upam da so toliko na nivoju da pokličejo, ko si na vrsti - vsaj pri nas so.

Glede delinikov: Pri nas so se že začela komedije po bloku
smile-1.gif
.

Edina vertikala, ki je nadometna je v koplanici in soseda nad nami, je, ko je obnavljala kopalnico enostavno dala radaitor stran, češ da je že dovolj toplo od samih cevi. Zdaj pa, ker se plačuje po deliliniku, je stanovanje nad njo (ona je v 3 nad. od 4ih) prazno in so lastniki enostavno zaprli radiatorje. Pri nas je tudi zaprt (oz. nastavljen na temp. ki je še nismo dosegli).... in že od nas (2 nad.) voda v radiatrojih ne kroži - kar pomeni da so cevi hladne.
In pazi ti zgornjo sosedo..uleti do nas, če radaitorji delujejo (koplanica točno)...češ da je pri njej hladno
wink-1.gif
. Zdaj ima pa problem...cevi hladne, ona brez radiatorja, pa zebe jo. Kaj pa zdaj? (to je tako če računaš, da so raditorji vedno na ful odprti...kar so seveda bili vse do letošnje kurilne sezone).

Bo pa zanimiv prvi obračun (čeprav še izven prave kurilne sezone zaradi zunanjih temperatur)....uf bo kregarije
evil.gif

pimp

Pripravnik
30. jun 2011
761
0
16
49
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sami filozofi in doktorji.

radiator odšraufaš, odneses v klet, recimo, drugega daš gor.

se pač ne ogrevaš.

Sam mi mamo take da sami sporočajo porabo na zunanjo enoto v hodniku.......se prav ne bo delilnika ne bo signala in bodo vedl

Enako če maš drug sistem da nekdo fizično odčita porabo na delilniku vsak mesec......najbrž tega ne bo mogu narest brez delilnika na radiatorju
sprasujem se.gif

pač pustiš radiator naslonjen na hodniku čez zimo!
evil.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Jaz sem jih kar s hodnika poklical, ko so stali pred sosednjim stanovanjem, da sem hitreje lahko šel v službo. Pa še za pit so dobil od mene vsak en štamperle, sem siguren, da takih strank kot jaz nimajo veliko.
evil.gif

Sicer pa zdaj, ko se kuri, opažam zanimivo reč na delilniku: ker delilnik (vsaj moj) meri razliko med temperaturo radiatorja in temperaturo sobe v neposredni okolici delilnika, nikar ne imeti okna odprtega na škarje tako, da mrzel tok zraka pada direktno na delilnik. Ponoči, ko so bili radiatorji topli in okna zaprta, je bila na delilniku enaka ali celo manjša poraba kot podnevi ob skoraj hladnih radiatorjih in oknih odprtih na škarje (temperatura v sobi pa drugače ista) - če imam okna podnevi zaprta, porabe na delilniku sploh ni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.164
6.975
113
pri taščici
Me zanima koliko toplote bo pri meni delilnik nameril pri najbrz popolnoma zaprtem radiatorju. Okna pa tudi najbrz zaprta, razen cca 2x dnevno enominutni "prepih".

jansatovaurska

Pripravnik
27. sep 2011
695
0
16
Citat:
Uporabnik pimp pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik softi pravi:
sami filozofi in doktorji.

radiator odšraufaš, odneses v klet, recimo, drugega daš gor.

se pač ne ogrevaš.

Sam mi mamo take da sami sporočajo porabo na zunanjo enoto v hodniku.......se prav ne bo delilnika ne bo signala in bodo vedl

Enako če maš drug sistem da nekdo fizično odčita porabo na delilniku vsak mesec......najbrž tega ne bo mogu narest brez delilnika na radiatorju
sprasujem se.gif

pač pustiš radiator naslonjen na hodniku čez zimo!
evil.gif

Jst bi vsem kdor jambra čez te delilnike kratkomalo zapru dovod ogrevanja...bi bili vsi zadovolni...delilniki ne bi nič odčitavali, okna bi bila vsa zaprta, nobenemu ne bi bilo nič vroče,energija bi bila zastonj, šefom toplarn se pa bi jebalo ker jih ne bi nobeden jebal v glavo za prazen nič..

Ja , glih tako treba napravt!

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Meni je na enem radiatorju za prejšnji mesec nameril siceršno dnevno porabo v teh dneh.
Ampak takrat še niso kurili
confused-1.gif

Ker se tam sušijo brisače, sumim na kak njihov efekt.

Imam pa v kopalnici cevni radiator, ki nima ventila za regulacijo. Ta ima glede na števec dvakrat višjo porabo kot ostali radiatorji, čeprav po mojem mnenju neke silne toplote ne proizvaja, ker je kopalnica prej hladna kot topla za moj okus, pa je znotraj štuka. Zdaj samo upam, da so kakšni konverterji za različne tipe radiatorjev, vsaj majstri so si nekaj zapisovali

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Ne pozabit, to so SAMO delilniki, ne merijo tvoje dejanske porabe na posameznem radiatorju. Tvojo dejansko porabo bo na podlagi teh delilnikov izračunal ali upravnik ali podjetje, ki je vgradilo delilnike. In tu ima vsak radiator svoje parametre, stanovanje in svojo koeficiente ipd. Ni tako lahko pridi iz odčitka delilnika do pravega rezultata.