Čas menjave motornega olja

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Ali je res potrebno zamenjati olje v motorju po enem letu, čeprav ima prevoženih 1.500 km po zadnji menjavi?

Hvala in Lp
Gal

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Ce mas res malo kilometrov menjaj na 2sezoni... ne bo nc hudga

Drugace je pa to vprasanje podobno temu
smile-1.gif

Ali se moram stusirat in menjat gate ce sem brezposeln in sm cel tedn samo pojstla TV
grin1.gif

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.372
5.646
113
Rata zarko ker je kontaminirano z kondenzom zarad kratkih relacij....zarad byproduktov ki jih je vec ce se motor vozi mrzel...

Maz pušo pol stakim oljem če je tok nepomembno
tongue-1.gif

Gal

Pripravnik
18. mar 2013
384
0
16
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Ce mas res malo kilometrov menjaj na 2sezoni... ne bo nc hudga

Drugace je pa to vprasanje podobno temu
smile-1.gif

Ali se moram stusirat in menjat gate ce sem brezposeln in sm cel tedn samo pojstla TV
grin1.gif

Mislil sem resno. Ker moj avto še vedno (registriran) stoji po prometni nesreči - že skoraj mesec in pol, sem moral najti drugega.
Ta je domač in je tako, kot sem rekel (glede olja).
Torej ni panike za menjavo?

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pri našem Twingotu (2001) se olje menja že od začetka na dve leti. Tako so predlagali tudi na uradnem servisu. Se pa dela letno cca 4000km večinoma kratkih relacij.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
Super tole z twingotom.
daj za hec pokrov ventilov dol potegni pa slikaj, pa da vidimo sranje ki je spodaj.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
No, ko si ravno omenil. Kondenz pri kratkih vožnja je problem, to je dejstvo. Ampak, recimo da septembra ali oktobra zamenjaš olje. Ko pritisne mraz, bo kondenza ravno toliko. Torej imaš 2 ali 3 mesece staro olje, ki je preživelo že celih 1000 prevoženih km, majoneze pa poln pokrov ventilov. Bi bilo kaj slabše, če bi ostalo notri olje od prejšnjega leta, kateremu je majoneza čez poletje že izginila? Ne vem, odgovori ti.
Če te skrbi kondenz (pustimo ob strani motorje v polotih, ki so zaradi kondenza zaribali) - ali boš olje menjal vsake 14 dni? Sploh si pa našel twinga, ki ima vsaj kar se olja tiče zelo neproblematičen motor.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
seveda. popolnoma neobčutljiv motor na menjavo olja.
tale je letnik 2005. je pa isto sranje 1.2 8v kot je najverjetneje v tvingecu.
20713237.jpg

Kaj je res tak težko redno menjat olje?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Napiši zakaj naj bi se to zgodilo? Pogoji vožnje, menjava olja?!

Recimo ta ideja s kondenzom drži na pol. Sveže olje vsebuje aditive ki omogočajo vezavo vode brez "posledic" za samo olje, ti aditivi s časoma izgubijo funkcijo in voda se meša z oljem. Ampak tudi če je voda v olju je nekako tako da se olje po par km segreje čez 100C in v takih pogojih se voda uplini in bi morala izginit.

Da bi voda/vlaga v olju škodovala jo mora res biti veliko, to pa pomeni da se dela ogromno kratkih voženj z mrzlim motorjem z zelo malo km (to je nekako paradoksalno). Pa še v tem primeru bi ena daljša vožnja vsake toliko morala spravit vlago ven. In na koncu tudi če voziš tako imaš v enem letu potem manj kot 5k km kar pomeni da se bo tudi totalno zasvinjan motor (sicer ne vem od česa bi se zasvinjal?!) obrabil manj kot pa motor ki dela 10x več km.

Pa pri enih motorjih je čisto normalno da so zasvinjani sploh pri motorjih starih zasnov. Par mm debela plast posušenega olja je včasih pomenila da je motor utečen in da ne pušča olje na vseh spojih!
hysterical-1.gif

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.062
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:Super tole z twingotom.
daj za hec pokrov ventilov dol potegni pa slikaj, pa da vidimo sranje ki je spodaj.
In kaj je to važno? Avto je očitno že dočakal normalno starost. Sedaj je bolj kot ne že precej dvomljiv zaradi drugih sklopov, kjer bo čas naredil svoje in ne km... Motor bo še mlel... Da ne govorimo o vrednosti, ki je približno okrog cene menjave olja.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
A je bilo to morda kakšno mešanje mineralnega in sintetičnega olja?
grims-1.gif