Živeti v Ljubljani ali se voziti vsak dan

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Najbližja črpalka? prek ceste, minutka

Najbližja dežurna trgovina? soseda od bencinske, al pa10, 15, 20 minut peš, vrjetno sem še kako pozabla

Najbližja dežurna lekarna? ena je skoraj na koncu naše ulice, ena v centru (15 minut), ena v šoping centru, ena na drugi strani mesta

Najbližji dežurni zdravnik? konec naše ulice - 3 minute

Najbližja gimnazija? 10 minut

Najbližji kino? 20 minut

Najbližji lokal za mlade? jih je ko smetja

Najbližja mehiška restavracija? 15 minut, kr morš naret ovinek čez železniško, al pa v centru

Najbližji plesni tečaj, da vpišeš hčerko? 15 minut na drugi strani naselja

Najbližji kvaliteten košarkaškii klub,da bo sin treniral? nimam pojma kje je, ampak obstaja kr je en kolega treniral

Najbližja hrana na dom? 15 in 20 minut, ene 4 možnosti

Najbližji cigareti sredi noči? 20 min peš

Najbližji avomehanik? nekje blizu cigaretov

Najbližje poslovalnice NLB, Unicredit, a banka, SKB,NKBM? v centru mesta, 15 minut (to je vse peš)

doma sem pa v centru manjšega mesta, 20.000 prebivalcev.. zdaj sem 5 let čez teden v ljubljani - fax pač, pa mi lih ni neki biser ljubljana.. nemorejo rečt da majo vse pri roki, kr je to kar je zgoraj našteto min pol ure hoda oddaljeno, pol pa se vlači čez center.. (btw živim v centu) trole mi bolj smrdijo, edino bicikl pride v poštev..

jaz lahk rečem da mam vse pri roki v našem mestecu, kr je se res maximalno 20 minut pešaka stran.. pa še to se zmanjša na 5 minut ko si enkrat v centru..

Sem pa živela pol leta v podobno velikem mestu v tujini (Belgija).. Tisto pa je mesto, kjer bi si človek želel preživeti živlenje.. Center mesta se razteza na površini skoraj celotne ljubljane.. In kaj je bil za mene kulturni šok: Z avtom se je težko voziti po centru, saj je večina ulic enosmernih, in če ne poznaš dobro poti, se zna zaplest.. In v vsem cajtu, ko sem se še zgubljala po mestu, mi ni niti en osebek potrobil/pomahal, če sem se malo obirala na križišču.. In čisto vedno čisto vsak avto vstavi na prehodu za pešce.. Folk je neverjetno sproščen.. Tega pa nima nobeno mesto pri nas..

Malo sem odbluzila.. Ljubljana je kul,najbolj mi je všeč njeno poletno večerno življenje (kapo dol), ampak za zmeraj pa mislim da tam nebi živela.. Naše mestece mam rada, se razvija in je dovolj priložnosti za vsakega ki se potrudi..

Seveda pa grem še malo v tujino
grin1.gif

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Najbližja črpalka?
Tja greš itak z avtom, saj sebe ne rabim tam filat
grin1.gif
, torej z avtom 2-3 min ali 1,5 km

Najbližja dežurna trgovina?
Kako to misliš, dežurrna trgovina, a če je sred noči kakšna trgovina odprta? To sicer ni, pa je tudi ne potrebujem (sama nakupujem 1x na teden) je pa Mercator, Hofer ... vsak dan od 8-21h, nedelja od 8-12, pa še na črpalki je štacuna če je res kriza. 500 metrov

Najbližja dežurna lekarna?
Naša lekarna je odprta vsak dan tudi nedeljo dopoldan. 1,5 km

Najbližji dežurni zdravnik?
Delajo 24 ur/dan, vse dni v tednu, 1,5 km

Najbližja gimnazija?
Gimanzije nimamo, ima pa osnovno šolo 2 minuti stran, greš lahko v copatah v šolo. Če smo pri tem, tudi ti nimaš vseh šol v Ljubljani.

Najbližji kino?
Imamo nov kulturni dom, kjer vrtijo tud kakšen film, 500 m. Drgač jaz ne hodim v kino, torrent.press

Najbližji lokal za mlade?
Študentski klub, župnik ima center za mlade, pa še kej bi se najdo. Nisem na tekoče s tem. 0d 500 m do 1 km.

Najbližja mehiška restavracija?
Nimamo, mamo pa kebab, tud ti nimaš vseh svetovnih kuhinj v Ljubljani. 500 m

Najbližji plesni tečaj, da vpišeš hčerko?
V osnovni šoli, vrtcu ... se vrstijo vsi mogoči krožki in tečaji. 2 min

Najbližji kvaliteten košarkaškii klub, da bo sin treniral?
Tudi v osnovni šoli. Sem šla zdej na njihovo spletno stran gledat in kolikor vidim niso tako švoh. 2 min

Najbližja hrana na dom?
Iz vrtca in doma za ostarele vozijo hrano, 1,5 km

Najbližji cigareti sredi noči?
Ponoči spimo, drgač pa verjetno v oštariji zmeri dobiš, razen če jih odkar je zakon ne prodajajo več. Ne vem tudi zato, ker ne kadim in ne hodim po oštarijah. 500 m

Najbližji avomehanik?
to poštim fotr

Najbližje poslovalnice NLB, Unicredit, a banka, SKB,NKBM?
Imamo SKB, NLB, Deželna

itd...itd...itd...

[/QUOTE]

Pri nas imamo vse in vse je blizu. Jaz imam najdlje 1,5 km do zadev. Imamo še čisto nov dom za upokojence, dnevni center za gibalno omejene (al kako se jim reče), vrtec, veliko knjižnico, kegljišče, upravno enoto, sodišče, center za socialno delo, zavarovalnice ... da ne naštevam. S parkiranjem ni problema, tudi pred vrati ne. Poleg tega pa še ful lepo naravo, naravne znamenitosti in čisti zrak. Mogoče edina slabost je ta, da so malo manjše plače kot so v LJ.

Nazadnje urejeno:

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Ti živiš v Ljubljani in si pač tako navajen, jest sem že celo življenje na vasi in sem tako navajen. Pač tako je! Mi ne bomo rinli v Ljubljano ker nam to ne paše in vi ne iz Ljubljane. Debata ne bo imela konca, tako je itak brezveze karkoli debatirat. In zaradi tega, da bom imel mehiško zraven stanovnja pa še zdaleč ne odtehta življenja v mestu. Glede dežurne trgovine pa sploh ne bom izgubljov besed.

Kar se pa blokov tiče, pa sedaj še nisem bil v bloku, kjer se v nedeljo na hodniku ne bi vohala goveja juha.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.629
355
83
Kras
www.mtl.si
KSZ, bom kar tukaj odgovoril nekaterim.
@Diablo in zombiji in lenoba v mestu (npr. Ljubljani): to je čisto odvisno od posameznikov. Žal jih večina res tako dela, poleg tega je pa še moderno v Mečkator ali Špar ali Leclerk hodit. Je pa res, da te vas in bajta ''prisili'', da si bolj aktiven, ker kao ''moraš'' vedno nekaj delat. To je point namreč: namesto s pirom pred TV, pač delaš nekaj koristnega.
@Karantanka: ''v bloku nimaš itak kaj početi'': mnjah, to dejansko drži, namreč V BLOKU. Imaš pa v mestu precej možnosti, da drugače kvalitetno preživiš čas, če hočeš seveda. Lažja varianta je pač pred TV-jem s pirom v roki. Ampak to je izbira vsakega posameznika.
@quardy: hehe, dobra fora, park je gozd
aplauz.gif
.

Še odgovori z moje strani na vsa tista vprašanja, ki jih je nekdo postavil: od enega konca mojega mesta do drugega je 15 min peš. Do centra imam 5 minut peš. Vse imam v dosegu v tem radiusu. No, dežurne trgovine nimamo ponoči. Res pa za silo kaj nabaviš na črpalki do katere pa moram iti z avtom (4 minute vožnje).

Nazadnje urejeno:

teutates

Pripravnik
14. feb 2008
232
0
16
ksz

Sem živela v Ljubljani, sedaj pa 15-20min vožnje izven pa mi (je) oboje ustreza(lo). Vse ima svoje pomankljivosti in prednosti, tako da se včasih jezim k trgovino zaprejo ob 20h ampak imam pa zato blažen mir in niti sosedje se ne vtikajo vame...kaj čes lepšga...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik ChickenBoy pravi:
Kar se pa blokov tiče, pa sedaj še nisem bil v bloku, kjer se v nedeljo na hodniku ne bi vohala goveja juha.

Očitno je nekaj narobe z blokom, kjer živim. Ni čudnjih vonjav niti vonja goveje juhice na hodniku ob nedeljah (zdaj boš pa rekel, da tam živi samo čuden folk, ki ne kuha govejih juhic
crazy1.gif
).

@mtl: Na vasi v bajti je vedno nekaj treba delat, se strinjam. Hiša sama je veliiika in tudi terja več časa, da je vse počiščeno in pospravljeno, treba je pripravit kurjavo, kdor nima nafte. Vsak ima kako njivico pa vrtiček; da ne govorimo, če ima še kak vinograd. Potem si itak pečen. Ob sobotah in nedeljah se vedno nekaj dela (če ne drugega kosi travo, nekaj pospravlja okoli hiše...). Ampak to delo je velikokrat delo zaradi dela. Zaradi tega ti ljudje nimajo nič kaj več kot tisti v bloku. Vedno so zaposleni, nikoli nimajo časa, vedno je še tooooliko za postoriti. Denarja in kakih koristi od njihove pridnosti pa tudi ni. Govorim iz lastnih izkušenj. Hvala lepa ampak meni se to ne zdi racionalno.

Kot "mestni človek" imam veliko več časa. Lahko grem kam na obisk, lahko hodim po hribih,... lahko pa tudi ležim kot krava pred TV. Že sam občutek, da ti nekaj že privzeto ne visi za vratom v soboto in nedeljo je vreden kar nekaj.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik Resolver pravi:
Citat:

Očitno je nekaj narobe z blokom, kjer živim. Ni čudnjih vonjav niti vonja goveje juhice na hodniku ob nedeljah (zdaj boš pa rekel, da tam živi samo čuden folk, ki ne kuha govejih juhic
crazy1.gif
).

@mtl: Na vasi v bajti je vedno nekaj treba delat, se strinjam. Hiša sama je veliiika in tudi terja več časa, da je vse počiščeno in pospravljeno, treba je pripravit kurjavo, kdor nima nafte. Vsak ima kako njivico pa vrtiček; da ne govorimo, če ima še kak vinograd. Potem si itak pečen. Ob sobotah in nedeljah se vedno nekaj dela (če ne drugega kosi travo, nekaj pospravlja okoli hiše...). Ampak to delo je velikokrat delo zaradi dela. Zaradi tega ti ljudje nimajo nič kaj več kot tisti v bloku. Vedno so zaposleni, nikoli nimajo časa, vedno je še tooooliko za postoriti. Denarja in kakih koristi od njihove pridnosti pa tudi ni. Govorim iz lastnih izkušenj. Hvala lepa ampak meni se to ne zdi racionalno.

Kot "mestni človek" imam veliko več časa. Lahko grem kam na obisk, lahko hodim po hribih,... lahko pa tudi ležim kot krava pred TV. Že sam občutek, da ti nekaj že privzeto ne visi za vratom v soboto in nedeljo je vreden kar nekaj.

Ti sigurno ne vohaš sosedove juhice, ker si tega navajen. Tud Vrhničani ne vohajo usnjarne, smrdi pa vseeno.

Ti si pa malo lenuha, ane? Ne bi se ti nič hudega zgodilo, če bi malo s kosilnico potelovadil, ti vsaj na fitnes ne bi blo treba. Telovadba na zraku, pa še zastonj je. Če ti pa to delo res ne diši pa še vedno lahko 1x na teden pokličeš kakšnega študenta, ki bo to naredil za kakšen € namesto tebe. Tako da je to, da je treba pospravit in pokosit slab izgovor zakaj je bolje živeti v bloku.

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik karantanka pravi:
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Samo spat pa potem hodiš verjetno ob 22:00? Pač drugi bioritem. Jaz ne hodim spat pred polnočjo ali eno.

točno tako, 22 je moja ura

Pa še to, k nekateri pravite da imate v Ljubljani vse na dosegu roke. Ne bi se strinjala. Sploh pa ne zato ker za nekatere obstaja samo Ljubljana in vukojebina z 10imi hišami. Jaz živim v manjšem mestu s približno 3500 prebivalci in dam roko v ogenj, da imam zadeve bolj pri roki kot pa bi jih imela v Ljubljani. Jaz lahko vse opravke naredim peš in nič ni dlje od 15 minutne hoje.

Ja, mogoče res, ampak v Ljubljani lahko opraviš tudi opravke, ki jih pri vas ne moreš. Imate pooblaščeni servis za fotoaparate točno določene znamke, servis izvenkrmnih motorjev za plovila, trgovino z navtičnimi potrebščinami itd itd. Vse to mam v Lj 5 min vožnje. Zgolj kot primer. V 15 min pešhoje pa tudi jaz lahko postorim večino zadev.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Ah dej zdej iskat dlako v jajcu. Verjemi, da so tudi stvari/storitve, ki jih tudi ti ne moreš kupit/dobit v Ljubljani, jih pa lahko v kakšnem drugem kraju v Sloveniji. Sploh pa smo govorili o vsakdanjih zadevah, no vsaj jaz sem. In neke plovne zadeve definitivno niso vsakdanje, vsaj za večino Slovencev ne.

Povrh vsega pa je možno, da jaz do teh storitev porabim ravno toliko časa da pridem do tja kot ti, sam da jaz živim 50 km iz Ljubljane, ti pa predvideva v Ljubljani.

Nazadnje urejeno:

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Ti se pa sploh ne prtužuj, ker imaš bifet direkt pred nosom
cheer.gif

Sploh pa, vsi tisti, ko se mu smejite zaradi kongresca-gozda... Ste kdaj sli diagonalno čez kongresca (parkc, mislm) in da ste bili drunkyboy? Men se je enkrat vleku ta kongresc za popizdit...
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Citat:
Citat:

crazy1.gif
).

Ti sigurno ne vohaš sosedove juhice, ker si tega navajen. Tud Vrhničani ne vohajo usnjarne, smrdi pa vseeno.

Ti si pa malo lenuha, ane? Ne bi se ti nič hudega zgodilo, če bi malo s kosilnico potelovadil, ti vsaj na fitnes ne bi blo treba. Telovadba na zraku, pa še zastonj je. Če ti pa to delo res ne diši pa še vedno lahko 1x na teden pokličeš kakšnega študenta, ki bo to naredil za kakšen € namesto tebe. Tako da je to, da je treba pospravit in pokosit slab izgovor zakaj je bolje živeti v bloku.

Zakaj pa nekdo nima pravice biti len? Dejstvo je, da je pri hiši v primerjavi z blokom precej dela in če nekomu ni do tega, da bi stalno moral nekaj delati, ima vso pravico do lenarjenja. Čas je nepovratna komponenta!

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Zanimivo se mi zdi, da v telih odgovorih 'vaščani' točno za tiste stvari, ki jih pri njih ni, govorijo, da jih ne potrebujejo in se izgovarjajo, češ da tudi v lj ni vsega. Žal je to res, je pa vseeno mnogo več kot na periferiji, tako da je iz tega stališča lj dosti boljša izbira.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Citat:
Citat:

crazy1.gif
).

Čuj ti dekle s podeželja, alterka 2007. S kakšno pravico, pa na podlagi tega posta, ti označiš človeka za lenega? Ne označiš, temveč javno markiraš, ga narediš slabšalnega s trudom ponižanja. Kaj tebi ni jasno? Se poznata od prej? Je tvoj moški lenuh, pa zato takšna alergična reakcija?

Lahko da dela po 12 ur na dan ob delavnikih in mu ob vikendih na kraj pameti ne pride, da bi si še dodatno delo nakopal, ampak gre raje na obisk, izlet, ali pa doma leži. Zakaj pa ne bi?

Nepričakovano, res.

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Vsak pove, kot misli... Meni osebno je fajn žvet cca. 50 km izven lj. Službo imam 15 km stran, ko grem v Lj, mi tud ni problem it... AC mam 2km stran, oštarija na vsake 10m.... Vse, kar pogrešam je McDonalds... mamo sicr kebab tle, ampak včasih se ti pa mac zalušta. Dobrih gostiln je pa tud na 3-4 km ena...

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:

Čuj ti dekle s podeželja, alterka 2007. S kakšno pravico, pa na podlagi tega posta, ti označiš človeka za lenega? Ne označiš, temveč javno markiraš, ga narediš slabšalnega s trudom ponižanja. Kaj tebi ni jasno? Se poznata od prej? Je tvoj moški lenuh, pa zato takšna alergična reakcija?

Lahko da dela po 12 ur na dan ob delavnikih in mu ob vikendih na kraj pameti ne pride, da bi si še dodatno delo nakopal, ampak gre raje na obisk, izlet, ali pa doma leži. Zakaj pa ne bi?

Nepričakovano, res.

Se mi zdi, da je sam omenjal košnjo in podobne malenkosti kot ne vem kakšno delo. Očitno v življenu še ni ali pa mu ni bilo treba fizično delti. Jaz sem pa samo določene zaključke potegnila iz tega. In če bi blo res, da dela 12 ur dnevno bi se že sam usajal, tako pa ni pretirano reagiral na to, tako kot si ti. Ne vem zakaj se ti zdaj čutiš užaljenega, si se mogoče ti prepoznal v mojih besedah.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.419
3.807
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Citat:

Nepričakovano, res.

Se mi zdi, da je sam omenjal košnjo in podobne malenkosti kot ne vem kakšno delo. Očitno v življenu še ni ali pa mu ni bilo treba fizično delti. Jaz sem pa samo določene zaključke potegnila iz tega. In če bi blo res, da dela 12 ur dnevno bi se že sam usajal, tako pa ni pretirano reagiral na to, tako kot si ti. Ne vem zakaj se ti zdaj čutiš užaljenega, si se mogoče ti prepoznal v mojih besedah.

Nisem se prepoznal v nobenih besedah, ne maram pa označevanja brez neke podlage.

Tako kot niso tisti, ki delajo po pisarnah, nekaj več...tako tudi niso tisti, ki delajo po poljih ob vikendih.

Pa še enkrat. Kaj se tebe tiče, če on noče kosit trave in delat podobnih malenkosti? Te pri čem moti, si zaradi tega kaj prikrajšana? Ne. Lastne frustracije nad gradnjo novonastale bajet in konstantnega trdega dela vsak dan, spravljaš na nekoga drugega, ki je omenil, da mu je hiša prevelik vložek kar se tiče prostega časa in konstantnega pospravljanja. So what?!