Zimske gume vs letne v mokrem...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.360
2.739
113
Offtopic

Berem zadnji Avtomagazin, pa je priporocilo, kako prisparat pri avtu, eno izmed, da ga sam peres doma. A ni to v bistvu prepovedano? Ker odplake pac ne gredo v kanalizacijo. Ce sem pa mimo ustrelil, pa sori...
smile-1.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ko je suša pa res...

Avto se da u piko spolirat in zaščitit....po tem skoraj ne rabiš prat.
smirk-1.gif

bluub

Fizikalc
9. jan 2008
686
39
28
Najbolj pomemben podatek je temperatura okolice in cestišča, ker vsaka letna guma je pod 0C neuporabna, tako kot je z vsako zimsko gume že nad 10C problem.

Hoci

Fizikalc
18. avg 2007
2.546
5
38
Gume na M3 so še precej boljše od navadnih letnih za visoko kilometrino, vsaka športna guma je mehkejša in bolj oprijemljiva. Z navadnimi letnimi bi bil rezultat še toliko slabši.

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Te primerjave letnih in zimskih gum so že v osnovi nesmiselne!
Ko je poletje in zunaj 35 stopinj,se (teoretično) lahko brez problema voziš okoli z najmehkejšimi zimskimi gumami,čeprav to sicer ni ravno pametno....
Ko je zima (kot danes) in zjutraj pade 20 ali 30 cm snega,ni nobene teorije,da se voziš okoli s kakršnimikoli letnimi gumami,ker z njimi še s parkirišča ne spelješ...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ni res....gume v višjih hitrostnih razredih so trše in se slabše obnesejo v takih razmerah kot neke touring gume.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Te primerjave letnih in zimskih gum so že v osnovi nesmiselne!
Ko je poletje in zunaj 35 stopinj,se (teoretično) lahko brez problema voziš okoli z najmehkejšimi zimskimi gumami,čeprav to sicer ni ravno pametno....
Ko je zima (kot danes) in zjutraj pade 20 ali 30 cm snega,ni nobene teorije,da se voziš okoli s kakršnimikoli letnimi gumami,ker z njimi še s parkirišča ne spelješ...

predlagam, da se voziš z avtobusom.
dobronamerno.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Ja itak! V četrtek sredi Lj, ko je bila plundra na cesti se pomika kolona cca 20 km na uro. Nekdo v z mercedesom B ni imel zimskih gum in je imel malo večji varnostni razmak, to pa so izkoristili pešci, ki so čakali pred prehodom za pešce in stopili na vozišče. Ni mu preostalo drugega kot, da pohodi bremzo in udari po hupi, ker je bilo tako kot, da ne bremza. Ustavil se je na koncu prehoda. Sem mislil, da ga bodo ven zvlekli in pref....

motofrik

Majstr
24. dec 2009
2.986
355
83
tam ko se terc po tori rola
Vrže malo snežne sline, pa se kolona upočasni na vrtoglavih 40-50/uro. Kaj mislite, kakšne gume ima 'načelnik'...? Predvčerajšnjim, ob malo večjem sneženju, dva avta na strehi v jarku. Dvakrat lahko ugibate, kaj sta imela obuto. Model naredi ogromen zastoj, ko se ustavi sredi zasneženega klanca -kaj je že imel obuto...? In še mali milijon primerov..

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.765
6.750
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Preverjeno gre z letnimi po snegu....po Lj brez problema.
Zagotovo, leto 99 se mi zdi, februar ali marec? Vrže cca 25cm snega čez noč. 25km daleč do viča s stoenko in sava exact. Tam smo tudi A4 Q vlekli iz parkinga ker je nasedel na snegu kljub zimskim.
S stoenko sem po klancu navzdol rinil toliko snega da sem ga imel na havbi. Nekajkrat sem moral vzeti ”zalet”. Potem ko je bila cesta zvožena je šlo ok.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Mah v tistih letih sem tudi jaz vozil savo exact
smile-1.gif
. Vsak dan na šiht KR-LJ nikoli zamudil, nikoli nesreče. Potem sem kupil nov avto, sem rekel do konca zime še dober mesec, bom že.... Ja curc te letne, ki jih sedaj gor dajejo za po snegu po ravnem naravnost ne grejo, kaj šele da bi bilo malo klanca in ovinek.. S savo exact si z gasom komot avto lovil čez ovinke.