Citat:
Uporabnik Thesmos pravi:
Za zacetek, nimas nobene pravice da sodis o meni kot cloveku ali verniku.Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Za nekoga ki pravi da je musliman nimaš ravno precej pojma:
Najprej si mojo trditev ovrgel, nato pa si jo potrdil. Ze 60 % je vecina. Torej gre za siitsko drzavo. Je pa procent nekoliko vecji, in sicer je v Iranu siitov 89%. Podatek 60% si zamesal z Irakom, poglej na karto, ceprav sta sosedi ne gre za isto drzavo, ne bos verjel.Citat:
1.Nobena od naštetih držav ni šiitska. Navsezadnje ima Islamska republika Iran ustavo, zakone, parlament (cca60% šiiti), medtem ko ima S.Arabija le kuran in sekalnico udov ter ministrstva razdeljena med enoinisto družino.
Takoj ko mi razllozis naslednje pojme bova nadaljevala to temo (ker ocitno vidim da si malce zamesal stvari):Citat:
2.Šiiti so bolj umirjena struja islama. Talibani, wahabiti, muslimanska bratovščina - vse to so sunitska gibanja katerih menje je da je za duhovni razvoj in dozorelost potrebno živeti tako kot v časih preroka.
-siije in siizem
-sunnet
-kdo so wahabiiti?
Poskusi s svojimi besedami in ne copy/paste ker se mi ne da razpravljati z clovekom ki je prebral en clanek o dogajanju na bliznjem vzhodu. Ce poznas politicno stanje v teh drzavah, ne pomeni da imas kaj pojma o Islamu.
1. V Iranu je 89% MUSLIMANOV siitov, celotnega preibvalstva, kjer imas zaratustrane, kristiane, žide, ter tradicionalna iranska verovanja pa je siitov cca 60%.
2.Moje besede? OK. Po smrti preroka sta se Ali in Moawiah stepla za prestolonasledstvo. Vsak je imel svoj "politični" program, prvega sledijo Šiiti, drugega pa suniti. Vse ostalo so podsekte in različni verski pristopi. Wahabiti, sledilci pokojnega Abdel Wahaba. Kakšen pogled imajo oni na svet pa si lahko pogledaš v S.Arabiji ali Afghanistanu pri talibanih.