Zdrava, NE-redilna a okusna kosila

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
A to trdi?! Grem pogledat še enkrat ... In ja, tudi ta živila so zdrava, če so pripravljena tako kot morajo biti in usklajena z ostalimi živili. To je pa dejstvo.

Ajmo na recepte. Jaz sem se naveličal tekmovanja pišanja v daljino.

(ampak ne morem da ne bi; kaj je s teboj in tvojo obsesijo s pašno živino? naj bi bila bolj zdrava? načeloma je res. naj bi bila deležna manj kemije (antibiotiki in podobno)? načeloma ja, so pa v zameno deležna sredstev proti zajedalcem (ni nedolžna zadeva), kar pa vhlevljena živina ne potrebuje (običajno) )
Zakaj je pašna živina tok oh in sploh? Saj ni. Gre pač za zdravo populacijo in nič drugega.
Medtem je pa današnje govedo ki životari v hlevih že totalno degenerirano - saj ena povprečna krava niti hodit več ne more.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ammmm ... kaj naj bi pa rekel?!

Zanimivo čtivo. Najbrž tudi drži, vsekakor pa jaz nisem recenzent ali pa advokat kogarkoli, Bom jutri prebral celo temo (zdajle sem samo uvodni post).
Zdaj, če me loviš na to, da sem zapisal, da so žita lahko tudi zdrava (pod določenimi pogoji) pa to še vedno trdim. Določen vnos OH moraš zagotovit, ker je telo najbolje opremljeno za njegovo presnovo in pretvorbo v energijo. Vse druge poti (razen maščob, za te nisem prepričan) znajo bit problematične na dolgi rok. Ampak spet, to so pogruntali drugi, ne jaz ...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Pa še nekaj, bolj pregledno, ker tisto tam je forum, pa aktivna debata:

http://www.dietdoctor.com/lchf

Izstopa predvsem tole:

Citat:

Humans evolved over millions of years as hunter-gatherers, without eating large amounts of carbohydrates. We ate the food available to us in nature by hunting, fishing and gathering all the edible foods we could find. These foods did not include pure starch in the form of bread, pasta, rice or potatoes. We have only eaten these starchy foods for 5 – 10 000 years, since the development of agriculture. Just a limited adaptation of our genes takes place in such a relatively short time.

With the Industrial Revolution, 100 – 200 years ago, we got factories that could manufacture large amounts of pure sugar and white flour. Rapidly digested pure carbohydrates. We’ve hardly had time to genetically adapt to these processed foods.

In the 80s, the fear of fat gripped the western world. Low-fat products popped up everywhere. But if you eat less fat you need to eat more carbohydrates to feel satiated. And it’s at this time in history that our disastrous epidemics of obesity and diabetes started. The most fat-phobic country in the world, the USA, was hit the hardest and is now the world’s most obese country.

Today, it’s clear that the fear of real food with natural fat contents has been a big mistake.

Citat:

So, no counting or food weighing is necessary. You can forget about the calories and trust your feelings of hunger and satiety. Most people don’t need to count or weigh their food any more than they need to count their breathing. If you don´t believe it, just try for a couple of weeks and see for yourself.

Ampak...še vedno bo kdo trdil, da je riž boljši, kot pa orenk štikl mesa, mastnega
smile-1.gif

PS, govoda je točno o maščobi.. LCHF...low carb high fat.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Dobro, ti še vedno vztrajaš pri tekmovanju v pišanju. Kaj to pove o tebi?

Glede teme pa; parkrat sem že napisal, da prečiščene (rafinirane) zadeve niso dobre. Tvoja "dieta" je čisto v redu kar se mene tiče. Jaz zase vem, da potrebujem malenkost več OH. Ti na drugi strani najbrž lažje preživiš z več mesa. Obstajate tudi taki. Vem, živim z eno tako (čeprav poje manj mesa kot jaz, ampak predstavlja večji delež obroka).

Pa ko smo že pri paleo dieti in paleo ljudeh; če je ta dieta tako superiorna, zakaj že so takrat le redki živeli dlje od 30 let? Pa ne mi z neumnostjo, da niso imeli antibiotikov; če je hrana tako superiorna, jih tudi rabili niso (razen izjem seveda).

Počasi se boš moral navaditi, da nekaj kar paše tebi ni rečeno da paše tudi drugim. meni recimo najbolj odgovarja cona (paleo je zelo blizu temu), pa ne tiščim tega na vsakem koraku. Povem, če koga zanima prav, če ne pa tudi.

Aja, še to, tudi tisti ki živijo brez mesa ne živijo samo od OH (riža po tvoje). Daleč od tega!

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Noben ekstrem ni dober, potrebna je mešana oz. različna zdrava prehrana.

Maščobe so tudi pomembne zaradi vitaminov, ker brez maščob v prehrani se vitamini ne "topijo". Vsa ta "low fat" zadeva je bila precej zgrešena.

darjan, kaj praviš na tole predavanje:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nisem pogledal vsega, le prvih nekaj minut, 1h je vseeno dosti časa, za nekega guruja
smile-1.gif
Če sem prav doumel govori o tem, kako boge so živali, katerih namen je zgolj to, da se jih zakolje in jih pojemo?

Iz tega vidika so recimo žita res v prednosti, ker je pridelava le-teh toliko cenejša, kot pa vzreja živine. Ampak kaj, ko s uživanje žit pridemo do novih težav, bolezni, etc... Tudi procesirana hrana je iz tega vidika bolj ugodna, ampak spet...pridemo do novih težav.

Kaj je za storiti nimam pojma, ljudje rabimo meso, in ne malo, dokler pa bo prišlo do sprememb genoma, pa bo minilo še veliko let, ampak je pa pomoje res bolje, da recimo ljudje v afriki umrejo zaradi neke novodobne bolezni, kot pa zaradi lakote.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz....v prehrani je 70-80% ostalo je šport. Sam sem na sebi kar veliko naredil...sem že malenkost čez 30, miškice mi dajo okoli 25-27let...3/4 30letnikov + oz. lahko že rečem da okoli 25, vsaj kot vidim po fitnesih, ima že kar ornk trebuhe....punce kar pojamrajo, ni kej preveč dobr da se tip zapusti...enako velja za žensko..hehe.
Drugače pa ogromno, ogromno receptov je na forumih s športno prehrano, npr. the nutrition forum, in maxximum forum, tam je še celo fitnes kuharica objavljena.....je pa tako, treba je spremenit lifestyle....seveda pa kdaj pa kdaj tudi kaj za dušo pade, šele potem po enem cajtu vidiš da junka ipd. sploh ne rabiš, ma je tako vse to narejeno da te zasvoji
smile-1.gif
https://www.youtube.com/watch?v=bfiAfoTr0WY

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
549
0
16
Pazite predvsem na prekomeren vnos enostavnih sladkorjev (čokolade, bonboni, sladki sokovi,...), tudi maščob.
Kar hočem povedati je, da je treba jesti vsega po malem, v zmernih količinah. Zelo je priporočljivo tudi redno ukvarjanje s kakšnim športom, s poudarjenim aerobnim delom.
Je pa res, da je uspešnost biti vitek odvisna tudi od posameznikovega genetskega zapisa in od njegovega splošnega zdravja in normalnega delovanja vseh organov.