Zdrava, NE-redilna a okusna kosila

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
To smo že razčistili, jaz sem v prvem postu omenil, da se je zgolj meso, zelenjavo in "oreščke", potem pa je še nekdo drug pripopal link do "low carb diete", torej izogibamo se ogljikovim hidratom, pa rešeno. Razen pač tistimi, ki so zraven "zgoraj omenjene hrane", ker v celoti se jih pač človek ne more. Razmerje bi bilo nekje 30 30 40%, OH B in M.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Stvar je tako zelo preprosta: če hujšaš, moraš v sbe vnesti MANJ kakorij, kakor jih čez dan PORABIŠ. Se pravi: če se gibaš manj in sediš za računalnikom, moraš ali vnest manj kalorij v sebe ali pa se dodatno gibati. Če pa delaš fizično delo, pa porabiš ogromno kalorij, pa lahko tudi kakšne hidrate več poješ od tistega, ki cele dneve sedi za računalnikom.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Imaš načeloma prav. tako goovrijo tudi moje izkušnje (če dobro premislim). AMPAK, kot pravi Lustig, kalorija ni enaka kaloriji. Telo hranila različno presnavlja in skladišči (če jih lahko). Vsaj tako pravi on ...

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Hrana je zelo pomembna. Če ješ junk in se s športom ukvarjaš in si suh, boš slej ko prej fasal kakšno bolezen.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:
Imaš načeloma prav. tako goovrijo tudi moje izkušnje (če dobro premislim). AMPAK, kot pravi Lustig, kalorija ni enaka kaloriji. Telo hranila različno presnavlja in skladišči (če jih lahko). Vsaj tako pravi on ...

Kalorija je kalorija, ker kalorija je enota za energijo, bolj pravilna bi bila sicer uporaba enote joul, ampak smo se navadili na kalorije.

Ni pa enako 1 g maščove ali 1 g OH ali 1 g beljakovin, mogoče je to mislil.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Pa niti 1g maščobe ni nujno enako 1g maščobe...
wink-1.gif

Tole je dober vir:
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/

Imaš tudi nekaj receptov. .

Nazadnje urejeno:

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
No ja, seveda sem imel v mislih pure maščobo, recimo kakšno kokosovo olje, extra deviško
smile-1.gif

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.025
113
No mene zanima enako kot sonyja... se pa strinjam s tistimi ki trdijo da je hrana najbolj pomembna. V obdobju ko sem sel redno na smarno, pumpal sklece in popoldne po dve uri igral kosarko - sem se zredil za 10kg. In ne ni blo 10kg misicne mase. Smo pa jedli abnormalne kolicine. hrana je glavna, ce si zmeren pri hrani in jes pravo hrano si anredil ze vec kot pol.

recepte prosim

Car

POSTman
4. avg 2007
8.508
1.673
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Naj samo povem svoj primer: Tri mesece sem bil na ločevalni dieti, lačen nisem bil nikoli, gibal se nisem nič, razen v službi, shujšal pa sem 15 kg!!!
Ampak to še ne pomeni, da me posnemate in se ni treba nič gibati!!!
cool-1.gif
Hotel sem le reči, da je pravilna prehrana zeeelo pomembna!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če se človek pravilno prehranjuje, ampak res pravilno, potem bo itak lačen samo takrat, ko telo potrebuje hranila in tudi pojedel bo toliko hrane, kot je rabi. In bo ne shujšal, ne zredil, oz bo pač dobil toliko, kot telo rabi.

S tem da bi moški imeli pač cca 15%, ženske pa cca 25% maščobe, kar je še vedno "zdravo".

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:recepte prosim

Ne bom ti dajal receptov, ker jih nimam, je pa takole: 1. pravilo je, da se ne prenažiraš, da poješ malo in večkrat na dan.

Jejte hidrate za zajtrk, ker rabte energijo, potem pa počasi zmanjšujte hidrate in jejte beljakovine ter zelenjavo. Za večerjo poješ solato, ki ji lahko dodaš ribe, purana, piščanca, jajca itd. V glavnem pred spanjem nič hidratov (kruha, sladkarij) in pa nič junka (čipsi, pice) pa bojo šle kile kar same dole.

Fora je, da se beljakovine, ki jih zaužiješ preveč, ne kopičijo nikjer, ampak jih samo prebaviš (če pretiravaš z njimi seveda lahko škoduješ drugim organom), če pa ješ cuker in podobno, pa se vse pretvori v hidrate. Če ne ješ redno, si telo zaradi varnosti dela zaloge, prav tako, če se prenažiraš.

1. ne se prenažirat
2. kvaliteten zajtrk
3. za južno zmanjšaš hidrate
4. zvečer nobenih hidratov

Jaz še za kosilo ne rabim hidratov, pojem meso pa za prilogo zelenjavo, pojem ribo pa za prilogo zelenjavo, itd. Še fotra sem navadil, da za nedeljske južne ne pretirava s krompirjem, ker je ugovotil, da če se mesa resno lotimo, krompirja ne rabimo.

titov

Fizikalc
12. jun 2008
7.544
1
38
Lačen ne smeš biti nikoli.

@darjan, ja čisto pa tudi ni smiselno OH črtati. :D Ali si ves čas v ketozi?

Ketonska dieta, je to še akutalno? Jaz sem s tem brez težav shujšal skoraj 15kg v kratkem času s povprečnim gibanjem.
smile-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Saj nisem rekel vseh, razmerje je pač 30 30 40, še vedno se dobi ogromno OH iz ostale hrane, kot pa le žitaric, krompirja, riža...in ostale "navlake"
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Tudi mlečnih izdelkov bi se bilo pametno izogibati, edino če pride iz krave ki se pase zgolj na travi, v naravi
smile-1.gif

Pa mleko, zaradi laktoze, pride v poštev zgolj za nas, evropejce, kakšni azijci so 90%+ intolerantni na laktozo. Pa tudi pri nas je ta procent vseeno relativno visok, večina folka niti ne ve tega
smile-1.gif

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Citat:
Uporabnik SamSvoj pravi:

Kalorija je kalorija, ker kalorija je enota za energijo, bolj pravilna bi bila sicer uporaba enote joul, ampak smo se navadili na kalorije.

Ni pa enako 1 g maščove ali 1 g OH ali 1 g beljakovin, mogoče je to mislil.

Poglej video na drugi strani. Kolikor sem ga jaz razumel ni vseeno iz katerega živila kalorija pride, ker so presnovne poti različne. Torej ja so razlike med OH in mastjo ter beljakovinami, predvsem pa so razlike med posameznimi OH.

Kar pa se mleka tiče pa je najbolj problematična predelava mleka. Razen če gre za naravno fermentacijo, ki je menda tudi najbolj priporočljiva (zaradi laktoze).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Ti verjetno ne ločiš kaj pomeni živilo in kaj maščoba, hidrat ali beljakovina? Gre se samo za količino pretečenega časa in količino vložene energije, ki jo potrebuje prebavni trakt, da iz živil "pridobi" OH, B ali M. Mogoče zaradi tega nekdo reče, da je kalorija iz mleka vredna manj, ker telo potrebuje več časa in energija, da jo "pridobi", kot pa kalorija iz banane. Ampak to seveda ni pravilno izražanje, oz je dokaj laično.

Si to mogoče mislil ?

Pri mleku se gre na intoleranco na sladkor "laktose", ker ljudem primanjkuje encin "lactase", potem pa to povzroči frko v prebavilih.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Se ti zdi, da ne ločim? Hmm, včasih se res nejasno izražam. Poglej filmček, tam zadevo razloži večkrat.

In ja, kalorija ni vedno enaka kaloriji. To bi videl tudi, če pogledaš okoli sebe. Imaš ljudi, ki lahko požrejo vola pa se jim ne pozna nič in imaš ljudi, ki gredo samo mimo izložbe s hrano, pa se jih že prime. In ni razlike v gibanju.

Kar pa se mleka tiče je laktoza manjši problem. Ampak ne grem v to ... (tista o kravah na paši mi je bila všeč, ampak pustiva to. tale razprava gre itak v napačno smer).