Zaganjanje indukcijske plošče

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
strahov verjetno ja, ampak v gretju je razlika in dejanska je razlika tudi v hrani in kaj se z njo med gretjem dogaja. Teoretično in praktično.

Hrani je popolnoma vseeno, zakaj se molekule v njej tresejo.
 

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
V okusu pa je razlika ali je z mikrovalovko pečeno ali pa v posodi. Mi okus iz mikrovalovke nikoli ni potegnil (ne vem ali je kuhano ali pečeno ali nekaj vmes).
Hrana seveda je v obeh primerih neoporečna, da ne bo kdo mislil, da se tega bojim.
 

damirj

Guru
9. maj 2012
5.283
2.402
113
V mikrovalovki se hrana vedno samo kuha, ker mikrovalovi aktivno delujejo samo na molekule vode, ki se zato segrejejo. Posledično sicer segreje s prenosom toplote tudi sosednje molekule ampak to še zdaleč ni enako cvrtju, ker temperature vode lahko doseže kvečjemu 100 st C. V okusu torej je razlika, ker v nobenem primeru enako, kot če bi kos mesa vrgel v vodo ali pa v olje, pač pa gre za nekaj vmes.
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Hrani je popolnoma vseeno, zakaj se molekule v njej tresejo.
Vzemi kakšen dan star konkreten kos kruha in ga daj za nekaj časa v mikrovalovko ali pa v pečico z žarom. Topla bosta oba, okus pa preveri sam, če imaš možnost.
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:A štrom pa človeka sam poboža al kako? Mater mate eni dolge lajtenge.
Če si gasilec, potem te razumem zakaj si repliciral, čeprav se štrom da zmeraj zunaj hiše izklopiti, plinska jeklenka pa ne.
Ampak verjetno nisi gasilec in nekaj natolcuješ, da dokažeš svoj prav. Zaradi mene lahko.
Nimajo pa vsi jeklenk plina v hiši. Nekateri imamo plinovode in požarno pipo zunaj. Pa hčerka in njen fant sta gasilca, pa se nihče ne trese od straha, ko sta pri nas
evil.gif


Pa kakšno svinjarijo povzroča plin
stupid-1.gif


PS- zmaga pa tista, da v kuhinji nimajo plina,ker lahko eksplodira, v kleti/garaži pa imajo polno jeklenko plina popolnoma brez nadzora, katero občasno uporabljajo za kampiranje.
 

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik tony pravi:

Hrani je popolnoma vseeno, zakaj se molekule v njej tresejo.
Vzemi kakšen dan star konkreten kos kruha in ga daj za nekaj časa v mikrovalovko ali pa v pečico z žarom. Topla bosta oba, okus pa preveri sam, če imaš možnost.

Težka bo, lahko pa poskusim z mikrovelo z žarom
grin1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
strahov verjetno ja, ampak v gretju je razlika in dejanska je razlika tudi v hrani in kaj se z njo med gretjem dogaja. Teoretično in praktično.

če smo pri indukciji in jo primerjamo s plinom ali steklokeramiko ali navadno el.ploščo ni nobene POPOLNOMA NOBENE razlike kako se hrana greje. razlika je v energetskih izgubah in kako se posoda zagreje in ta greje potem hrano
razlika pa je med mikrovalvno pečico in ostalimi načini
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

če smo pri indukciji in jo primerjamo s plinom ali steklokeramiko ali navadno el.ploščo ni nobene POPOLNOMA NOBENE razlike kako se hrana greje. razlika je v energetskih izgubah in kako se posoda zagreje in ta greje potem hrano
razlika pa je med mikrovalvno pečico in ostalimi načini
To seveda ni čisto res. Pri indukciji se greje le dno posode, kateri je v stiku s kuhališčem. V posodo ti pride le toliko toplote, kot jo lahko proizvede ta površina. Pri steklo keramiki ali navadni električni plošči ali plinu pa proizvajaš toploto, neodvisno od površine dna lonca. Proizvedena toplota nato preide v lonec skozi dno s konvekcijo in preko sten s sevanjem. Tako pri indukciji greješ hrano ploskovno, pri ostalih virih pa prostorsko.

Tista toplota, katera ne gre v lonec predstavlja izgube. Ker so te pri indukciji minimalne, je tisto kuhališče energijsko varčnejše, ni pa povsem enako drugim načinom kuhanja.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
na max potegne 7,2 kw, al kako.

enih par samostoječih indukcijskih šporhatov sem gledal, pa so šli kar lepo čez 10kw skupaj s pečico

zdaj pa to doma na polno zakurblaj, če moreš
smile-1.gif
Komot pri 3faznem.priklopu.

rukneš na 3x20A pa rešeno
smile-1.gif
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:

če smo pri indukciji in jo primerjamo s plinom ali steklokeramiko ali navadno el.ploščo ni nobene POPOLNOMA NOBENE razlike kako se hrana greje. razlika je v energetskih izgubah in kako se posoda zagreje in ta greje potem hrano
razlika pa je med mikrovalvno pečico in ostalimi načini
To seveda ni čisto res. Pri indukciji se greje le dno posode, kateri je v stiku s kuhališčem. V posodo ti pride le toliko toplote, kot jo lahko proizvede ta površina. Pri steklo keramiki ali navadni električni plošči ali plinu pa proizvajaš toploto, neodvisno od površine dna lonca. Proizvedena toplota nato preide v lonec skozi dno s konvekcijo in preko sten s sevanjem. Tako pri indukciji greješ hrano ploskovno, pri ostalih virih pa prostorsko.

Tista toplota, katera ne gre v lonec predstavlja izgube. Ker so te pri indukciji minimalne, je tisto kuhališče energijsko varčnejše, ni pa povsem enako drugim načinom kuhanja.

bonk.gif
ne bluzi
 

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Nisem kupoval novega priključnega konektorja na plati, temveč sem kable za nulo kar direktno zlotal

Da se ne boš čudil, ko bo čudežno nehalo delat. Ali še hujše, da ne bomo v kaki črni kroniki brali o tem. Za tokove, ki jih zahteva indukcija, je lotanje NO GO
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
Kot že rečeno..pri nižjih močeh se tudi indukcija izklaplja...zadnjih nekaj številk pa lahko zmanjšuje moč.

Zdaj do kje navzdol je sposobna zmanjševati moč pa se verjetno odraža s ceno.