Zaganjanje indukcijske plošče

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik brunobruno pravi:Jaz ne bi nikoli šel nazaj na plin.
Jaz tudi ne, ampak pustimo ljudem svobodno odločitev. Meni ustreza elektrika, ker veliko stvari kuhamo tako, da se kuhajo dalj časa (denimo običajna juha), uporabimo timer in odidemo iz kuhinje ali pogosto celo od doma. Meni je manj pomembno, če je indukcija ali običajna steklokeramika, da le ima timer za vsako kuhališče. Drugemu pa je važno nekaj drugega, ker ima tudi stil kuhanja drugačen.

A misliš, da plinski štedilniki pa nimajo časovnika za samodejni izklop?
 

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

enih par samostoječih indukcijskih šporhatov sem gledal, pa so šli kar lepo čez 10kw skupaj s pečico

zdaj pa to doma na polno zakurblaj, če moreš
smile-1.gif
Pol pa še zraven kakšna 11 kW toplotno črpalko pa pol organiziraš doma zabavo za dva tri frende z družinami npr. v razmerah kot so bile letos januarja
evil.gif
 

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:A misliš, da plinski štedilniki pa nimajo časovnika za samodejni izklop?
Priznam, da nisem vedel. Upam, da je narejeno tako, da če elektrike zmanjka, da ugasne takoj. Ampak, če to drži, potem pa verjetno ne dela, če elektrike ni? Razen, če ima dva režima delovanja. S časovnikom in brez.
In upam, da ne gre za kako mehansko uro, kjer čas težko nastaviš do minute natančno.
Pa vseeno ne bom imel več plina. Nimam pa nič proti, če ga imajo drugi, saj nisem gasilec. Kolega, ki je gasilec in ni v ne vem kaki zavidljivi finančni situaciji, je bil srečen kot otrok, ko je lahko menjal plin za elektriko. Prevečkrat ga je bilo pri gašenju v kuhinjah strah, če je kje plinska napeljava in bo cev pregorela v trenutku, ko bo tam blizu in ga bo zajel plamen iz direktnega curka plina. Ampak kot rečeno, če ni prepovedano, naj ljudje to imajo.
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
@pepe
zakaj ne uporabljate ekonom lonc za te stvari, ko jih dolgo kuhate?

@za vse
je kdo primerjal stroške med indukcijo in plinom? Če ste recimo plin imeli za 3mesece in jeklenka stane cca 20€, se je potem položnica za elektriko zvišala za 6-7€/mesec?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
....
Ne vem kako to, da profi kuharji še vedno uporabljajo plin? In umazan da je? res?

ker je veliko cenejši kot profi indukcija

Gordon Ramsey nima težav z denarjem, pa ma v svoji super moderni kuhinji doma lepo plin.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
eni preprosto ne marajo indukcije, ker je čarovnija. podobno kot mikrovalovka. slaba energija pa to.

Jest preprosto ne maram indukcije, ker se na njej ne da kuhat tako kot se zagre, mikrovalovka je v uporabi dnevno. Bo šlo prežvečit?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik telex pravi:A misliš, da plinski štedilniki pa nimajo časovnika za samodejni izklop?
Priznam, da nisem vedel. Upam, da je narejeno tako, da če elektrike zmanjka, da ugasne takoj. Ampak, če to drži, potem pa verjetno ne dela, če elektrike ni? Razen, če ima dva režima delovanja. S časovnikom in brez.
In upam, da ne gre za kako mehansko uro, kjer čas težko nastaviš do minute natančno.
Pa vseeno ne bom imel več plina. Nimam pa nič proti, če ga imajo drugi, saj nisem gasilec. Kolega, ki je gasilec in ni v ne vem kaki zavidljivi finančni situaciji, je bil srečen kot otrok, ko je lahko menjal plin za elektriko. Prevečkrat ga je bilo pri gašenju v kuhinjah strah, če je kje plinska napeljava in bo cev pregorela v trenutku, ko bo tam blizu in ga bo zajel plamen iz direktnega curka plina. Ampak kot rečeno, če ni prepovedano, naj ljudje to imajo.
A štrom pa človeka sam poboža al kako? Mater mate eni dolge lajtenge.
 

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
761
113
Žal so novejše še slabše, kot starejše. Sam imam takrat high end Electrolux in ja danes sem jo drugič popravljal. Najprej povem, da se ne zaganja, da dela zvezno in perfektno, zna sama vzdrževati temp. na 98 st C , zna sama " zavreti" mleko na 98 st c brez da gre čez, in ja če gre čez ima tipala da ugasne tisto ploščo .....

No okvare po 8 letih, ker je 2 indujkcija 2 highlite, je odletel mali grelec hi lite, pri nas na servisu cena takrat 105 eur samo grelo brez dela, iz Nemčije, Ebay po oznaki plošče, nova proizvajalca ELO cena 22 eur +10 pošiljanje, danes, 14 let po vgradnji se je pa zgodilo, da mi je odpililo eno fazo, vklopljena je na 2in ja jaz jasno vse razkopal, vse premeril, očistil na 90% povsem zasvinjan sicer skoraj neslišen ventilator, potem pa na koncu, ko nikakor nisem našel napake ugotovim, da so na priklopu na plati spodnji del se stopili kontakti nule in se spojili na fazo in kratek stik.....

Nisem kupoval novega priključnega konektorja na plati, temveč sem kable za nulo kar direktno zlotal in obdal še z bakreno spono za vsak slučaj čez pa navlekel 3 termo božirke eno čez drugo, da ne rata kak stik. In plata spet dela, kot prvi dan. Prihranil sem sigurno ene 150 eur, ker bog vedi, kaj vse bi kao crknilo, če bi žena sama klicala serviserja .....

Očitno iz izkušenj so priklopi rak rana teh naprav in ja ljudje čarajo vse živo eni celo pozabijo, da mora biti kabel silikonski kao gumijast temperaturno visoko odporen in sem videl celo že na lastne oči, ko je pečica spodaj stopila v 3 letih dovodni kabel eklektrični za ploščo, zato, če ravno ne veste , kaj delate pokličite ustrezne obrtnike za to. Ps sam tega ne delam za druge, še za sebe komaj naredim.
wink-1.gif
.

Pa še en gratis nasvet, ko že vgrajeno ploščo izbijate izključno od spodaj navzgor ( da ne bi komu padlo na pamet pod steklo izvijač...) , obvezno prej odklopite elektriko, ker med vezjem in plehom ni zaščite in če boste preveč ukrivili pločevino se zgodi in bo v vezju elektrika, bo še bum naredilo....... jasno, ko je zunaj se potem ta spodnji pleh malo na vzdol udari.... nevarno je samo , dokler ni zunaj, zato ob tem dejanju samo brez elektrike v plati !
 
Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:A štrom pa človeka sam poboža al kako? Mater mate eni dolge lajtenge.
Če si gasilec, potem te razumem zakaj si repliciral, čeprav se štrom da zmeraj zunaj hiše izklopiti, plinska jeklenka pa ne.
Ampak verjetno nisi gasilec in nekaj natolcuješ, da dokažeš svoj prav. Zaradi mene lahko.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
na max potegne 7,2 kw, al kako.

enih par samostoječih indukcijskih šporhatov sem gledal, pa so šli kar lepo čez 10kw skupaj s pečico

zdaj pa to doma na polno zakurblaj, če moreš
smile-1.gif

no, pečice ne štej zraven, nima z indukcijo nobene veze.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:

enih par samostoječih indukcijskih šporhatov sem gledal, pa so šli kar lepo čez 10kw skupaj s pečico

zdaj pa to doma na polno zakurblaj, če moreš
smile-1.gif
Pol pa še zraven kakšna 11 kW toplotno črpalko pa pol organiziraš doma zabavo za dva tri frende z družinami npr. v razmerah kot so bile letos januarja
evil.gif

spet BS.

Če imaš dobro izolirano hišo - pasiva. lahko TČ izklopiš in ti frendi zagrejejo hišo. Sploh če še najameš plesalko
evil.gif
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
....
Ne vem kako to, da profi kuharji še vedno uporabljajo plin? In umazan da je? res?

ker je veliko cenejši kot profi indukcija

Gordon Ramsey nima težav z denarjem, pa ma v svoji super moderni kuhinji doma lepo plin.

itak je plin edino pravo, tako zajebano kurišče.. ampak skrajno nepraktično, predvsem za čiščenje...zato indukcija...predvsem zato.

je pa med indukcijo in mikrovalono precejšnja razlika. Mikrovalovne nimamo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:A štrom pa človeka sam poboža al kako? Mater mate eni dolge lajtenge.
Če si gasilec, potem te razumem zakaj si repliciral, čeprav se štrom da zmeraj zunaj hiše izklopiti, plinska jeklenka pa ne.
Ampak verjetno nisi gasilec in nekaj natolcuješ, da dokažeš svoj prav. Zaradi mene lahko.

Še nobenga gasilca nisem slišal, da bi se mu Marija prikazovala, ker je lahko začel uporabljat indukcijo.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
....
Ne vem kako to, da profi kuharji še vedno uporabljajo plin? In umazan da je? res?

ker je veliko cenejši kot profi indukcija

Gordon Ramsey nima težav z denarjem, pa ma v svoji super moderni kuhinji doma lepo plin.

itak je plin edino pravo, tako zajebano kurišče.. ampak skrajno nepraktično, predvsem za čiščenje...zato indukcija...predvsem zato.

je pa med indukcijo in mikrovalono precejšnja razlika. Mikrovalovne nimamo.

Seveda je razlika, ena greje hrano, druga posodo, je pa glede strahov oboje zelo podobno.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
strahov verjetno ja, ampak v gretju je razlika in dejanska je razlika tudi v hrani in kaj se z njo med gretjem dogaja. Teoretično in praktično.
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik ceedevita pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
....
Ne vem kako to, da profi kuharji še vedno uporabljajo plin? In umazan da je? res?

ker je veliko cenejši kot profi indukcija

Gordon Ramsey nima težav z denarjem, pa ma v svoji super moderni kuhinji doma lepo plin.

Plin ima svoje prednosti in slabosti. Glavna slabost je svinjarija. Druga slabost je, da je treba imet prostor, kjer je jeklenka. Tretja slabost je, da je treba jeklenko menjat...
 

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
eni preprosto ne marajo indukcije, ker je čarovnija. podobno kot mikrovalovka. slaba energija pa to.

Jest preprosto ne maram indukcije, ker se na njej ne da kuhat tako kot se zagre, mikrovalovka je v uporabi dnevno. Bo šlo prežvečit?

To je buča. Na dobri indukciji kuhaš enako dobro kot na plinu.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
eni preprosto ne marajo indukcije, ker je čarovnija. podobno kot mikrovalovka. slaba energija pa to.

Jest preprosto ne maram indukcije, ker se na njej ne da kuhat tako kot se zagre, mikrovalovka je v uporabi dnevno. Bo šlo prežvečit?

To je buča. Na dobri indukciji kuhaš enako dobro kot na plinu.

To ni nobena buča, ampak osebna preferenca