Začetnik-varjenja pive

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Se pravi counter in plate chiller sta boljsa izbira, kar se okuzbe tice seveda... Imata pa druge probleme...

Ja, v tem primeru ja. Samo je tudi treba vedet da "dolgo" hlajenje načeloma ni direktno problem je pa lahko potencialen problem. Izhajaš iz tega da takoj po vretju je vse v pivu mrtvo, če vmes nič noter ne pade je tako potreben določen čas da se kaj razvije. Manj ugodnih pogojev zagotoviš (hitro hlajenje) manj je možnosti za kasnejše probleme.

Skratka treba je razumet da "okužba" piva kot taka ne obstaja, druga klultura od kvasovk in njenih produkti so samo več ali manj prisotni. Če je kolonija take kulture prevelika se lahko kaže kot moteča napaka v pivu, če prevzame dominanco pa je ponavadi tisto čemur pivovarji pravimo "okužba". Da nekaj osebkov neke X kulture, ki leti po luftu prevzame dominanco nad kvasom, ki ga vsipamo noter z veliko žlico mora bit pa precej stvari narobe. Ampak ker imamo možnosti da zgradimo obrambo na več nivojih je pametno to tudi upoštevat in se potem držat tistih "dobrih praks" ki povečujejo možnost za uspeh (tudi če iz 99% povečamo opcije na 99.9% ni zanemarljivo).

To sedaj omenjam, ker se potem vedno pojavil nekdo, ki bo spraševal zakaj pa ausijem rata pivo pa ga hladijo 3 dni ker nimajo vode, pa fermentacijo imajo tudi na 30C ker imajo zunaj 45C stopinj!;)
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Jaz imam counter flow (GF), moram rečt da sem zelo zadovoljen. Po vsaki kuhi kakšno uro cirkuliram OXI, pred kuho vročo vodo, pred hlajenjem pa 15min vrelo pivino.... Enkrat na 10 kuh imam pa generalko... Ves silikon dol, prekuhat in pa malo daljši boil vode z cerkulacijo čez chiller...
Zaenkrat bp...
 
  • Všeč mi je
Reactions: joorn

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Za potopni hladilnik kjer se pretaka samo hladilna voda komit uporabiš navadno cev za vrt.
Če se ti pa po njej pretaka pivina pa silikonsko.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz imam potopni hladilnik (iz inox pregibne cevi), na obeh koncih pa imam priklopljeno navadno vrtno cev (voda iz pipe not in na drugi strani ven). Skozi cev in spiralo pivo torej ne teče.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če je pretok vode dovolj hiter da se ne segreje pri izhodu iz hladilnika nad 70C ni navadna vrtna cev* noben problem. Če gre višje pa je problem.

Navadna PVC cev bo nad 70C pričela kemijsko razpadat. Nad to temperaturo se bo cev pospešeno uničevala, struktura se bo slabšala in cev bo s tako uporabo postajala trda, počasi bo tudi napokala (začela puščat). Sicer se to ne zgodi pri par uporabah po par minut kolikor je ponavadi potrebno da se voda ohladi pod kritično temperatura, ampak pri redni uporabi bo cev hitro zanič.

Pri PVC se tudi pri visoki temperaturi sproščajo nevarne snovi. Kar odteče naprej v vodo načeloma niti ni problem (razen za okolje). Ampak pojavijo se tudi hlapi/plini ki izhajajo iz zunanjost cevi. Klor je ena od njih, ampak načeloma klor ni toliko problematičen če je prostor prezračen oz. se ne nabira v višji koncentraciji. So pa tudi tudi razni ogljikovodiki ki so kancerogeni, tako da če smrdi med hlajenjem po "plastiki" pa delate v to v zaprtem prostoru se sam nebi s tem igral.

* poceni cevi so ponavadi več ali manj armiran PVC z dodatki za UV stabilnost, so pa boljše cevi tudi iz drugih tipov materiala, recimo boljše so iz EPDM ki pa so odporne na precej višje temeperature. Tako da škodo ne če date malo vče denarja za malce boljšo cev. So take cevi (ki niso iz PVC) ponavadi tudi precej lepše gibljive (mehke) in pa imajo precej daljšo življenjsko dobo (tudi za druge namene, ne samo za hlajenje piva).
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Je že kdo uporabil bakreno navitje, ki ga je uporabljal kot potopni hladilnik, in predelal v CFC ? Zanimajo me izkušnje glede oksidacije znotraj v cevi, se da to kak preverit, če je če ni... ker nekaj vode je po uporabi ziher ostalo not.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Obstajajo baktene cevi za sanitarno vodo, tudi vročo, ki so z notranje strani prevlečene z zaščitno snovjo, da tekočina ne pride v stik z bakrom. V tem primeru ne bi smelo biti težav z oksidacijo.
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Vem da obstajajo take cevi, sam nisn preprican da sm pred 2ma letoma ko sm delal potopni hkadilnik kupil te cevi. Zaj bi pa rad mal pršparal pa ponucal kr cevi potopnega hladilnika za CFC.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Živjo,
prosim za pomoč...Zanima me kaj lahko naredim da bom imel večjo efektivnost pri drozganju.Sedaj jo imam 66-68%.
Mogoče delam kaj narobe pri količini vode v katero dam slad? Dam 30l vode in 11 kg sladu...speram pa z 25 l vode...Drozgam 60min...

lp
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Živjo,
prosim za pomoč...Zanima me kaj lahko naredim da bom imel večjo efektivnost pri drozganju.Sedaj jo imam 66-68%.
Mogoče delam kaj narobe pri količini vode v katero dam slad? Dam 30l vode in 11 kg sladu...speram pa z 25 l vode...Drozgam 60min...

lp

Morda imaš pregrobo mletje. Morda se ti dela moka, pa se ti naredijo grudice, ki ne razpadejo (prefino mletje). Več je lahko razlogov. Prbobaj dalj časa drozgat, nadzoruj pH, nekateri priporočajo tudi protein rest. količina vode glede na količino slada se mi zdi popolnoma primerna (jaz sem pred kratkim 10kg mashal v 35L in spiral z 20L, kar je povsem primerljivo tvojemu postopku). Sicer pa to ni spet tako slaba učinkovitost. Jaz delam BIAB in če delam po postopku, kjer drozgam v celotni količini vode, ki jo potrebujem, dosežem 68% učinkovitost, če spiram pa 75% oz. zadnje čase nekoliko več, ker moram redno doliti vodo zaradi previsokega OG. Slad meljem na mattmill student, ki nima možnosti regulacije razporka.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Od 5.2 do 5.5. Govorim o pH masha. Še prej pa je pomembna prava temperatura drozganja, a predvidevam, da si to že uredil.

Več si lahko prebereš npr. tukaj http://beersmith.com/blog/2015/05/07/mash-ph-and-why-it-matters-for-all-grain-beer-brewing/

Ali pa slovenska različica: https://pivopis.si/ph-osnove-kemije-vode/

Vpliv na učinkovitost drozganja je takoj pod prvo alinejo v podnaslovu: Why Mash pH Matters

pH meriš s pH metrom ali lističi. Meriš ga po 10 min masha. Nižaš ga npr. z mlečno kislino, lahko tudi s citronsko kislino.
 
Nazadnje urejeno:

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Na efektivo lahko upliva tudi velikost slepega dna če ga uporabljaš. Pokrito samo del ali celo dno.
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
To delam prav da pred drozganjem vodo pri 25 st...dam ph 5.68...? In ko izperam tudi zbijem ph iz 7.86 na 5.6?