pH drozg pomeni pH merjen po prvih 10 min. po začetku drozganja in ta mora bit pravilen.
Teh 10 min je neka stalna praksa, utrjen "običaj". Tudi sam tako svetujem/pišem, kot sem npr. zgoraj. Delam pa drugače...
Jaz pH pomerim po koncu drizganja. Masha namreč ne mešam, zato mi je odgrinjanje lonca, odpiranje in merjenje vmes neko dodatno delo, poleg tega sem v vmesnem obdobju, ko sem želel ugotovit, zakaj ravno po 10 min, meril pH po 10 min in potem ob koncu drozganja. V VSEH primerih je bil pH identičen!!! Zatorej sem se odločil, da pH-ja med samim drozganjem (torej po 10 min) sploh ne merim več.
Smiselno bi bilo morda pri tistemu, ki se še uči in ugotavlja stanje svoje vode. Da lahko po 10min vodo dodatno popravi, če zelo odstopa. Jaz si precej točno vodo uredim že pred mashom, tako da ulovim tist priporočen pH. Če pa malo falim, si pa ne jemljem k srcu
Mash je v resnici končan v pol ure (vsaj večinoma), če torej po 10min vzameš vzorec, počakaš, da se ohladi, nato izračunaš dodatek, ki ga potrebuješ in ga dodaš in zamešaš...si z mashom praktično pri koncu. Torej....sam svetujem vmesno merjenje zgolj tistim, ki se z vodo še učijo. Začetnikom pa itak sploh ne, ker je prej še veliko drugih bolj pomembnih elementov, ki so precej pomembnejši kot voda.